Tahdon kirkon takaisin!

Kansanedustaja Laura Huhtasaari oli 8.10. Turun Mikaelin kirkossa kansanedustaja Ville Tavion kanssa keskustelemassa Kirkko kohtaa -keskustelusarjan avauksessa. Hän päästeli aika rajuja alttarin edessä papin läsnä ollessa ja tulematta tämän toimesta keskeytetyksi. Kirkkoherra Jouni Lehikoinen sieti paljon tai sitten hänellä oli kosolti kohteliaisuutta. Huhtasaari kuulutti, että kirkon pitäisi ”rohkeasti puolustaa kristillisiä arvoja, kristittyjä, kristillistä perinnettä, koska MUUTEN ISLAM PYYHKII YLI. Me tarvitsemme VAHVAN kristinuskon Suomeen”. Versaalit ovat kuvaamassa puheen nuotin paatoksellista painotuksia. Hän haluaa, että jokaiselle nuorelle olisi ”ilon aihe” tulla kirkkoon. ”Haluan, että kirkot ovat täynnä Suomessa!” Kirkothan ovat täynnä vain jouluisin ja pappispäivien jumalanpalveluksissa, kuten juuri oli Helsingin tuomiokirkko. Saarnan piti Helsingin piispa, joka sattumoisin on rikostutkinnan alla oman firmansa asioista.

Mutta mielenkiintoisesti Huhtala itse EI kuulu kirkkoon. Mutta hän haluaa kirkon takaisin. Siis kirkko ei nyt ole sellainen kuin hän haluaisi. Toisaalta kirkko itse haluaa mainostaa, että siellä on seinät leveällä ja katto korkealla. Korkeat katothan kirkoissa kyllä onkin.

Ei Mikaelin kirkossa pelkästään kuultu rajua muslimien morkkaamista, vaan myös sateenkaariväki sai oman osansa. Hän neuvoi kirkkoa: ”Älkää alistuko tämän yhteiskunnan hegemonian edessä esimerkiksi sateenkaariaatteelle vaan pitäkää Raamatusta kiinni. ”Olkaa rohkeita. Pitäkää Evankeliumista kiinni. Pitäkää Jumalan sanasta kiinni.” Minulla on kylläkin käsitys siitä, että evankeliumeissa ei puhuta sanallakaan homoista tai lesboista, joita taatusti oli myös pari tuhatta vuotta sitten. Eikä puhuta vääräuskoisistakaan. Vain uskosta, oli sitä sitten sinapinsiemenen verran tai valtavasti. Sen sijaan Uudessa Testamentissa puhutaan fariseuksista, jotka olivat olevinaan hyvinkin hurskaita, mutta kärkkäitä tuomitsemaan muut. Ville Tavio taas epäili, että kirkko haluaa miellyttää kaikkia, eikä sitten pian enää ketään. Hän myös toi kirkon ja PS:n keskistä dialogia hedelmällisesti edistävästi esille jälleen sen, että kirkko on suojellut ”laittomasti” maassa olevia eli turvapaikanhakijoita. Eli kun kirkko on toiminut kristillisesti, on sekin väärin. Niin, kirkko ei siis nähtävästi olekaan yrittänyt aina miellyttää kaikkia.

Huhtasaaren kristillisyyteen, jonka hän siis kirkossa kuulutti, kuuluu pitää huoli omasta kansasta ja suomalaisesta verenperinnöstä. Suomi tulee aina ensin. Mitä se suomalainen verenperintö sitten lieneekään. Geeniemme perusteella me suomalaiset olemme aikamoinen sekoitus eri kansoja, emmekä mikään yhtenäinen joukko. Ainuttakaan tyypillistä puhtaasti suomalaista ei ole olemassakaan. Suomalaisuuskin on hieman epämääräinen käsite. Meitä on moneksi ja kulttuuriperimää ja tapoja monenlaisia.

Huhtasaaresta kristillinen perinne on nähtävästi lähinnä suvivirsi ja jouluevankeliumi. Niistä hän ei halua luopua, kuten on luopunut kirkon jäsenyydestä. Hän ei ole muuten tietääkseni perustellut kirkkoon kuulumattomuuttaan. On kyllä kertonut, että kirkko on hänestä lähinnä sosiaalitoimisto ja kaverikerho. Kirkkoon hän ei ole halunnut sisälle muuttamaan asioita siellä, mutta politiikkaan kylläkin. Ehkä politiikka on näkyvämpää ja siksi mieluummin se. Hän totesi Twitterissä olevansa uskovainen ”pakana”. Tai ekumeeninen yleiskristitty. Mutta toisaalta hän on todennut, että seinillä ei hänelle ole väliä. Hän tukee kristillisyyttä ja kristillisiä kirkkoja – mutta olemalla sen ulkopuolella. Vähän kuin raharikas, joka onnistuu kiertämään tyyten verot (kuten Trumpin miljonäärivävy), mutta ilmoittaa tukevansa yhteiskuntaa.

Laura Huhtasaari piti omasta kristillisyydestään kiinni hiljattain sitenkin, että kun Juvan perussuomalaisten pomo ja valtuutettu yllytti FB:ssä seuraajiaan hyökkäämään vastaanottokeskuksiin, Huhtasaari peukutti eli komppasi. Myöhemmin hän kuittasi sen vahingoksi, ”voi sanoa, että kyse oli vahingosta”. Tämä juvalainen valtuutettu, Ano Turtiainen, sai sakkoja tuosta kirjoituksesta. Sen peukuttamisesta, että kehotetaan ihmisiä hyökkäämään vastaanottokeskuksiin, ei koitunut kansanedustajalle mitään seuraamuksia. Uusi normaali Perussuomalaisissa? Nykyisen puheenjohtajan aikana pääsee jo harjaamattomanakin.

Huhtasaari twiittasi äskettäin olevansa surullinen siitä, että Mikaelinseurakunta on saanut tuta vihervasemmiston vihan tuosta keskusteluillasta. Niin, monet ovat nähtävästi olleet näreissään, kun Laura kävi kirkossa. Twitterissä on paljon viestejä, joissa kerrotaan, että jos kuuluisi kirkkoon, niin nyt olisi aika erota. Koska kirkko hyväksyy vihapuheen sisätiloissaan. Voihan se kirkkoon kuulumattomana ollakin syy vetää herneet rööriin, kun kirkkoon kuulumaton käy kirkossa puhumassa.

Koska somessa on ollut runsaasti polemiikkia, oli pappi Jouni Lehikoinen julkaissut Mikaelinseurakunnan sivulla tiedonannon: ”Mikaelinseurakunnan Kirkko Kohtaa -illasta, josta sosiaalisessa mediassa on jaossa Laura Huhtasaaren puheenvuoro, värittyy täysin virheellinen kuva. Huhtasaaren mielipide on hänen omansa ei seurakunnan.” Näinhän se tietysti on. Pontius Pilatuskin ilmoitti aikoinaan kaupungin väelle, että Jeesuksen tuomitseminen on aivan väkijoukon oma asia, ei hänen, ja lähti käsien pesulle. Jouni Lehikoinen tosin kyllä antoi kutsutun keskustelijan siinä alttarin edessä lasketella varsin suoria sanoja muslimeista ja seksuaalisista vähemmistöistä.

Seuraava Kirkko kohtaa -ilta järjestetään 1. marraskuuta ja siellä kohtaa sopivasti seksuaalivähemmistöt ja vanhoillislestadiolaiset. Varmasti mielenkiintoinen ilta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 kommenttia artikkeliin ”Tahdon kirkon takaisin!”

 1. Hieno seurakunta tuo Mikaelin seurakunta. Kirkkoherralla on varaa avaraan katsontakantaan. Katsoin tuon tilaisuuden ja minusta se oli kerrassaan hienoa keskustelua. Papit kertoivat myös maahanmuuttajatyöstään, puolustivat sitä perussuomalaisten skeptisismiä vastaan. Minusta tämä vaikuttaa sovinnon rakentamiselta. Näin minä tämän luen. Se ei tietysti joillekin sovi, kun sota on kivempaa. Lieköhän tuo 1. marraskuuta tulee netistä? Ei taida olla Turkkila ohjaimissa.

 2. Hyvähän se, että keskustellaan. Dialogi aina parempi kuin sotiminen.

  Mutta tuli mieleen, että onhan se mainiota kristillisyyttä, kun vaaditaan kirkkoa luopumaan homosynnin vaalimisesta ja palaamaan juurille – kirkossa seurakunnan edessä ja se vaatija on nainen! Kun taas kristinuskon peruskirjassa komennetaan, että NAINEN vaietkoon seurakunnan kokouksissa. Mutta sehän aina valitaan, mikä mukavalta tuntuu. Epäsopivista vaietaan.

  Ja 1.Kor .14:34-35 vielä kertauksena :

  34. olkoot vaimot vaiti teidänkin seurakunnankokouksissanne, sillä heidän ei ole lupa puhua, vaan olkoot alamaisia, niinkuin lakikin sanoo.
  35. Mutta jos he tahtovat tietoa jostakin, niin kysykööt kotonaan omilta miehiltään, sillä häpeällistä on naisen puhua seurakunnassa.

  Yksiselitteistä tekstiä. Miten Huhtasaari tämän selittää? Tämä on vielä UT:n puolella, kun se homostelun tuomitseminen on VT:n puolella, mutta Jesse siitä ei puhunut mitään, vaan itse asiassa vaelteli lähinnä miesporukoissa.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.