The Winner is… Israel!

Satakunnan Kansa jakoi maanantaina nettisivullaan vuoden vanhaa omaa juttuaan hauskasta kyltistä. Israelin ja Gazan rajan tapahtumista ei mitään. Vaikka Israelin armeija oli juuri ampunut siellä kuoliaaksi kymmeniä mielenosoittajia ja haavoittanut satoja, ellei tuhatkunta.

Israel voitti Euroviisut, jos joku niin haluaa uskoa. Uskoa Euroviisuihin musiikkikilpailuna ylipäätään. Euroviisut eivät tietenkään ole mikään musiikkijuhla, vaan viihdettä massoille, jonka avulla voidaan myös hienovaraisesti syöttää poliittisia piiloviestejä kulloisiinkin tilanteisiin.

Pari päivää Euroviisujen jälkeen Israel on käskenyt tai antanut armeijansa tappaa kymmeniä palestiinalaisia ja haavoittaa satoja. Syynä on se, että presidentti tai pelle Trumpin käskystä USA:n suurlähetystö on siirretty Jerusalemiin. Häntä varoitettiin aikanaan seurauksista, mutta eihän hän kuuntele ketään eikä mitään. Ei edes omaatuntoaan, jota tosin ei edes ole. Israelin hallitus taputti käsiään ystävälleen Trumpille. Seuraukset tulivat ja niitä tullaan näkemään lähitulevaisuudessa. Useiden toive palestiinalaisten hävittämisestä – lopullisesta ratkaisusta – tulee taas lähemmäs toteutumistaan.

Israel käyttää palestiinalaisten tappamiseen aseita, joita USA on sille myynyt tai luovuttanut. Ehkäpä USA:n hyvä liittolainen, Suomi, ostaa jatkossa näitä tehokkaiksi todettuja aseita. Ainakin Suomi on ostanut Israelilta Gazassa väkivaltaiseen hallitsemiseen testattuja aseita. Kuinka paljon Suomi myy Israeliin sotimistarvikkeita, taitaa olla hankala selvittää. Vuonna 2012 eduskunta sääti lain, jolla voitiin tehdä Suomen ja Israelin sotilaallisen yhteistyön yksityiskohdat salaisiksi. Suomi, ja välikätenä valtion ja norjalaisen yhtiön yhdessä omistama Patria, tekee asekauppaa kenen kanssa tahansa, oli tämä selkkauksissa tai ei. Sillä ei ole mitään väliä, kunhan raha juoksee ja pomot saavat hyvät liksansa.

Kristillisten Sari Essayah, joka on kunnon kristitty, ei puutu Suomen tekemään asekauppaan millään tavalla. Nyt Uusi Suomi -blogistossa hän onnitteli Israelia tasan 70 vuotta sitten David Ben-Gurion esittämästä Israelin itsenäisyysjulistuksesta. Siis samana päivänä, kun uutisoitiin käsittämättömän suhteettomasta väkivallasta aseettomia mielenosoittajia vastaan. Sari ei kirjoituksessaan puuttunut sanallakaan aseettomien mielenosoittajien teurastukseen. Eihän kristilliset eivätkä kristityt ole koskaan puuttuneet millään tavoin Israelin sotilaiden aiheuttamiin tuhansiin palestiinalaissiviilien tappoihin, joissa mukana on satoja lapsia. He puuttuvat vain palestiinalaisten tekemiin säälittävän surkeisiin iskuihin, joissa Israelin siviilejä on kuollut murto-osa palestiinalaisten uhreihin verrattuna. Miehityksiin, siirtokuntien perustamisiin ja palestiinalaisten maiden anastamisiin he eivät puutu. Palestiinalaisten tekemän väkivallan syihin heillä ei ole minkäänlaista kiinnostusta. Eihän tarvitse. Kaikki etninen puhdistus, moraalista tarkastelua kestämätön toiminta, tappaminen, varastaminen, syrjintä ja diskriminointi on täysin sallittua ja hyväksyttävää, jos se Raamatun jollain lauseella voidaan perustella.

