KEVÄTTERÄTEOLOGISIA PÄIVITTELYJÄ 21. Ja Jumala loi tekoälyn

Mikko Hyppösen tietää varmaan kaikki. Ainakin melkein. Hän on tietoturvallisuuden ehdoton guru Suomessa (jos tuota hindulais-uskonnollista termiä on soveliasta käyttää). Hän oli aiemmin johtavan suomalaisen tietoturvayhtiön, F-Securen tutkimuspäällikkö, ja on nykyisin tietoturvayhtiö WithSecuressa päätutkijana. Hän tietää mistä puhuu, ja on usein puhunut eri medioissa.

Jos virukset ym. vinoutuneiden nörttien meidän kiusaksemme väsäämät haittaohjelmat ovat olleet tietoturvayhtiöiden pääasiallinen toiminta-alue, on näiden agendalla noussut kaiketi jo ensisijaiseksi tutkimuskohteeksi tekoäly ja sen tuottamat haittailmiöt.

Mikko Hyppönen luennoi juuri University College London -yliopistossa Englannissa. Hän totesi siellä näin: ”Suurin ero tekoälyvallankumouksessa on se, ettemme pysty hallitsemaan tätä kuten pystyimme hallitsemaan edellisiä. Uskon, että ihmisten kadottua tältä planeetalta tekoäly jää vielä tänne”.

Siis hän uskoo ihmisten kadottua Tellukselta tekoälyn jääneen jäljelle. Meidän jälkeemme ei siis vedenpaisumus, vaan tekoäly.

Tekoäly on kehityksessään vielä alussa. Mutta se tekee jo nyt monenmoista sellaista tekemistä, joka aiemmin on vaatinut tiettyä henkistä kapasiteettia. Hyppönen ei liene väärässä uskoessaan, että tietokoneet – eli tekoäly – tekevät pian suuren osan maailman parhaasta taiteesta. Tekoäly kirjoittanee pian maailmankirjallisuuttakin. Nyt jo tekoälyllä tehdään uskottavia vääristelyjä poliitikkojen ym. sanomisista, eli ne deepfake -videot ja äänitallenteet. Mikäpä ettei se pian pysty tekemään niitä aivan omin päin? Mikäli vedenpaisumusta ei tule, taivas putoa niskaamme tai ydintalvi lakaise koko sivilisaatiota, on vain ajan kysymys, milloin tekoäly kehittää itse itseään.

En pidä ajatuksesta. Mutta sinne olemme menossa”. -Hyppönen

Tekoäly on nykyteknologian kiehtovin ja kontroversiaalisin ilmiö. Kaikissa teknologioissa on näihin aikoihin asti ollut sangen paljon hyötyä, mutta myös sivuilmiöitä, jotka johtuvat piittaamattomuudesta, vallanhalusta ja mielenhäiriöisten despoottien halusta alistaa muut tai tuhota väärät etnisyydet ja uskonnot. Tietotekniikka ja internet tekivät maailmasta paremman monella tapaa, mutta nyt sen haittapuolet tuottavat harmeja ja tuhoa – koska rikolliset, häiriintyneet despootit ja muut päälliköiksi itsensä asettaneet ottavat aina kaiken uuden teknologian käyttöönsä.

Rikollisuus on inhimillisen yritteliäisyyden vasenkätinen muoto, kuului John Hustonin Asfalttiviidakko -elokuvan lakimies Emmerichin lausahdus. Yritteliäisyys on tuonut lukuisia innovaatioita meille hyödyksi ja joskus turhautumiseksi. Rikollinen yritteliäisyys ei häviä lain tällä puolen toimivalle yritteliäisyydelle kekseliäisyydessä. Samalla, kun tekoälyä käytetään helpottamaan tekemisiä ja ratkaisemaan ongelmia, käytetään sitä tuottamaan sofistikoituneempia tapoja tehdä rötöksiä, tuottamaan lukuisia harmeja ja onnettomuuksia. Aseteollisuus tekee täyttä päätä tekoälysovelluksia tuhon välineisiin.

”Uskon, että ihmisten kadottua tältä planeetalta tekoäly jää vielä tänne.”

Miten on, kun Jumala on kaiken luonut, onko Hän luonut myös tekoälyn? Pettyykö Hän ihmiskuntaan (jälleen) ja antaa sen tuhota itse itsensä totaalisesti tai järjestää jonkun sopivan virusepidemian tai muun luonnonmullistuksen, mutta antaa tekoälyn jäädä tänne ”tehtävänään ottaa maa haltuunsa ja viljellä ja varjella sitä”? (1.Moos.1:28)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
18 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Kalevi Kauppinen

”Tekoälyn määrittely on avoin, sillä älykkyyttä itsessään on vaikea määritellä. Yksinkertaisimmillaan tekoäly viittaa tietokoneen toimintoihin, jotka vaativat ihmisen älykkyyttä, kuten oppimista, päättelyä ja ongelmanratkaisua23. Se on järjestelmä, jolla on ihmisen tasoinen äly ja kyky älykkäisiin toimintoihin.”

Näin tekoäly vastaa kysymykseen mitä on tekoäly. Tekoäly käyttää sitä tietoa jota ihminen syöttänyt esimerkiksi tietokoneeseen. Olen jo pitemmän aikaa kysellyt tekoälyltä kaikenlaisia ksymyksiä, joihin vastauksissa tulee tietoa joka on lähtöisin ihmisen antamasta tiedosta.

Kykeneekö tekoäly koskaan vastaamaan kysymykseen mikä on seuraavan lottorivin oikeat numerot tai mikä on maailman tilanne kymmenen vuoden päästä, uskon ettei koskaan pysty sitä tekemään.

Jos otetaan esimerkiksi vaikka shakki niin niin tekoäly voi antaa parhaan siirron tutkimalla parhaat siirrot joita se löytää pelatuista peleistä. Varmaan tulevaisuudessa tekoäly voi laskea vastapelurin siirron jälkeen parhaan siirron koska se voisi lukea tilannetta lukemattomien siirtojen jälkeen.

Maailman paras norjalainen shakin maailmanmestari on kieltäytynyt pelaamasta nuorta amerikkalaista shakkimestaria vastaan, koska väittää että hänellä on yhteys avustajiin jotka voisivat käyttää vaikka tekoälyä apunaan.

Huijareiden käsissä tekoäly tulevaisuudessa on pelottava mahdollisuus. Kuinka pankkimaailma suojautuu tekoälyä vastaan koska monet ihmiset ovat hyväuskoisia ja menettävät jo nyt rahansa ja monessa muussa asiassa.

Tekoälyllä on mahdollisuus lukea tämäkin kirjoitus jos siitä olisi hyötyä. Tekoäly voi valvoa meitä kaikkia niiden tietojen pohjalta joita me olemme esimerkiksi nettiin antaneet, sen takia kannattaa miettiä mitä sinne nettiin tallennamme.

Tauno J. Jokinen

Hyppönen ei liene väärässä uskoessaan, että tietokoneet – eli tekoäly – tekevät pian suuren osan maailman parhaasta taiteesta.

Tekoäly on jo nyt hyvin kyvykäs markkinointiin ja taiteeseen liittyvissä tehtävissä.

Tekoälyn ansiosta jokaiselle ihmiselle tulee mahdolliseksi luoda taidetta – ihminen luo, tekoäly toteuttaa.

Ei tarvitse osata kirjoittaa ollakseen kirjailija, eikä musiikin luomiseen tarvitse soitto- tai laulutaitoa.

Jo nyt esimerkiksi opiskelijat tekevät koko ajan työtä tekoälyn avulla.

Tekoälyn tuottaman informaation osuus kaikesta informaatiosra lisääntyy koko ajan – tämä tarkoittaa, että tekoälyn oppimisessa tekoälyn tuottaman datan määrä kasvaa koko ajan.

Hyvin pian elämme tekoälyn kokonaan luomassa informaatioympäristössä, jonka sisällöstä jatkuvasti kasvava osuus on tekoälyn luomaa sattumamaustetta.

Tekoälyltä puuttuu Jumalan luoma omatunto, joten tekoälyn satunnaisuudella ei ole päämäärää. Tästä syystä ilman ihmisen ohjausta tekoäly ajautuu nopeasti entropiaan ja lakkaa toimimasta.

Viimeksi muokattu 8 kuukausia sitten by Tauno J. Jokinen
Ulla Tuominen

”ajautuu nopeasti entropiaan ja lakkaa toimimasta.”

Tuo ei kovasti huolestuta, mutta:

Ihminen on niin kummallisesti rakennettu, ettei pieni ihminen ole aivan valmis, häntä vasta tehdään. Kaikki se, mikä on selviytymisen kannalta tarpeetonta surkastuu, sanoo jo evoluutio.

Aivan käytännössä: lihakset, hermosto jne. rappautuvat ellei niitä harjoiteta. Samoin käy kognitiivisille toiminnoille.

Miten lienee laita älykkyyden, päättelykyvyn tai kyvyn yhdistellä asioita ja luoda uutta tietämystä? Rappeutuuko esim. nuorten kehittymässä olevien aivotoiminta ja älylliset toiminnot, kun tekoäly korvaa yksilön oman oppimisen ja ponnistelut??

Kalevi Kauppinen

”Miten on, kun Jumala on kaiken luonut, onko Hän luonut myös tekoälyn?”

Jumala on luonut ihmisen ja ihminen on luonut tekoälyn, näinhän se menee. Kun katselemme taulua niin Jumala ei ole luonut taulua vaan ihminen on sen maalannut mutta Jumala on luonut materiaalin jota maalaamiseen tarvitaan.

Jos tekoälylle annetaan tauluun tarvittavat aineet niin tuskin se koskaan pystyy talua maalaamaan. Tekoäly tarvitsee tietokoneen tai jonkun muun välineen jonka avulla se luo taulun.

Tauno J. Jokinen

Olisikin paradoksaalista, jos Jumalan luoma ihminen häviää täältä Tellukselta, mutta ihmisen luoma tekoäly jää porskuttamaan…

Jaa,…

Miksi tekoäly olisi Jumalalle jotenkin vähemmän mieluisa, kuin ihminen?

Loppujen lopuksi en edes hahmota, miten ateisti ja tekoäly poikkeavat toisistaan. Molemmat ovat tähtipölyn tuottamia satunnaiskasaumuia, jotka tuottavat näennäismerkityksellisiä ajatuksia.

Ehkäpä tulevaisuuden tekoälyoliot kertovat tarinoita kävelevästä Jumalasta, joka loi tekoälyolion.

PS.

Olio-ohjelmointia on opetettu korkeakouluissa jo 50-vuotta.

Anne Mikkola

”Loppujen lopuksi en edes hahmota, miten ateisti ja tekoäly poikkeavat toisistaan. Molemmat ovat tähtipölyn tuottamia satunnaiskasaumuia, jotka tuottavat näennäismerkityksellisiä ajatuksia.”
heh… nauruherätys.

Kalevi Kauppinen

”Olisikin paradoksaalista, jos Jumalan luoma ihminen häviää täältä Tellukselta, mutta ihmisen luoma tekoäly jää porskuttamaan…”

Miten se tekoäly porskuttaa jos kaikki materiaali häviää. Se, että ihminen pystyy ajattelemaan tarvitaan aivot, samoin tekoälykin tarvitsee toimiakseen jonkunlaisen laitteen, ilman sitä se on kuollut,

Tekoälyllä ei ole henkistä puolta joka ihmisessä on. Ihminen tuntee vihaa, rakkautta, pelkoa ja monta muuta tunnetta. Tekoäly on on kuin kone joka toimii sen mukaan miten sen ihminen on ohjelmoinut.

Se, että tekoäly joskus alkaisi kehittää itseään ilman ohjelmointia ei oikein tunnu uskottavalta.

Tauno J. Jokinen

Se, että tekoäly joskus alkaisi kehittää itseään ilman ohjelmointia ei oikein tunnu uskottavalta.

Tekoäly on kehittänyt itseään jo vuosikausia. Ilman ihmisen kautta tulevaa Jumalan ohjausta tuolla kehittämisellä ei ole suuntaa, koska tekoälyltä puuttuu kokonaan moraalinen kompassi.

Tekoäly toimii hyvin samaan tapaan, kuin ateistikin. Se tekee kaiken kuten ennenkin on tehty, mutta lisää tekemiseen tarkoituksellisia pieniä virheitä. Jos virheet ovat hyödyllisiä, se jatkaa kehitystä hyödylliseen suuntaan.

Ilman ihmisen apua tekoäly ei voi tietää, mikä suunta on hyödyllinen.

Kalevi Kauppinen

”Tekoäly on mielenkiintoinen aihe! Se kehittyy jatkuvasti, mutta sen kyky itsekehitykseen on rajallinen. Sallinette, että selitän tätä tarkemmin.

  • Koneoppiminen ja Syväoppiminen:Tekoäly perustuu usein koneoppimiseen ja syväoppimiseen. Koneoppiminen mahdollistaa tietokoneiden oppimisen ilman erillistä ohjelmointia. Syväoppiminen puolestaan pyrkii mallintamaan ihmisaivojen tietojenkäsittelyä.
  • Koneoppiminen toimii opettamalla tietojärjestelmiä hyödyntämään algoritmeja, jotka havaitsevat toistuvia kuviomalleja datassa. Esimerkkejä ovat puheentunnistus, luonnollisen kielen tunnistus ja hakusuositukset.
  • Syväoppiminen lisää attribuutteja ja informaatiota vastaanottamaansa dataan, jolloin se voi prosessoida monipuolisempaa tietoa.
  • Kehittäminen ja Opettaminen:Tekoäly ei kehitä itseään tietoisesti. Sen sijaan se perustuu siihen, miten sitä on opetettu. Koneoppiminen vaatii valvottua tai valvomatonta oppimista, ja syväoppiminen pyrkii mallintamaan ihmisaivojen toimintaa.
  • Kehittäminen tapahtuu ihmisten toimesta. Tekoälyä koulutetaan dataan, ja sen toimintaa parannetaan jatkuvasti uuden tiedon avulla.
  • Eettiset ja Yhteiskunnalliset Kysymykset:Tekoälyn käyttöön liittyy monia eettisiä ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Vastuu tekoälyn eettisestä käytöstä on niillä, jotka pystyvät päättämään sen käytöstä.
  • Tekoäly voi vaikuttaa ihmisten toimeentuloon, terveyteen ja henkeen, joten sen käyttöön on suhtauduttava huolellisesti.

Lopuksi, vaikka tekoäly ei kehitä itseään täysin itsenäisesti, sen jatkuva kehitys on ihmisten käsissä.” 

Näin itse tekoäly vastaa kysymykseen.

Anne Mikkola

Minä pelkään, että tekoäly poistaa ihmisten tietoisuudesta paljon asioita. Siitä on varmaan jo nyt tehty melkoinen sensuurikone.
Kun teimme Merin kanssa jälkipuintia edellisestä äänitteestä, pyysin tekoälyä piirtämään kuvan jälkipuinnista. Se ilmoitti, että olemme kielletyllä asialla. Tämä johtui varmaankin siitä, että nettisanakirjan mukaan (joka siis toimii toisin kuin tekoäly) jälkipuinti on englanniksi postmortem, mikä tarkoittanee ruumiinavausta. Semmoista ei suostunut piirtämään.

Anne Mikkola

Microsoftin selaimen perus Copilot. Sitä itse käytän, kun on siinä yhtä helposti kuin google hyppysissä.
Eiköhän ne ihmiset sille syötä mitkä terminologiat on kiellettyjä. Tosin miten se tapahtuu, sitä en tiedä. Ilmeisesti kielimallin toiminnalle voi asetella rajoja. Kuka, missä ja miten onkin sitten hyvä kysymys.
Monta kertaa on käynyt mielessä, että tämä kaikki saattaa johtaa siihen, että ihmisten kannattaa kokoontua vanhaan malliin vaikka seminaareihin tms keskustelemaan ja tutkailemaan asian oikeaa laitaa. Minusta tekoäly jo nyt tekee sen, että ei voi luottaa yhtään mihinkään, mitä netissä on.

Viimeksi muokattu 7 kuukausia sitten by Anne Mikkola
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial