TALVITEOLOGISIA PÄIVITTELYJÄ 4. Herran päivä

Vanha testamentti on nykyajan uskoville hankala kirjakokoelma. Sananlaskuissa ja psalmeissa kyllä esiintyy paljon hyviä filosofisia ajatuksia ja moraalisia viisauksia, mutta pääosin nuo VT:n kirjat ovat synkkää ja brutaalia kerrontaa kaikkea muuta kuin rakastavasta ja kivasta Isästä. Hävityksen, pimeyden ja synkeyden evankeliumia. Siksi onkin otettu käyttöön kätevä termi: Uusi liitto. Sillä pääsee mukavasti eroon kostosta, vihasta, katkeruudesta, julmuudesta, tappamisesta ja kaiken tuhoavuudesta, mitä Isä Jumala VT:n kirjoissa edustaa.

Herran päivä ei tule olemaan mikään ilon päivä – ellei sitten niille omahyväisille ja hurskaille uskoville, jotka nyt piikittelevät ateisteja ja muita kunnottomia, ja jotka hymyilevät nukkumaan mennessään ja iltarukoiltuaan, koska ovat pelastetut, vaikka ovatkin ”syntisistä suurimpia”, mutta koska he ovat Jeesuksen ottaneet henkilökohtaisena vapahtajanaan, niin ei ne veriruskeat synnit missään paina. Itse olen saanut kuulla kuluneiden yli 10 vuoden uskovaisten kanssa keskusteluiden aikana useasti sen, kuinka minä tulen joutumaan ”kadotukseen” ja kuinka tule vielä katumaan ”paatuneisuuttani”. Niinhän siinä kai sitten käy. Saan tuta Herran vihan!

Sattumalta avasin Sefanjan kirjan. Se käsittelee Herran vihan päivää. Herran päivänä Herra Sebaot antaa vihansa tulla täydeltä laidalta ja kiivautensa näkyä ja kuulua. Sefanjasta pari otetta:

Totisesti minä otan kaiken pois maan pinnalta, sanoo Herra.

Minä otan pois ihmiset ja eläimet, otan pois taivaan linnut ja meren kalat, viettelykset ja jumalattomat.

Minä hävitän ihmiset maan pinnalta, sanoo Herra.

Minä ojennan käteni Juudaa vastaan ja kaikkia Jerusalemin asukkaita vastaan, ja minä hävitän tästä paikasta Baalin jätteet, epäjumalain pappien nimet ynnä myös Herran papit, ne, jotka katoilla kumartaen rukoilevat taivaan joukkoa, sekä ne, jotka kumartaen rukoilevat Herraa ja vannovat hänen kauttansa, mutta myös vannovat Melekinsä kautta, ynnä ne, jotka ovat luopuneet seuraamasta Herraa, eivät etsi Herraa eivätkä häntä kysy.

Ja niin edelleen. Ja vähän matkan päässä mennään taas ratkiriemukkaasti:

Lähellä on Herran suuri päivä, se on lähellä ja tulee sangen kiiruusti. Kuule, Herran päivä! Silloin sankarit haikeasti huutavat.

Vihan päivä on se päivä, tuskan ja ahdistuksen päivä, häviön ja hävityksen päivä, pimeyden ja synkeyden päivä, pilven ja sankan sumun päivä.

Minä saatan ihmiset ahdistukseen, niin että he kulkevat kuin sokeat, sillä he ovat tehneet syntiä Herraa vastaan. Ja heidän verensä vuodatetaan niinkuin tomu, ja heidän elinnesteensä niinkuin saasta.

Eivätkä voi pelastaa heitä heidän hopeansa ja kultansa Herran vihan päivänä: hänen kiivautensa tulessa kuluu koko maa. Sillä lopun, äkkilopun, hän tekee kaikista maan asukkaista.

Niin. Hän tekee lopun meistä kaikista. Herran päivä on lähellä! Mutta Sefanja on kirjoitettu joskus yli 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Ei ole kuulunut. Ei hitaasti eikä kiiruhtaen. Onneksi!

Jos tuo Sefanjan kirja olisikin silkkaa fiktiota? Silloin on helppoa todeta se, että se Herran vihan päivä ei ole tullutkaan. Mutta jos Raamattu on Jumalan sanaa kokonaisuudessaan, niin miten tuon kirjan olemassaolo selittyy?

