Vihollisen ympäröimänä osa 12

12. Uutuudet

Ihmisessä on merkillinen ominaisuus, hän rakastaa kaikkea uutta. Jos joku sanoo, että tämä (tavara, ruoka, ajatus, tieteen tulos, julkkis, aate jne. jne.) on uusi, niin heti vanha (tavara jne.) hylätään ja tartutaan tähän uutuuteen. Toisaalta kun sanotaan että tämä on vanha, tulee mieleen ajatus, että sen täytyy olla vanhentunut, siis joutaa kaatopaikalle.

Onko asia kuitenkaan ihan näin? Mistä johtuu, että uskotaan uuden olevan aina parempi? Ei ainakaan kokemuksesta. Tavallisesti käy niin, että pian se uusi, mikä näytti niin upealta, menettääkin pian uutuudenviehätyksensä ja aletaan kaivata taas jotain uutta. Mikäpä tämän osoittaakaan paremmin kuin muoti. En mollaa tässä naisia heidän halutessaan uuden muodin mukaisia asusteita, meikkejä ym., vaan yhtä lailla miehet kuolaavat uuden automallin, tietokoneen tms. perään.

Yksi syy siihen että uusi tuntuu aina paremmalta, on tekniikan kehitys. On totta, että uusi tekninen laite tms. on yleensä parempi kuin vanha, se toimii paremmin ja nopeammin. Tässäkin on vaaransa, jotkut laitteet tulevat yhä monimutkaisemmiksi, eikä tavallinen ihminen enää välttämättä pysty hallitsemaan tai ymmärtämään niiden toimintaa, vaan vain ns. asiantuntijat voivat hallita ja korjata niitä. Tämä saattaa johtaa omanlaisiinsa vaaroihin.

Toisaalta on toinenkin suuntaus. Monet ihmiset ajattelevat, että asiat olivat ennen paremmin, että asiat menevät huonoon suuntaan. Historian kuluessa puhuttiin ns. kulta-ajasta, mikä oli alussa, sitten siirryttiin hopea-aikaan, ja lopulta rauta-aikaan. Siis aikaisemmin oli paremmin. Näin voidaan puhua konservatiiveista, eli säilyttäjistä ja liberaaleista eli uudistajista. Tämä jako näkyy paitsi politiikassa, myös etiikassa ja filosofiassa jne.

Kumpi sitten on parempi? Kysymys palautuu maailmankatsomukseen: mikä on ihmisen alkuperä ja tulevaisuus? Liberalismi katsoo että evoluutio on todellisuus maailmankaikkeuden ja elämän, lopulta ihmisen, alkuperästä ja tulevaisuudesta. Siis kaikki on vain yhä paremmaksi tulemista. Tieteen tulokset väittävät että kaikki kehittyy kehittymistään. Konservatismi puolestaan katsoo, että kaikki on Jumalan luomistyötä, jolloin syntiinlankeemuksen seurauksena luonto ja ihminen vähitellen menee vähitellen huonompaan suuntaan. Tieteen viimeisimmät tulokset eivät tue evoluutiota oikeaksi, vaan ovat päinvastoin osoittaneet, että esim. ihmisen geenistö rappeutuu, ei muutu paremmaksi. Ratkaisu tässä on paluu Jumalan yhteyteen, jolloin todellinen uusi luominen tapahtuu Kristuksen palatessa hallitsemaan luomakuntaansa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
1 Kommentti
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Meri Vesanto

Jos vastakkainasettelu on tuo, minä tunnustaudun enemmän liberaaliksi, sillä ”Minun Isäni tekee yhäti työtä, ja minä myös teen työtä”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial