Vihollisen ympäröimänä osa 16

16. 24/7
Tämän päivän tärkeimpiä ilmiöitä on tehokkuuden vaatimus. Varsinkin työelämässä pyritään mahdollisimman suureen tuottavuuteen ja liike-elämässä mahdollisimman suuri liikevoittoon. Sama vaatimus on hiipinyt myös perhe-elämään, avioliittoon, koulunkäyntiin ja jopa vapaa-aikaan. Pitää olla tehokas, illasta aamuun ja aamusta iltaan, joka päivänä vuodessa, aina haudan partaalle asti.
Miksi? Ateistit syyttävät ns. ’luterilaista työetiikkaa’, (oikeammin se on kalvinistinen käsitys menestyksestä ja predestinaatiosta). Toki Luther nosti tavallisen arkisen työn arvokkaaksi verrattuna keskiajan luostari-ihanteeseen, mutta hän ei vaatinut tehokkuutta burnoutin partaalle.
Kun poliitikot vaativat (kauppiaiden painostuksesta) että kauppojen aukioloajat piti ’vapauttaa’, kristityt vetosivat Jumalan ihmisille antamaan lepopäivään. Turhaan. 24/7-tehokkuus jyrää alleen kaiken, jopa levon tarpeen. Tosin toistaiseksi on vielä työaikalainsäädäntöä jäljellä, mutta ehkä sekin pian lopetetaan. Jollakin tavalla vaatimus tehokkuudesta alkaa koetella ihmisen kestokykyä. Nuoret ja terveet pärjäävät, ainakin muutaman vuosikymmenen, mutta heikommat, sairaat ja vähemmän koulutetut putoavat kelkasta, eivät kelpaa työelämään muutoin kuin nälkäpalkalla. Samalla tavoin syntymättömät lapset ja vanhukset ovat elinkeinoelämälle (ja veronmaksajille) taakka, josta olisi paras päästä eroon.
Mistä tällainen asenne johtuu? Humanistille tämä on ongelma, koska sen mukaan ihminen on pohjimmiltaan hyvä, mutta yhteiskunta johtaa pahuuteen. Eikö yhteiskunta sitten koostu ihmisistä? Selitykseksi esitetään globaalia kapitalismia. Koska joissakin maissa ja jotkut yhtiöt toimivat 24/7 mukaan, kaikkien pitää toimia, muuten ei kipailussa kestä mukana. Liian korkean palkkatason maista tuotanto siirretään sellaisiin maihin, joissa lainsäädäntö on ’suvaitevaa’ ja palkka on murto-osa entisestä. Toki tämä hyödyttää keitysmaita, mutta kiristää oloja kaikissa maissa.
Mielestäni tämä kertoo ihmisen perustavasta ahneudesta ja kohtuuden puutteesta. Kauniina perusteena esitetään, että vain jatkuva kasvu ja tehokkuus pitää yllä hyvinvoinnin. Samalla unohdetaan ympäristön köyhtyminen ja ssastuminen. Tämä kertoo kuitenkin pohjimmiltaan kuolemanpelosta, pitää kerätä rikkautta, jotta säilyisi mahdollisimman pitkään elossa. Oikeasti tämä on ihmisen pyrkimys riippumattomuuteen Jumalasta, elämän lähteestä, joka oli antanut ihmiselle ainoan paikan maailmankaikkeudessa, joka on luotu nimenomaan ihmistä varten. Valitettavasti ihmisen kapina Paratiisissa johti eroon Jumalasta ja nykyään ’vanha käärme’ kuiskuttelee ihmisen korvaan valheitaan, joista yksi on 24/7.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 kommenttia artikkeliin ”Vihollisen ympäröimänä osa 16”

 1. Lapset ovat laulaneet uskonnollisia lauluja ja kuunnelleet jänittäviä satuja ”kautta maailman sivun” ilman, että he joutuivat syömään lääkkeitä ahdistukseensa tai käymään terapiassa siinä määrin kuin nykyisin.

  Hyvä on opettaa biologiaa, miettiä luonnon toimintaa ja sen lakeja, mutta aikuisten olisi varmasti hyvä tutustua myös setä Piagetin aatoksiin siitä, mitä lapsilta voidaan edellyttää eri ikäkausina.

  Meillä olisi aika ihan vakavissaan ruveta miettimään, missä iässä lapsi pannaan pohtimaan omaa sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan. Miten lapsen identiteetti kehyttyy. Pystyykö alakoululainen käsittelemään vastuutaan(???) globaalista ilmastonmuutoksesta tai ympäristön/kasvatuksen vaikutusta ihmisen persoonaan. ym. ym.

  Sopeuttamisellakin on rajansa. Nyt lapset on asetettu sellaisen urakan eteen, josta he eivät selviydy ehjänä.

  Kun aikuisia miehiä raahataan päiväkoteihin vaivautumatta miettimään kulttuurin vaikutusta heidän maailmankuvaansa, kun iltapäivälehtien toimittajan hengenelämä liikkuu tiukasti vyötärön alapuolella ja lehden nettisivuja selaava sietsenvuotias kysyy ahdistuneena äidiltään tietääkö tämä mikä on hyvä orgasmi, en ole ollenkkaan niin huolestunut siitä, missä on kadotettu lapsuus, vaan siitä, että meillä on kadotettu aikuisuus.

  Pääsiäistä itse kullekin!

 2. Klikkasi vahingossa väärään piakkaan enkä saa poistettua. Poistaisitko kommentin?

 3. En minäkään pysty poistamaan. Miksi pitäisi, kommmenttisi sopii tähänkin.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.