Evl-kirkko hajoaa

Olen entistä varmempi siitä, että nykyisenkaltainen hallinnollinen, pappisvetoinen evl-kirkko tulee purkaa eli lopettaa.

Kirkko on etääntynyt syntisistä ja muuttanut sisältönsä hurskastelevien pyhien suojakodiksi ja toisaalta etääntynyt tapakristillisen Suomen arjesta. Paiseen puhkaisi maahanmuutto, ilmastonmuutos ja Päivi Räsänen.

Kristuksen kirkko ei Suomesta häviä koskaan, jos vaikka sille ajatukselle tässä maassa on kovin vähän kannatusta.

Tällainen nykyisenkaltainen kirkon ja valtion kytky tulee myös purkaa. Veronkanto voidaan järjestää entiseen tapaan mutta virkatoimet tulee hoitaa sopimusperusteisesti eikä lailla taikka asetuksilla.

Keskusjohtoinen ja pappisvetoinen hallinto on itsenäisille seurakunnille vahingollinen.

Olen asiaa vuosia miettinyt ja viime vuosien ylikorostunut päätöksenteko kirkon toiminnassa vie jo tavallisia kristittyjä käräjille, jos he uskaltavat kritisoida kirkon päätöksiä. Puhevalta, mielipiteenvapaus ja sananvapaus mm kirkkomusiikin esittämisestä on johtanut suuriin ristiriitoihin yhteiskunnassa.

Nykymuotoisena hallintorakennelmana tämä kirkko on henkisesti ja myös hengellisesti kuollut.

Tiedän saavani tästä pyyhkeitä. Tänä aamuna eräs kirkkoherra ilmoitti minun mielipiteideni olevan itselleni vahingollisia. Lisäksi hän kertoi saman ”käännytyksistäni”. En käännytä ketään. Kutsun kyllä väkeä konsertteihini ja diakoniaan köyhien ja poljettujen ihmisten puolesta. Kuuntelen heidän tuntojaan erityisen tarkasti.

Hurskastelevat pyhät jatkakoot menojaan. ”Eivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat”.

Jos tämä on minulle vahingollista niin olkoot.

Isän armolliseen hoitoon luottaen.

tuomo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

9 kommenttia artikkeliin ”Evl-kirkko hajoaa”

 1. Näin se on nähtävä.. Paitsi verotusoikeudesta pitää luopua. Se on epäkristillinen antamisen muoto.

  Pastorismies nimeltään Risto Auvinen sanoi äskettäin julkisella fb-seinälläni, että ei usko enää kirkon pysymiseen yhtenäisenä. Se joko pirstaloituu tai jakaantuu.
  Jakaantumista hän piti toivottavampana vaihtoehtona.
  Hän ei ole ainut ääni kirkon sisältä, jonka olen kuullut jo vuosia sitten sanovan, että nyt on jo liian myöhäistä.

  Oletko valmis – kirkko hajoaa? Vapaat suunnat eivät pysty tarjoamaan vaihtoehtoa aikuiskasteineen, joten elämme mielenkiintoisia aikoja tämän aikamme uskonpuhdistuksen edessä.

  Se mikä pysyy, on Raamattu. Ja siinä on sanottu jotain isoa ihmisarvosta, johon aina palataan historian ja instituutioiden erilaisten vaiheiden myllerryksessä.

  Tämä on ollut minulle aiemmin pelkkää teoriaa tai uskovaisten sanomisia, mutta nyt ei tarvitse kuin uutiset pistää tulemaan tai lukea vähän some: a ja näkee miten nopeasti ihmisarvo häviää edes ideaalina kun Raamatusta tulee vihapuhekirja. Tilalle tulevat ilmastouskonnot ja heidän papistonsa, joista yksi julisti jopa että lapset pitää syödä pois. On kuulemma sen sorttinen hätätila, eli helvettinäky naisella silmäinsä edessä.

