SYYSTERÄTEOLOGISIA MIETTEITÄ 24. Hyvä paimen

Kuten tiedämme, on Herramme Jeesus mainittu useasti ja käsitettykin on hyväksi paimeneksi. Tämä Hyvä Paimen liitetään kuvastossa aina lampaisiin. Eksyneen lampaan hakemisen ja laumaan palauttamisen kaikki tietävät ja kuvien aiheena tämä on ollut iät ja ajat ja aikaa myöten ehkä iäisyyden. Kuka ties. Siinä vaiheessa, kun lampaat ja vuohet on erotettu.

Mutta sitten on sikopaimenet. Ne ovatkin toinen juttu. Mielikuvissamme nämä ovat tyhmiä, likaisia ja haisevia. Ja jollain tavalla epäluotettavia. Siat myös ovat likaisia, haisevia, röhkiviä – ja aivan liian inhimillisen oloisia. Sian fysiologia onkin varsin paljon ihmisen vastaavan kaltainen. Sialla on myös todettu olevan älykkyyttä eläimistä keskivertoa enemmän. Vaikea sanoa, kummat aikoinaan olivat hyväluonteisempia, lampaitten vai sikojen paimenet. Tai oliko sioilla paimenia ylipäätään. Olivatko aina aidatussa lätissä niine hyvineen.

Oli miten oli, joka tapauksessa kerran jossain maaseudulla Jeesus kohtasi selvästi riivatun miehen, joka kaiket päivät ja yöt oleskeli haudoissa ja vuorilla, huusi ja riipi itseään kivillä ja varmaan mölähteli kammottavasti. Hän huusi Jeesukselle, että mitä tämä hänestä halusi ja että menisi matkoihinsa siitä. Jeesus kysyi tämän nimeä. Mutta sitten ne hullua riivaavat saastaiset henget eli siis demonit huusivat, että “Legioona, sillä meitä on monta.” Mutta sitten nämä pyysivät Jeesukselta, että tämä ajaisi heidät sikoihin. Siinä oli lähellä parituhatpäinen lauma sikoja. Jeesus sanoi että menkäähän toki. Ja nämähän lähtivät miehestä ja syöksyivät samantien sikoihin. Lauma lähti hulluna juoksemaan jyrkännettä alas ja järveen. Ja kaikki hukkuivat.

Raamatun kertomuksen mukaan siinä oli sikopaimenia lähellä todistamassa tapausta. Nämä aivan varmasti olivat töissä siellä ja niitä sikoja tietty vahtimassa. Mitähän sikojen omistaja mahtoi asiasta tuumia? Hänen omaisuutensa noin vain tuhottiin. Eikö Jeesus sitä ajatellut? Paimenista tuli työttömiä ja sikafarmarista köyhä. Entä ne siat? Mitä pahaa nämä olivat Jeesukselle tehneet? Miksi tuo Hyvä Paimen noin vain antaa sikojen mennä menojaan surman suuhun. Ja mätänevinä vielä saastuttavat koko järven ja sen rannat.

Ja tämä vain siksi, että Jeesus suostui noiden inhojen saastaisten henkien pyyntöön, mikä pyyntö vielä oli sekin varsin merkillinen. Miksi pitäisi sikoihin mennä? Ja tietysti siinä kävi niinkin, että sikaparat ne hukkuivat, mutta demonit eivät. Eiväthän henget mihinkään fyysiseen nesteeseen huku, vai miten on? Sieltähän ne taatusti lähtivät ja etsivät uuden uhrin. 2000 sikaa ja aivan turhaan.

Toisaalta Jeesus teki taikoja ja ihmeitä mennen tullen. Vaikka muutti veden viiniksi tai tallusteli järvellä veden päällä. Olisihan hän voinut käskeä niiden ällöhenkien lähteä huuthelkkariin. Tai miksei hän yksinkertaisesti deletoinut näitä, likvidoinut, surmannut? Vai eikö voima riittänyt? Olisihan tämä voinut vaikka kilauttaa Taivaalliselle Iskälleen ja panna tämä asialle.

