Uuden ajan media ja sananvapaustaistelijat

Loma alkoi jo jokin aika sitten. Puutarhatöiden ohella olen käyttänyt aikaani en niinkään Kannelmäen Prisman kassan seuraamiseen livenä, mutta sille paljon jännittävämpää korviketta on tarjonnut Rautatientorin tapahtumien seuraaminen live-streemien kautta.

Aika hurjaa on meno ollut. Kuvaajia on ollut livenä vaikka kuinka paljon ja toisistaan riippumattomiakin. Kun ”Laittomasti maassa olevien palautusta vaativien” mielenilmaus purettiin torilta, samassa yhteydessä paikalla olleille (nimeämättä heitä) annettiin kielto tulla ollenkaan rautatietorin läheisyyteenkään.

Porukka ei tietysti antanut periksi. Joka päivä nämä uskolliset yksitellen, pareittain tai vain kameran kuljettaja tulee torille käymään ja yrittää istua ns. vihapenkillä. Asia ei ollut mitenkään organisoitu. Turusta tulee yksi tyyppi kuvaamaan vihapenkkiä ja istahtaa siihen. Tampereelta tulee toinen toisena päivänä. Nimitys syntyi siitä, että poliisi vei penkiltä väkeä putkaan vain sen tähden, että istuivat penkillä. Kyse on ollut lähinnä 1-10 ihmisen istuskeluista kerrallaan. Näiltä ihmisiltä kielletty alue laajeni Pride-kulkueen aikana 2 kilometrin säteelle.

Eräänkin kerran Marco ja Mari, plus pyörätuolilla kulkeva vanha nainen plus lastenvaunuja työntävä nainen plus ehkä 1-2 miestä kävelivät poispäin keskustasta poliisin ohjaamaan suuntaan jo jossain Finlandia talon ja Oopperatalon välillä, kun kaksi mörkö-autoa (panssaroitua joukkojenhallinta-autoa) plus muita poliisiautoja seurasi heitä puiston polkuja pitkin. Heidän autoaan jopa seurataan eri puolilla Helsinkiä. Heillä on väärä mielipide. Toki kieltäytyvät luopumasta poliisin käskyn mukaan mielenosoittamisesta ”koko Helsingin alueella”, tai olemasta astumatta 2 km säteelle rautatientorilta. Niskoittelua siis. Mutta väkivaltaan heidän taholtaan en jaksa uskoa. Kaikki on live-videoilla. Kun youtube tai FB bannaa heitä, he menevät venäläisten ylläpitämälle VK-alustalle. Kun oikeudet palaavat, palaavat hekin youtubeen. Ja jos muu ei auta, ihmisiä tulee muualta kuvaamaan.

Poliisi uskoo ilmeisesti anarkistien väitteitä, että olisivat juhannuksena kuristaneet jotakin ihmistä, ja vuotavat asian medialle. Sitten vasta jälkikäteen katsovat videolta, että mitään kuristamista ei ollut. Tietoa ei tietenkään korjata. Mielenosoittajat osoittavat mieltään aina siellä missä laittomien ja turvapaikanhakijoidenkin Helsingin kaupungin suojeluksessa oleva leirikin on. Sen muuten kävi siirtämässä pois väliaikaisesti Helsingin kaupungin kuorma-auto. Eli kaupunki hoitaa ja näin ollen oletettavasti maksaa.

Nyt porukka on poliisin luvan kanssa palaamassa lähtöruutuun eli ”laittomat” Kiasman edessä Mannerheimin patsaan eteen ja Marco de Wit toiselle puolelle Mannerheimin tietä Paasikiven patsaan vierelle. Siinä patsaan jalustassa muuten lukee jotain siitä miten tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.

Koko kevään ja kesän olen kulkenut pari kertaa viikossa näiden molempien leirien ohi ja välistä, sekä nykyisillä että entisillä paikoillaan kun ovat työ ja opiskelumatkojeni varrella. Siinähän istuvat, jos eivät vie putkaan siitä istumisesta ja videoimisesta.

Ai niin, Rautatientorilla sattui semmoinenkin episodi, että kuvaaja häädettiin poliisin toimesta näin sanoen: ”tänne saa tulla vain pressikortilliset toimittajat”. Mielenkiintoista.

Koska live-videoiden seuraamiseen menee päivä toisensa jälkeen, laitan tähän linkiksi Marcon ja Marin (aviopari) haastattelun viime viikkojen tapahtumista.

https://www.youtube.com/watch?v=jTXq465FmsU&t=0s

Ja tuossa pientä komedian yritystä, katkelmat ovat noilta live-videoilta. Tiedän kun näin ne.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.