Miten olisi henkilöseurakunnat?

Kirkolla on ongelmia.

Homojen häihin ei saada selvyyttä ja vanha kiista naispappeudesta hiertää sekin vielä kengässä. Kirkolliskokous on määräenemmistösäännöksistä johtuen kyvytön tekemään päätöksiä varsinkin vaikeissa asioissa. Kirkollisveronmaksajat ovat tyytymättömiä ja jättävät sankoin joukoin uppoavan laivan. Ensi vuonna on kirkollisvaalien vuosi. Kun vaalimainokset ja -teemat ovat näkyvästi tien varsilla, voidaan ennustella taas uutta eroennätystä. Ainakin kahdet edelliset kirkollisvaalit ovat enemmän tai vähemmän sattumalta osuneet vaalivuosille. Kaikki näkyvyys tuntuu olevan kirkolle pahasta, mikä ilmiönä ei oikein ole sopusoinnussa minkäään markkinointiviestinnän teorian kanssa.

Olen aiemminkin esittänyt kirkolle henkilöseurakuntien mallia. Keskushallinto ylläpitäisi hautausmaita ja kiinteistöjä. Seurakunnat ratkoisivat teologiset ongelmansa tykönään ja hyödyntäisivät valmista kiinteistökantaa. Joihinkin kirkkorakennuksiin voitaisiin asentaa ohjelmallisesti vaihdettavat uskonnolliset tunnukset, jolloin islaminuskoisillekaan ei tarvitsisi rakentaa erillisiä moskeijoita. Tällä keinoin samojen seinien sisälle mahtuisi niin aakkosavioliitot, naispapittomat messut, joogaryhmä, sunnit kuin shiialaisetkin.

Rahajutut hoidettaisiin siten, että kirkollisvero kerättäisiin kiinteistökannan ylläpitämistä varten. Vero (ja kiinteistöjen käyttöoikeus) koskisi kaikkia kansalaisia vakaumuksesta riippumatta. Kukin seurakunta sitten keräisi tarvitsemansa rahat omilta jäseniltään. Keskushallinto, hiippakunnat, tuomiokapitulit ja kirkolliskokoukset voitaisiin lakkauttaa tarpeettomina – sitähän ne jokseenkin ovat jo nytkin halvaantuneisuutensa takia.

Joo – tiedän aivan hyvin ettei ajatus kelpaa. Yksi jos toinenkin kelvoton paimen pelkäisi kadottavansa seurakuntansa kokonaan, jos kansa pääsisi äänestämään jaloillaan. Toisaalta – Jumala nämä asiat loppuviimeksi päättää. Vaihtoehtoja on siis tasan kaksi. Hyväksyä tämä henkilöseurakuntamalli tai itkeä ja hyväksyä.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 kommenttia artikkeliin ”Miten olisi henkilöseurakunnat?

  1. Joo, …

    Tää Raittila näkyy olevan vanhalla tutulla pohjalaisasenteella liikkeellä:

    ”Moon oikias, tootta vääräs.”

  2. Raittilahan on aina ollut se joka sanoo olevansa tietävänä oikeassa mm lehdistön oikeuksista kirjoittaa ja vastaavaa. Muistanette K24 hajotuksen arkkitehdit. Raittilan nimi tulla putkahti esiin ja hänet esiteltiin lähes yli-ihmisenä. Eipä ole kehityskaari ainakaan kovin mairitteleva nykyisillä julkaisuilla. Alaspäin menevät vaikka millä mittarilla mittaisi.

    Mitä tulee itse blogiin niin alan taipua samalle kannalle eli henkilöseurakuntiin kun tässä on tämä tuhkan ripottelu tähän seksin täytteiseen evl-kirkkopornoon menossa.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.