Raamatussa ei kerrota mitään, saiko sikafarmari korvausta tai saiko sikopaimenet uusia töitä vai joutuivatko mieron tielle ja kerjuulle. Tuskinpa hyvin kävi. Köyhäksi kun joutui, köyhänä pysyi. Mutta Taivasten Valtakuntahan on heidän…

Muuten, siat ovat kyllä sen verran älykkäitä, etteivät suin päin rynni veteen. Mutta lampaat ovat niin tyhmiä, että todella voivat sen tehdä, jos tulee laumapaniikki. Ja sinnehän hukkuvat, ellei niitä sieltä nosteta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
6 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Meri Vesanto

Minäkin olen surrut noita possuja ja omistajaansa myös. Kuulisin mielelläni tuohon kohtaan liittyvää raamattuopetusta, koska se on niin outo, että pelkään sen olevan totta. Onhan sika aika inhimillinen otus, meillä on yhteiset influenssaviruksetkin. Sen verran tiedän, että paikka, jossa tuo kohtaus tapahtuu, ei ole vain ”jossain maaseudulla”, vaan Gerasan alueella Gennesaretin järven toisella puolella vieraan heimon keskuudessa. Jeesus päätti lähteä sinne ”petojen kynsiin”, ”out-of-the-box”. Matkalla piti vielä yksi myrskykin tyynnyttää, ja vastarannalta löytyi tämä yksi lammas, jonka hyvä paimen paransi. Sikaepisodin jälkeen paikalliset käskivät Jeesuksen häipyä (eikä ihme), ja Jeesus totteli, eli loppujen lopuksi kaikki vain tuon yhden miehen vuoksi.

Tauno J. Jokinen

Joo, …

Tätä Jeesuksen käyttämää riivaajien karkotusmenetelmää käyttävät korkeasti arvostetut lääketieteen henkilöt vielä tänä päivänäkin.

Jodelissa joku nuori nainen kyseli juuri eilen, miten hän onnistuisi laihduttamaan kahdeksan kiloa, kun on juuri tervehtynyt anoreksiasta ja päässyt normaalipainoiseksi. Siellä sitten kymmenet ihmiset kertoivat hänelle, etteivät terveet ihmiset laihduta, jos ovat normaalipainoisia. Varsin hyvin osasivat kuvailla, että nyt puhuu sairaus sinussa, et sinä itse. Ei ole mitenkään harvinaista, että sairaus alkaa puhumaan potilaan suulla.

Lääkärit hoitavat tätä anoreksiaa opettamalla, että sairaus on olkapäällä istuva riiviö, joka kuiskuttaa korvaan ja yrittää saada potilaan laihduttamaan. Riiviölle on elintärkeää, ettei potilas parane, sillä silloin potilas jää ilman isäntää. Hoitomutotona on piirtää kuva riivaajasta paperille ja sytyttää se kuva palamaan. Tällä keinoin potilas oppii tunnistamaan tämän riivaajan houkutukset ja pääsemään niistä eroon.

Ehkäpä Jeesuksella ei sattunut olemaan kynää ja paperia mukanaan, kun oudolla seudulla joutui karkoittamaan riivaajia. Toisaalta epäilen asialla olevan tekemistä trikkiinien kanssa. Ehkäpä noilla sioilla oli trikkiinejä aivoissaan ja hukuttautuminen oli oikea ja armelias ratkaisu juuri tässä tilanteessa. Päästiin eroon legioonasta riivaajia ja siat saivat armollisen lopun.

Riivaajat eivät tietenkään huku, mutta eivät ne myöskään voi elää ilman isäntää. Kun siat hukkuivat, riivajat menettivät kantajansa. Ei paperille piirretty riivaajakaan pala tulessa. Riivaja tuhoutuu, kun sen kantajaa ei enää ole.

Tauno J. Jokinen

”Kiinnostaa kyllä tietää sitten, että missä (oikean) lääketieteellisen koulutuksen saaneiden lääkärien kehottamaa pahahenkipiirrosten polttamista tapahtuu.”

Kuuntelin Yleisradion radio-ohjelmaa, kun aivan Suomen johtava ylilääkäri kertoi anoreksiasairauksista ja niiden hoitamisesta. Kyse ei todellakaan ollut mistään homeopatiasta tai hörhöilystä. Nämä syömishäiriöt ovat varsin omalaatuisia sairauksia, joihin ihmisiä aivan oikeasti kuolee. Kun ihmettelee, miksi täysijärkinen ihminen laihduttaa itsensä luurangoksi, alkavat nämä rationaalisen maailmankuvan tarjoamat selitykset käydä keveiksi.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial