Vihollisen hoputtaessa osa 75

75. Kärsimättömyys Eräs nykyajan länsimaisen kulttuurin erityispiirteistä on tarve saada kaikki heti nyt, mieluummin jo eilen. Ei enää kestetä mitään hidastelua, vaan pienenkin viiveen johdosta uhkaa hermot mennä. Tämä näkyy melkein kaikissa ikäkausissa, lukuun ottamatta ehkä palvelukotien dementiaosastoja. Historian kuluessa on kiirettä pidetty negatiivisena, mitä osoittaa erilaiset sananlaskut, kuten: hosumalla ei saada aikaan kuin …lapsia tms. Kärsivällisyyttä eli pitkämielisyyttä on aikaisemmin pidetty hyveenä, mikä näkyy mm. Raamatun monissa kehoituksissa. Myös muissa kulttuureissa elämänmenon kiireettömyyttä on arvostettu, esim. buddhalaisuudessa ja kiinalaisessa kulttuurissa. Samoin luonnonkansoilla on päivä- ja vuodenaikarytmiin sopeutuminen ollut välttämätöntä. Tänä päivänä moderni kulttuuri kiihottaa kaikkia 24/7 elämään ja välittömään tyydytykseen. Pikaruoka, tietokoneet, somemaailma, elokuvat ja musiikkivideot totuttavat kuvien vilinään, jolloin kiiretön asioiden tutkiminen häiriytyy ja jolloin voimakkain ja värikkäin impulssi vie huomion ja opettaa yhä nopeampaan toimintaan, jossa ärsyynnytään hitaudesta. Kauppojen on oltava auki kellon ympäri, koska ei voida odottaa seuraavaa päivää, jolloin voitaisiin ostaa tofujogurttia tai hanhenmaksapalleroita. Kuten kaikessa, on tässäkin noussut esiin vastavaikutusta. Muodiksi on tullut esim. ’slow food’ ja konmarismi yms., erilaiset retriitit ja kaipuu luonnon rauhaan, mutta valtavirta ja globaali talous pakottavat yhä nopeampaan elämänrytmiin. Lastenpsykologit ovat huomanneet että jo pikkulapsissa näkyy kärsimättömyys ja auktoriteetin vastustaminen: minä haluun! Ehkä ovat oppineet vanhemmiltaan ja mediasta? Mikä tässä nyt on ongelmana? Eikö kukin saa taaplata tyylillään? Toki, mutta silti lääkärit ja psykologit varoittelevat ja kehottavat hidastamaan tahtia. Kiire aiheuttaa stressiä ja ärsyyntyminen johtaa verenpaineen nousuun jne. seuraamuksiin. Toisaalta asioiden ottaminen rauhallisesti ja harkitseminen vähentää vaaratilanteita, varsinkin liikenteessä. Samoin asioiden pohtiminen rauhassa ja eri vaihtoehtojen harkinta ja vertailu johtavat viisaampiin päätöksiin kuin hosuminen tai suurimman älämölön seuraaminen. Alunperin Jumala loi ihmisen tasapainoon itsensä, ihmisten ja luonnon kanssa. Valitettavasti tämä menetettiin synnin seurauksena. Vanha vihtahousu ei halua ihmisille kärsivällisyyttä ja harkintaa, vaan välitöntä tyydytystä ja kilpailua muiden kanssa, mikä helposti johtaa muiden pitämiseen vihollisina kaikkine seurauksineen. Ihmisen on saatava levätä. Jeesus sanoi: ’Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.’ Raamatussa Jumala on antanut ratkaisun tähänkin ongelmaan Pojassaan. Hän haluaa ihmisen elävän ’shalom’issa eli tasapainossa ja rauhassa. Tähän kuuluu myös kärsivällisyys.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

8 kommenttia artikkeliin ”Vihollisen hoputtaessa osa 75”

 1. Ei tämmöstä voi lukea. En tarkoita sisältöä, vaan tuo kummallinen harmaalla pohjalla oleva teksti, jota täytyy vierittää oikealle voidakseen lukea. Joku häiriö tai virhe tekstin tähän julkaisujärjestelmään syöttämisessä? Toinen kerta jo.

