YKSI PELASTUMISKÄSITYS

Otan tässä yritelmässäni esille kolme pelastustapahtumaa ihmisyksilön kannalta Raamatun mukaan ja esitän samalla kysymyksen, olenko mahdollisen lukijan mielestä käsitteellisesti oikealla pohjalla.

Otsikot:

 1. Veriset pihtipielet
 2. Vaskikäärme
 3. Jeesuksen risti.

 

 1.  Pihtipielet

Toisen Mooseksen kirjan mukaan lyhyesti:

Israelin kansa on vielä Egyptissä. Faarao on toistuvasti, Mooseksen ja Aaronin vaatimuksista ja egyptiläisiä kohdanneesta yhdeksästä vitsauksesta huolimatta, ollut päästämättä israelilaisia erämaahan palvelemaan Herraa, hebrealaisten Jumalaa. Kirjan 11. luvun, sen 4. – 7 jakeiden mukaan:  ” Ja Mooses sanoi: ”Näin sanoo Herra: Puoliyön aikana minä lähden kulkemaan kautta Egyptin maan. Ja kaikki esikoiset Egyptin maassa kuolevat, valtaistuimellansa istuvan faraon esikoisesta käsikiveä vääntävän orjattaren esikoiseen asti, ynnä kaikki karjan esikoiset. Ja koko Egyptin maassa on oleva kova valitus, jonka kaltaista ei ole ollut eikä koskaan tule. Mutta kenellekään israelilaiselle ei koirakaan ole muriseva, ei ihmiselle eikä eläimelle, tietääksesi, että Herra tekee erotuksen egyptiläisten ja Israelin välillä.””

Kirjan 12. luvussa Herra antoi Moosekselle ja Aaronille käskyn puhua Israelin kansalle ja määrätä heitä ottamaan yhden lampaan tai vuohen urospuolisen karitsan perhekuntaa kohti ja teurastamaan sen silloin kulumassa olleen kuukauden 14. päivänä. Ja luvun 7. jakeessa onkin sitten se säännös, johon tämän esitykseni ajatus varsinaisesti pohjautuu.

Ja he ottakoot sen verta ja sivelkööt sillä molemmat pihtipielet ja ovenpäällisen niissä taloissa, joissa he sitä syövät.” ja jatko on saman luvun 21. – 24. jakeissa ” Ja Mooses kutsui kaikki Israelin vanhimmat ja sanoi heille: ”Menkää ja ottakaa lammas kutakin perhekuntaanne kohti ja teurastakaa pääsiäislammas. Ja ottakaa isoppikimppu, kastakaa se vereen, joka on maljassa, ja sivelkää ovenpäällinen ja molemmat pihtipielet sillä verellä, joka on maljassa. Älköönkä kukaan menkö ulos talonsa ovesta ennen aamua. Sillä Herra kulkee rankaisemassa egyptiläisiä; mutta kun Herra näkee veren ovenpäällisessä ja molemmissa pihtipielissä, menee hän sen oven ohi eikä salli tuhoojan tulla teidän taloihinne teitä vitsauksella lyömään.”

Nyt pääsen vihdoin ajatukseni ytimeen. Jokainen, joka oli talossa, jonka ovenpäällinen ja pihtipielet oli sivelty verellä, pelastui. Merkitystä ei siis ollut sillä, mitä sisällä ollut ihminen oli tehnyt tai minkälainen hän oli luonteeltaan – riitti, kun oli talossa sisällä. Jos hän olisi ollut ulkona talosta, vaikkapa tarpeillaan, tuhoojan tullessa, ja sanonut tuhoojalle, ”minä olen tuosta talosta, jonka ovenpäällisen ja pihtipielet näet verellä siveltyinä”, niin tuho olisi tullut armotta. Pelastus tuli vain ihmiselle, joka totteli ja oli sisällä!

Tässä Raamatun kuvaamassa tapauksessa pelastavan teon, veren sivelyn, tekivät talossa asuvat.

 

 1. Vaskikäärme

Israelin kansa on nyt matkallaan Egyptistä lähtenyt liikkeelle Hoorin vuorelta kiertääkseen Edomin maan. Matkalla kansa kuitenkin kävi kärsimättömäksi, ja Ja kansa puhui Jumalaa ja Moosesta vastaan: ”Minkätähden te johdatitte meidät pois Egyptistä kuolemaan erämaahan? Eihän täällä ole leipää eikä vettä, ja me olemme kyllästyneet tähän huonoon ruokaan.” Silloin Herra lähetti kansan sekaan myrkkykäärmeitä, jotka purivat kansaa, niin että paljon kansaa Israelista kuoli. Niin kansa tuli Mooseksen luo, ja he sanoivat: ”Me teimme syntiä, kun puhuimme Herraa ja sinua vastaan. Rukoile Herraa, että hän poistaa käärmeet meidän kimpustamme.” Ja Mooses rukoili kansan puolesta. Silloin Herra sanoi Moosekselle: ”Tee itsellesi käärme ja pane se tangon päähän, niin jokainen purtu, joka siihen katsoo, jää eloon.”  Niin Mooses teki vaskikäärmeen ja pani sen tangon päähän; jos ketä käärmeet sitten purivat ja tämä katsoi vaskikäärmeeseen, niin hän jäi eloon.” (4.Moos.21:5-9)

Tässä tapauksessa jokaisen käärmeen pureman ihmisen tuli katsoa vaskikäärmeeseen.

Olen miettinyt, riittikö se, että vain näki sen vaskikäärmeen, vai pitikö varta vasten tietoisesti katsoa.  Oma näkemykseni on, että piti, joten vain passiivinen näkeminen ei riittänyt?

Tässä Raamatun kuvaamassa tapauksessa pelastavan teon, vaskikäärmeen valmistamisen ja pystyttäminen teki Mooses.

 

 1. Jeesuksen kuolema ristillä.

Tästä asiasta varsinaisen tapahtuman osalta totean vain, että ” Kun nyt Jeesus oli ottanut hapanviinin, sanoi hän: ”Se on täytetty”, ja kallisti päänsä ja antoi henkensä.” (Joh.19:30)

Näin pelastusteko, pelkästään Jeesuksen tekemänä  , oli 100,000 prosenttisesti täytetty.

Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan. ”  (2.Kor.5:19)

Mitä minun siis tulee ja mitä voin, vai voinko tehdä mitään?

Minun tulee uskoa. ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” (Joh.3:16) Tämä on ns. pienoisevankeliumi, kuten jokainen lukija tietää sanomattakin.

No miten minun sitten tulee uskoa?  Voisiko sitä havainnollistaa seuraavasti?

Oletetaan pelastuksen olevan joululahja, jota se itse asiassa muuten onkin, mutta sovelletaan sitä maalliseen joululahjaan.

Riittääkö, että otan vastaan lahjapaketin, kiitän joulupukkia tai muuta lahjan antajaa ja laitan lahjan komeroon ja unohdan sen sinne? EI riitä!

Riittääkö se, että avaan lahjan, (joka nyt sattui olemaan villasukat) ja laitan sukat vaatekomeroon? Ei riitä!

Vaan  minun pitää vetää sukat jalkaani!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

4 kommenttia artikkeliin ”YKSI PELASTUMISKÄSITYS

 1. Hyvin oivallettu sanoman ydin, siinän se on kun vain sen ymmärtää. Ei villasukat lämmitä jalkoja jos ne ovat komerossa, ne lämmittävät vain silloin jos ne ovat jalassa, ja sitä vartenhan ne ovat annettu.

  Israelin kansa pelastui vain sen avulla että se noudatti Mooseksen kautta tulleita käskyjä, oli siis kysymys tottelevaisuudesta. Vaikka kansa ei aina ymmärtänyt sitä miksi piti tehdä käskyjen mukaan, niin kansa saavutti kotimaansa vain siksi että se noudatti saatuja käskyjä, siis ymmärrys ei pelastanut vaan Jumalan tahto ja sen vastaanottaminen oli pelastuksen ehto.

 2. Vaskikäärmeen,jonka nimi on hepreaksi nehustan,metalli oli kupari eli kyseessä oli kuparikäärme, ja Venkselle omisttu kupari omasi jo tuolloin tunnetusti parantavia ominaisuuksia (kuten rauta ja kultakin, joita lääketiede käyttää yhä.) Kuparin atomipaino on kokonaisluvuin 64 ja saman arvon saa Venusta tarkoittava sana Nogah.
  Sitten: Heprean käärme nachas saa lukuarvon 358 eli SAMAN kuin masjah eli Messias… Ja mainitsemani Nehustan eli kuparikäärme saa lukuarvon 1116 eli saman kuin προφητην eli profeetat ja εχρισας ‘voideltu’. Ei siis esim. sattumaa vaan korkeasti oppineiden tod. näk. aleksandrialaisten heprealaisten viisautta, sillä myös Raamatun kaksi ensimmäistä luomissanaa bereshit bara antavat arvon 1116! Sekä ns. elämänpuun ylin sefira kruunu Kether ja alin sefira valtakunta Malkuth ovat yhdessä 1116. (620+496) Tämä 1116 on myös 6 x 186 luvun 186 vastatessa nimeä Golgatha! 186 on myös jhvh:n numerotekijöiden neliöiden summa. Jatkan Raamatun rikasta käärmesymboliikkaa pikimiten.

 3. Opettavaa lukea Sepon alkukieltä tuntevaa tekstiä, tai ei ehkä enää opettavaa, koska oppimisvaihe on jo menneen talven lumia, mutta jokatapauksessa erittäin mielenkiintoista.

 4. Käärmeestä osa II
  Ofiitit (eli ofilaiset, naassenit, naassealaiset) olivat eräs luultavasti Aleksandrian juutalaista alkuperää ollut gnostilainen lahko varhain 1 0 0 – l u v u l l a. Ofiitit ottivat oppeihinsa babylonialaisen ja egyptiläisen mytologian aineksia. Heidän opeissaan on käärmeellä (ophis) suuri merkitys, milloin h y v ä n, milloin pahan edustajana; joissakin lahkoissa se jopa identifioitiin Logoksen kanssa. Ja jos Vt: n käärme olisi yksiseliteisesti paha, ei ole mitään järkevää syytä että tämä paha käärme olisi otettu paranemisen symboliksi ja aiheuttajaksi. Eli kannattaa siis tutustua tuon nehustanin ja nekoshethin (kuparin) salaisuuteen myös gematristen analogioiden kautta. Eevan ja Adamin yhteinen lukaurvo ei sattumalta ole sama 64 kuin kuparin atomipaino.

  The liver regulates the amount of copper that is in the blood. Copper is used as medicine.Copper is used for treating copper deficiency and the anemia it may cause. Copper is also used for improving wound healing, and treating osteoarthritis and brittle bones (osteoporosis).

  Edelleen on muistettava, miten Jaakob siunaa poikansa Danin ja sanoo tämän olevan käärmeenä tiellä ja kyykäärmeenä polulla! Käärme oli initiaatiomenoissa vihkijä. Lohikäärmeen mysteerio oli rabbi Simeon Ben Jochain mukaan annettu ainoastaan “pienille” eli vihityille. Käärmeen mysteerio: Jumalalliset kuninkaat olivat laskeutuneet maan päälle ja opettivat ihmisille tieteitä ja taiteita, ne olivat naagoja, valon käärmeitä. Seesha -suuri käärme, opetti esim. intialaisille valtaisan pitkät astronomiset ajat. ja oli tähtitieteen esiopettaja. Myöhemmin nämä käärmeet asuivat katakombeissa kuten luonnon käärmeet koloissaan. Carnak on käärmeen vuori, Druidi-papit olivat käärmepappeja. Kristillisillä gnostikot tunnettiin naaseneina käärmeenpalvojina ja heillä vastasi Logos eli Ajan kolminaisuuden toista persoonaa eli Poikaa, joka oli lohikäärmeen tähdistö! Tähdistö, joka vastasi Ilmestyskirjan seitsemää tähteä.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.