Vihollisen ympäröimänä osa 46

46. Antisemitismi
Vaikka on kulunut jo yli 70 vuotta holokaustista, juutalaisviha ei suinkaan loppunut tuohon kauheuteen, vaan on nykyään ehkä yleisempää kuin tuolloin.

Itse nimitys (a.) tuli yleiseen käyttöön saksalaisen toimittajan Wilhelm Marrin vuonna 1879 kirjoittaman juutalaisvastaisen pamfletin vaikutuksesta, vaikka sanaa oli käytetty aikaisemminkin. Termi viittaa ”semitismin” vastustamiseen. Semitismi-käsite otettiin kielitieteestä, mutta sillä viitataan ainoastaan juutalaisiin, vaikka myös esimerkiksi arabit ovat seemiläinen kansa.

Antisemitismin historia on todella pitkä ulottuen aina yli 3500 vuoden päähän historiassa. Heprealaisten orjuuttaminen Egyptissä oli ensimmäinen osoitus tästä, sitten se jatkui luvatussa maassa filistealaisten ja muiden naapurikansojen yrittäessä tuhota juutalaiset, kuten Assyria, mikä siirsi pois pohjois-Israelin asukkaat ja hajotti ne ympäriinsä, sitten Babylonia, Persia (jossa suurvisiiri Haman suunniteli tuhoavansa kaikki juutalaiset [Esterin kirja]), seuraavaksi Antiokos IV Epifanes yritti hellenistää juuutalaiset ja kielsi uskonnon harjottamisen. Sitten Rooma valloitti Israelin. Juutalaisten annettiin harjoittaa uskontoaan, mutta sitten vuosina 66-70 kapinan seurauksen melkein kaikki juutalaiset karkoitettiin maastaan ja suuri osa myytiin orjiksi eri puolille Rooman valtakuntaa.

Tämän jälkeen juutalaisilla ei ole ollut omaa valtiota, ennen kuin vasta nykyaikana. Silti pieni joukko juutalaisia on koko ajan asunut alueella, lähinnä Jerusalemissa, jossa islam on sietänyt heitä (kuten muuallakin islamilaisessa maailmassa), vaikka he ovatkin olleet toisen luokan kansalaisia ja maksaneet ’suojelurahaa – jizya’ kuten kristitytkin.

Rooman valtakunnan alueella juutalaiset saivat harjoittaa uskontoaan ja sitten kristinuskon noustua valtionuskonnoksi juutalaisia alettiin syrjiä ja sitten vainotakin uskonnollisista syistä ja heitä syytettiin ’kristuksentappajiksi’. Keskiajalla juutalaiset joutuivat usein murhatuksi ja karkoitetuksi ja valitettavasti myös vanha Luther kirjoitti törkeän juutalaisvastaisen pamfletin (Von den Jüden und ihren Lügen), jota Hitler riemuissaan käytti myöhemmin.
Myös muualla ympäri itä-Eurooppaa mutta myös muslimimaailmassa tapahtui pogromeja, joissa satoja tuhansia juutalaisia murhattiin.

Vasta 1800-luvulla tuli mukaan rotukysymys, koska darwinismi julisti rodut eriarvoisiksi: valkoinen rotu on evoluution korkein aste, muut rodut, kuten mustat ja juutalaiset ovat alempiarvoisia. Hitler ja natsit omaksuivat tämän ja julistivat juutalaiset syöpäläisiksi ja verenimijöiksi, joista on päästävä eroon ennenkuin ’herrarotu’ pääsee voimistumaan. Tämä huipentui holokaustiin (shoa) jossa murhattiin 6 miljoonaa juutalaista mustalaisten, slaavien ym. ohella.

Kun sitten Britannian mandaattialue Palestiina jaettiin YK:n toimesta 1947 kahteen valtioon, juutalaisten ja arabien osaan, juutalaiset hyväksyivät jaon mutta arabit eivät (sitä ennen alueelle oli muuttanut sekä juutalaisia että arabeja naapurimaista). Kun Israel julistautui itsenäiseksi 1948, arabinaapurit hyökkäsivät heti uuden valtion kimppuun. Ihmeellisesti Israel on voittanut tuon itsenäisyyssodan jälkeen kaksi suurta ja muutaman pienemmän sodan, vaikka heitä vastaan on ollut valtava ylivoima.

