Hengen uudistuksen yllätykset vuonna 2019

Lähdimme elokuussa Meri Vesannon kanssa käymään Lempäälässä Hengen Uudistus kirkossamme ry:n kesäpäivillä tutkailemassa, mihin karismaatikkojen maailma on muuttunut niinä ehkäpä 10 vuotena, joiden aikana en ole moisiin tilaisuuksiin jaksanut raahautua edes uteliaisuuttani. Mitä nyt sinne sun tänne olen viime vuosina Ugandan miestä kuljettanut yksittäisiin seurakuntiin tai tapahtumiin, mutta ne ovat tietysti olleet sitten erityistilanteita. Tässä Merin aiempi blogi matkaltamme paikan päälle. Kirjailen tässä nyt sitten omia havaintojani hiukan.

Lempäälän ideaparkin halli oli niin täynnä, ettei meinannut mahtua istumaan. Odotin näkeväni tuttuja, mutta aika vähän niitä lopulta oli. Ja kaikki tutut näyttivät aikalailla vanhemmilta. Tervehdin yhtä pariskuntaa ja heidän ensimmäinen kysymyksensä oli: ”Joko olet saanut identiteettisi takaisin?”. Hetken ehdin jo miettiä, että johan on karismaattisuus kehittynyt outoon suuntaan. Ihan piti kysyä, että mitä ihmettä… tai ilmeeni ainakin kysyi. He viittasivat tilanteeseen jonkun Ugandanmatkani jälkeen (en ole edes käynyt Ugandassa sitten 2011), jolloin joku varasti fb-kuvani ja loi nimelläni uuden profiilin, jolla sitten yritti kalastella ystäviltä rahaa. Ja onnistuikin. Juttu jatkui sujuvasti siitä, mihin joskus jäätiin. Noinkohan on muuten taivassa? En nyt millään muotoa yritä kuitenkaan vihjata, että Lempäälässä tuli moinen mieleen.

Ensimmäisenä iltana lavalla puhui mm. Olli Valtonen. Hiukan yllättävää. En tosin saanut puheesta mitään selvää, koska emme mahtuneet penkeille, ja ilmeisesti äänentoisto ei kuulunut ihan sivuun. Muuten vaikutti sellaiselta ”normaalilta” meiningiltä noissa piireissä.

Mutta seuraava päivä toikin aikamoisia yllätyksiä. Jotain onkin tapahtunut 10 vuodessa.

Timo Pöyhönen, Hengen uudistus kirkossamme ry:n johtaja viimeisen vuoden ajan, piti raamattutunnin eli linjapuheen. Hän sanoi, että kierreltyään vuoden seurakuntia hänellä on hyviä ja huonoja uutisia.  Hyvät uutiset ovat siinä, että luterilaisissa seurakunnissa on joka puolella sellaista avoimuutta uudelle, jota ei ole ollut koskaan ennen. Huonot uutiset olivat sitten siinä, että se karismaattisuus, mitä seurakunnissa oli 70-, 80- ja 90-luvuilla oli käytännössä hiipunut ja kuollut pois.   Tässä ei nyt ehkä ollut minulle vielä mitään järisyttävän uutta.

Uutta oli se, miten mies jatkoi karismaatikkojen edessä. Hän sanoi, että tämä – siis aiemman karismaattisuuden kuolema – ei ole oikeastaan huono uutinen. Ennen oli liiallista stara-painotusta. Hän ei maininnut Koivisto tai Jalovaaraa, mutta viite lienee selvä. Siihen liittyi sen ajan siunauksia, mutta nyt on aika kääntää lehteä, ja sanoa näkemiin sille vanhalle. Vanhaan karismaattisuuteen liittyi sisäänpäin kääntyneisyys, eikä sillä ollut oikein vastausta kysymykseen, mihin olivat menossa. Tätä näkemiin sanomista vielä ryhditettiin ihan rukouksin.   Jopa Sanan ja rukouksen -illat olivat sitä vanhaa.

Täysin epäselväksi sen sijaan jäi se, mitä piti tuleman tilalle.

Kansa kuunteli hiljaa. Ja taputti vaimeasti mutta laaja-alaisesti puheen päätyttyä.  Minua tietysti hämmästytti, että olimme Meri Vesannon kanssa edellisinä päivinä päätyneet hyvin samankaltaiseen diagnoosiin karismaattisuuden kiroista.  Kaikkein hämmästyttävintä oli, että miehellä oli rohkeutta sanoa tuo ääneen kannattajiensa edessä.

Muutenkin näytti, että verrattuna 10 vuoden takaisiin vastaaviin kokoontumisiin, koko asetelma oli muuttunut paljon dialogisemmaksi ja vapaammaksi. Uskalsivat jopa suoraan ja heti haastaa amerikkalaisen vieraansa sanomisia. Ei ollut yhtään hymistelyä.

Mutta joo… eipä ollut heilläkään kirkon tulevaisuuden avaimia hallussaan. Vanhaa liturgiaa yhteisöllisyydestä, pienryhmistä jne.

Kaikenkaikkiaan kuitenkin aikalailla positiivinen yllätys tavallaan.

Jälkihuomio: Tämän blogin alkuosa on kirjoittettu kauan sitten ja loppuosa nyt muistinvaraisesti.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Yksi kommentti artikkeliin ”Hengen uudistuksen yllätykset vuonna 2019”

  1. ”Siihen liittyi sen ajan siunauksia, mutta nyt on aika kääntää lehteä, ja sanoa näkemiin sille vanhalle.”

    Keisari kääntää takkia, jottei keisaria tunnistettaisi. Markku Koivisto luuraa SLEY:n riveissä, missä muuallakaan.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.