TALVITERÄTEOLOGISIA PÄIVITTELYJÄ 27. Mitä Jumala teki ennen luomista?

Aikamme tunnetuin fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking totesi aikanaan kirjassaan ”Ajan lyhyt historia”, että ”ihmisjärjen ei ole helppo tuntea Jumalan ajatuksia”. Samoin maailman tunnetuin fyysikko Albert Einstein totesi kerran: ”Jumala ei heitä noppaa”. Molemmat olivat sarkasmeja, jotka johtuivat siitä kulttuurista, joissa olivat kasvaneet, eli missä kristinusko on vaikuttanut aikanaan sangen vahvasti. Molemmat olivat kuitenkin tyyten jumalaan uskomattomia. Niin, ihmisjärjen ei ole helppo ymmärtää tätä valtavaa kaikkeutta, jota universumiksi kutsutaan. Myöhemmin Einstein totesi, ettei se tee muutakaan. Einstein tarkoitti heitollaan luontoa puolustaessaan omaa suhteellisuusteoriaansa, johon kvanttiteoria ei sopinut millään. Se kun näytti toimivan tyystin arkijärjen vastaisesti. Saksalainen tutkija Werner Heisenberg keksi v. 1927, että on mahdotonta ennustaa hiukkasen sijaintia ja nopeutta. Eli sattuma on tämän epätarkkuusperiaatteen mukaan suunnilleen koko maailmankaikkeuden synnyn takana.

Jumala on mysteeri. Se on mysteeri siitäkin huolimatta, että uskovat mielellään liittävät tähän olemukseen perin inhimillisiä piirteitä ja ihmiselle ominaista luonteenlaatua. Mikä tahansa tekstianalyysi kertoo selvää kieltään siitä, että Raamattu on ihmisen ja vain ihmisen tuottama kirjakokonaisuus. Mutta tämä Raamattu on se lähde, mistä uskova ammentaa ainekset jumalakuvaansa, käsityksiin tuon olennon hyvyydestä, hyväntahtoisuudesta ja kaikkivaltiudesta. Todellisuus on kuitenkin jotain muuta. Kaikkivaltiudesta ei ole mitään merkkiä missään. Me ihmiset sijaitsemme keskinkertaisen galaksin yhdessä kierteishaarassa erään keskinkertaisen tähden pikkuplaneetalla. Tähtiä tässä galaksissa on satoja miljardeja. Niitä galakseja on myös satoja miljardeja.

Marsissa on voinut olla mikro-organismeja ja on mahdollisesti vieläkin. Ainakaan sitä ei ole poissuljettu. Marsissa on todettu olleen ihmisille juomakelpoista vettä. Venus saattoi olla joskus ammoin elinkelpoinen planeetta ja siellä saattoi ollakin elämää. Venus oli aikanaan hyvin samankaltainen kuin tämä Telluksemme. Jos muutamalla planeetalla vain yhden tähden ympärillä on voinut olla elollisuutta, kuinka paljon sitä voikaan olla pelkästään omassa galaksissamme. Pian eksoplaneettoja on löydetty kymmeniä tuhansia ja nämä ovat vain pieni osa koko 200.000 valovuoden läpimittaisen Linnunradan eksoplaneetoista. Niitä on todennäköisesti satoja miljardeja. Elämän ilmaantuvuuden todennäköisyys eri puolilla on erittäin suuri. Siihen ei tarvita luomista. Elämä luo itse itsensä, kunhan sille on oikeat olosuhteet.

Maapallolle kehittyi älyllinen elämä ehkä siitä sattumasta, ettei tänne ole törmännyt isoa murikkaa 66 miljoonaan vuoteen. Keskimäärin tuollaisia komeetan ym. törmäyksiä sattuu tieteilijöiden valistuneen arvauksen mukaan n. 20 miljoonan vuoden välein. Ehkä Linnunradassa ei muita sivilisaatioita ole siksi. Nimittäin älyllisen elämän kehittyminen vie tosi pitkän ajan. Hawking kuitenkin piti hyvin mahdollisena, että Linnunradassa on lukuisia meitä pitemmälle kehittyneitä sivilisaatioita, eikä siksi olisi viisasta lähettää mitään kutsusignaalia. Voisi nimittäin käydä kuten Amerikan mantereiden alkuperäiskansoille.

Uskovalla, uskomattomalla ja tieteilijällä lienee yksimielisyys ainakin yhdestä seikasta: tällä kaikella on ollut alku. Uskovalla se on Jumala, joka kaiken loi. Uskomattomalla ja tiedemaailmassa se on alkuräjähdys, joka teoria on paras ja vakuuttavin kaikista mahdollisista. Hawking itse todisti toisen fyysikon, Roger Penrosen, kanssa, että maailmankaikkeudella on ollut alku, jos Einsteinin suhteellisuusteoria pitää paikkansa. Ja se on todistettu pitäväksi. Uskovalta voi sitten kysyä, mitä Jumala teki ennen kaiken luomista. Miksi HÄN oli olemassa, jos ei mitään muuta? Vai oliko tämä kenties rakentamassa helvettiä niille, jotka kysyvät moisia (kuten eräs pappi totesi)? Suhteellisuusteoria pitää paikkansa kaiken alun jälkeen, mutta ei sitä ennen. Kaiken alku ja sen syy jäänee ikuisesti selvittämättömäksi. Voi kysyä, mitä sitä ennen oli, mutta onko kysymys mielekäs? Aikakin syntyi silloin. Jos ei ole aikaa, ei ole mitään. Voiko silloin olla jumalaakaan..?

Avaruusteleskooppi Hubblen havaintojen mukaan siis galakseja on miljardeja ja koko näkyvä maailmankaikkeus on suunnilleen samanlainen joka puolella. Mitä kauemmas on havaintoja tehty, näyttää galaksien tiheys vähenevän, mutta se johtunee siitä, että ne ovat NIIN kaukana, etteivät erotu. Luomiseen uskova ajattelee, että Jumala loi taivaan ja tähdet suunnilleen samalla kertaa. Mutta miksi ihmeessä ne kaikki sadat miljardit suunnattoman valtavat galaksit satoinen miljardeine tähtineen? Samoin voi kysyä, miten ihmeessä ne kaikki ovat voineet lähteä yhdestä ainoasta pisteestä. Samoin kuin ei voi kuvitella avaruuden ääriä, ei voi kuvitella äärettömän tiheätä pistettä. -Olisiko se ollut äärimmäisin mahdollinen musta aukko, joka jonkun jättitähden luhistumisen jälkeen lähtikin laajenemaan? Mutta sitten olisi pitänyt olla tätä edeltäväkin universumi jne. jne.

Stephen Hawking ja Einstein käyttäessään termiä ”jumala” näkivät tämän luonnonlakien ruumiillistumana. Mutta siis persoonattomassa merkityksessä. Hawking näki maailman syntyneen itsestään tieteellisesti selitettävän determinismin tuloksena. Luonnonlakien mukaan maailmankaikkeus on voinut ilmestyä tyhjästä. Kaikki on lähtöisin vedystä, mikä ilmaantui alkuräjähdyksessä. Aika alkoi alkuräjähdyksessä. On mahdoton mennä alkuräjähdystä edeltävään aikaan, koska sitä ennen ei ollut aikaa.

Kun Hawkingilta kysyttiin, loiko Jumala maailmankaikkeuden, hän tavallisesti vastasi, että kysymys on mieletön. Ennen alkuräjähdystä ei ollut aikaa, joten Jumalalla ei ollut aikaa luoda maailmankaikkeutta. Tiedemiehenä hän Occamin partaveitsi -periaatteen mukaan katsoi, että yksinkertaisin selitys kaikelle on, ettei ole Jumalaa. Kukaan ei luonut maailmankaikkeutta. Se syntyi itsestään. Aivan samoin kuin elämä niille planeetoille, joille se oli tai on syntyäkseen.

Steven Hawking kirjoitti viimeiseksi jääneessä kirjassaan ”Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin” vain vähän ennen kuolemaansa, että ”meillä on vain yksi elämä arvostaa maailmankaikkeuden suurta suunnitelmaa ja siitä olen äärimmäisen kiitollinen”.

Alkuräjähdys on mysteeri. Aivan kuten on se, mitä monet kutsuvat jumalaksi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
31 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Kalevi Kauppinen

”Alkuräjähdys on mysteeri. Aivan kuten on se, mitä monet kutsuvat jumalaksi.”

Voiko tyhjästä syntyä ainetta, on ikuinen kysymys, siihen ei vastausta ole eikä tule koskaan olemaan. Kaiken järjen ja luonnon lakien mukaan ainetta ei voi syntyä tyhjästä, jolloin jää ainoaksi vaihtoehdoksi se, että täytyy olla jotain, mitä emme tunne.

Kun katselemme tähtitaivasta, niin tulee mieleen, että täytyy olla ääretön voima ja äly, joka on saanut kaiken aikaan. Täytyy olla myös voima, joka saa kaiken jatkamaan olemassa oloaan, ilman sitä ei olisi mitään, mitä nyt näemme ympärillämme.

apoleonsuuri

Tyhjästä ei voi syntyä ainetta. Aine on energian toinen muoto, ja energiaa ei voi syntyä tai tuhota – se voi vain muuttaa muotoaan.

Alkuräjähdyksessä ei syntynyt materiaa, vaan energia muutti muotoaan. Eikä tyhjästä syntymistä ole kukaan ehdottanutkaan.

Kalevi Kauppinen

On oltava henkinen maailma, johon ei luonnonlait päde.

Tauno J. Jokinen

Mustat aukot muuten ovat sellaisia paikkoja, joissa ei luonnonlait päde.

Mihin tällainen tieto perustuu?

Tauno J. Jokinen

Onko sinulla viittausta lähteeseen, jossa Penrose sanoo näin?

Tauno J. Jokinen

Siellä on sitten varmaankin Penrosen mielestä voimassa Jumalan lait, tai vallan kokonaan laittomuus, jos kerran siellä olevat lait eivät ole luonnonlakeja.

Penrose:

In simple terms, he believes that the singularity in Einstein’s field equation at the Big Bang is only an apparent singularity, similar to the well-known apparent singularity at the event horizon of a black hole. The latter singularity can be removed by a change of coordinate system, and Penrose proposes a different change of coordinate system that will remove the singularity at the big bang. One implication of this is that the major events at the Big Bang can be understood without unifying general relativity and quantum mechanics, and therefore we are not necessarily constrained by the Wheeler–DeWitt equation, which disrupts time. Alternatively, one can use the Einstein–Maxwell–Dirac equations. (Wikipedia).

Viimeksi muokattu 2 vuosia sitten by Tauno J. Jokinen
Sinikka Hammari

Monta vuotta on mennyt ilman ”Some-elämää” mutta nyt satuin käymään tällä sivustolla, johon olen tainnut joskus jotakin kirjoittaa. Tätä blogia kommentoin, koska juuri muutama päivä sitten ajatuksissani viivähdin avaruuden äärettömyyden äärellä. Äärellisen ihmisen on todella vaikea käsittää ääretöntä. Jos Jumala on luonut äärettömän, myös hän on ääretön ja siksi hänen on pitänyt ilmaista ihmiselle itsensä tavalla, jonka ihminen voi ymmärtää, jos vain haluaa.

Mutta mitähän Jumala teki ennen luomista? Sitähän me ei tietystikään voida tietää mutta voidaan esittää villejä arvauksia. Ehkä (sallinette sanan, joka näyttää esiintyvän myös blogitekstissä) Jumala oli suunnittelemassa mm. linnun luustoa tarpeeksi ontoksi, että lintu pystyy lentämään ja pysymään ilmassa tai tikan päätä ja nokkaa, että puiden hakkaaminen onnistuu ilman, että tikka pyörtyy. Ehkäpä hän oli suunnittelemassa kirahvin kaulaa ja päätä, ettei kirahvin aivot räjähdä sen kumartuessa juomaan ja noustessa juomasta. Ehkä hän oli suunnittelemassa kamelille kyttyrää, johon voi varastoida vettä erämaavaellusten ajaksi. Esimerkkejä olisi äärettömästi.

