Trumpin isku globalisaation ytimiin?

Olen hiukan ihmeissäni, miten vähän hälyä tämä Huawei-skaba aiheuttaa. En tiedä, mitä en näe, mutta minusta Trump nyt iskee aivan koko globaalin talouden ytimiin. Se perustuu hyvin pitkälle vietyyn erikoistumiseen, mutkikkaisiin toimitusketjuihin ja vaihtoon. Kun presidentti sanelee, että Huaweille ei saa myydä mitään tai ostaa siltä mitään, se vie luottamuksen oikeastaan koko kansainväliseltä globaalilta kaupalta, joka perustuuu monimutkaisiin toimitusketjuihin ja siihen kuuluisaan markkinatalouteen. Nyt jenkkien googlet ja muut ovat suoraan presidentin johdossa. Mitä tämä on? Kuka nyt vielä haluaisi laskea jotain jenkkituotteiden tai innovaatioiden varaan?

Kun vielä eurooppalaisille kuluttujille sanotaan, että puhelimesi – se iso investointi – ei enää jatkossa toimi…. niin tuota… mitä tämä merkitsee? Osaako Tauno J. Jokinen selittää, mitä kaikkea dynamiikkaa tästä lähtee käyntiin vai lähteekö mitään?

Olisiko tämä suoraan Steve Bannonin opaskirjasta? Tarkoitus tuhota koko globaalin kaupan logiikka? Jännä juttu, että tässä nyt näyttäisi avautuvan markkinat Nokialla ja Ericsonille… eihän tämä näin voi mennä, vai voiko?

Mutta että jenkki-imperialistit nyt sitten uhittelevat vielä eurooppalaislle kaasuputkestakin, niin on aika paksua. Mitä tähän sanoo Merkel ja Merkelin seuraajat? Joutuuko nyt Suomi/Fortum ja Saksa myös globaalille pakotelistalle?

No. Globalisaatio olikin menossa liian pitkälle. Nyt tulee hiekkaa rattaisiin oikein kunnolla. Ei se varmaan ihan huonokaan asia ehkä ole.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 kommenttia artikkeliin ”Trumpin isku globalisaation ytimiin?”

  1. Joo, …

    ”First Say No Then Negotiate.” On Trumpin neuvottelutyyli.

    Kiinnostuksella odotan Kiinan vastatoimia, koska tämä alkaa olla jo henkilökohtainen loukkaus presidentti Xi’tä kohtaan. Voisi olla tyyliin Boeing lentokoneiden lentokielto Kiinan ilmatilassa, kunnes koneiden ohjelmisto on korjattu Kiinaa tyydyttävällä tavalla. Tähä lentokieltoon voisi suostutell Kiinalle myötämielisiä valtioita, kuten Afrikan ja Filippiinit.

  2. Kuuntelin eilen jotain Rubin reporttia harjoitustehtäviä korjatessa toisella korvalla , ja youtube alkoikin pyörittää itsekseen ajankohtaisia Steve Bannon haastatteluja erilaisilla jenkkikanavilla. Häntä näköjään kuunnellaan nyt. Oli aika hurjaa kuunneltavaa. Trump – Bannonin mukaan – todella on tekemässä isompaa juttua, jossa tarkoituksena saattaa Kiina länsimaiseen systeemiin sisälle kunnon kapitalistiseksi (demokratiaksi) tai jotain siihen suuntaan.. Eli lopettaa ideoiden varastelu lännestä, johon kuulemma yritykset eivät ole puuttuneet koska pelkäävät menettävänsä Kiinan markkinat.

    Tosin tarkoituksena taisi olla myös tuotannon palauttaminen jenkkeihin jne.. Samaan aikaan tänään Tv:ssä kaikki puoluejohtajat Suomessa sanoivat että EU:n pitäisi miettiä niitä hiilitulleja… Taitaa olla nyt ihan kiitettävästi globalisaatio saamassa siipeensä. Ei minulla mitään ole kansainvälistä kauppaa vastaan sinällään, mutta joku arvo pitää antaa demokratialle ja kansalliselle itsemääräämisoikeudellekin.

    Tavallaan ehkä ei ole huonompi homma maailmalle, jos jenkit, kiinalaiset ja venäläiset vähän pitävät toinen toisiaan boikotissa, ettei yksi sankari pääse maailmaa valloittamaan ihan kokonaan. Nyt Venäjä ja Kiina kehittänevät ihan tosissaan omia systeemejään, ja luulisi Euroopassakin olevan haluja vähentää jenkkiriippuvuutta. Vai?

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.