Tänä päivänä antisemitismi esiintyy lähinnä antisionismina eli Israel-vastaisuutena ja lähinnä muslimien taholta naamioituen poliittiseksi, vaikka pohjavire on uskonnollinen (Israel on tunkeutuja islamin keskellä), lännessä se näkyy vihervasemmiston palestiinalaisten tukemisena (BDS) mutta myös vanhakantaisena juutalaisvihana.

Valitettavasti kristittyjen parissa juutalaisvastaisuus näkyy eri suuntauksissa ei tavoin, katolisuudessa voimakkaimmin, mutta myös evankelisissa suuntauksissa esim. korvausteologian muodossa. Toki tätä tasapainottaa ’kristillinen sionismi’

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

13 kommenttia artikkeliin ”Vihollisen ympäröimänä osa 46”

 1. Juutalaisvihan lietsoi isoon roihuun kunnianarvoisa uskonpuhdistaja tohtori Martti Luther, jonka kammottavasta mm. juutalaisten murhapolttoihin yllyttävästä kirjasta ’Juutalaisista ja heidän valheistaan’ Hitler otti ennen II maailmansotaa 9 painosta ja jakoi Saksan kristitylle kansalle. Tästäpä opiskele vaikapa sivua 191!”
  https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/26563/Luther.pdf

 2. Seppo, olet erinomaisen hyvin selvillä juutalaisvihan alkuhetkestä, Siis mitään juutalaisvihaa ei ollut ennen kuin kunnianarvoisa tohtori Lutherus sen keksi. Eli kaikki on siis vihattavien kristittyjen keksintöä; jos heitä ei olisi kaikki olisivat onnellisia onnessaan.

 3. Että tämmöinen viestin vääristely eli olkinukke Kukkaselta tällä kertaa…. Eli missä sanoin, että Luther olisi ko. vihan ’keksinyt’ ? !!! Sanoin että hän l i e t s o i sitä. (Ja viittasithan Lutheriin itsekin…) Lutherilta on toinekin vielä karmeampi juutalaisvihamielinen kirja nimeltä Shemhamepforas.

 4. Jokunen vuosi sitten pohjalaisessa lehdessä Ilkassa julkaistiin mielipideosastolla kirjoitus, jossa kristitty kertoi suorasukaiseseti, että holokausti oli juutalaisten oma vika. Siis kun eivät tunnustaneet Jeesusta herrakseen. Se, jolta tämän asian kuulin, oli seurannut palstaa tuon kirjoituksen jälkeen. Ei tullut mitään kannanottoja siihen eli ilmeisesti hiljaisuus oli hyväksynnän merkki.

  Kristityt ovat vainonneet juutalaisia kautta maailman sivun. Erityisesti katolilaiset ovat olleet kiitettävän hyviä siinä. Vatikaani teki yhteistyötä Natsi-Saksan kanssa. Espanjan inkvisitio oli oikein innokkaasti juutalaisten vainoamisessa mukana. Inkvisiittoreiden mielestä juutalaisten kääntyminen kristityiksi ei ollut aitoa.

  Ortodoksiuskontoiset kasakat järjestivät 1800-luvun lopulla Venäjällä lukuisia joukkosurmia, kylittäin ja perheittäin. Suhteellisesti katsoen yhtä tehokkaasti kuin Natsi-Saksa teollisella aikakaudella.

  Kristityt ovat kautta aikain gettouttaneet juutalaisia Euroopan kaupungeissa. Yhdysvalloissa vielä 30-luvulla Los Angelesissa kunnon kristityt eivät halunneet juutalaisia asuinalueilleen. Jenkeissä edelleen vaikuttava Christian Identity -liike suhtautuu vihamielisesti juutalaisiin. Samoin kuin Ku Klux Klan, joka kaikesta huolimatta elää ja voi suhteellisen hyvin. Sekin ottaa eetoksensa kristinuskosta. USA:ssa on ollut erittäin suosittu Left Behind -kirjasarja, joka kuvaa Raamatun lopun aikoja ja erittäin antisemitistisellä otteella. Kirjoja on myyty miljoonittain ja onpa suomennettukin. Niitä löytyy vaikka esim. Seinäjoen kirjastosta. Siis seudulta, jossa hyväksytään antisemitistiset yleisönosastokirjoitukset.

 5. Onneksi evolutionistit eivät ole koskaan vihanneet ketään, eikä missään tapauksessa juutalaisia.

  Ai niin, Hitlerhän oli evolutionisti, ”vahvimpien, siis arjalaisten, eloonjäänti”.