  Nämä vaihtoehtouskonnot eivät ole hyväksi mielenterveydelle nekään.

 2. Joo verotusoikeus, kymmenykset…kuinka vain. Herätysliikkeillä on vapaaehtoisuuteen perustuvat maksunsa.

  Mm Ylivieskan kirkon rakentamisen halusi estää kirkon keskushallinto vaikka seurakunta oli päättänyt kirkkonsa rakentaa. Ihmettelen mitä raamatullista näkyä keskushallinnossa noudatettiinkaan.

  Se on selvää, että ei Suomen evl-kirkko Raamattua kaada mutta ihmiset, seurakuntalaiset se jättää heitteille.

 3. Kirkko voisi jakautua henkilöseurakuntiin, jolloin seurakuntalaiset voisivat äänestää jaloillaan, minne kirkollisverot menevät. Hiippakuntahallinto voitaisiin lakkauttaa, koska se ei enää kykene toteuttamaan tehtäväänsä – papit opettavat mitä huvittaa ja vihkivät homoja täysin välittämäättä piispojen sanomisista. Keskushallinto keräisi verot samansuuruisina kaikilta maksuhalukkailta ja seurakuntalaiset saisivat vapaasti valita, mihin seurakuntaan kuuluvat.

 4. Kyllä. Olen täsmälleen samaa mieltä siitä, että kirkon ja valtion kytkös tulee purkaa tyystin. Kirkolta tulee poistaa verotusoikeus sekä avioliiton solmimisoikeus. Ensin mainittu on historiallinen jäänne ja jälkimmäinen puhtaasti oikeudellinen ja sikäli maallinen toimenpide.

  Ja koska kirkon oikeus yhteisöveroon poistuu, tulee hautaustoimikin järjestää uudelleen niin, että yhteiskunta ottaa siitä oman vastuunsa. Onhan Jumalaan ja tuonpuoleisuuteen uskoviakin koko ajan vähemmän, joten hautaus tulee olla niin haluttaessa vaivattomasti myös uskonnollisesti tunnustuksetonta ja samoin kustannuksin. Nykyisinhän kirkkoon kuulumattomilta otetaan maksu. Ja muistotilaisuutta ei ainakaan Porissa saa pitää siunauskappelissa, ellei pappi ole paikalla. Noille kunnottomille annetaan pieni sivutila.

 5. Yrjö. ”Nykyisinhän kirkkoon kuulumattomilta otetaan maksu.” Hehän eivät ole maksaneet kirkolle mitään, miksi kirkon pitäisi palvella heitä ilmaiseksi?

 6. Yhdyn Tauno J:n ajatuksiin. Miten nämä valtiolliset tehtävät hoidetaan pitäisi olla suhtellisen helposti sovittavissa.

  Tähän toki sanottava, että seurakunnissa toiminta on monipuolista ja palvelee seurakuntalaisia. Sen sijaan tämä mammuttimainen hallinto alkaa olla järkevän toiminnan este jopa hengellisesti.

 7. Kari, olen samaa mieltä. Mutta: jo muutaman vuoden kirkko on saanut VALTION AVUSTUSTA hautaustoimeen. Eli, fair? Vaikka kirkko saa valtionavustusta, on kirkolla hautaustoimeen monopoliasema. Siksi asia ei ole yksioikoinen.

 8. ”Hehän eivät ole maksaneet kirkolle mitään, miksi kirkon pitäisi palvella heitä ilmaiseksi?”
  Monet erityisesti varakkaat suht. myöhään kirkosta eroneet ovat ehtineet maksaa kirkolle valtavia summia saamata itse vastineeksi juuri mitään. Tulosidonnainen prosentuaalinen jäsenmaksu on mieltä vailla. Aikanaan kaikki yritykset joutuivat maksamaan yhteisövero-osuuden kirkolle vaikka kukaan yrityksen omistaja ei olisi kuulunut kirkkoon. Ko vero-osuus on pois, mutta tilalla valtion muita tukia.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.