Some on ajanut perinteisen lehdistön ahdinkoon

Sosiaalisen median merkitystä vähätellään usein varsinkin intellektuelleissa ja ”paremmissa” piireissä, joissa sensurointiin ja valikoituun tietoon suhtaudutaan jotenkin parempana tapana tiedottaa. Oikeasti se on osa totalitarismin ja diktatuurin tavasta hallita. Sillä tiedotuksella tuetaan järjestelmää ja pönkitetään korruptiota.

Kirjailijat ja toimittajat ovat vähitellen hakeutuneet keskeiseksi osaksi suomalaista huumoria, ja dissaavat someväkeä vaikka itse ovat keskeinen osa sosiaalista mediaa. Intellektualismin muoto on muuttumassa vähitellen mitätöimiseksi ja vähättelemiseksi. 

Sosiaalisen median voima on siinä, että se panee ajattelemaan ja haastaa omaa näkökulmaa.

Niinpä maan keskeisin media Yle onkin huomannut aikansa olleen ja menneen. Siitä on tehty propagandatoimisto luomaan uutta uljasta cityvihreän radikaalivasemmiston ihanneyhteiskuntaa. Ihminen pakotetaan ottamaan kantaa toisen ihmisen ihmisyyteen seksuaalisuuden ja joidenkin muka sosiaalieettisten hyveiden mukaan, vaikka oikeasti ajetaan suuren pääoman etuja tietämättömyyttään ja ymmärtämättömyyttään. Sorokset ja google kiittää.

Donald Trump ja perussuomalaiset ovat taso jolle Yle ja sen toimittajat kykenevät. Suomen suurimman yksityisen mediatalon lippulaiva Helsingin Sanomat alkaa muistuttaa tiedonvälityksessään Yleä. Uutisista on tehty mielipiteitä ja sensuuri on poistanut kritiikin.

Ylen tapaisten jäykkien organisaatioiden ohjelmatuotannon heikkous ja sensurointi on merkki tappion myöntämisestä. Somea yritetään laittaa aisoihin siirtämällä sensuurin ja ihmisten silmistäpoistamisen kulttuuri someen. Vapaa tiedonvälitys ja julkisen sanan vapaa keskustelu tukahdutetaan vaientamalla mielipiteen ilmaisija olemattomaksi. Se synnyttää alakulttuureja, joilla on tapana tulla esiin väkivaltaisena aatteena.

Tämäkin Iltalehden uutisesta poimittu poliisin kahden pojan katoamisen ”twitteröinti” nopeasti hoiti sen tehtävän jota sillä tavoiteltiinkin.

Sosiaalisen median dissaaminen ja väheksyminen on lähinnä merkki siitä, että oma maailmankuva on jälkijättöinen eikä ansaitse erityistä kunnioitusta.

Jokainen nimellään ja naamallaan julkisuuteen tuleva, mielipiteensä kirjoittava pitää olla arvokas osa päätöksentekoa ja vallankäyttöä. Se ei ole uhka vaan mahdollisuus.

Yhteiskunnan rakenteet sortuvat näin vähitellen tukeutuessaan hyväveli-järjestelmään, ennakkosensuuriin ja korruptioon.

Gallupien tekijät ovat jäänne aikansa sisäpiiriläisestä, sosiaalisesta mielipidejohtamisesta. Se kertoo enemmän tiedustelun laatijasta, maksajasta ja tilaajasta kuin niihin vastaajasta.

Some ”gallup” on ajantasainen eikä ohjailtavissa. Siksi vastaajalähtöisenä vallanpitäjille pelottava ”mörkö” jota on syytä dissata vaikkapa vihapuheena.

Tiedon lähteenä some on parempi ja merkittävämpi kuin perinteinen lehdistö. Siksi lehdistö ja yhteiskunta huutaa sosiaalista mediaa apuun ja ymmärtämättömyyttään tukee sitä, minkä kokee hankalaksi.

tuomo

Sisä-Suomen poliisi pyysi yleisön apua Twitterissä.

ILTALEHTI.FITampereella kateissa olleet pikkupojat on löydettySisä-Suomen poliisi pyysi yleisön apua Twitterissä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

15 kommenttia artikkeliin ”Some on ajanut perinteisen lehdistön ahdinkoon”

 1. Käyttäisin mielelläni nimitystä vaihtoehtomedia, media, jossa valtavirrasta poikkeavat mielipiteet ja tapa katsoa asioita saa tilaa.

  Olen odottanut tutkimusta tai puheenvuoroja siitä, miten valtamedia, iltapäivälehdet eturivissä, rakentaa ja markkinoi meille henkilökuvia. Mm. nykyisen pääministerin Sanna Marinin henkilökuvan taidokas ylösrakennus on hyvä esimerkki siitä. Materiaalina on käytetty niin perhe kuin pukeutuminenkin ja jatkuva esilläolo pitää prosessia liikkellä. Esimerkkejä löytyy muitakin. Media rakentaa meille todellisuuden, jossa sen hyväksymät ja hyljeksimät henkilöt vaikuttavat. Vallassa pysyminen vaatii sovintoa valtamedian kanssa ja häntä heiluttaa koiraa.

  Toisaalta vääränlaista ajattelutapaa edustavia ”nälvitään sivistyneesti” ja kaikki negatiivinen kaivetaan esille. Sama trendi on tietysti levinnyt myös someen. Kansakunnan kaatopaikalla ovat nyt mm. ne, jotka edustavat kansallismielisyyttä, suomalaisia perinteitä tai uskontoa. Blogipalstoja lukiessa tulee mieleen Raamatun kertomus farisealaisesta: ”Herra, minä kiitän sinua etten ole niinkuin Räsänen tai Huhtasaari, tai . . ” Valtamedia on enemmän tai vähemmän avoimesti määrittänyt ne väärinajattelijat, joiden solvaaminen keskustelupalstoilla on luvallista.

  Meitä manipuloidaan nyt niin ahkerasti, että itsenäinen ajattelu käy yhä vaikeammaksi.

  ps. Kävin tuolla turhuuden markkinoilla kiltisti käpälädesillä ja kuonokopalla varustettuna. Kansalaiset käyttäytyivät hyvin.
  Sydänkankaalla kukkui toissailtana käki. Kyyhkyset huuhuivat ja tikka rummutti lahopuun kylkeen ja pienemmät siivelliset lauloivat omiaan. Some sekin.

 2. Joo, Tuomo…

  Valtamedia on kaivamassa itselleen samanlaista kuoppaa, johon Stockman on jo upottanut itsensä. Palvelemalla kourallista Esplanadin eliittiä, pyllistetään kaikille muille. Samaan aikaan sosiaalinen media tarjoaa rajattomasti tasokasta sisältöä.

  En voi mitenkään käsittää, että markkinoimalla näitä huulitäyte- ja silikonitissit somekaunottaria, luotaisiin mikäänlaista journalistia lisäarvoa. Sitäpaitsi Ylilaudalta löytyy paljon tuoreemman näköisiä heruttajia.

  Kohtuuden nimissä on todettava, ettei toimittajan koulutus luo oikeastaan minkäänlaista lisäarvoa sinne korvien väliin. Tästä syystä on varmaankin pakko keskittyä siihen, mistä jotain ymmärtää, eli niihin tissisilikooneihin.

  Kalevakin lopetti Juttutuvan. Nyt ei lehdessä enään ole enään mitään sellaista lukemista, jota ei löytäisi iltapäivälehdistä ilmaiseksi. Lehden tilaa jatkossa enään ne kirkollisveroakin maksavat, jotka eivät ymmärrä maksavansa tyhjästä.

  Itse olen viimeaikoina keskittynyt kirjoittamaan juttuja ”Oamk_kone with passion”-lehteen, joka löytyy ilmaiseksi verkosta. Loppuvuonna on tulossa pari sellaista pakettia, joita tullaan siteeraamaan sadoissa opinnäytetöissä.

 3. Joo, Ulla…

  Vaihtoehtomedia on vain pieni osa sitä Vapaata Mediaa, jota tämäkin blogijulkaisu edustaa. Meidäthän alunperin karkoitettiin Kotimaa24 julkaisusta. Ei kulunut kauaa, kun alettiin kerjäämään takaisin.

  Vapaaseen Mediaan kuuluu aika paljon puhtaita mielipidealustoja, joista Jodel on yksi mielenkiintoisimmista. Sinne on kyetty rakentamaan kohtuullinen moderointijärjestelmä vapaaehtoisista. Jos haluat tietää taustat Imatran potkimisjutulle, vastaus löytyy nimiä myöten Somesta.

  Merkittävä asia on myös laaja asia-aineiston syntyminen Vapaan Median alustoille. Jos olet kiinnostunut lätkästä, menet lätkäsivustoille, golfareille on golf-sivustot. Kaiken tämän seurauksena korruptoitunut Valtamedia tukahtuu Somesta löytyvän totuuden ja asia-alustoita löytyvän kovan faktatiedon jalkoihin.

 4. Vapaan median alustat ovat vasta tulossa kukoistukseensa. Kunnes joku isolla rahalla ne ostaa ja yhdistää omaksi sivufiliaalikseen.

  Kirkollinen tiedotus on hyvä esimerkki miten valtaa käytetään silloin kun halutaan oltavan yhden äänen äänitorvi ja pyllistetään Jumalalle ja Kristukselle heidän tekojaan. On käsittämätöntä, että Kotimaa-konserni omistaa kaikki kirkolliset lehdet eikä oikeasti tiedotuksesta kiinnostuneita ihmisiä hakeudu seurakuntiin puhumaan niin oman asian puolesta. Mieluummin liputetaan kaiken sen puolesta mitä körttikansa ja kaiken kristillisen perinteen vastustajat näkevät uudistuksena.

  Ihminen uudistuu rakentamalla itseään botoxilla ja silikonitisseillä. Se että joku keksisi oikeasti jotain asiaa ulkokuoren sisällä ei ole kovinkaan merkittävää. Säveltäjäksi pääsee olemalla mahdollisimman hölmö. Vaikka soittamalla pelkkää aata joka lämmetessään viulussakin laskee. Jännitetään sitten sitä kuinka alas se tunnissa meneekään. Siitä tulee sävellu ”a joka ei ollutkaa a”.

 5. Kun Jussi Halla-aho kysyy että pitääkö nyt käyttää niitä Ullan kiltisti käyttämiä varusteita vai onko edes suositus niin oikeasti Marin aloittaa kertomuksen siitä että meillä on maassa paha tauti ja se pitää ottaa vakavasti. Kun Päivi Räsänen ottaa jatkokysymyksen ja toistaa samaan niin Marin pääsee jo vähällä. Tauti on otettava vakavasti jne…elämme sellaisessa maailmassa jossa tiedotuksellisesti on vääriä kysymyksiä ja kysyjiä mutta pelkästään oikeita vastauksia.

 6. Jaa. Onko ne joukkiot Tauno kotimaan vai ulkomaan eläviä?
  Taidan olla aika pihalla tästä uudesta mediasta jo, kun ei ehdi muuta kun katsomaan vähän yleä.

 7. Joo, Anne…

  Joukkiot ovat kotimaisia koska lehti on suomenkielinen.

 8. ”Joukkiot ovat kotimaisia koska lehti on suomenkielinen.” ? Siis meinaan niitä potkijoita… vai siihenkö tämä on vastaus.

  Luin tuon Lean-juttusi tuosta kone with passion – blogistasi. Kuulostaa tehokkuuden parantamiselta. Mitenköhän tätä soveltaisi opettamiseensa. Olen yrittänyt digitalisoida sillai, että voisi käyttää samoja nauhoja jatkossa, mutta toistaiseksi vaan opiskelijamäärä on räjähtänyt ja yhdellä läppärillä hyvä kun ehtii ladata niitä tuotoksiaan.. ei vaan.. mutta menee tähän aikaa, ja en tiedä säästyykö se missään kohtaa. Nyt ainakin alkaa jo vähän tuntua siltä, että koskahan oli viimeksi vapaapäivä.

  Pistähän meille linkkiä jatkossakin teksteistäsi. Ihan mielelläni luen, sikäli kun insinöörikieltä ymmärtää.

 9. Joo…

  Potkijat olivat jokseenkin kotimaisia. Luit tuota meidän blogisivua. Varsinainen lehti löytyy täältä. Kolmannen numeron pääkirjoituksen on minun juttu retropedagogiikasta.

  Issuu.com/oamk_kone/docs/lehti-3

 10. ”retropedagogiikasta.”
  Onko tämä sinun oma innovaatio?
  Voi sentään, aika herätyssaarna tuo tekstisi minulle. Olenkin onnistunut sulkemaan korvani kaikenmallisilta saarnamiehiltä ja -naisilta viime aikoina, mutta nyt tuli kohti aika vanhanaikaisesti. Sulla oli tossa tekstissä kokoelma avaintermejä, jotka näköjään iskee hermoon yhä ja aina.

  Taidat olla oikealla paikallasi siellä niiden konenuorukaisten kanssa säätämässä Suomen tulevaisuutta, vai?

  Jäi nyt pää hyrräämään, että löytäisikö edes jonkun pikku sovelluksen tapaisen tämän talouskone-tieteen parissa. Tietyllä tavalla nyt on helppo tehdä pedagogisia eksperimenttejä, kun kaikki säätää mitä ehtii ja kykenee, ja kaikki on muutoksessa, ja jostain syystä vielä palautekin on tekemisistäni zzoomiaikana ollut vain positiivista. Ei oikein helppo ole vain keksiä mitä ja miten ja tiettyä rohkeuttakin se vaatisi ja panostamista. Aika paha tuo herätystekstisi ottaen huomioon, että itse mietin lähinnä, että miten saisi nuo opiskelijat pysymään erossa toisistaan, etteivät tee tenttejä ja harjoituksia yhdessä, kun pitäisi pitää joku ”oikeudenmukaisuus” arvostelussakin koko ajan. Arvosana on hirmuisen tärkeä niille, kun se ratkaisee kuka pääsee tutkintopuolelle ja kuka ei. Linjoja pitkin tuli yhdessäkin zoomitapaamisessa kauhistuneita äännähdyksiä kun hetken luulivat, että olin tehnyt heille erilaisia tenttejä. Erilaisia kyllä, mutta vaan kysymysten järjestyksen suhteen.
  Voi elämä.

 11. Median käyttäytymistä kyllä kannattaa seurata. Vaivihkaa on tapahtunut sellainenkin muutos, että HX-hankkeessa ei puhuta enää 7 – 10 miljardin hankintahinnasta, vaan vain 10 miljardin hinnasta. Ja se on siis F-35:n hinta. En tiedä, onko missään käsitelty juuri tätä muutosta. Yle ja monet muut kyllä uutisoivat sen, että puolustusvoimien ex-pomo Lindberg kärähti jääviyssopimuksen rikkomisesta ryhdyttyään Lockheedin lobbariksi ja ajaneen jo virassa ollessaan F-35:n hankintaa, kun Suomen Kuvalehti julkaisi artikkelin tästä.

  En tietenkään ole ehtinyt seurata kattavasti mediaa, mutta Almamedian vielä omistama oma maakuntalehteni Satakunnan Kansa ei ole käsitellyt tätä HX-hankkeen uusinta käännettä, mutta kaikki valtamediat tietääkseni. MTV3, Yle, iltapäivälehdet, Hesari. Käänne siis on se, että nähtävästi jossain sisällä, jonne emme näe, on jo päätetty sen hankinnan olevan Lockgheedin F-35.

  Kyseessä on selvä korruptio. Mutta mielenkiintoisesti Suomen uutiset on ainoa media, joka ei siitä juuri mitään ole kertonut. Miksi ei?

  Yle muuten ei ole mikään punaviherlinnake, vaan siellä on toimittajina vähän kaikkia puolueta lähellä olevia ja puolueettomia. Johto on ollut jo pitkään lähinnä kokoomus-keskustalaista. Yleä on tuhottu tässä porvarijohdon alaisuudessa runsaalla kädellä vuosikaudet ja viety sisältöä mainosmedioiden kaltaiseksi. Tyhjänpäiväistä höttöä suurimmaksi osaksi, niin radion kuin TV:n puolella. Yksi parhaista puhekanavista Euroopankin mitassa, Yle Puhe raiskattiin vuosia sitten ja siitä tehtiin älämölö/urheillukanava, josta joskus silloin tällöin kuulee jotakin sivistävää ja järkevää. Yle Suomi on aivan kauhea, maakuntaradiot samoin. Tuntuu siltä, että aikoinaan, kun Yle oikeasti oli ”punaviherlinnake”, taso oli aivan jotain muuta kuin nykyään, jossa rima on jo maassa.

 12. Yki, tuot mieleeni niitä ihania 60-70 -luvun stalinismi-ylen aikoja, jolloin agit propit ja ateismi-kommunismin ihannointi oli huipussaan. Valitettavasti Neuvostoliiton romahdettua monet kunnon vasemmistolaiset käänsivät takkinsa.

  Onneksi nyt vih.vas. nousun aikana saamme uudelleen ylestä yhdensuuntaista tykitystä. Jos tutkitaan ylen toimittajien ja kolumnistien poliittista taustaa niin ihmetyksen sormi menee hämmästyksen suuhun.

 13. Joo Anne,…

  Retropedagogiikka on mun oma termi vastauksena digipedagogiikkahömppään ja saarnaahan tuon kirjoituksen oli tarkoitus olla. Yliopiston opintorilla kävin pitämässä tuosta myös Petcha Kutchan. Näillä hallintoihmisilä on joku ihme kuvitelma tietokoneistetusta kasvatuksesta. Ikävä kyllä ne eivät ymmärrä edes käsitteitä digitaalinen ja kasvatus. Sitten kuvittelevat sen olevan tiedettä.

  Digipedagogiikka on teknologian soveltamista opetuksessa. Ei sinällään mitään uutta. Helmitaulu on digitaalinen ja aivan yleisessä käytössä jo 1200-luvulta alkaen.

  Itse pidän opiskelijoiden yhteistyötä mahdollisuutena, enkä uhkana. Yleensä minulla on kursseilla ryhmätyö ja tentti. Nyt lupasin opiskelijoille, ettei tenttiin tarvitse osallistua, jos ryhmätyöstä saa kitettävän. Eka palautuksen jälkeen kerroin kaikille ryhmille, mitä vielä puuttuu. Koko kurssi sai kiitettävän.

  En saa palkkaa ihmisten lajittelemisesta paremmuusjärjestykseen, vaan oppimisen tukemisesta. Monelle päähänpotkitulle nuorelle ensimmäinen kiitettävä arvosana on muuttanut kerralla koko maailmankuvan.

  Kaikki nuo pääsykokeet on ihan yhtä tyhjän kanssa. Niillä ei juurikaan kyetä ennustamaan, kenestä tulee hyvä insinööri.

 14. Ylen poliittisesta toimituksesta en sano muuta kuin että kaikenlaisten gallup-tulosten ”tulkinta” on niiiiin nähty. Mutta Ylellä on myös vahvuutensa. Oma suosikkikanavani on häpeämättömän elitistinen Radio 1. Siellä on musiikkitoimittajia, jotka ihan oikeasti voivat pohtia, onko ”a, joka ei ollutkaan a” musiikkia vai ei.

 15. ”saarnaahan tuon kirjoituksen oli tarkoitus olla. ”
  Se on niin väärin, niin väärin, että ihan puskasta saarnaa pahaa aavistamattomalle kuulijalle. 🙂
  Nyt mä jouduin kauhiaan kriisiin. Mitä mä teen? Huomenna olis luento. Mä taidan kyllä jo vähän tietää, mitä ei pidä tekemän. Täytyy vitsit laittaa niille edellisen kurssin opiskelijoille viesti ja pitää huomenna sessio, jossa käydään eka tentti yhdessä läpi, kun haluavat tietää kuitenkin mistä niitä arvosteltiin.
  Että semmoista sait aikaan.
  Niin totta kirjoitat ja vitsit niin isoista asioista vieläpä. Kiitos ny kuitenkin. Mun on pakko muuttaa tätä asennettani, ei tässä muuta enää voi.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.