”Kukaan ei luonut maailmankaikkeutta. Se syntyi itsestään”. Kuitenkin ”Ihmisten kirjoittaman” Raamatun mukaan Jumalan teot todistavat hänen olemassaolostaan. Se, että avaruus laajenee, ei mitenkään sulje pois Jumalan olemassaoloa. Jos Jumala kasvattaa avaruutta, silloinhan hän on äärettömän suuri ja mahtava!

Pahuus- ja syntiongelma ei ihan liity aiheeseen mutta tulee väkisin mieleen, mitä ratkaisuja evoluutioon uskovilla on maailman pahuuteen? Jumalan suunnitelma on, että ihminen tekee parannuksen uskomalla syntien sovitukseen, jonka Jeesus sai aikaan.

Tauno J. Jokinen

Ehkä hän oli suunnittelemassa kamelille kyttyrää, johon voi varastoida vettä erämaavaellusten ajaksi. 

Mainio ajatus. Jumala varmaankin on hyvin huumorintajuinen.

Osaan kuvitella Jumalan naureskelevan mitä omituisimmille luomuksilleen. Ehkä kaikkein ilkikurisimmin Jumala nauroi luodessaan ateistin. Sikäli, kun enkelit oli jo keksitty Jumala varmasti heitti selkä köyryssä ateistiläppää – ajattele; olento, joka ei usko Jumalan oleva olemassa.

Sinikka Hammari

Yksi sanoo: ”Ei ole olemassa Jumalaa”. Toinen sanoo: ”Jumala on olemassa”. Vain toinen voi olla oikeassa.

Seppo Heinola

Yksi sanoo: ”Ei ole olemassa Jumalaa”. Toinen sanoo: ”Jumala on olemassa”. Vain toinen voi olla oikeassa.

”Jos kaksi näkemystä ovat täysin vastakkaiset, molemmat eivät voi olla oikeassa, mutta molemmat ne voivat olla väärässä!” (filosofi Bertrand Russell)

Anne Mikkola

Tervehdys Sinikka! Mukava nähdä sinua foorumilla. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja/tai kirjoittamaan!

Jos olet ”apoleonsuuri”, pyytäisin sinua palaamaan omaan nimeesi. Tämä omalla nimellä toimimisen sääntömme on pitänyt foorumimme keskustelun sivistyneenä, kun kaiken maailman trollit ja pahantahtoiset ihmiset yleensä eivät foorumillemme tule tai täällä viihdy. Eli seisotaan vastakulttuurisesti ajatustemme takana ihan omalla nimellä jatkossakin.

Anne Mikkola

Totta tosiaan. Oli vähän kiireitä ja tekstianalyysi jää puutteelliseksi. Murphyn-laki varmaan. Valitteluni Sinikalle.

Sinikka Hammari

Hei Anne. Jep, kirjauduin ihan omalla nimellä. En tiennyt, miten mennä vanhalle tililleni, joten loin uuden tilin itselleni. Liekkö sekaannus johtunut siitä? Tiedä näistä…

Ulla Tuominen

Stephen Hawking totesi aikanaan kirjassaan ”Ajan lyhyt historia”, että ”ihmisjärjen ei ole helppo tuntea Jumalan ajatuksia”. Samoin maailman tunnetuin fyysikko Albert Einstein totesi kerran: ”Jumala ei heitä noppaa”. Molemmat olivat sarkasmeja, jotka johtuivat siitä kulttuurista, joissa olivat kasvaneet eli missä kristinusko on vaikuttanut aikanaan sangen vahvasti.”

Millä perusteella kirjoittaja uskoo näiden toteamien olleen sarkasmeja?

On totta, että Hawking ei voinut jakaa vaimonsa uskonnollisuutta, joka oli perinteisiin sidottua. Ajan lyhyen historian ensimmäinen versio päättyy kuitenkin kysymykseen Miksi? Ja Hawkin jatkaa, että vastaus siihen on uskonnon asia.

