Putin tulee – oletko valmis?

Vladimir Putin vierailee Helsingissä ensi keskiviikkona. Sauli Niinistön mukaan kyseessä on tavallinen työvierailu, eikä mitään päivänpolttavaa kysymystä ole. Kreeta Karvala kirjoittaa Iltalehdessä, että luvassa on suoraa puhetta pääosin ikävistä asioita. Hän muistuttaa Venäjän sotaharjoituksista Itämerellä ja Skyfall-superaseen testauksesta. Muuten suomalaisissa tiedotusvälineissä tunnutaan olevan lähinnä tyytymättömiä siihen, että tänne tulee joku tyyppi, jonka takia autoilua rajoitetaan Helsingin keskustassa.

Ihan huvikseni etsin, mitä venäläisissä tiedotusvälineissä korostetaan. Esimerkiksi Rossiiskaja Gazeta kirjoittaa, että Putinin tavoitteena on palauttaa keskusteluyhteys EU:n ja Venäjän välille. Arktisen neuvoston kokous kun ei kovin harmonisissa merkeissä päättynyt. Suomi edustaa EU:ta, koska se on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa, mutta myös maiden kahdenvälisestä yhteistyöstä on tarkoitus puhua. Myös Kremlin tiedotteen mukaan keskustelun aiheena ovat Venäjän ja EU:n suhteet.

Kun Suomi edustaa EU:ta, mitä se silloin edustaa? Tietenkin demokratiaa, ihmisoikeuksia ja sananvapautta, jos meiltä kysytään. Jos on eri mieltä, on Putinin kätyri.

Venäläiselle tulee EU:sta ehkä mieleen sekulaari liberalismi, mutta ei välttämättä myönteisessä valossa. Venäjä sen sijaan edustaa kristillisiä arvoja. Putin on joissakin yhteyksissä esiintynyt kuin pahin konservatiivikristitty. Hän ehkä mieltää itsensä tsaariksi, ja tarvitsee ortodoksisen kirkon tuen, niin kuin tsaaritkin tarvitsivat. Tässä mielenkiintoisessa haastattelussa  parin vuoden takaa Putin muistuttaa (ihan kuin kansallismielisiä näpäyttäen), että Venäjän imperiumissa ihmisten kansallisuus ei ollut niin tärkeä, että siitä olisi henkilötiedoissa mainittu. Sen sijaan ihmisestä dokumentoitiin hänen uskontonsa.

Putin tuli myös sanoneeksi, että kommunistien moraalikoodeksi oli hyvin samanlainen kuin kristittyjen, vähän yksinkertaistettu vain. Tämä lausunto herätti kummastusta ainakin ulkomailla asuvien venäläisten keskuudessa: miten nyt joku voi tuollaista väittää! Sen sijaan Venäjällä kommunistit eivät panneet rinnastuksesta ollenkaan pahakseen. Päinvastoin, heidän puheenjohtajansa Gennadi Zjuganov on itsekin sanonut, että Jeesuksen vuorisaarna on täysin sopusoinnussa kommunismin moraalikäsitysten kanssa. Myöskään ortodoksinen kirkko ei millään tavalla protestoinut, vaikka kommunismi aiheutti sille aikanaan suurta vahinkoa.

Entä jos Niinistön ja Putinin keskustelu kuitenkin kääntyy Venäjän voimapolitiikkaan? Mielenkiintoinen yksityiskohta Putinin vierailussa on illallinen Suomenlinnassa. Suomenlinnahan rakennettiin Venäjän uhkaa vastaan, mutta miten hyvin se siinä onnistui, on kaikkien tiedossa. Kuninkaanportilla Kustaanmiekan salmessa on kivitaulut, joista yhdessä lukee: Eftervard stå här på egen botn och lita icke på främmande hielp. Suomeksi: Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

8 kommenttia artikkeliin ”Putin tulee – oletko valmis?”

 1. Venäjän ikiaikainen messiaaninen tehtävä on seistä Rooman perinnön (Moskova = kolmas Rooma) ja myös kristinuskon vakaana puolustajana idän laumoja vastaan. Samalla sen toinen messiaaninen tehtävä on osoittaa demokratian tuhon tie, kuten Meri jo huomautti. Siis tsaarinvalta on jo palautettu, mutta tsuhnat ja muut länsimaat eivät ymmärrä, että vain alistumalla Venäjän suojelukseen he voivat pelastua.

  Jotenkin tulee mieleen myös vastaava islamin missio…

 2. ”Eräs ystävä” näytti minulle Venäjän Janitskinin Aleksei Navalnyin youtube-videota, jossa oli poikkeuksellisesti englanninkielinenkin tekstitys. En löydä sitä nyt tähän hätään.

  Videossa tämä suomalaisen valtamedian Putin vastainen sankari piti sellaista vihapuhepaasausta että Janistkinilta ei edes onnistuisi. (Ehkä Junes Lokka tai Marco de Witt saattaisi muistuttaa jotenkin tapausta? )

  Teki tutkivaa journalismia, haukkuen ja pilkaten ja paljastaen nimeltä mainitut rötösherrat, jotka varmaankin olivat Putinin kavereita. Tämä kaveri saa vapaasti huseerata somessa, ja vain välillä on hetkittäin putkassa, vaikka on paljon pahempi kuin Janitskin tavoitaan ja vaikutusvallaltaankin oletettavasti.

  Oli se vaan sitten koomista kuunnella perään ”luotettavan median” uutisointia siitä, kuinka Navalnyi on hyvä ja Putin paha. Suomessa ”luotettava media” olisi tuollaisen kaverin hoitanut jo aikoja sitten vankilaan, mutta kun on Putinin vihollinen ja Putin on ”luotettavan median” vihollinen, niin näin sitten ”luotettava media” toimii.

  Mitäpä Meri tähän kommentoisit? Mahtaisitko löytää jostain Navalnyin näytettä muillekin blogimetsäläisille ihasteltavaksi?

 3. Messias ehdokkaista ei ole puutetta. Amerikkalaiset profeetat nostavat Trumpia ehdolle yhtä innokkaasti kuin kanssaveljensä Putinia.

 4. Ettei nyt kukaan erehtyisi luulemaan minua Putinin trolliksi, tunnustan olevani populisti Aleksei Navalnyin suuri ihailija. Navalnyi itse on tällä hetkellä tuomittuna vankilaan 30 päiväksi, mutta hänen youtube-kanavansa Navalny live julkaisee silti melkein joka päivä jotain.
  Tässä yksi vanha, mutta englanniksi tekstitetty: https://www.youtube.com/watch?v=9MHqpyN6iAk
  Yleensä videot on tekstitetty vain venäjäksi: nehän on suunnattu ennen kaikkea venäläisille veronmaksajille kertomaan, mihin heidän rupliaan käytetään.
  Jaan vielä toisen videon, koska se liittyy vähän niin kuin aiheeseen. Tässä erittäin terävää pilkkaa saa osakseen Venäjän ”oikeauskoisin” perhe, miljardööri Igor Altushkin ja erityisesti hänen vaimonsa Tatjana, jonka mielestä 25-vuotta kestäneelle ”läntisen liberalismin bakkanaalille” pitää saada loppu. Altushkin haluaisi rakentaa veronmaksajien rahoilla kirkon Jekaterinburgin keskustaan, mutta kaupunkilaiset vastustavat (eivät välttämättä kirkkorakennusta, mutta sen sijaintia). Kunnianloukkausten lisäksi video sisältää kiihotusta tekopyhää ortodoksista eliittiä vastaan https://www.youtube.com/watch?v=vSlnZNb5yro
  Navalnyi heittää, että Altushkin haluaa olla uusi Nikita Demidov, josta tuli merkittävä henkilö Venäjän teollistumisessa Pietari Suuren aikaan. Siis historiallisia oligarkkeja hän kuitenkin kunnioittaa.

 5. Oletteko muuten huomanneet, miten paljon yhteisiä piirteitä Putinilla ja Niinistöllä on? Heillä tosin on 4 vuotta ikäeroa, mutta kumpikin valittiin nykyiselle kaudelleen melkein samoilla kannatusluvuilla, molemmat ovat lukeneet oikeustieteitä, molemmat harrastavat jääkiekkoa, molemmilla on nuori vaimo ja (tiettävästi) pieni poika. Onko vielä jotain? Yhtenäinen Venäjä/yhtenäinen Eurooppa.

  Sen verran piti vielä sanoa uskonnollisesta konservatismista, että sillä on Venäjällä paljon vaikutusvaltaa. Luin jostain netistä (en takaa että on totta), että Putinin hengellinen isä on arkkimandriitta, nykyinen piispa Tiihon (Shevkunov). Miettikääpä millaisia rippisalaisuuksia tämä herra on saanut kuulla ja onkohan antanut jotain neuvoja!

 6. Putin tuli oli ja meni. Ei tapahtunut mitään ihmeellistä. Putin palautti suomen ja Venäjän välille jotain mikä meiltä natoistisessa eu-huumassamme on kielletty. Me emme haluaisi elää kuin mihin olemme sitoutuneet. Suomalainen dilemma näyttää olevan siinä, että emme uskalla olla sillä geopoliittisella paikalla missä olemme. Emme uskalla sanoa Saksalle ja Ranskalle kuin Boris Johnsson ja britit, ei kelpaa haluamme enemmän. Britannian lopullinen lähteminen eu:sta tulee ”lipposlaisille” eu–fanaatikoille olemaan hiljaista hiipumista. Alkaa saattohoitovaihe. ”Keisarilla” ei ollutkaan vaatteita.

  Putin ei ole Venäjä eikä ”putinismilla” ole Venäjällä tulevaisuutta. Milloin meillä tämä huomataan niin ehkä sitten kun virtuaalitodellinen Pietari avautuu Karjalaiseen maisemaan.

 7. ”Milloin meillä tämä huomataan niin ehkä sitten kun virtuaalitodellinen Pietari avautuu Karjalaiseen maisemaan.”
  Mitähän tämä mahtaa tarkoittaa?

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.