Sari Essayah onnitteli Israelia myös Euroviisujen ”voitosta”. Jos joku kuvitteli Suomen jotenkin pärjäävän Euroviisuissa, toivottavasti nyt ymmärtää edes vähän siitä, mitä Euroviisut ovat. Eivät ainakaan musiikin ylistystä tai kappaleiden hyvyyden arviointia. Israelin kappale oli vähintään yhtä kauhea kuin Suomenkin. Ja kuten ilmeisesti kaikki muutkin. En kykene niitä kuuntelemaan. Nämä kaksi kuuntelin. Suomen kokonaan sunnuntaina hyvin levänneenä ja Israelin seuraavana päivänä aika pitkälle, kunnes oli pakko keskeyttää, kun tajunta oli repeytyä kappaleiksi.

Ja varmuuden vuoksi vielä muistutus: en juuri pidä arabikansojen omassa keskuudessaan harjoittamasta rakenteellisesta patriarkaalisesta syrjinnästä ja absurdeista uskonnollista tai perinnäisistä säännöistä enkä Hamasin kaltaisten järjestöjen typerästä ideologiasta.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

18 kommenttia artikkeliin ”The Winner is… Israel!

 1. ”en juuri pidä arabikansojen omassa keskuudessaan harjoittamasta rakenteellisesta patriarkaalisesta syrjinnästä ja absurdeista uskonnollista tai perinnäisistä säännöistä enkä Hamasin kaltaisten järjestöjen typerästä ideologiasta.”

  Niin… minulla kävi tietenkin mielessä se ajatus, että jokohan vähitellen Eurooppa alkaisi oppia jotain näiden ideologioiden elämää tuhoavasta voimasta. Se voima jyllää ihan sielläkin missä Israel ei ole.

  Kieltämättä inhosin tuota Israelin feminismikappaletta ihan sydämeni pohjasta, ja herää todella kysymys mistä on kysymys. Onko tämä ”feminismi” eurooppalaisille jopa suurempi arvo kuin Israel-viha, ja nyt Putinin lisäksi jo israelilaisetkin ymmärtävät eurooppalaisen Arvopohjan ja pystyvät hyvin helposti manipuloimaan kisat Jerusalemiin. Niin, jostain kumman syystä minä kyllä pidän Saara Aallosta.

 2. On mielenkiintoista nähdä, kun seuraavat ns. laulukisat järjestetään Israelissa, jonka toimien johdosta ilmeisesti tuolloin kuluneen vuoden aikana on kuollut sadoittain palestiinalaisia ja vammautuneita tuhansittain ja islamistiset järjestöt kiihdyttäneet terrori-iskuja eri puolilla Eurooppaa ja USA:ssa.

  Terrori-iskut, siis niiden lisääntyminen, on varsin varmaa näiden tapahtumien vuoksi. Silloin Trump ja Nehanjahu sekä näiden kahden maan hallinnot tulevat olemaan kädet viattomien ja sivullisten veressä kyynärpäitä myöten. Nyt heillä on nämä viimeisten parin päivän noin 60 kuolleen ja noin tuhannen haavoittuneen verta käsissään.

  Uhreista suurin osa on ilmeisesti tarkka-ampujien kohteita. Tiedothan on epävarmoja. Lisää uutisia ja tarkempia tietoja odotellessa.

  Lisäys: ilmeisesti myös mielenosoittajia on tulitettu helikoptereista ammutuilla raketeilla. Hienoa, Israel!

 3. Pentti Tepsa FB:ssa 18 tuntia sitten:

  ”#Israel in ja #Gaza n välinen kestokonflikti ei ota päättyäkseen lähinnä kahdesta syystä:
  1) Hamasin johtajat Gazassa haluavat tappaa israelilaisia.
  2) Israelilaiset eivät halua kuolla.
  Kumpikaan ei ole valmis joustamaan näistä yllämainituista linjauksistaan, solmu kiristyy.”
  https://www.facebook.com/pentti.tepsa/posts/1673037719400308

  Tuosta keskustelusta voi myös katsoa juttua aiheesta Suomen Kuvalehdessä. Hamas ei tietenkään ole tässä järjestämässä mitään rauhanomaista mielenosoitusta, vaan tarkoitus oli hyökätä joukolla rajan yli ja tappaa.
  Itse olen oppinut luottamaan Pentin arvioihin. Ei heittele niitä kevyesti, osaa arabiaa, historiaa, teologiaa ja tuntee paljon arabeja ja ihmisiä Lähi-idästä – ainakin niitä on hänen seurakunnassaan, vieläpä kirkkoherran hattu päässä rohkenee kantaa ottaa. Itse en ole tuosta sotkusta jaksanut itseäni sivistää.

 4. Olisiko ehdotuksia siitä, miten pitäisi Israelin ja Palestiinan riidat saada sovitettua niin ettei syntyisi minkäänlaista väkivaltaa kummankaan puolelta. En ole lukenut muita kun vain arvosteluja siitä ettei väkisin maahantunkeutujia saisi pakolla pysäyttää, jos näin ei tehtäisi niin mitä siitä seuraisi, sitä ei ole vaikea kuvitella.

  Onko juutalaisilla oikeus asua maassa joka on ollut heidän kotinsa tuhansia vuosia sitten, ja heidät on ajettu väkivalloin sieltä pois, jos on niin kertokaa ihmeessä miten se voi tapahtua jos arabit ilmoittavat ettei rauhaa synny ennen kuin kaikki juutalaiset ovat ajettu taas kerran maastaan pois.

 5. Sillähän ei tietty ole mitään merkitystä, kun -48 Israelin valtiota brittien, kansainyhteisön ja YK:n muualta ohjaamana perustettiin, ajettiin silloisesta Palestiinasta siellä ikiaikoina tai vähintää vuosisatoja asuneita palestiinalaisia pois tieltä, että muualta tuleville ja vuosisatoja muualla asuneille juutalaisille saatiin tilaa.

 6. Israel syntyi myös nationalistisesta toiveesta saada päästä ”luvattuun maahan” ja tuo alkoi vasta 1800-luvulla. Samoin alkoi kansallisuusaate nousta monessa muussakin paikassa, myös täällä meillä. Mutta se luvattu maa oli jo asutettu – palestiinalaisilla. Kun heitä alettiin häätää pois juutalaisten tieltä, syntyi konfliktin siemen. Israel perustamisensa jälkeen omilla toimillaan on vain syventänyt tätä konfliktia eikä sille loppua näy. Israel elää tästä konfliktista. Ilman sitä koko maata varmaan edes olisi… Juutalaiset ja palestiinalaiset elivät varsin rauhallisesti tuolla alueella ennen näitä kansallisuus- ja valtiojuttuja. Kiistat ovat syntyneet vasta kansallisuusaatteitten heräämisen myötä. Nyt Israel omilla toimillaan synnyttää jatkuvasti uusia hamaksia. Se on kierre, jota Israelin hallinto pitää yllä ja jota kansalaisista suurin osa ei ole halunnut eikä halua. Siirtokuntien asukkaat taas ovat niitä hallinnon kannattajia, jotka myös toimivat palestiinalaisia kohtaan töykeästi ellei väkivaltaisesti. Miehittäjä ja maan ryöstäjä toimii aina väkivaltaisesti.

 7. Ei vieläkään tullut ehdotusta siitä miten tilanne pitäisi ratkaista, mitä pitäisi tehdä juutalaisille, pitäisikö heidät ajaa vielä kerran maanpakoon. Miten he sitten voisivat suojella kansalaisiaan väkivallalta jos arabit saisivat tahtonsa lävitse.

  Yleensä jos jotain arvostellaan niin olisi hyvä myös kuulla siihen ratkaisu arvostelijan taholta, ja siitä sitten voisi keskustella onko ratkaisu parempi vaihtoehto kuin nyt vallitseva tilanne.
  http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/125139-israel-on-juutalaisten-maa-ei-%E2%80%9Dpalestiinalaisten%E2%80%9D

 8. Mitä jankkaat siitä ”juutalaisten maanpakoon ajamista”? Kuka sellaista on vaatinut? Siis järkevät tahot? Hamas on mitä on, mutta so what? Se on noussut Israelin ekspansiosta ja se voi hävitä samalla tavalla pois. Kaikki radikaalit liikkeet kuihtuvat ennen pitkää. Mutta siellä on PLO, joka ON tunnustanut Israelin.

  Tällä palstalla ei taida olla odotettavissa ratkaisua tuohon tilanteeseen. Kaikki tietää kuitenkin sen, että väkivalta synnyttää uutta väkivaltaa ja vastaantulo liudentaa ja lähentää. PLO on tullut vastaan. Israelin hallinto sen sijaan sallii ellei peräti rohkaise laittomien siirtokuntien rakentamiseen palestiinalaisten maille.

 9. Hyvä on jos tunnustetaan se että juutalaisilla on oikeus asua omassa maassaan. Se on jo lähtökohtana paljon, sitä ei vaan arabit tunnusta, koska ilmaisevat sen hyvin voimakkaasti.

  Ensimmäinen ehto olisi rauhaan se että Israel tunnustetaan valtiona eikä käytettäisi kansan kiihottamista toista osapuolta vastaan, nythän on sotatila niiden valtioiden kohdalla jotka eivät ole tehneet rauhan sopimusta. Annettaisiin Israelin asua rauhassa, niin Israel puolestaan auttaisi arabeja talouden kehittämisessä kaikissa muissa asioissa paitsi sotamateriaalin hankinnassa.

  Nykyisin Iran yrittää varustaa arabeja nykyaikaisilla aseilla, jota sitten puolestaan Israel vastustaa koska aseistuksen käyttö kohdistuu Israelin kukistamiseen.

  Rauhan saaminen vaatii vilpitöntä pyrkimystä kummankin puolelta, siihen ei sovi vihan lietsominen jo lapsille pienestä pitäen koska jos koko kansa opetetaan vihaamaan niin ei siitä hyvä seuraa.

  Rajalinjalle pitäisi saada vyöhyke jota YK-joukot valvoisivat ettei kummaltakaan puolelta tuli mitään sotilaallista uhkaa, se olisi puolueettomien valvojien tehtävä.

  Kyllä paljonkin olisi tehtävissä jos olisi halua, mutta taitaa öljyn saanti olla kumminkin tärkeämpää kuin rauha Lähi-Itään.

 10. Israel ja Raamatun Israel sellaisena kuin Jumala sitä kuvaa ovat kaksi täysin eri asiaa. Minusta on hyvin irvokasta irrottaa jonkin kansan olemassaolo väkivaltakoneistoon oikeuttavaksi julmaksi väkivallaksi muita ihmisiä ja kansoja kohtaan.
  Nyt pitää puhua vain poliittisesta ja YK:n päätöksellä syntyneen valtion oikeutuksesta olemassaoloonsa. Sitä ei kiistä kukaan. Mutta sitä en missään tapauksessa hyväksy, että meillä nämä Israelin ystäviksi itsensä nimittäneet sallivat julman sotakoneiston tappavan ja valloittavan muiden maiden alueita ja tämä Trump lähtee tälle linjalle, että maailmassa saakiin toimia tällä tavalla. Tappaa ja valloittaa aivan kuinka haluaa.

  Israelin valtio on ydinasearmeijan ylläpitämänä todellinen maailmanrauhan uhka. Jos siltä ei kielletä väkivaltaa niin tämä tappaminen ja ryöstäminen jatkuu hamaan maailman tappiin saakka.
  Hamas ja muut arabien ongelmat ovat paljon helpommin ratkottavista nostamalla koulutus- ja sivistystasoa niin väkivalta ja tuonkaltaiset ideologiat häviävät. Tappamalla arabeja ja palestiinalaisia synnytetään vain lisää väkivaltaa.

  Tällä hetkellä Israel on yksi suuri ongelma ja kun siihen liitetään vielä Raamattu ja sen tarkoitushakuiset tulkinnat ollaan niin metsässä kuin ikinä voidaan. En ymmärrä miten sivistyneet suomalaiset ja kristityt tähän sotkuun menevät mukaan ylläpitämään julmaa väkivaltaa.

 11. ”12 Herra Sebaot on oman kunniansa tähden lähettänyt minut niiden kansojen luo, jotka ovat ryöstäneet teitä. Hän sanoo niille näin:
  — Joka koskee minun kansaani,
  se koskee minun silmäterääni.
  13 Minä kohotan käteni noita kansoja vastaan, ja ne joutuvat omien orjiensa ryöstösaaliiksi.”
  Sakarjan kirja

  Vanha testamentti on Israelin kansan historiaa ja samalla Jumalan puhetta profeettain kautta valitsemalleen kansalle. Jumala on nimittänyt sen omaksi kansakseen ja sanonut omaksi silmäteräkseen, ei tässä ole mitään tulkinnan varaa. Koko Raamattu tulee tunnetuksi juutalaisten kautta. Jumala on tehnyt myös liiton juutalaisten kanssa ja luvannut ettei hylkää kansaansa koskaan.

  Israelin kansa on ollut niskuroiva kansa historian saatossa mutta on saanut myös kovan rangaistuksensa teostaan, tekee myös virheitä tälläkin hetkellä mutta kovien aikojen tullessa tulee tunnustamaan Jeesuksen omaksi Kuninkaakseen. Nämä on hyvin selkeästi Raamatussa ilmoitettu, joten se mitä tälläkin hetkellä tapahtuu on ilmoitettu meille ennakkoon.

  Raamattu kehottaa meitä valvomaan ja seuraamaan ajan merkkejä ettemme tulisi yllätetyksi kun aika on, koska se on niin sitä emme tiedä mutta meidän pitää olla aina valmiina, sitä se tarkoittaa.

  Minusta on ikävä lukea sellaista tekstiä jossa irrotetaan Raamattu tämän hetken Israelin kansasta, koska Uusi Testamentti käsittelee juuri näitä tapahtumia joita näemme silmiemme edessä tapahtuvan Israelille.

 12. Kalevi, nimenomaan tämän ajan politiikka ja Israel tulee irrottaa Raamatusta taikka sitten käsitellä koko maailmaa ja sen poliittista tekemistä samalla mitalla Raamatun mukaan. Raamatun Israel on historialtaan kirjoitettu VT:n kirjoihin. Se on totta. Tätä tappamista ja valloitussotia ei ole kirjoitettu mihinkää Raamatussa niin, että siellä sanotaan oikeaksi tappaa kaikki muut kansat mutta jättää vain juutalaiset eläviksi reliikeiksi Raamatusta.

  Ajan merkkejä tulee seurata mutta mitä sillä tarkoitetaan. Luepa vielä kerran se kirjakokoelma ihan uudelleen lähtien kaikesta siitä laista mikä sinne on kirjoitettu. Se koskee myös Israelin kansaa ja sen ihmisiä sekä rakenteita.

 13. Kun katsoo Lähi-Idän karttaa ja vertaa Israelin kokoa arabivaltioihin niin on suoranainen ihme että Uudenmaan läänin kokoinen alue on voinut olla olemassa, siinä on tarvinnut Jumalan suojelevaa kättä joka on turvannut olemassaolon vihamielisten valtioiden ympäröimänä.

  Vaikka Israel elää Vanhan testamentin aikaa eikä tunnusta Messiaan jo tulleen maan päälle ja sovittaneen kaikkien synnit, niin siitä huolimatta Jumala pitää lupauksensa siitä että ei enää koskaan kansa joudu lähtemään maastaan jonka Jumala on heille luvannut.

  Israel ei ole aloittanut yhtään sotaa vaan on joutunut aina puolustamaan pientä maatilkkuaan suurten maiden puristuksessa. Olisi hyvä arvostelijoiden kertoa se että miten Israel voisi puolustaa asukkaitaan toisin kuin nykyään tehdään, pitäisikö avata rajat ja antaa tulijoiden tehdä mitä he ovat uhanneet.

  Israelin kohtaloa ohjataan tuolta ylhäältä käsin joka menee sen käsikirjoituksen mukaan joka on Raamattuun kirjoitettu. Virallinen Suomi on toimillaan asettautunut Israelin vastustajiin kun samaan aikaan tilataan uusia aseita maan turvallisuutta silmällä pitäen, meillä on siis oikeus puolustaa maatamme mutta Israelilla ei.

 14. Israelin kohtalo valtiona on kaikkea muuta kuin ylhäältä ohjattu enempää kuin minkään muunkaan Jumalaan luottavan maan.

  Väite Israelin valtiosta sotia aloittamattomana kaipaisi kyllä runsaasti tarkennusta. Se on ampunut tykillä kärpästä aina kun vain mahdollista on. Kyse on siitä, että YK aikanaan antoi tälle valtiolle ”turvatakuut” ja sitä tämä valtavan asearsenaalin omistava maa käyttää keppihevosenaan valloittaessaan palestiinalaisilta maita aivan mielensä mukaan. On se sodan julistus niin vähintäänkin on. Jos meidän itärajalta tultaisiin aina vain kohden länsirannikkoa valloittaen niin minäpä luulen että puhuttaisiin kaikkea muuta kuin rauhasta ja sen rakentamisesta.

  Tämä on niin päivän selvä asia mutta Raamattua kun käytetään oppaana miltei kaikkiin maailman tapahtumiin niin tässä käy juuri näin. Sokea ei löydä perille sitten millään. Rauhaa rakannetaan sitä todella luomalla ja ensimmäinen edellytys on, että tunnustetaan inhimillinen oikeus Luojan luomaan ihmisyyteen jokaisen ihmisen kohdalta. Olipa hän hamaslainen, kommunisti, kristitty, juutalainen, minkä rotuinen tahansa ymym. Ennen tätä Raamatun merkittävinstä asiaa ihmisen kannalta eli luomiskertomuksen ihmistä ei ole mitään muuta.

  Olen tästä monet kerrat saanut tuomioita mutta en muuta kantaani. Jumala on luonut meidät rakastamaan toisiamme Hänen rakkauteensa nojaten. Jos Israel ei tähän taivu niin sille ei tule antaa mitään erityisoikeuksia tappaa ja sotia. Se ei puolusta maataan vaan valloittaa ja hyökkää naapurmaahansa päivästä toiseen.

  Totuus ei pala tulessakaan. Ja niin uskovaiseksi en ala, että sokeutuisin totuuden edessä. Jumala minua sodan hulluuden ja väkivallan puolustamiselta varjelkoon.

 15. ”Se ei puolusta maataan vaan valloittaa ja hyökkää naapurmaahansa päivästä toiseen.”

  Tällä tarkoitetaan varmaan sitä kun aselastissa olevia rekkajonoja tuhotaan ennenkuin ne pääsevät Israelin rajan tuntumaan josta sitten ammutaan raketteja siviileiden kauhuksi.

  ”Jos meidän itärajalta tultaisiin aina vain kohden länsirannikkoa valloittaen niin minäpä luulen että puhuttaisiin kaikkea muuta kuin rauhasta ja sen rakentamisesta.”

  Sieltä tultiinkin aikanaan mutta puolustajat saivat suurilla uhrauksilla pysymään Suomen itsenäisenä. Jos edellä olevaa ajatuksen juoksua seurattaisiin, niin omat joukkomme ei olisi saanut puolustaa kotimaataan tarttumalla aseisiin, vaan mitä niiden olisi pitänyt tehdä.

  Kun tällaisia esimerkkejä otetaan esille, niin mitä meidän pitäisi tehdä jos raketteja sataisi minkä rajan takaa tahansa siviilien niskaan, luulempa että kyllä vastatoimiin ryhdyttäisiin. Tällä hetkellä meitä ei uhkaa itä eikä länsi, sen takia meidän on helppo tuomita ja paheksua niitä jotka koettavat suojella kansalaisiaan.

 16. Yleensä sodan voittanut puoli pitää valloittamansa alueen itsellään, meillä on siitä kokemusta, mutta Israel on luovuttanut Gazan ja suuren osan Siinaista takaisin toivoen että se helpottaisi rauhan saamista alueelleen.

  Nykyinen maa ala on minimi että sitä puolustaa, jos Israel luopuisi jostakin alueestaan niin sitä seuraisi aina vain uusia vaatimuksia niin kauan että aluetta olisi mahdoton puolustaa.

 17. Yleensä voittanut puoli pitää valloittamansa maan itsellään? No niin. Siis Israelilla on siihen vedoten oikeus pitää valtaamansa alueet?

  Mistä tiedät, minkä suuruinen alueen pitää olla, että sitä voi puolustaa?

  ”Jostakin alueestaan.” Mitä alueita tarkoitat? Siitä, mikä sille aikoinaan annettiin kansainliiton ja YK;n toimesta, vaiko niitä alueita mitä se on vallannut, vaiko palestiinalaisten alueille rakennettuja laittomia siirtokuntia?

 18. ”Mistä tiedät, minkä suuruinen alueen pitää olla, että sitä voi puolustaa?”

  Katsomalla karttaa Lähi-idän alueesta ja vertaamalla pinta alaa vihamielisiin naapureiden alueisiin. Ei tarvitse olla mikään asiantuntija ajatellen Israelin mahdollisuutta puolustautua ohjuksia vastaan jos esimerkiksi Länsirannalle kärrättisiin tuhatmäärin ohjuksia, mikä tapahtuisi ilman valvontaa. Onneksi Jordanian kautta ei aseita tule koska he ovat napit vastakkain Iranin kanssa.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.