Einstein puolestaan oli juutalainen, joten kristillinen kulttuuri tuskin suuresti vaikutti hänen asenteisiinsa. Einsteinin oli tapana kutsua Jumalaa nimellä Vanhus. ”Hänen tavoitteenaan oli silloin kuten aina ennenkin oivaltaa mitä Vanhus oli suunnitellut meidän maailmankaikkeutemme varalle.” ( ote elämäkerrasta)

”Jos Jumala on luonut maailman, hänen ensisijainen huolensa oli varmasti, ettei sen ymmärtäminen ole meille helppoa.
Olemme samassa asemassa kuin pikkulapsi tullessaan isoon kirjastoon, jonka seinät ovat kattoon asti erikielisten kirjojen peitossa. Lapsi tietää, että jonkun on täytynyt kirjoittaa ne kirjat. Lapsi ei tiedä kuka, eikä miten. Hän ei ymmärrä kieltä, jolla ne on kirjoitettu. Lapsi panee merkille, että kirjat on järjestetty määrätyllä tavalla, arvoituksellisella tavalla , jota hän ei ymmärrä, mutta jonka hän hämärästi aavistaa.” ( Albert Einstein)

Tieteen ja uskonnon vastakkainasettelu ei tunnu kovin tarkoituksenmukaiselta. Sillä ei ole ns. kovin suurta todistusarvoa. Tiede ei vahvista Jumalan olemassaola, mutta se ei myöskään kykene sitä kumoamaan.

Colin McGinn: ”Mielemme rajat eivät ole samat kuin todellisuuden rajat.” ”On valitettavan ihmiskeskeistä väittää, että koko todellisuus sisältyy siihen, mitä ihmismieli kykenee käsittämään.”

Tauno J. Jokinen

Kenelläkään vakavasti otettavalla tieteilijällä ei luulisi olevan mitään motiivia yrittää todistella jumaluuksien olemassaoloa tai olemattomuutta.

Ei todellakaan ole mitään syytä todistella Jumalan olemassaoloa, koska Jumala on. Se on itse asiassa Jumalan määritelmä. 

Suuri joukko vakavasti otettavia tieteilijöitä Platonista alkaen on tosin ottanut kantaa Jumalan olemassaoloon. Esimerkiksi Tuomas Akvinolaisella on peräti kolme kokonaista todistusta siitä, että Jumala on olemassa.

Tätä Jumalan olemattomuutta taasen yrittää todistella varsin moni Yki Räikkälästä alkaen. Muistikuvani mukaan myös Kari Enqvist ottaa kantaa Jumalan olemattomuuteen. Toisaalta – viittasit kyllä vakavasti otettaviin tiedemiehiin.

Seppo Heinola

Mikään Jumalan olemassaolon todistus ei kykene näyttämään, että päättely olisi pätevää koskien vain yhtä Jumalaa. Jos voidaan olettaa yksi yliluonnollinen Jumala voidaan näitä jumalia olettaa vaikka miljardi. (Jumala oli tuomari jumalien kokouksessa…Raamattu)
Myöskään mikään ei todista että tämä oletettu tai todisteltu jumala olisi laadultaan juuri kristillisyydessä kuvattu ja uskottu sadistinen hirviö. (Ikuinen kidutushelvetti miljardeille ihmisille)

Tauno J. Jokinen

Joo, …

Hawking uskoo M-teoriaan, koska on luotu matemaattinen malli, jossa on yksiulotteisia stringejä. Näiden stringien olemassaolo edellyttäisi, että maailmankaikkeus olisi vähintään kymmenen, mutta mieluummin 11-ulotteinen. Kuusi ulottuvuutta olisi sellaisia, että niiden tulisi olla olemassa, mutta niitä ei voitaisi mitenkään havaita.

Modernit ydinfyysikot, kuten Peter Woit ovat todenneet, että stringiteoria on liian monimutkainen, jotta sen avulla voitaisiin todistaa yhtään mitään. Se on ydinfysiikan valtavirtaa vai siksi, ettei paremmastakaan tiedetä.

