Vihollisen ympäröimänä osa 15

15. Nautinnot
Ihmisen perushalu on voida nauttia. Mitä se tarkoittaa? Onko se sitä, että kaikki mikä tuntuu hyvältä, on se päämäärä mihin pitää päästä? Toisaalta ihminen pyrkii aina välttämään pahalta tuntuvia asioita. Tämä tarkoittaa siis sitä, että se miltä mikin asia tuntuu, ohjaa tekemisiäni ja päämääriäni. Pyrin välttämään niitä, mitkä eivät miellytä minua. Siis se on oikein, mikä miellyttää minua.

Mainonta tietää tämän, ja pommittaa niitä haluja ja tarpeita, jotka hivelevät nautinnonhaluani. Nauti, nauti ja osta siis sitä minkä kautta nautit enemmän. Palvo siis vatsaasi, seksuaalisuuttasi, rahanhimoasi, vallanhimoasi, uteliaisuuttasi, uutuudenhaluasi jne.

Onko siis nautinto väärin? Ei missään tapauksessa. Ihmisten mielestä Raamattu kieltää kaiken kivan. Valitettavasti he ovat väärässä. Luotuaan maailmankaikkeuden ihmistä varten Jumala antoi ihmisille nautittavaksi kaiken. Paratiisissa oli kaikkea hyvää ja kaunista, jota ensimmäiset ihmset nauttivat tasapainoisesti: ei ollut ylensyöntiä, vääristynyttä seksuaalisuutta, ahneutta, alistamisen tarvetta tms. Jumala tarkoitti kaiken ihmistä varten ja he nauttivat kaikesta niin kuin piti, Jumalan tahdon mukaisesti.

Se mikä muutti kaiken, oli ihmisen oman tahdon, omien himojen ja oman kapinan pääseminen vallalle. Seurauksena oli Paratiisin menettäminen ja ihmisen ajattelun, tahdon suuntautumisen ja tekojen seurausten vääristyminen. Keskipisteeksi nousi ihmisen itsekäs luonto, minkä ohjaamana hän tarkastelee maailmaa ja muita ihmisiä. Se, mikä korottaa minua, tuleekin nyt tärkeimmäksi ja toiset ihmiset ja koko luomakunta pakotetaan alistumaan minun tahtooni. Se, mikä tuottaa minulle nautintoa, tulee tärkeimmäksi.

Tämä on hedonistisen kulttuurin dilemma. Mikä tuottaa nautintoa, täytyy olla oikein. Jos joku toinen joutuu kärsimään, se on hänen ongelmansa. Tämä asenne näkyy Thaimaan ilopaikoista iltapäivälehtien uskottomuuden ylistykseen. Surullista, jos ei kauhustuttavaa.

Silti Jumala haluaa että ihminen voisi edelleen nauttia hänen luomakunnastaan. Ainoa asia, mikä on ongelmana, on se tapa millä se voi tapahtua. Jos hyväksymme sen tavan millä Jumala haluaa ihmisen näin nauttivan, löydämme oikean tavan nauttia. Jumala on laissaan (ja ihmisen omatunnossa) ilmaissut tämän oikean tavan. Haluammeko hyväksyä Jumalan tahdon?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Yksi kommentti artikkeliin ”Vihollisen ympäröimänä osa 15”

  1. Jotenkin tuttua, ihan kuin olisin hiljattain lukenut tämän tapaista. Aistimaailman olento toimii nautintojensa mukaan, mutta siveellinen olento toimii vain sellaisten maksiimien mukaan, joiden hän soisi olevan myös yleisiä lakeja. Immanuel Kant muuten piti velvollisuutta yhtenä kauneimmista sanoista.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.