Korona

Valtakunnassa on poikkeustila, koska maan hallitus pelkää ihmisten kuolevan koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Erityisen huolisaan maan hallitus on siitä, että vanhat ihmiset saattavat kuolla. Itse asiassa paniikki ei ole pelkästään suomalainen ilmiö, vaan koko maailmaa ollaan laittamassa kiinni. Ilmeisesti maailmanlaajuisesti on päässyt unohtumaan sellainen ymmärrys, että kuolema on väistämätön seuraus ihmisen syntymästä.

Jos koronavirus iskee täydellä voimalla niin, että 40% ihmisistä sairastuu tautiin ja näistä 1% kuolee, tämä tarkoittaa 32 miljoonaa kuolemaa maailmanlaajuisesti ja 25 tuhatta kuolemaa Suomessa. Luvut tuntuvat hirvittävän suurilta, mutta niitä kannattaisi suhteuttaa aivan jokavuotisiin lukuihin kuolleista. Maailmassa kuolee vuosittain 50 miljoonaa ihmistä ja Suomessa 50 tuhatta ihmistä.

Koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen kuolevien määrä ei sellaisenaan ole lisäystä vuosittain kuolevien määrään, koska suurelta osin kyse on samoista ihmisistä. Toisinsanoen niillä, joilla elämän liekki valmiiksi lepattaa, tulee korona ja puhaltaa elämän sammuksiin.

Tällä hetkellä paljon puhutut 70-vuotta täyttäneet ovat ministereitä enemmän elämää nähneet ja ymmärtävät hallitusta paremmin elämän äärellisyyden. Koronaviruksen kaltaisia inflenssa-aaltoja on tullut ja mennyt noin 10 vuoden välein. Sosiaalista mediaa seuraamalla saa vaikutelman, että nuorta väestöä ahdistaa kovasti elämää nähneiden ihmisten tyyni suhtautuminen korona-virukseen. Parin viimeisen kuluneen vuoden aikana olen nähnyt molempien vanhempieni maallisen matkan päättyvän. Kummallekin kuolema on tullut pelastuksena elämältä, joka on jo kaiken tavoittelemisen arvoisen tarjoillut.

Kun hallitus ja tiedotusvälineet tuijottavat pelkkää korona-virusta, unohtuu helposti, että maailman sulkeminen aiheuttaa myös monenalaisia ongelmia. Tarkemmin erittelemättä erilaisia vaikutuksia viittaan esimerkkin 90-luvun lamaan, jonka suorana seuraksena oli parituhatta itsemurhaa lyhyessä ajassa ja suuri määrä periytyväluontosta työttömyyttä ja syrjäytyneisyyttä.

Kaiken kaikkiaan olenkin sitä mieltä, että kokonaisuudessaan poikkeustilan julistaminen on ollut lehdistön ja sosiaalisen median luoman panikoitumisen aiheuttamaa reaktiivista näenäisproaktiiviisuutta, jossa on unohtunut pitkän aikajänteen negatiiviset vaikutukset. Nämä pitkän aikajänteen vaikutukset voivat olla ja todennäköisesti ovatkin tuntuvasti suuremmat kuin poikkeustilan julistamisella aikaansaatu hyöty.

Ymmärrän sen, että tehohoitomahdollisuudet ovat rajalliset. Sitä en ymmärrä, että hyvinvointivaltiossa tehohoitomahdollisuuksia ei ole luotu riittävästi. Koronan kaltaisen pandemian tuleminen on tiedetty sata vuotta ja käyttämällä pieni osa nyt talouden elvyttämiseen katoavista miljardeista pandemiaan varautumiseen olisi nyt käytettävissä täysin riittävästi käsidesiä ja tehohoitopaikkoja kaikien sairastuvien hyvään hoitamiseen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

33 kommenttia artikkeliin ”Korona”

 1. Viimeisten havaintojen mukaan virus voi olla hengenvaarallinen myös nuoremmille. Väheksyntään en näe mitään aihetta, koska emme tiedä mitä tulee tapahtumaan, uusia aaltoja jne.

 2. Joo Seppo,…

  Elämä ylipäätään on hengenvaarallista, eikä tämä ole mitään väheksyntää. Toki koronavirus jää kiertämään, mutta sille kyllä löytyy rokote ja lääkitys ennemmin tai myöhemmin. Kyse ei ole mistään uudesta ja yllättävästä asiasta.

 3. Jep, kyse on vaan siitä, että nyt tämä iskee yhtaikaa ympäri lähes koko maapallon ja saattaa romauttaa yhteiskunnat anarkiaan.

 4. Joo Seppo, …

  Tätä juuri yritin itsekin sanoa. Tämä virus ei ole likikään yhtä vaarallinen, kuin siihen liittyvä joukkohysteria, jota media ja hallitukset lietsovat. Ihminen on apinan sukuinen laumaeläin, joka vaaran uhatessa kiipeää samaan apinanleipäpuuhun ja alkaa kiljumaan kovalla äänellä.

 5. Olenkin odottanut jo pidemmän aikaa Taunon otetta asiaan… erittäin mielenkiinnolla.
  Olen kyllä nyt ehkä eri mieltä, vielä ainakin.
  Voihan se olla että talouskaaos tekee kuolleista vähemmän arvoisia, mutta olen taipuvainen vielä ainakin näkemään asian niin, että ei pidä edistää kuolemista, jos sen voi estää… Kun kysymys ei ole vain normaalien vuosikuolemien tuplaantumisesta, vaan myös mitä ilmeisemmin aika pysyvästä keuhkojen kapasiteetin tuhoutumisesta.

  Mitä paniikkiin tulee, niin minusta se voi olla aika siunattu paniikki. Nimittäin globalisaatio kaipaa vähän hillitsemistä, rajat kaipaavat valvontaa, perheet kaipaavat omaa aikaa, ja suomalaisten on hyvä digitalisoitua, ilmasto kaipaa myrkyttömyyttä, ja Venetsia delfiinejä. Kaikkea tätä ja paljon muuta hienoa koronapaniikki tuo tullessaan.
  Ai niin ja kaikkein tärkeintä viranomaisten toimet ja toimettomuudet tulevat kaiken kansan nähtäville… olisisko vastuunkannon paikka tai ainakaan vastuuta ei voi paeta..

 6. Joo Anne, …

  En puhu kuolemien edistämisestä, vaikka kristityssä maassahan kuolema on vain portti ikuiseen autuuteen.

  Se mikä on jäänyt huomaamattta on, että nämä rajoittamistoimetkin aiheuttavat monin tavoin ihmisten kuolemisia. Esimerkiksi alkoholimyymälöistä on hanapakkaukset loppu, mikä voi kertoa siitä, että sosiaalisen kanssakäymisen puutteessa moni vetää kunnon kalsarikännit ahdistukseensa. Yllättävää on, että nimenomaan naisten suosima hanaviini on niin suosittua. Pari kuukautta pikku lipittelyä ja kesälomakausi päälle. Eiköhän tämäkin näy tilastoissa.

  Eivät työttömyys ja konkurssitkaan mitään vähäpätöisia asioita ole. Hallituksen käyttämällä 15 miljardilla saisi myös paljon aikaan kansalaisten hyvinvoinnin suhteen. Esimerkiksi vanhuksille voitaisiin antaa maksuttomat lääkkeet ja kotisairaanhoitoa voisi parantaa.

 7. ”Yllättävää on, että nimenomaan naisten suosima hanaviini on niin suosittua.”
  Ehkä ne lipittää sitä ravintolan sijaa skypessä. Joku kertoi jossain järjestäneensä mahtavat synttärijuhlat fb:ssa. Oli kyllä mies.

 8. Koronahysterian tervehdyttävää vaikutusta jälleen. Missähän ne lehmäntappaja-ilmasto-hysteerikot nyt onkaan?
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalaiset-ovat-pakastajakansaa-se-on-viime-paivien-lihapaniikissa-jalleen-todistettu/f4d7e8e6-0e03-4cfb-ba40-b6d1221f38e5?

  Ne ravintolat (vrt. Unicafe) jotka kielsivät ihmisiltä uunimakkaran menevät varmaan konkurssiin. Hyvää ja terveellistä luononvalintaa. Heikot sortuu.

  Vähän minua hätkähdyttää kyllä tämä pääministerin aatos eristää Uusimaa muusta Suomesta. Eipä olisi uskonut että SDPläinen pääministeri voisi edes harkita tätä jo kauan vitsillä esittämääni ja muiden ”ääriliikkeiden” esittämää ajatusta muurin rakentamisesta johonkin Kehä III :n kohdalle niin, että etelän oliot voivat järjestellä elämänsä kaikessa rauhassa omien arvojensa mukaiseen kaaokseen.

  Mä en selvästikään osaa nähdä tässä hysteriassa Taunon näkemän kriisin aineksia. Varmaan se valaistuminen jossain vaiheessa tapahtuu.

 9. Joo, …

  Lupaan äänestää seuraavissa vaaleissa sosiaalidemokraatteja, jos hallitus eristää Kehä III:n sisäpuolella asuvat muusta maasta joksikin aikaa. Varsinkin, jos eristäminen koskee sekä ihmisiä, tavaraa että tietoliikennettä.

 10. ”Varsinkin, jos …”
  Juu, pieni varaus on paikallaan 🙂

  Rikollisuus on maassa vissiin vähentynyt, kun ei ole Balttian maiden rötöstelyjengejä, kun poliisilla on aikaa kytätä suomalaisten nopeuksia täällä maalla. Vähän pistää vihaksi oikeastaan. Eikö ole parempaa tekemistä. Mitenkäs monta sataa tuhatta niitä arkistoon laitettua tapahtumaa olikaan.

  Aamulehdessä muistaakseni joku tutkija jo kirjoittaa, että kaupungistuminen ei ollutkaan ehkä niin voittava ajatus. Ja Lapissa taidetaan laittaa luukut kiinni etelän ihmisiltä.

  Äsken oli taas paikallisen S-marketin lihahyllyt tyhjääkin tyhjempiä. Jotain maksaa siellä oli ja jotain palalihaa vähän, mutta sen kohdalla oli ihmisiä, joten en mennyt lähemmäksi. Maitotuotteita ja juustoja näyttää riittävän.

 11. Tässä asiassa on kaksi lähestymistapaa. Halutaanko säästää ihmishenkiä ja yhteiskuntaa nyt vai luotetaanko, että tämä ihmiskunta viisastuu ja elää tulevaisuuteen.

  Minä säästäisin ihmishenget juuri nyt sillä minun ajatusmaailmani luo sillä tulevaisuususkoa, että voimme reagoida nopeasti.

  Ihmisten älykkyyteen ja viisauteen en ole luottanut enää pitkää aikaan tässä maassa eikä sitä näytä olevan muuallakaan. Viisaus on näiden tyhmien ajatusteni mukaan pesiytynyt pääomiin ja valuuttaan. Sillä ostetaan ja myydään, tulevaisuudessa myös oikeus elää eli terveys ja oikeus liikkua eli käydä töissä. Suuresti ihailemani Pentti Linkolan ajatuksissa on vinha perä. Kun meitä on liikaa niin silloin osan pitää kuolla. Ihminen ei kykene huolehtimaan liiasta eikä liioin myöskään sairaistaan, vanhuksistaan jne taikka yhteiskuntansa pohjasakasta kun oma elämä enismmäisenä mielessä. Linkolan ajatus siltä osin on harha, että ihmisiä olisi jossakin vaiheessa optimaalinen määrä. Ei ole koskaan niin kauan kuin me voimme ajatella itse. Siinä vaiheessa kun matemaattinen kaava jakaa ruoat ja oikeuden elää me siirrymme sietämisen yhteiskuntaan. Taidamme opetella juuri tällaista taloutta ja elämää.

 12. ”Tässä asiassa on kaksi lähestymistapaa. Halutaanko säästää ihmishenkiä ja yhteiskuntaa nyt vai luotetaanko, että tämä ihmiskunta viisastuu ja elää tulevaisuuteen.”

  Joo Tuomo, …

  Minulle ei ihan avaudu, miten nämä kaksi lähestymistapaa liittyvät toisiinsa. Ajatus ihmishenkien säästämisestä on varmaankin varsin hyvä ajatus. Jos sinulla olisi käytettävissäsi 15 miljardia euroa ihmishenkien säästämiseen, niin mitä tekisit?

  Tämä koronavirus tappaa jonkin määrän ihmisiä, vaikka mitä tehtäisiin. Rohkenen arvuutella, että nyt käytettävällä 15 miljardilla saadaan Suomessa pelastettua enitään 100 ihmistä.

  Maailmassa kuolee joka vuosi 2,5 miljoonaa lasta aliravitsemukseen. Pitäsikö tuo 15 miljardia mielestäsi käyttää näiden alle 5 vuotiaiden pelastamiseen vai noiden sadan pelastamiseen?

 13. ”Maailmassa kuolee joka vuosi 2,5 miljoonaa lasta aliravitsemukseen. Pitäsikö tuo 15 miljardia mielestäsi käyttää näiden alle 5 vuotiaiden pelastamiseen vai noiden sadan pelastamiseen?”

  Eihän tässä pelasteta sataa vaan paljon enemmän, ja lisäksi pelastetaan paljon muutakin….. Sitäpaitsi nuo 15 mrd ei ole menetettyä, vaan lainattua. Niillä estetään vielä paljon isommat taloudelliset menetykset. Eikä tuo globaali epidemia niitä kehitysmaitakaan ja niiden lapsia säästä.. Ainakin Ugandassakin on varoksi pistetty kaikki kiinni, sikäli kuin oikein fb:n viestejä kuulostelen.

  Esim. jenkeissä finanssikriisin aikaan pankkien pelastamiseen upotetut rahat saatiin voitolla takaisin.. Sosialisoitiin vähäksi aikaa rötöstelijät ja sitten myytiin pois. Nyt vähän eri tilanne tietysti, mutta sama peruskuvio… pelastetaan yhteiskunnassa tarpeellista asiaa, ihmisiä, yrityksiä yms.

 14. Jaa, …

  ”Eihän tässä pelasteta sataa vaan paljon enemmän, ja lisäksi pelastetaan paljon muutakin….. Sitäpaitsi nuo 15 mrd ei ole menetettyä, vaan lainattua.”

  Mietihän hieman tarkemmin.

  Ensinnäkään sairastuvien määrään ei juuri voi vaikuttaa. Kokonaiskuolleisuuteen vaikuttaa ainoastaa se, että tehohoito toimii hieman paremmin vakavimmin sairastuneilla. Ikävä kyllä koronaviruksen kohdalla tehohoito on lähinnä saattohoitoa. Mikä on sinun näkemyksesi siitä, kuinka monta ihmishenkeä hallituksen toimin Suomessa voidaan säästää ja millä keinolla?

  Kyllä se raha on pysyvästi menetetty, joka jää tekemättä kun Suomi on suljettu. Konkursseja syntyy väistämättä, samoin työttömyyttä. Ymmärrän toki, että kansantalous ei ole kotitaloutta. Verotuloihin tulee kuitenkin pitkäaikanen vaje, joka joudutaan leikkaamaan mm. vanhusten hoivapalveluista. Tuo 15 miljardia olisi tarpeen jo siitäkin syystä, etteivät Etelä-Euroopan pankit taida kestää tätä koronavirusta. Tässä suhteessa britit ovat onnenpoikia hienosti ajoitetun brexitin kanssa.

 15. ”Ensinnäkään sairastuvien määrään ei juuri voi vaikuttaa.”
  Sulla on THL:n teoria. Mulla on toisenlainen teoria. Siis se että tauti pysäytetään. Piste.
  WHO sanoo, että testatkaa, testatkaa…. käsittääkseni myös siksi että estetään taudin leviäminen, ei vain huippua.
  Tätä THL ei ymmärrä, ja ilmoittaa jopa julkisesti, että me ei ymmärretä WHO:ta. Se edellinenkin SARS kuoli maailmasta. Ei sitä ole enää. Tämän nykyisenkin voisi tappaa tai hidastaa ainakin vuodeksi tai jotain että keksivät lääkkeet ja rokotteet.

  Tilannearvio poikkeaa aikalailla sen mukaan kumpaa tahoa uskoo.

  PS. Menothan vähenee kun ei tartte niitä hankalimpia vanhuksia enää hoitaa, kokonaiset hoivakodit muuttuvat tappolaitoksiksi. Siistiä. Kukahan tän viruksen rakensi.

  PS2. Niin raha on menetetty joka tapauksessa. Lama tulee niin tai näin. Sen tuhoa voi vähentää, jos koittaa pitää elinkelpoisimmat yritykset pystyssä, ettei mennä 90-luvun kaavalla. Onneksi kaikki tahot tuntuvat oppineen tämän makrotaloudellisen asiantilan jo.

 16. Yhden sukupolven aikana tulee aina noin sata uutta tautia lisää johtuen solujen kopiointivirheistä, samoin ihmisen rappeutuminen jatkuu samasta syystä. Tämä johtaa siihen, että aina heikkenevä ihminen joutuu taistelemaan uusia tauteja vastaan ja myös vanhat taudit rasitteena. Kuinka kauan ihminen kestää tautimäärää, joka lisääntyy jatkuvasti, jossakin tulee raja vastaan.

  Tämä korona saadaan kuriin tulevalla rokotuksella, mutta kun virus muuntuu, niin taas siihen on saatava uusi rokote. Tällaista kilpajuoksua ihminen joutuu käymään tauteja vastaan ja viimein häviää sen.

  Ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin eletään päivä kerrallaan kiittäen elämän luojaa niin kuin niitä riittää. Tietysti on tehtävä tautien estämiseksi ja voittamiseksi kaikki voitava.

 17. ”Yhden sukupolven aikana tulee aina noin sata uutta tautia lisää johtuen solujen kopiointivirheistä, samoin ihmisen rappeutuminen jatkuu samasta syystä.”

  Lähde tälle, kiitos.

 18. Yki, sinulle on annettu erinäisistä asioista lähteitä, mutta nehän eivät sinulle kelpaa, koska ne eivät tue ateismia.

 19. ”Yhden sukupolven aikana tulee aina noin sata uutta tautia lisää johtuen solujen kopiointivirheistä.”

  Ja nämäkin solujen virheet kuin myös supernovien räjähdykset ja kaiken tappavat mustat aukot kaiken (siis koko ääretöntäkin äärettömämmän maailmankaikeuden) ensin täydelliseksi luonut Jumala antoi syntyä sen kuuluisan yhden omenansyönnin takia? Oliko kohtuullista?

 20. En nyt siis kaivannut tietoja koronasta tai mikrobien mutatoitumisista. Eivät ne ole kyseenalaisia.

  Tästä minä haluan lähteitä: ”Yhden sukupolven aikana tulee aina noin sata uutta tautia”. Ja siitä ”ihmisen rappeutumisesta”.

  Ja ennen kuin niitä lähteitä tulee, niin kysyn, miksi se rappeutuminen on niin kovin hidasta, kun nykyihminen on tallustellut täällä Telluksella jo 200.000 vuotta. Ja jos ajatellaan vaikka vain 2000 vuoden taakse, niin ihmiset olivat keskimäärin käytännössä täsmälleen samanlaisia ja saman kuntoisia kuin ovat nyt.

 21. Yksi ekonomistikollega mainitsi tuossa jotain talouden syöksystä… ja siis kyllähän minä sen näen miten mun pörssisijoituksille käy jne. mutta ihmettelen todella itseäni, että en osaa tästä huolestua, en vaikka kuinka periaatteessa ymmärrän että pitäisi olla kauhuissaan.
  Siispä kuuluisat viimeiset sanat, jotka ehkä selittävät huolettomuuden tunnettani, tulevat tässä:
  Minusta tämä koronahysteria on paras maailman ja kansatalouden pelastaja mitä voisi kuvitella. Se on shokki, joka on tarpeeksi suuri herätelläkseen kaikki tahot talouselämämme kuolevaisuudesta, globaalin erikoistumisen valtavista riskeistä, kansallisvaltioiden ja lähitalouden tärkeydestä. Finanssijärjestelmän kuolevaisuus onkin jo kaikkien tiedossa. Kellään ei vaan ole ollut tahtotilaa tai mahdollisuutta yksin tehdä näille asioille yhtikäs mitään. Nyt se kaikki tapahtuu kuin itsestään, maailman luontevimpana asiana. Istumme vaan rauhassa kotisohvalla ja katsomme. Voihan tässä jotain tilapäismullistusta tulla. Korona on siitäkin hyvä, että ainakaan toistaiseksi ei voi oikein syyttää ketään suoranaisesti. Tästä ei synny maailmansotaa tai kauppasotaa.

  Tässä ei myöskään ole mitään pysyvää reaalista kriisiä, on vain tilapäinen virus, jonka tiedetään kuolevan aikanaan, ja sitten rakennetaan talous uudelleen. Vähän niinkuin Saksa sodan jälkeen nousi raunioista nopeasti. Olihan niillä ne insinöörit siellä jossain bunkkereissa varmaan säilyneet hengissä, ja osattiin innovoida elämää eteenpäin. Koronassa ei tarvitse edes tuntea syyllisyyttä siitä, että äänesti Hitleriä. Ja onpahan Frau Merkelkin pois pahanteosta.
  Niin ja vielä… Radiossa joku päivä spekuloitiin, josko väestö kasvaisi huomattavasti 9 kk päästä.

 22. Me vielä emme tiedä sen kuolevan aikanaan. Voi aktivoitua yhä uudelleen ja uudelleen.

 23. Influenssa virus ei ainakaan tunnu häviävän, vaikka rokotuksella sitä on saatu kuriin, mutta ei kokonaan hävitettyä, se on tullut jäädäkseen. On mahdollista, että korona toimii samoin, se vain muuntautuu joka vuosi uudeksi versioksi, jonka kanssa on tultava toimeen.

  On myös mahdoton sanoa, että kuinka monta historian aikana voitetuista taudeista on piilossa, mutta sopivan hetken kukuttua putkahtaa esille Tuberkuloosi on yksi esimerkki siitä, vaikka se on rokotuksien avulla voitettu, mutta bakteeri kehittää itseään niin, ettei antibiootit siihen tehoa. Sata vuotta sitten tautiin kuoli Suomessa yksi tunnissa.

 24. Influenssaa aiheuttavat virukset ovat olleet aina, eivätkä ne ihan heti häviä. Evoluutio koskee myös viruksia ja bakteereja. Muuntautuminen = evoluutio.

  Uskovalta voi hyvin tässä kysyä, että miksi kaikkivoipa ja äärettömän hyvä jumala loi tuberkuloosia aiheuttavan Mycobacterium tuberculosis -bakteerin, joka siis aiheutti suunnattomat määrät lastenkin kuolemia ja mittaamatonta kärsimystä. Miksi? Miksei tämä antanut ihmisen kehittää parannuskeinoa siihen kuin vasta vajaat 100 vuotta sitten?

 25. Minusta on äärimmäisen mielenkiintoista, että koronaviruksen liittyvään keskusteluun haetaan vauhtia alkuräjähdyksestä ja luomiskertomuksesta asti. Itse kuvittelisin, että viimeisen sadan vuoden ajalta oleva tietämys kulkutaudeista ja niiden vaikutuksita olisi asianmukaisinta pohdiskelua.

  Anne näkee positiivista siinä, että koronahysteriaa seuraava maailmanlaajuinen talousshokki kurittaa finanssijärjestelmää ja kapitalistista maailmanjärjestystä. Näkökulma on mielenkiintoinen ja täysin mahdollinen skenaario. Tällainen muutos ei millään muotoa suju kivutomasti. Iso kysymys on sekin, mitä kapitalismin jälkeen?

  Joitain indikaatioita on toki olemassa totalitarismin ja oligargian suuntaan siirtymisestä. Jonkinlainen anarkiakin on täysin mahdollinen vaihtoehto ainakin välivaiheena ennen uutta kansainvälistä järjestystä.

 26. ”koronaviruksen liittyvään keskusteluun haetaan vauhtia alkuräjähdyksestä ja luomiskertomuksesta asti.”

  Niin, pesunkestävät biblisistit katsovat k a i k e n pahan maailmassa ja kaiketi maailmankaikeudessakin johtuvan syntiinlankeemuksesta. Oli yhden väärän omenan poimimimisella järisyttävät vaikutukset.

 27. ”Iso kysymys on sekin, mitä kapitalismin jälkeen?”
  Pikkasen toki käy mielessä välillä huoli kapitalismin kohtalosta. Kyllä kait nämä globaalit yritykset ovat varsin joustavia. Ei kapitalismi kait mihinkään ole tuhoutumassa, elleivät keskuspankit sitten sosialisoi kaikkea.
  Se miten tuotantoa ja elämää järjestetään kylläkin voi muuttua. Ei kannata laskea kaikkea yhden kortin varaan toimitusketjuissa yms. Tästä voi tulla semmoinen vähintäänkin sopiva töytäisy kestävämpään suuntaan.

  PS. Soitin maanviljelijäveljelle, joka lukee maaseudun tulevaisuutta ja kyselin mikä on sian elämän pituus. Nyt voi olla että suomalainen lihatalous ei pysty tuottamaan aidosti tarpeeksi lihaa korvatakseen ravintoloiden käyttämän ulkomaisen lihan. Mietin vaan kun S-marketin lihalaarit ovat ainakin iltaisin aina nykyään tyhjiä.
  Ei niitä sikoja tai nautoja tai kanoja voi enempää niihin navetoihin tunkea ja voipi olla että mieluumminkin viljelijät ovat laittamassa kovaa vauhtia pillejä pusseihin. Liekö vielä suunta voi muuttua. Meillä on ikuinen joulu nyt. Eli kannattaa sijoittaa ehkä vaikkapa Atria-nimiseen pörssiyhtiöön.

 28. Tuontiliha on ainut vaihtoehto lihan riittävyyden suhteen, riippuen siitä onko lihaa tarjolla. Kotimaisen lihantuotannon lisääminen vaatii vuosien ajan, ennen kuin se saadaan käyntiin.

  Ei tässä ole kauankaan, kun puhuttiin jopa lihaverosta, nyt en ole havainnut sellaista, kun tosi on kysymyksessä.

  Samalla tavalla tuntuu olevan myös liikenteen päästöjen suhteen, koska korona tuntuu hoitavan senkin tehokkaalla tavalla.

 29. ”Kyllä kait nämä globaalit yritykset ovat varsin joustavia. Ei kapitalismi kait mihinkään ole tuhoutumassa, elleivät keskuspankit sitten sosialisoi kaikkea.”

  Kapitalismissa ja demokratiassa on valuvikoja. Tämä näkyy varsin hyvin siinä, ettei meidän hallituksella ole (ainakaan omasta mielestään) riittävästi valtaoikeuksia käyttää valtaoikeuksia. Kiina toimii määrätietoisesti ja keskusjohtoisesti, kun USA:ssa tuuli kääntyy sen mukaan kuka on presidentti.

  Yksi kapitalismin ongelmista on, että talouskasvun puuttuessa yrittäjät menevät konkurssiin. Nytkin vaaditaan valtiovaltaa kantamaan yrittäjien riskit. Pahimmin korona puree Italian pankkisektoriin, minkä jälkeen Etelä-Euroopassa on vallalla täysi anarkia.

 30. ”Tämä näkyy varsin hyvin siinä, ettei meidän hallituksella ole (ainakaan omasta mielestään) riittävästi valtaoikeuksia käyttää valtaoikeuksia. ”
  Mihin viittaat? On ollut sen verran työtä opetuksen kanssa etten ole kaikkea ehtinyt seuraamaan. Ainakin niillä tuntui olevan valtaoikeudet ottaa yksityisten terveysfirmojen kapasiteetti käyttöönsä tarvittaessa.
  Aikamoisia valtaoikeuksiahan tässä jo käytetään. Enpä olisi ihan uskonut. On se jonkin sorttinen siunaus että käyttäjänä on vihervasemmisto, niin ei voi kukaan valittaa.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.