Entäs sitten?

Tällä foorumilla on kovasti kirjoiteltu evoluutiosta. Minusta on periaatteessa samantekevää, onko ihminen rappeutumaan päässyt Jumalan kuva vai jostain alkulimasta sattumalta kehkeytynyt olio. Varmaa on se, että täällä me nyt kumminkin olemme, ja jotenkin pitäisi tulla toimeen.

Elinympäristömme muuttumisesta puhutaan myös kovasti. Ilmaston lämpeneminen lienee tosiseikka (en nyt ota kantaa siihen, mistä se johtuu), ja ympäristökatastrofien tai luonnonmullistusten vuoksi jotkut alueet maapallolla käyvät elinkelvottomiksi.

Jos ajatellaan, että evoluutio jatkuu vanhan kaavan mukaan, ihmislajista jäävät eloon sopeutumiskykyisimmät tai vahvimmat yksilöt. Oletettavasti ne, jotka asuvat suotuisilla alueilla. Siksi ei ole ihme, että juuri näiden alueiden herruudesta ollaan kiinnostuneita.

Yksi kauhuskenaario on, että ihmiset vaeltavat massoina elinkelvottomilta alueilta suotuisammille. Siitä on seurauksena joko kansojen suloinen sekoittuminen, jolloin valtaapitävien kortit jaetaan uudelleen ja vahvimmat ottavat vallan, tai alkuperäisväestön harjoittama sosiaalidarwinismi, joka johtaa sotiin muuten vain. Sosiaalidarwinismissa ei ole sijaa heikommille yksilöille, ja lisääntymiskyky nousee uudelleen arvoon arvaamattomaan.

Miten elinympäristön muutoksiin vaikuttaa ajattelutapa, että ihminen on alkujaan täydellinen Jumalan luomus? Senhän pitäisi merkitä sitä, että ihmisarvo on jakamaton. Toisaalta jos ihmisen ajatellaan vain loittonevan Jumalasta, hän kykenee yhä vähemmän mihinkään hyvään. Uskovat käpertyvät koloihinsa odottamaan, miten kaikki tuhoutuu aivan itsekseen, ja korjaantuu vasta kun Jumalan valtakunta tulee.

Olisi mukava nähdä enemmän skenaarioita. Jaan tässä yhden inspiraation lähteen. https://www.youtube.com/watch?v=Y42qu1rbWEc

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

8 kommenttia artikkeliin ”Entäs sitten?”

 1. Luther sanoi aikoinaan: ’Vaikka tietäisin, että maailmanloppu tulee huomenna, istutan tänään omenapuun’. Allekirjoitan täysin.

 2. Luther oli siis viherpipertäjien puolella. Puiden istuttaminen on tärkeää.

 3. ”Miten elinympäristön muutoksiin vaikuttaa ajattelutapa, että ihminen on alkujaan täydellinen Jumalan luomus? ”

  Entäpä jos elinympäristö onkin vahva tekijä siinä millaiseksi ihmisten ajattelutapa ja kulttuuri muuttuvat? Ja kun ihmiset liikkuvat, he tuovat mukanaan oman ajattelutapansa ja uskomuksensa, oman maailmankuvansa ja uskontonsa, joka on tärkeä sosiaalisesti yhdiståvä tekijä niin meille kuin niille muillekin,

  Tässä hämmennyksen tilassa kaivoin jostakin hyllyn nurkasta Marvin Harrisin Kulttuurien synnyn. Luonnonolojen ja väestöpineen vaikutusta kulttuuriin ja uskontoon – ynnämuuta semmoista.
  Sen epilogissa todetaan: ”Jotta ihminen voisi tietoisesti muuttaa maailmaa, hänen hänen täytyy ensin tietoisesti ymmärtää millainen maailma on. Tällainen ymmärryksen puute on pelottava oire,”

  Tuossa ilmastokeskustelussa olen välistä ihmetellyt sitä, miten yksipuolisesti media sitä käsittelee. Tietoa on toki saatavilla. Brasilian metsäpalot saivat aikaan joukkopöyristyksen ja kuitenkin on tiedossa, että sademetsät kuluttavat hajottamistoiminnossa yhta paljon happea kuin tuottavatkin.

  Kaksi komasosaa maapallosta on meriä. Meren pintakerroksen planktonit yhteyttävät normaalioloissa saman verran kuin kaikki maalla kasvavat kasvit yhteensä. Ne ovat todellinen hiilinielu ja merien kunto on paljon olennaisempi asia kuin tropiikin metsäpalot.

 4. Ihminen oli alunperin todella täydellinen luomus, mutta langettuaan pois Jumalan alkuperäisestä suunnitelmasta, seuraukset hirvittävät. Silti on tehtävä kaikki voitava ettei Jumalan luomakuntaa tuhottaisi enempää vaan varjeltaisi.

 5. Kiitos, Ulla! Minulta on Marvin Harris vielä tyystin lukematta, pitääpä korjata tuo asia.

 6. Pelkään että Meri on oikeassa siinä , että ilmastonmuutos luo suuren skaalan sosiaalista levottomuutta ja saa aikaan valtavan kansainvaelluksen. Mielestäni siitä näkyy pahat oireet jo nyt. en usko että Eurooppa pitkän päälle pystyy estämään tätä.

  Pakolaislaumojen penseä vastaanotto tulee lisäämään levottomuuksia ja yhteiskuntien silpoutumisia. Pohjoismaitten ilmasto tulee olemaan se kaikkein siedettävin ja johdonmukaisesti tänne tulee paljon yrittelijöitä. Olisi hyvä alkaa varautua sellaiseen pitkän tähtäimen suunnitteluun.

  Venäjä ja Ukraina ovat ne suuret alueet johon vielä mahtuisi tulokkaita mutta epäilen että heillä on pienemmät estot asekädessä estää sinne tulijoita. Ylemme todellakin sosiaalidarvinistiseen tilanteeseen. Kellä on parhaat aseet ,se tulee pärjäämään.

  Ainoa asia joka voi tilannetta lieventää on tosiasioiden hyväksyminen ja suunnitella tulevaisuutta niistä lähtien.

 7. Jaa. Näyttäisi, että ilmastonmuutos on jäljistä päätellen osunut enemmän muslimimaihin, kun sieltä niitä pakolaisia tulee.

 8. Anne. koska viimeksi vilkaisit karttaa? Tällä hetkellä suurin pakolaisvirta tulee Saharan etelän puoleisesta Afrikasta. Nämä Syyrialaiset pakolaiset ovat asia erikseen.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.