Vihollisen pettämänä osa 72

72. Syyllisyys

Tämän päivän ihminen ahdistuu syyllisyydestä, koska joko hän ei ole tehnyt mitään väärää (ei ainakaan paljon) tai koska ihmistä ei saa syyllistää. Sehän aiheuttaa ahdistusta ja stressiä, mikä on tietysti pahasta. Koska ei saa aiheuttaa ahdistusta, pitää tietysti suvaita kaikkea ja sanoa, että ei minulla ole oikeasti syyllisyyttä, vaan kaikki on aiheutunut vanhempien, koulun ja yhteiskunnan väärästä suhtautumisesta minuun, jolloin oikeasti em. tahot ovat syyllisiä kaikkeen pahaan ympärilläni ja minun tekoihini ja pahaan olooni, en minä.

Koska ei saa olla syyllinen mihinkään, ei nykyisen kasvatuspedagogiikan mukaan lasta saa neuvoa tai kieltää mistään, koska muuten lapsi saa traumoja. Sitten myöhemmin hän saa itse päättää, mikä on hänelle hyväksi. Ei ainakaan pidä kastaa lasta eikä opettaa kristinuskosta mitään, koska hän sitten voi aikuisena valita uskoako vai ei. Tietysti samalla logiikalla lapselle ei pidä opettaa mitään kieltä, jotta hän aikuisena voisi valita vapaasti oman äidinkielensä.

Kristinuskoa on pidetty syyllisyyttä korostavana uskontona, joka vain syyllistää ihmistä kaikista ”normaaleista” toiminnoista, kuten valehtelusta, pettämisestä, veronkierrosta, aviorikoksista, lasten murhaamisista kohtuun ym., jotka ovat ”aikuisen” ihmisen ihmisoikeuksia.

Toisaalta esim. islamin uskossa ei pidetä syyllisyyttä tärkeänä, vaan häpeän välttämistä. Tällöin esim. se että mies kiihottuu naisen näkemisestä, on naisen syy, jolloin tämän on verhouduttava kaiken peittävään kaapuun. Samoin jos joku jättää islamin, suvulla on valvollisuus tappaa luopio, jolloin suvun ja yhteisön kokema häpeä pestään pois.

Miksi sitten kuitenkin puhutaan syyllisyydestä? Jos ei syyllisyyttä saa olla, ei myöskaan rikoksista pitäisi rangaista. Nykyinen psykologia korostaakin sitä, että rikoksen tekijä on joutunut väistämättä tekemään tekosensa, koska kana pienenä juoksi yli, jolloin hän onkin uhri ja taas rikoksen uhri on joutunut ikäänkuin tsunamin uhriksi, kärsiköön nahoissaan.

Outoa kyllä syyllisyys ei näillä silmänkääntötempuilla minnekään katoa. Sen alku löytyy (niin kuin monen muukin) erään puun juurelta, jossa luultiin tiedettävän hyvä ja paha ja että tultaisiin Jumalan kaltaiseksi. Tämä sama vanha vainooja, kavala kauhia ja julma hirmuinen on siitä pitäen mennyt riemuvoitosta toiseen, onhan hänen päätehtävänsä ilmaistu hänen nimessään שָׂטָן eli saatana = syyttäjä. Tämä syyllisyys on todellinen, vaikka sitä yritetään saada eri keinoin poistettua: terapioilla, joogalla, päihteillä jne. Ateistit tietysti kieltävät koko asian ja sanovat evoluution kehittäneen ihmisen sellaiseksi kuin on ilman mitään mahdollisuutta vapaaseen tahtoon, jolloin ei ole mitään syylisyyttä ja vastuuta.

Syyllisyydestä on vain yksi pääsy, anteeksi saaminen. Mutta se tapahtuu vain Kristuksen veren kautta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

18 kommenttia artikkeliin ”Vihollisen pettämänä osa 72”

 1. ”Ateistit tietysti kieltävät koko asian ja sanovat evoluution kehittäneen ihmisen sellaiseksi kuin on ilman mitään mahdolluutta vapaaseen tahtoon, jolloin ei ole mitään syylisyyttä ja vastuuta.”

  Täyttä höpöä taas tämä trollaava mantra. Ikään kuin ei-kristillisissä maissa ei kukaan voisi tuntea syyllisyyttä mistään eikä vastuuta. Syyllisyys ja vastuu tulee ihmiseen kokemuksen, seurausten ja kasvatuksen kautta kaikkissa kulttuureissa, nousevat vain usein kulttuurirelativismista johtuen eri syistä.

 2. Kuinka monta lasta luulet Kari vedenpaisumuksessa murhatun äitiensä kohtuun? Entä egyptiläisten esikoisia tapettaessa vastasyntyneitä vauvoja?

 3. Kuinkahan monta aikuista luulet Seppo saatanan murhanneen petoksensa kautta?

 4. Et sitten vastannut Kari kysymykseen. Paljonko vedenpaisumuksessa Jumala abortoi syntymättömiä lapsia? Ja tappoi vastasyntyneitä vauvoja? Mitä luulet? Satatuhatta, miljoona, kymmenen miljoonaa, sata miljoonaa?

  Ja mikäs ihme se on jos murhaaja murhaa ja jos juoppo juo: se on ihme jos rakastava murhaa ja raitis ryyppää…

 5. Voitaisiin kysyä myös sitä, kuinka monta aborttia ihmiset tekevät vaikka vuodessa. Tähän kysymykseen olisi helpompi vastata.

  Voitaisiin kysyä sitä, miksi tuli vedenpaisumus. Jumala on ilmoittanut, että ihmisten pahuuden tähden.

 6. Et sitten vastannut Seppo kysymykseen: Kuinkahan monta aikuista saatana on murhannut petoksensa kautta?

 7. Minä kysyin Kari ensin, eli red herring kysymyksesi ja kiemurtelusi on noteerattu. Mites muuten, joutuvatko kaikki vedenpaisumuksesa tapetu vauvat ja vaarit ja Egyptin tapetut esikoiset kaikki helvetin tuleen, eihän heille ollut sanomaa saatettu?

 8. Mitäs pahaa Kalevi ne vedenpaisumuksessa tapetut sikiöt ja vastasyntyneet vauvat ja Egyptin esikoiset olivat tehneet?

 9. Nyt minä tunnen kovasti pahaa syyllisyttä, kun en meinannut muistaa, Seppo, että sinä olet aina ja joka hetki erittäin ja ansiokkaasti täydellisen ja totaalisen runsaasti oikeassa kaikissa ilmauksissasi ja kommenteissasi. Mea culpa.

 10. Että tuommoin kiemurtelu Karilta tällä kertaa…eli vastamatta jäi taas , ja mistä minä tiedän olenko ollut oikeassa kun en saanut selkeään kysmykseeni mitään vastausta? Läpinäkyvää kiemurtelua vain.

 11. Muistini palaa pätkittäin… Ainahan olet ollut oikeassa.

  Huoh,en ymmärrä, miten tuokaan vastaa kysymykseeni vedenpaisumuksessa tapettujen lasten Tappajasta ja kohtalosta? Joutuvatko he helvettiin?

 12. Kun Seppo noin kauniisti pyydät vastaan kysymykseesi kuka on vastuussa vedenpaisumuksessa tapettujen syntymättömien lasten kohtalosta? Tietysti Jumala, niin kuin odotitkin.

  Sama tapahtui vastaavasti kun 2004 tuli tsunami, jolloin kuoli tuhansia syntymättömiä lapsia. Sekin oli tietysti Jumalan syy, koska hän oli luonut merenpohjan ja valtameren.

  Samoin kaikki kuolemat ja pahat asiat mitä maailmankaikkeudessa on tapahtunut, on Jumalan syy koska hän on luonut kaiken, jolloin hän vastuussa kaikesta. (Paitsi ateistien teoista, koska heitä ei ole Jumala luonut, vaan he ovat sattumanvaraisia ja merkityksettömiä evoluution tuotteita, jotka eivät ole vastuussa mistään, koska heillä ei ole vapaata tahtoa).

  Tästä syystä Jumala otti vastuulleen kaiken ihmisten tekemän pahan eli synnin ja kantoi sen aiheuttaman rangaistuksen menemällä ristille kuolemaan synnin takia.

 13. En nyt ihan rinnastaisi kaikki ihmiset Jumalan toimeeenpanevaa tappavaa vedenpaisumusta luonnonkatastrofeihin, jotka eivät liene ole rangaistuksia. (Eli kiersit kysymyksen taas) Vai ovatko sinusta? Olivatko kaikki Tsunamin uhrit erityisen syntisiä että ansaitsivat kuolemansa?

 14. Kaikki ihmiset ovat kuolemaantuomittuja, vai kuinka?

  Jeesus armahtaa tuosta tuomiosta.

 15. No jos kaikki ihmiset olivat ja ovat jo lähtökohtaisesti kuolemaantuomittuja mutta armahdettuja niin miksikä Jumalan piti kaikki ihmiset ja myös sikiöt ja pikkuvauvat vedenpaisumuksessa ennenaikaisesti vielä erikseen tappaa?
  Miten Jeesus armahti nämä ja Egyptin esikoiset?

 16. Tähän jätit sitten vastamatta:

  ”No jos kaikki ihmiset olivat ja ovat jo lähtökohtaisesti kuolemaantuomittuja mutta armahdettuja niin miksikä Jumalan piti kaikki ihmiset ja myös sikiöt ja pikkuvauvat vedenpaisumuksessa ennenaikaisesti vielä erikseen tappaa?”

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.