Sattuman sanelemaako?

Paljon on vettä Vuoksessa virrannut tämän jälkeen, eli seitsemässä vuodessa, ja paljon on tullut kirjoitettua, mutta vielä nämä samat asiat ovat mielessäni samat, kuin mitä ne olivat tässä 5:ssä blogikirjoituksessani, joka ei ole enää kenenkään muistissa, joten:

Sattuman sanelemaako?

14.3.2010 | Toivo Vihmakoski

Olen jo varhaisesta nuoruudestani asti ollut kiinnostunut luonnontieteistä, etupäässä tähtitieteestä, mutta myös biologiasta. Ensimmäinen, jo 1950-luvulla lukemani alan teos oli Heiskasen tähtitiede I – II ja sen jälkeen lähes kaikki suomenkieliset kansantajuiset teokset. Koko maailmankaikkeus on nyt jo jonkin verran suurempi kuin 1950-luvulla, mutta vielä enemmän on kasvanut tähtitieteilijöiden, fyysikkojen ja biologien tietämys meitä ympäröivästä makro- ja mikroluonnosta.

Todella erinomainen television luonto-ohjelma on lauantai-iltaisin esitettävä Avara luonto sarja.  Siinä minua aluksi häiritsi lukijan käyttämät ilmaisut ”evoluutio teki sitä tai tätä” tai ”eläimet/kasvit kehittivät sitä tai tätä”. Mutta sitten aloin tietoisen systemaattisesti kuulemaan näissä kohdin ”Luoja teki sitä tai tätä”.

No joillekin tai kenties monellekin luoja on evoluutio, mutta minulle Luoja ON; Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala; JAHVE.

Sillä näin sanoo Herra, joka on luonut taivaan – hän on Jumala – joka on valmistanut maan ja tehnyt sen; hän on sen vahvistanut, ei hän sitä autioksi luonut, asuttavaksi hän sen valmisti: Minä olen Herra, eikä toista ole.” (Jes.  45:18)

Sillä hänessä [Jeesus Kristus] luotiin kaikki, mikä taivaissa ja mikä maan päällä on, näkyväiset ja näkymättömät, olkoot ne valtaistuimia tai herrauksia, hallituksia tai valtoja, kaikki on luotu hänen kauttansa ja häneen, 17. ja hän on ennen kaikkia, ja hänessä pysyy kaikki voimassa.” (Kol. 1:16)

Ja enkeli, jonka minä näin seisovan meren päällä ja maan päällä, kohotti oikean kätensä taivasta kohti ja vannoi hänen kauttansa, joka elää aina ja iankaikkisesti, hänen, joka on luonut taivaan ja mitä siinä on, ja maan ja mitä siinä on, ja meren ja mitä siinä on, ettei enää ole oleva aikaa,”  (Ilm. 10:5-6)

Jumalahan tietenkin on aina ollut, on nyt ja tulee aina olemaan itsessään ääretön ja sekä ajassa että ajan ulkopuolella oleva, mutta minun mielessäni Hän näyttää entistä suuremmalta sitä mukaa, mitä enemmän tieteen tekijät matemaattisilla mittakaavoilla mitaten Hänen aina vain suurempia ja pienempiä töitänsä löytävät.

Muutamia ajatuksen poikasia:

Yleisesti  esitetty väittämä on, että kaikki, mitä nyt on, on syntynyt aivan sattumalta ja ilman tarkoitusta ja ettei siis myöskään millään, mitä nyt on ole sinänsä mitään tarkoitusta, vaan se on pelkkää sattumanvaraista atomien ja molekyylien liikettä.

Muutaman kysymyksen voisi kuitenkin heittää…

 1. Olisiko Aurinko sattumalta sen kokoinen kuin se on, niin että sen elinkaari, kai jotain 10 miljardin vuoden kertaluokkaa, on riittävän pitkä mahdollistamaan maapallolla olevan elämän syntymisen ja ylläpidon?
 2. Olisiko Maan etäisyys Auringosta sattumalta sellainen kuin se on, jotta lämpötila ei ole elämälle liian kylmä eikä liian kuuma?
 3. Olisiko Maan pyörimisnopeus akselinsa ympäri sattumalta sellainen kuin se on, jotta päivä ja yö ovat sopivan pituiset elämän ylläpitämiseksi?
 4. Olisiko Maan akselin kallistuma ratatasoonsa nähden sattumalta sellainen kuin se on, jotta maapallolla mahdollistuvat eri vuodenajat sen sijaan, että niitä ei olisi?
 5. Olisiko veden ominaisuus sattumalta sellainen kuin se on, että vesi on raskainta +4 asteen lämpötilassa, jolloin järvet eivät jäädy pohjiaan myöten?
 6. Olisiko edelleen veden ominaisuus sattumalta sellainen kuin se on, että vesi ei jäädy eikä jää sula hetkessä lämpötilan vaihtuessa 0:n ala- tai yläpuolelle, jolloin järvet eivät jäädy tai vapaudu jääpeitteestä heti lämpötilan vaihduttua erimerkkiseksi?
 7. Olisiko edelleen veden se ominaisuus sattumalta sellainen kuin se on, että vesi esiintyy myös lumena, joka mahdollistaa monen eliölajin säilymisen talven yli lumen alla?
 8. Olisiko Kuun olemassaolo ja asema Maahan nähden sattumalta sellainen kuin se on, jotta Maa ei heilu radallaan kuin kaatumassa oleva hyrrä, jolloin maanantaina voisi olla esim. Helsingissä keskikesä ja tiistaina sydäntalvi?
 9. Olisiko ilmakehän olemassaolo ja sen ominaisuus sattumalta sellainen kuin se on, että siinä on mm. happea ja hiilidioksidia, jota ensiksi mainittua hengittää eläinkunta ja jälkimmäistä kasvikunta?
 10. Olisiko edelleen eläin- ja kasvikunnan ominaisuudet sattumalta sellaisia kuin ne ovat, että eläinkunta käyttää happea ja tuottaa hiilidioksidia ja kasvikunta suurimmalta osaltaan päinvastoin?
 11. Olisiko maapallon ainakin sadoissa tuhansissa ellei peräti miljoonissa oleva eliölajisto sattumalta sellainen kuin se on, jolloin jokainen on laji on jollekin toiselle ravintona, niin että tasapaino pääosin säilyy (mitä ihminen on sitä kyllä pahasti horjuttanut)?
 12. Olisiko mm. ihminen, mies/nainen sattumalta sellainen kuin se on, jotta molempia tarvitaan suvunjatkamiseksi (mitä sitä kyllä nyt joittenkin tahojen viimeaikaiset kannanotot pyrkivät horjuttamaan!)?

Taitaa olla parasta lukea rukous tähän kohtaan.

———————————————————

Herra, Kaikkivaltias, taivaan ja maan Luoja,

Abrahamin Iisakin ja Jaakobin Jumala.

Sinä, joka sanoit ”Minä olen”.

Sinä olet poikasi Jeesuksen Kristuksen kautta kaiken luonut

ja Sinä myös kaiken ylläpidät.

Sillä ”Kaikki on saanut syntynsä hänen kauttaan, ja ilman häntä ei ole syntynyt mitään, mikä syntynyt on.”

 

Herra, suo niiden paljon lukeneiden ja tutkineiden tiedemiesten,

jotka etsivät kaiken syytä eli ”kaiken teoriaa”,

ja jotka sanovat ettei ole Jumalaa eikä Luojaa ja näin

”Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet

ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi.”,

että hekin tulisivat tuntemaan,

että ”hänessä” Jeesuksessa Kristuksessa  ”luotiin kaikki, mikä taivaissa ja mikä maan päällä on, näkyväiset ja näkymättömät, olkoot ne valtaistuimia tai herrauksia, hallituksia tai valtoja, kaikki on luotu hänen kauttansa ja häneen,

ja hän on ennen kaikkia, ja hänessä pysyy kaikki voimassa.”

Ja että he näin löytäisivät etsimänsä ”kaiken teorian”

JEESUKSEN KRISTUKSEN.

 

Aamen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.