Tämä matemaattinen malli, johon Hawking uskoo, on aivan yhtä uskonvarainen asia, kuin kolmiyhteinen Jumalakin. Täyttä matemaattista spekulaatiota. Kaikki kunnia Hawkingille, joka tuntuu olevan Muhammedin vertainen profeetta joillekin.

Viimeksi muokattu 2 vuosia sitten by Tauno J. Jokinen
Seppo Heinola

Heprelaisen Raamatun 22 merkkiseen aakkostoon perustuvien tekstien syvätulkinnoista nousevaa maailmankaikkeuden tarkkaan esitettyä mallia kutsutaan Elämän puuksi. Puun mallissa esitetään alkuleimaus, alkuvalo, 22 säteilyvirtausta, (polkua) 10 ulottuvuutta (sephirothia) ja kaiken kokoava luku 496, joka on puun alimman sephirothin eli Valtakunnan malkuth lukuarvo. Huomaa, että ’jumala’ nimi elohjim (oikeammin ’elävät voimat’) esiintyy luomiskertomuksessa juuri 22 kertaa ja 26 lukuarvoinen JHVH 10 kertaa, yhteensä 32,joka vastaa heprean sanaa sydän.
Tämä Elämän puun malli iskee hämmästyttävän analogian nykytieteen ns. string- eli jousiteoriaan, joista varhainen saa mielekkyyden vain ” jos maailmankaikkeudella on 10/ 26 ulottuvuutta. Kun varhainen Säieteoriasta syntyi 1970-luvulla, voitiin teorian yhtälöt ymmärtää vain jos jouset värähtelevät 26:sa ulottuvuudessa Tämä on 22 kertaa enemmän kuin aika-avaruuden 4 tunnettua ulottuvuutta joihin olemme jokapäiväisessä elämässämme kosketuksissa..
Superjousiteoria johtaa paitsi avaruusajan myös rakenneryhmän ulottuvuuksien lukumäärän suhteen varsin merkillisiin ennustuksiin. Rikkoutumattomassa supersymmetrisessä jousiteoriassa pitäisi olla peräti 4 9 6 kenttähiukkasta. Luku 496 on ehdottoman tarkka, eikä sitä voi muuttaa koko teorian romahtamatta. ”Matematiikan käsittämätön tehokkuus luonnontieteissä” (Eugene P. Wigner) ilmenee siinä, että kaikki mahdolliset rakenneryhmät oli matemaattisessa kirjallisuudessa luokiteltu jo aikoja sitten ennen superjousiteoriaa. Niinpä luvun 496 noustua esiin voitiin heti taulukoista katsoa, että sitä vastaavia puoliyksinkertaisia Lien ryhmiä on olemassa vain kaksi, nimittäin E_8 * E_8 ja SO (32). Näistä edellinen on fenomenologisesti lupaavampi, koska se jakautuu kahteen E_8-tyyppiseen 248-ulotteiseen osaan, joista kumpikin reilusti riittää sisältämään standardimallin rakenneryhmän. ..”
Niinpä. Heprelaisen kabbalan, jonka lukuarvo 137 vastaa aineen hienorakennevakion toista tekijää, käsite valtakunta eli siis malkuth 496 sisältää myös tulon 216. Tämä 216 viittaa sefiraan geburah eli ’voima”. 496/2 eli 248 saa kabbalassa merkityksen JHVH:n VALO JHVHN MIELI.
Heprealainen jumal-nimi EL arvoltaan 31 merkitsee myös voimaa. Ikivanha heprealainen viisaus puhuu siis voimista ja säteilystä matemaattis-geometrisin termein, jotka tangeeraavat erityisesti superjousiteoriaan mutta myös ns. M-teoriaan , sillä 10 sefiraa plus ajn suph on 11, mikä on M-teorian ulottuvuuksien keskeinen luku. Eikä voi liikaa painottaa elämänpuun symmetriaa. Perfeckt Symmetry on useiden säieteorioitten lopputulema. http://www.mindspring.com/~noetic.advanced.studies/Amoroso14.pdf
Elämän puun malli on siis varsin tarkkaan analoginen uusimman superjousiteorian kanssa.

Viimeksi muokattu 2 vuosia sitten by Seppo Heinola
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial