Päivän biisi…

Yksi ugandalainen kristitty fb-kaveri, mies, (jota en ole kyllä koskaan tavannutkaan) oli linkannut tämän ylpeän ugandalaisen esityksen ylistävien kommenttien kera.

Miten ihana. So refreshing. Ei samoja nälkää näkevien lasten kuvia, jotka kiertävät netissä, jotta raha kilahtaisi kassaan valkonaamoilta, vaan ylpeää ugandalaisuutta. Aitoja kuvia ugandalaisesta elämästä. Arvostetaan omaa kansakuntaa…
Miksi eivät kansakunnat voisi olla ylpeitä itsestään ja omasta ”hengestään”?

Koitin saada sanoista selvää.. kommentissa.. Korjatkaa… Kuka kääntäisi suomeksi…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

9 kommenttia artikkeliin ”Päivän biisi…”

 1. Tämä oli kyllä todellinen päivän biisi. Kun kuulin tämän niin pakkohan se oli jakaa. Isänmaallista ja kotimaan sekä kansan kunniallistamista alusta loppuun. Miksi me emme voisi olla yhtälailla ylpeitä isänmaastamme, sen historiasta, elämästä ja kansan saavutuksista. Meille tuputetaan aivan jotain muuta.

 2. I AM UGANDAN
  It is not about the colors on the surface.
  It goes beyond the land that I have trodden.
  It goes before me everywhere I go.
  It is in the way I live and walk and talk.
  It is the spirit of a nation that live in me.
  It is the voice of the power in me, and now I hear it.

  Call to me.
  Teach me how to be like you.
  Instill your ways in me.
  Heal me and teach me how to be you, Uganda.
  So I can stand and proudly say: I am Ugandan, I am Ugandan.

  I am a child, I am here for you to raise me.
  But who am I and how do you define me.
  A heart of truth and justice, I will pray. ???

  You’re the Spirit of a nation living in me.
  You are the voice of power in me and now I hear you.
  Call to me. Teach me how to be like you.
  Instill your ways in me.
  Heal me and teach me how to be you, Uganda, so I can stand and proudly say: I am Ugandan. I am Ugandan.
  I am Ugandan.
  Heal me. Heal me. Heal me. Heal me…..

  Call to me.
  Instill your ways in me.
  Heal me and teach me how to be you, Uganda.
  So I can stand and proudly say: I am Ugandan, I am Ugandan.

 3. Raikas esitys, ja varsinkin video on hyvä. Sävellyksestä tuli vähän euroviisut mieleen, varsinkin kun niissä on nykyisin eksotiikkaelementteinä tuommoisia ”umba-umba” -taustoja, mutta toisaalta: Suomessa menee täydestä italo-iskelmä Olen suomalainen. Vaan mitä mahtaisi näkyä Olen suomalainen -biisin videossa?

 4. ”Vaan mitä mahtaisi näkyä Olen suomalainen -biisin videossa?”
  Hyvä kysymys. Siinäpä miettimistä. Ainakin siitä jäisi pois nuo ainaisesti hymyilevät kasvot, laulut ja tanssit. Joku kirkkokuoro tai Tuomo soittamassa viulua vois mennä.

  Siinä näkyisi hiljaisuus ja vuodenajat, metsä ja järvet, pimeys ja valo, masennus ja jotain positiivisempaakin. Sisu, luottamus, yksinäisyys, rauha, pienet perheet. Marjametsät, mökkeily, kuvia kaupunkielämästä, ratikoista, Siitä kuinka ihmiset kävelee suojatietä pitkin eikä sen vierestä. Teknologiasta, maanviljelystä, kasvimaista. Jostain töitään tekevistä ihmisistä. Ok, no voisihan siinä nyt sen verran olla realismiakin, että näytettäs kuinka voitettiin ruottalaiset lätkässä 1995. Se laulu olisi suomeksi.
  Spirit of Finland.

  Tuo Juliana näkyy tehneen vähän samantapaisella konseptilla muitakin videoita. Yhdessä oli vain naisia, mm. Miria Matembe vilahti. Jonkun sortin ”filmitähti” ilmeisesti. En tiedä, onko kuinkakin tunnettu. Tämä video näyttää olevan niitä vähemmän katsottuja. Sanomahan on aika radikaali – kenties.

 5. Mielenkiintoista. Laulun sanat pursuavat isänmaallista eetosta ja kansallistunnetta. Ugandalaista. Ja siis afrikkalaista. Mutta biisi on tyyten länsimaisen populäärimusiikin kaavojen mukaan tehty ja sovitettu. Sointukulku on tuhannesti jo käytetty nimenomaan länsimaisessa kevytmusiikissa. Videon kuvakieli noudattelee tyypillistä länsimaista musavideoestetiikkaa. Laulaja on pukeutunut länsimaisittain ja hiuksetkin suoristettu länsimaisten kauneusnormien mukaisesti. Globalismia, sanon minä.

 6. ”Laulaja on pukeutunut länsimaisittain ja hiuksetkin suoristettu länsimaisten kauneusnormien mukaisesti. Globalismia, sanon minä.” (Yki)

  Juu. Se on silmiinpistävää ja samalla niin ugandalaista naista (ja miestä). Jos mahdollista, niin länsimaiseksi pitää laittautua. Omat hiukset ovat vääränlaiset ja naamavärikin taitaa olla vääränsävyinen puhumattakaan omista – vallan ilmastoon sopivista ja kauniista – vaatteista.

  Siksipä sanoitus juuri onkin osuva:
  ”Heal me and teach me how to be you, Uganda.
  So I can stand and proudly say: I am Ugandan, I am Ugandan.
  I am a child, I am here for you to raise me.
  But who am I and how do you define me.”
  Tämä on vastakulttuurinen biisi. Laulajan videoilla näyttää olevan miljoonan hujakoilla katsojia, tällä paljon vähemmän.
  Aina olen samaistanut Suomen tilanteen monella tavalla Ugandan tilanteeseen. Ehkä tämä laulu onkin suomalaisia varten.

 7. Jotain samaa on joo. Voisitko vähän kääntää sanoitusta? Edes sinne päin pikaisesti?

 8. Emme ole mikään roskajoukko emmekä pelkurilauma. Olemme elävä kansa, olemme valkovenäläisiä! Usko sydämessä pidämme linjamme. Vapauden lippu päämme yllä.
  Jotain on tapahtunut, jotain on vialla, jotain on mennyt rikki päässämme.
  Sielu on tyhjä, usko on murrettu, ympärillä on vain löyhkää, kaikenkokoista.
  Mutta likasanko on ääriään myöten täynnä, hyvin ruokittuna ja tyhmänä odotat käskyä lyödä omaa kansaasi, niin kuin se hullu nukettaja halusi.
  Uskon, uskon, uskon, että … emme ole mikään roskajoukko tai pelkurilauma…
  Missä on omatuntomme? Olemmeko myyneet sen? Pelkään, että vastaus on hyvin banaali. Olemme alkaneet pelätä ja vapista. Olemme oppineet jälleen ilmiantamaan.
  Ja jos yhtäkkiä jotain tapahtuu: ”Asun peräkylässä, en ole nähnyt enkä kuullut mitään, en tiedä varmasti”! Näin toimii moraalinen hirviö, mutta ei aito valkovenäläinen.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.