Miljonäärin visiossa ei ole leipäjonoja

Tämä kirjoitukseni on silkkaa politiikkaa mutta samalla myös kirkkopolitiikkaa. Kirkko eikä seurakunta ole erillään yhteiskunnasta vaan vahvasti sen päätöksenteossa läsnä. Taikka ainakin pitäisi olla. Koti, uskonto ja isänmaa olisi kristillesessä Suomessa edelleen vahvaa valuuttaa.

Suomessa on viimeiset kolme hallitusta rakentuneet politiikan varaan, jossa tehdään näennäisuudistuksia ja säästöjä. Todellisuudessa kaikki tämänkin hallituksen tekemiset ovat lisänneet byrokratiaa, nostaneet hintoja ja tehneet tavallisen yksittäisen ihmisen elämästä suorastaan helvetillisen epävarmaa. Mihinkään ei voi luottaa.
Verojen laskulla muka lisätään toimeliaisuutta ja ostovoimaa mutta todellisuudessa käy yksittäisen ihmisen kohdalla juuri päinvastoin. Ne jotka tienaavat kymmeniätuhansia vuodessa hyötyvät mutta ne todellisen keskiansion eli noin 1500 e/kk netto ansaitsevat häviävät kaikessa tasaveronluonteisissa korotetuissa maksuissa. Heille 50 euron lääkeomavastuu otettuna heti tammikuussa tarkoittaa, että kolme seuraavaa kuukautta eletään aliravittuna taikka jätetään laskuja maksamatta. Lääkärit ovat paenneet kauaksi kasvukeskuksiin niin, että sairaan ihmisen omavastuut vievät vaikkapa keskiverto 900 e/kk eläkeläisen eläkkeestä reilusti neljänneksen helposti.
Mitä tästä on seurannut niin maassa eläkeläisten ulosotot ovat räjähtäneet käsiin. Köyhyys lisääntyy räjähdysmäisesti. Valtio, kunnat ja kuntien omistamat yhteisöt ovat myyneet heti ensimmäisen laskun jälkeen laskunsa perintätoimistoille ja muutaman kymmenen euron laskuviiveestä tuleekin kaksinkertainen saman tien ja seuraavana ovatkin laskut ulosottomiehen perittävänä. Alkaa kierre, jossa menee kaikki mahdollisuudet normaaliin elämään. Et saa edes puhelinta kaupasta ostettua halpaan kuukausimaksuun kylkiäisenä.

On käsittämätöntä, että päättäjät eivät ymmärrä, että näillä ja monilla muilla toimilla tämä maa on erittäin suurelta osin saatettu ostokyvyttömyyden tilaan. Eihän se 50 e vuodessa ole paljon mutta sen seurauksena saattaa olla tuhansien eurojen kulu ihmisen arkeen.

Meillä ollaan avattu kaupat lähes ympärivuorokautiseksi paratiisiksi. Alkoholin saatavuutta halutaan lisätä ja on jo näillä kaupan vapauttamisilla lisätty. Myyntiaikoja ei ole ja kalja virtaa. Näennäisvapaudesta on tullut satojen miljoonien lisäkulu tälle yhteiskunnalle ja yksittäiselle ihmiselle inhimillisesti aiheutettu koko elämän pituinen ongelma. Eivät täyskiellot mitään paranna mutta sääntely ja saatavuus auttavat.

Näennäismarkkinatalouden lait eivät näin pienessä kansantaloudessa päde. Kilpailu ei hoita mitään. Tämä liikennehäkkyrärakennelma on yksi, joka on osoitus teorian ja käytännön kohtaamattomuudesta.
Vaikkapa minä nyt 1.5. eläkeläisenä ajattelin jatkaa työntekoa entiseen tapaan. Mikäli tämä toteutuu niin en jatka. Ei ole mitään järkeä. Eihän se yhden ihmisen 30.000 euron vuositulon poistuminen ostovoimasta ole paljon mutta tähän saakka se on kokonaan palautunut kiertoon. Enää ei näin tule tapahtumaan.

Minusta on hienoa, että vihdoin ollaan joissakin päättäjäpiireissä herätty siihen totuuteen, että päättäjien tavallisen ihmisen arjen tuntemus ja kosketus siihen on kadonnut. 20% rikkaimmista suomalaisista on saanut viime aikojen hallituksilta kansalle kuuluvia pääomia huimat summat. On tehty tulonsiirto maaseudulta metropolien suuntaan ja tämä näyttää vain kiihtyvän. Tulonsiirtojen seurauksena eivät varat palaudu kotimaahan vaan matkustavat enimmäkseen ulkomaisiin kohteisiin.
Vaalilakien mukaisesti edustuksellinen demokratia siirtyy sinne minne ihmisetkin pakkosiirretään. Olisi tuntuva säästö, jos kansanedustajien määrä puolitettaisiin. Emme me tällaista laumaa napinpainajia tarvitse, kun oikeasti valtaa käyttää vain parikymmentä omia etujaan ajavaa päättäjää. Maaseudulla ja köyhällä ihmisellä ei ole enää puolustajaa. Voi olla 1910-luvun lopun aikoja kannattaa muistella tarkkaan. Ne tulevat palaamaan.

Erittäin huolestuttava piirre suomalaisessa yhteiskunnassa on asiantuntijuuden käyttö. Tämä hallitus on käyttänyt vain muutamaa poliittisesti heille sopivaa asiantuntijaa. Jälki on sen mukaista. Parlamentaarinen valmistelu ja laaja erilaisten yhteiskunta- ja talousnäkemysten asiantuntijuus pitäisi palauttaa taas arvokkaaksi tiedon ja päätöksenteon lähteeksi.
Kansanedustajuus samoin tulisi palauttaa edustukselliseksi luottamushenkilödemokratiaksi. Rikas yritysjohtaja ei ole poliitikko eikä yhteiskunnallisesti kovin valveutunut. Se on tämän hallituksen aikana nähty. Hän on riistokapitalisti, jolle ihmisen hyvinvointi ei ole tärkeä vaan tuloslaskelma ja tase. Hänen maailmassaan työntekijä ja ay-liike on suuri mörkö ja kuluerä. Sitä samaa ajatusta hän toteuttaa myös päätöksenteossaan. Valtiontalous on jotain mutta yksittäisen kansalaisen talous ei mitään.

Pitää muistaa, että tulokulma asioihin on aina omasta taloudesta ja kaveriporukasta. Liikenneverkkohankkeen selvitys eli pakkoesitys lienee tulosta sveitsiläisen keittiönpöydän ääressä nautitusta lounaasta. Reisjärven Köyhänperän tiettömän tien takaa ei lähde ratikkalinjaa eikä siellä ole nähty linja-autoa 40 vuoteen.

Eipä tällä kertaa muuta. Tämä maa on henkisessä ja kultturellisessa konkurssissa sekä poliittisesti siirtynyt parlamentarismin diktatuuriin.

tuomo

Liikenne- ja viestintäministeriö on Helsingin Sanomien mukaan ideoinut varasuunnitelman uudelle liikenneyhtiölle.
ILTASANOMAT.FI
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

6 kommenttia artikkeliin ”Miljonäärin visiossa ei ole leipäjonoja”

 1. Minä en pysty katsomaan tuota Bernerin esitystä. Pelkään että tulen niin vihaiseksi että en saa unta. Kuuntelitteko Esko Ahoa tänään ylen aamu-ohjelmassa. Olihan kiinnostava juttu ja paljon oikeaakin asiaa. Vertasi Trumpia mm. Vennamoon.

 2. Erittäin hyvä kysymys ST1:sen Mika Anttoselta. Tässä ei ole kyse teistä vaan niiden omistamisesta ja vallasta. Yhdessä yössä mm meiltä köyhiltä siirtyisi noin 2 mrd pääomia suoraan rikkaiden taskuun. Autojemme arvosta katoaisi tuo summa ja siirtyisi uusien autonostajien omaisuudeksi.
  ”Sipilä-bernerismin” idea onkin tässä. Meillä pääomia siirretään kiihtyvään tahtiin muutamien harvojen haltuun ja samalla kaikki palvelut ja toiminta siirtyy myös yhteiskunnan ulottumattomiin. Se mikä ei kelpaa ovat luotua byrokratiaa tätä siirtoa valvomaan ja toteuttamaan. Se jää meidän maksettavaksi.

  ”Teiden korjaamiseen on muka vaikea löytää valtion rahaa. Eikö sitten kaikki valtion toiminta kuten sosiaaliturvakin kannattaisi yhtiöittää, niin budjettihuolet olisivat ohi?”, kysyy Mika Anttonen Talouselämässä.

  Juha Sipilä toteaa puolestaan, että tämä on uutta poliittista kulttuuria, niin on eli parlamentarismin diktatuuria. Jossa kansa saa äänestää mutta diktaattori hallitsee. Meitä siis huijataan.
  tuomo

  Suomalainen superrikas TS:ssä Bernerin liikennehankkeista: ”Missä on pihvi?”
  Energiayhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttosta epäilyttävät liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) suunnitelmat väylänpidon yhtiöittämisestä ja…
  TALOUSELAMA.FI

 3. Juuri äsken, tänä sunnuntaiaamuna ennen kuutta meillä soi puhelin. Arvasin, että kaikki ei ole jollakin hyvin. Keskussairaalasta soitettiin. Vaimon sukulainen on viety aliravittuna korkeassa kuumeessa ja keuhkonkuumeen saaneena sairaalaan, ikää on reippaasti yli 80 vuotta. ”Porin puuvillatehtaan tyttö” ei saa eläkettä kuin vajaat 700 euroa. Olemme häntä auttaneet tässä kuussa kaikin mahdollisin tavoin mutta vanha ihminen ei halua kertoa kaikkea. Hänen sairaudestaan johtuvat omavastuut ovat nielaisseet tuosta eläkkeestä 450 euroa. Vuokra on maksamatta ja lääkkeet osittain ostamatta eikä ruokaa ole jääkaapissa.

  Jos olisin pääministeri häpeäisin tätä tilannetta ”silmät päästäni”. Maailman yksi rikkaimmista maista ei pysty huolehtimaan kansalaisistaan ja tämä on tullut ihan viimeisen muutaman kuukauden aikana näille eläkeläisille ja sairaille ihmisille mahdottomaksi elää. Jos säästöjä ei ole niin kuolet nälkään.

  Ei auta kuin toisen köyhän auttaa toista. Lähdemme asiaa selvittämään ja auttamaan. Lääkäreitä me emme ole sen tekevät ne joilla on siihen taita.

  Kaikkea hyvää toivotamme ja rukoilemme että jaksetaan puolin ja toisin.

 4. On tämä kyllä jotenkin täysin ennen kuulumatonta, mitä Suomessa tapahtuu. Kansan silmäin edessä bisnes ja politiikka… Minusta tässä kyllä nyt konkretisoituu oikein ”nätisti”, kuinka politiikan pitää olla politiikkaa eikä bisnestä. Tämän tästä ainakin itse opin. Luulisi olevan kovin hyödyllistä, että poliitikko ymmärtää bisneksen päälle, mutta silti pitäisi olla identiteetiltään poliitikko. Uskomatonta, että sanon näin, mutta ei tätä nyt oikein muutenkaan voi ajatella.
  Sitä hämmästelen, että Berner on noinkin sokea puheidensa vaikutuksille. Eikö bisnes-henkilö ymmärrä, että kannustimet vaikuttavat päätöksiin – tässä tapauksessa autokauppaan. No.. se on tietysti yksi kansantaloustieteen perusperiaatteista. Ehkä sitä ei bisneskouluissa opeteta.

 5. Ja kaikessa pitää ajatella kun politiikkaa tekee, että miltä se oikeasti näyttää mitä tekee. Kun ei puhuta samaa kieltä eikä itse ole koskaan koettu mitä päätökset vaikuttavat niin ei siitä mitään tule. Tämän hallituksen helmasynti on toisaalta herkkähipiäisyys mutta samalla kovakalloisuus, jota kuurous ja sokeus ruokkii.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.