 2. ”Alunperin Jumala loi ihmisen tasapainoon itsensä, ihmisten ja luonnon kanssa.”

  Jaa-a. Miten tämä käy yksiin sen kanssa, kun jumalanne sanoi, että ”lisääntykää ja täyttäkää maa.” Ja toden totta: näin on käynyt – maa on tosiaan täyttynyt ihmisistä ja se tasapaino on siksi keikahtanut. Ei voi sanoa, että ihminen ja luonto olisi tasapainossa nyt. Tosin luonto on tunteeton eikä murehdi. Vain ihminen murehtii ja tunteilee. Ennen pitkää ihminen hävittää lajinsa maapallolta, mikäli historiasta voi tällaisen johtopäätöksen vetää – nimittäin useimmat kulttuurit ovat hävinneet aikojen saatossa. Niin saattaa käydä myös aivan globaalisti. Ja näin käy, mikäli roistokapitalismia ei saada kuriin. Ja luonto ottaa takaisin kaiken, vähän muuttuneena mutta kuitenkin. -Mitäs muuten Jumala silloin tekee? Viettäneekö taas satoja tuhansia tai miljoonia vuosia pitkästyen ja toteaa jälleen: ”luokaamme ihminen omaksi kuvaksemme”…

  Tai seuraako Jumala ihmiskuntaa toiselle planeetalle, jos käykin niin, että ihmiskunta sivistyy, järkiytyy ja keksii aikanaan tekniikan ja keinot toiselle planeetalle siirtymiseksi, kun maapallo alkaa olla tyhjä, kulunut ja kaikki jo moneen kertaan kierrätetty?

 3. Korjasin tekstin.

  Kommenttisi ei täysin osu kohteeseen, Yki.

  Tuossa alun ja nykyhetken välillä on käynyt pikku kämmi, mikä selittää huomiosi. Nimittäin syntiinlankeemus.

 4. Jahas, jälleen syntiinlankeemus. Ainahan ja joka paikkaan se sopii selitykseksi.

  Minä vain mietin, miten on mahdollista, että täydellinen, kaikkivaltias, kaiken tietävä ja tulevaisuuteenkin näkevä jumala luo epätäydellisen maailman vihtahousuineen ja kaiken päälle synnin.

  On nimittäin niin, että jos synti EI olisi jumalan luoma juttu, ei tämä olisi kaikkivoipa eikä kaikkitietävä. Todista tämä vääräksi, jos olet eri mieltä.

 5. Voi Yki, kuinkahan monta kertaa olemekaan käyneet läpi samat kuviot. Joko et ole lukenut tai, todennäköisemmin, et ole ymmärtänyt juttujani. Tokihan ilman Pyhää Henkeä ei Raamattu avaudu, vaan se pysyy suljettuna.

  Sama oli tilanteeni 31 vuotiaaksi asti, jolloin (vasta) otin vastaan armon ja Jeesus avasi tajuntani ja vapautti ymmärrykseni. Että silleen.

  Tokihan ateisti on epävapaa (evolutionismi!) mutta kristitty tietää että synti on hänen itsensä juttu, Jumalassa ei ole syntiä.

 6. Jaahas. Taas rautalankaa. No mikäpä siinä jos se tuo sinua lähemmäs autuutta.

  Jumala on luonut kaiken. Mutta ei asioiden puutteellisuutta. Esim. paha ei ole olemassa itsessään tosiolevana, kun taas hyvyys on, koska se on Jumalan attribuutti. Pahuus on hyvän puutetta, perversiota.

  Samoin synti on Jumalan tahdon vastaisuutta, siis shalomin puutetta.

  Mutta ymmärrän toki jos tämä ei vakuuta, koska yllä esittämässäni on paha ateistisen logiikan puute: Jumala ei sovi yhtälöön.

 7. Tuohon Karin yhtälöön ei sovi logiikka ja ko. yhtälö on siis logiikan puutetta.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.