Taidanpa ottaa rennosti ja huolettomasti: Herran vihan päivää ei koskaan tule. Eikä Taivasten valtakuntaa, jonka senkin piti tulla kovin pian. Jo lähes 2000 vuotta sitten. Ei ole siitäkään kuulunut eikä näkynyt mitään.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

7 kommenttia artikkeliin ”TALVITEOLOGISIA PÄIVITTELYJÄ 4. Herran päivä”

 1. No mutta kyllähän Jumala tekee kaikista ihmisistä lopun – niistäkin joista ei vielä tähän mennessä ole tehnyt. Välillä menee useampi kerrallaan. Tämä on hiukan off-topic, mutta minusta ei ole ihan Raamatun vastaista uskoa sitäkään, että Kristus tulee hakemaan omansa yksi kerrallaan.

 2. ”Välillä menee useampi kerrallaan”. Niinpä. Välillä se Jumalanne päättääkin noutaa vähän suuremman ryppään kerralla. Maanjäristys, hirmumyrsky, tulivuoren purkaus, pandemia, nälänhätä, pommitus, terrori-isku, valtamerialuksen uppoaminen, lentokoneen putoaminen joko teknisestä viasta, ohjaajien virheestä, kapteenin itsarista (näinkin on tapahtunut) tai ohjuksella alas ampumisesta. Lapsiakin niissä lähtee tuon taivaisiin. On se vaan viisas tuo teidän Herranne. Tietää mitä tekee. Onhan siinäkin aina syy, miksi lapsi kuolee.

  Eipä teidän Kristuksellanne paljon taida jäädä aikaa sitten muuhun, jos Hän tulee noutamaan omiaan yksi kerrallaan. Aika multipersoona silti, jos tämä vielä kuulee joka ainoan rukouksen ja tulee apuun milloin tarvitaan. Kymmeniä tai satoja miljoonia kertoja päivittäin.

 3. ”Eipä teidän Kristuksellanne paljon taida jäädä aikaa sitten muuhun, jos Hän tulee noutamaan omiaan yksi kerrallaan.”

  Ei hänellä kiire ole, hän on iankaikkinen. Ihmisillä sitä kiire on.

 4. Herran päivä oli se, jolloin Jumala Jeesus riippui ristillä kaikkien koko historian ajan synnit harteillaan. Tällöin Jumalan viha syntiä (ei ihmistä) kohtaan sovitettiin, sillä synnin palkka on kuolema.

  Sen jälkeen, ne jotka eivät tätä hyväksy, saavat kantaa oman kuolemansa.

 5. ’Herran päivä’ eli Joom Adonaj tai Joom Jhvh tarkoitti mielestäni alunperin Aurinkoa kevätpäiväntasauksessa, eli päivää joka päättäisi ns. Suuren vuoden eli ajanjakson 25920 vuotta ja aloittaisi New Agen eli uuden aikakauden.
  Näitä aikalaskelmia oli tehty Hesekielin ja Danielin kirjan perusteilla ja Aurinko/JHVH oli persofinikoitunut Jahve-Jumalaksi.
  Tässä suuren syklin murroksessa odotettiin tapahtuvan suuria myllerryksiä niin maan päällä kuin taivaissa eli tähdistöissä.

 6. ”Aurinko ei ole JHWH, sillä JHWH on luonut auringon.”

  Genesiksessä auringon tekivät (asa) elohimit eli ’elävät voimat’. JHVH eli siis shamas aurinko oli sittemmin yksi elävistä voimista JHVH elohjim.
  Näin siis esim. I Kn. 8:12-13 voidaan tulkita aurinkoon viittaavaksi, Sol mach /aurinko on Jahven ikuinen asunto ja on sama kuin Jahve. Myös Psalmi 19:4(5) לַשֶּׁמֶשׁ שָׂם-אֹהֶל בָּהֶם voidaan kääntää : niiden kautta olet asettanut asumuksen aurinkoon. Sillä ko. בָּ voidaan kääntää myös johonkin eikä vain jollekin tai jotakin varten. Myös Vt. sanoo suoraan että Herra on aurinko: JHVH shamash: psalmi 84:11 כִּ֤י שֶׁ֨מֶשׁ ׀ וּמָגֵן֮ יְהוָ֪ה אֱלֹ֫הִ֥ים
  kuuluu ’Herra Jumala on aurinko ja kilpi’. Huomattakoon että
  שֶׁ֨מֶשׁ יְהוָ֪ה ’aurinko jahve’ saa lukuarvon 26 640 eli 666
  joka vastaa mm. heprean sanaa Sorat (musta aurinko!)
  Nyt 640 eli שֶׁ֨מֶשׁ esiintyy laskelmassa 1056×144000= 152064000,missä sekä 1056 ja 640 edustavat aurinkoa ja ko tulo on maan abhelietäisyys sumerilaisin yardein juurikin auringosta.
  V Ms 32 jakeet 8-9 osoittavat, että Korkein Jumala EL Elyon ja JHVH eivät edustaneet samaa jumaluutta.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.