Vihollisen ympäröimänä osa 14

14. Propaganda

Hyvän määritelmän tästä on antanut Hitlerin propagandaministeri Goebbels: ”Kun tarpeeksi monta kertaa toistaa valheen, ihmiset lopulta uskovat sen todeksi.”
Läheinen termi on indoktrinaatio, jossa ihmisiä opetetaan vain yhdenlaatuisella tavalla. Tällöin oppilas ei missään vaiheessa nouse tasolle, jossa hän voisi itsenäisesti arvioida opetussisältöjen pätevyyttä. Näin halveksitaan ihmisen arvostelukykyä ja häntä pidetään vain kohteena.

Tätä on harjoitettu läpi historian ja eliitti on tätä aina käyttänyt hyväkseen. Aina vähän väliä nostetaan joku asia ainoaksi oikeaksi, jota ’oikea ihminen’ kannattaa ja ’väärä ihminen’ vastustaa. Hitlerin aikana ’jutkut’ olivat ali-ihmisiä, jotka piti tuhota niikuin syöpäläiset. Omana aikanani muistan 60-luvun taistolaisuuden: kommunismi oli ihanne, johon kaikkien piti päätyä. Viime aikoina on homo-agenda tullut ainoaksi oikeaksi, ja propaganda on tehonnut eduskuntaan ja koululaitokseen: avioliitto avattiin (mihin enää voidaan vetää raja?) ja lapset eivät saa olla tyttöjä ja poikia. Mikä onkaan seuraava oikea asia?

Samaan johtaa myös ’uuskieli’ Orwellin romaanin 1984 mukaisesti. Siinä isoveli valvoi kaikkia interaktiivisen television kautta ja käytettiin sanontoja, kuten ’vapaus on vankeutta’. Toinen dystopia oli Ray Bradburyn romaanissa Fahrenheit 451 hallituksen määräys että kaikki kirjat on poltettava, jotta väärät käsitykset saadaan poistetuksi yhteiskunnasta.

Tämä on vaarana nykyajassa. Ateistinen filosofia haluaa poistaa vanhat ajatukset ja poistaa absoluuttisen totuuden. Kaiken suhteellistaminen on suuntautumassa suoraan kristinuskon perustotuuksia vastaan. Tässä on auttamassa tieteen jumalointi ja naiivi käsitys suhteellisuusteoriasta, jolloin se käsitetään kaiken suhteelliseksi tekemiseksi. Post-totuuden filosofia tekee kustakin ihmisestä sen, joka määrittää itselleen oikean ja väärän. (Jotenkin tulee mieleen eräs nainen ja mies erään puun juurella). Jos ei ole täsmällistä pohjaa moraalille ja käsitykselle ihmisen arvosta ja päämäärästä, lopultakin vahvin ja röyhkein alistaa heikommat orjikseen.

Miten tämä voidaan välttää? Mielestäni ainoa pohja jokaisen ihmisen arvolle löytyy Jumalasta, joka on luonut kaikki tasavertaisiksi ja haluaa vapauttaa jokaisen heidän vääristyneisyydestään ja palauttaa ihmisen omaan yhteyteensä. Tällöin kun tämä tunnustetaan, saadaan pohja myös yhteiskunnan oikeudenmukaisuudelle ja kunkin ihmisen oikealle vastuulliselle vapaudelle.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

5 kommenttia artikkeliin ”Vihollisen ympäröimänä osa 14”

  1. Raamatun moraalin ovat vesittäneet kristityt itse toimiessaan eri tavalla kuin ovat opettaneet. Ei ihme, että vastaliikkeitä on noussut. Minä näen asian sillä tavalla, että kulloinkin vallitsevat aatteet ja dogmit eivät sinänsä ole pahoja. Niiden synnylle on voinut olla hyvä syy, mutta ne tulevat ja menevät. Ihmiseltä vaaditaan hurjan paljon arviointikykyä niiden tunnistamiseen. Tähän liittyen esitänkin pienen tietokilpailukysymyksen. Löysin erehtymättömästä Wikipediasta erittäin mielenkiintoisen lauseen. Kuka näin sanoi ja missä: ”Kansalaiset, on syytä pelätä, että vallankumous, kuten Saturnus, tulee jatkuvasti syömään omat lapsensa ja lopulta jättämään jälkeensä despotismin ja siihen liittyvät onnettomuudet”. Vihje: ei ollut Immanuel Kant, mutta hänen aikalaisensa.

  2. ”Kun tarpeeksi monta kertaa toistaa valheen, ihmiset lopulta uskovat sen todeksi.” Läheinen termi on indoktrinaatio, jossa ihmisiä opetetaan vain yhdenlaatuisella tavalla. Tällöin oppilas ei missään vaiheessa nouse tasolle, jossa hän voisi itsenäisesti arvioida opetussisältöjen pätevyyttä.”

    Tämähän pätee mitä suurimmasa määrin juurikin fundamentalistien tapaan opettaa Raamatun ’totuuksia’….

  3. Sama pätee myös ateisteihin eli kaikkiin ihmisiin, myös minuun ja sinuun. Eli kaikki olemme Jumalan armon varassa.

  4. Minkä ihmen’armon’? Kun katselee maailman tosiasiasiallisia tapahtumia on maailma varsin armoton ja ns. Teodokian ongelma syvyys vain vahvistuu. Kun tämä ’armollinen’ Jumala esim. hävitti kaiki Sodoman ja Gomorran asukkaat Hän tappoi syntymättömiä lapsia äitiensä kohtuihin.Mitä armoa tuommoinen oli? Entä Egyptin esikoiset? Mitä pahaa esim. juuri vastasyntyneet esikoiset olivat tehneet että heidät tappaa piti?

  5. Pim! Vastaan tietokilpailukysymykseeni itse: Pierre Vergniaud, Ranskan vallankumouksen.. ööö.. Timo Soini.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.