 6. Toivon, ettet syyllisty herjaamisen syntiin – nimittäin rinnastamalla Hitlerin ja ne, joille evoluutio on ilmiselvä selitys elollisen luonnon moninaisuudelle.

 7. Eikö Hitler muka ollut ”vahvimpien eloonjäämisen” vankka kannattaja. Looginen johtopäätös on, että heikoimpien pitää sortua elontiellä, jätkät senkun porskuttaa. Siis evoluution perustajan Darwinin keskeinen teema, jonka Hitler viritti huippuunsa.

 8. Yki, olet varmaan kuullut puhuttavan termeistä ”sosiaalidarwinismi” ja ”natsien rotupolitiikka”.
  Jos kuukkeloimaan haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt.

 9. Kari, en nyt enää jaksa. Kuin tekisi Sisyfoksen hommaa.

  Miten niin kuvittelet, etten tuntisi noita termejä? Mutta sinä syyllistyt jatkuvasti rumaan ja tarkoitushakuiseen asioiden sekoittamiseen ja vääristelyyn. Eikä mikään oikaisu auta. Siispä taidan nyt lopettaa kommentoinnin juttuihisi. Jos maltan…

 10. Kukkasen taktiikka on aina johdattaa keskustelua kulloisenkin aiheen sivuraiteelle, tekee myös olkinukkeja olkinukkien jälkeen.

  Hitler oli muuten kastettu kristitty ja hänen sotilaidensa vöissä luki ”Gott mit uns.”

 11. Mikähän oli se jumala, jota Hitler palvoi. Hän kuunteli meedioita ja harrasti okkultismia sekä julisti Odinin ja muiden germaanijumalien ylivaltaa.

  Lisäksi hän väärensi ”saksalais-kansallisen kirkon” opin kieltämällä kaiken yhteyden juutalaisuuteen ja vainosi ankarasti ”tunnustuskirkon” jäseniä. Eli siinä sitä kristillisyyttä. Poloiset saksalaiset sotilaat pitivät Hitleriä jumalanaan, jolle vannottiin uskollisuutta kuolemaan saakka. Eli se ”Gott” oli Hiltler.

 12. Kukkanen: ”Mikähän oli se jumala, jota Hitler palvoi.”
  John Patrick, Michael Murphy:
  Hiterin uskonto:
  Pyrkiessään valtaan, Hitler kirjoitti kirjansa Taisteluni. ”… Olen vakuuttunut siitä, että toimin Luojan edustajana. Torjuessani juutalaiset teen Herran työtä.” Vuosia myöhemmin vallassa ollessaan hän lausui nuo samat sanat eräässä Reichsttagin puheessa v. 1938.
  Kolme vuotta myöhemmin hän ilmoitti kenraali Gerhardt Engelille: ”Olen katolinen kuten ennenkin, ja olen aina oleva.” Hän ei koskaan jättänyt kirkkoa, eikä kirkko koskaan hylännyt häntä. Hänen kirkkonsa julisti pannaan suurta kirjallisuutta, mutta hänen kurjaa kirjaansa ”Taisteluni” ei koskaan mainittu Kiellettyjen kirjojen listalla.
  Häntä ei erotettu kirkosta, eikä kirkko edes tuominnut häntä…
  Niiden, jotka yrittävät tehdä Hitleristä ateistia, pitäisi kääntyä historiankirjojen puoleen, ennen kuin lähestyvät kirkonpenkkejään ja mikrofonejaan. Juhlittu Hitlerin elämäkerran kirjoittaja John Toland selittää hänen sydämettömyytensä näin: ”Vaikka inhosikin Rooman kirkon järjestystä, Hitler oli kirkon hyvä jäsen, ja piti mielessään sen opetuksen, kuinka juutalaiset olivat Jumalan tappajia. Sen vuoksi puhdistusta voitiin tehdä omatunnon soimaamatta, koska hän toimi ainoastaan Jumalan kostavana kätenä…”

  Hitlerin Saksa liitti valtion ja kirkon lujasti yhteen. Vermachtin sotilaat kantoivat vyönsolkia, joihin oli kaiverrettu seuraavat sanat: ”Jumala kanssamme”. Hänen joukkojaan vihmoivat papit usein pyhitetyllä vedellä. Maa oli tosi kristitty, sen kansalaisiin istutettiin sekä valtion että kirkon puolelta, että kaikkia auktoriteettihenkilöitä on seurattava sokeasti, olkootpa he poliittisia tai kirkollisia.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.