SYYSTERÄTEOLOGISIA MIETELMIÄ 23. Rikollinen mieli – Jumalalle otollinen mieli

Edellisessä kirjoituksessani mietin, että monet päihteisiin ym. addiktoituneet täyttävät riippuvuudesta päästyään sen jättämän aukon uskolla. Rikollisistakin osa päätyy uskoon. Monille uskoville pahasti elämässään sotkuja aikaan saaneet päihdeaddiktit ja tuomitut rikolliset, ja sittemmin kääntyneet, ovat erityisen mielenkiinnon ja sympatian kohteina. Ikään kuin juuri näiden kääntyminen olisi erityisen arvokasta. Edustanevat kai Jumalan ihmeellistä voimaa ja hyvyyttä. Että Jumala voi kääntää kaiken toiseksi ja parantaa paatuneen rikollisen, nistin ja juopon.

Erityisesti karismaattisissa liikkeissä entisiä tuomionsa kärsineitä kriminaaleja esiintyy. He todistavat kokouksissa taakse jääneestä rikollisesta, päihteitten täyttämästä elämästään ja uskoon tulostaan. Ja sitten lauletaan kovalla äänellä ”Hän muutti kaiken, Hän muutti kaiken”… Nämä kääntyneet rikolliset ovat erityisen kiihottavia puhujia. Kyseessä on kutkuttava halu nähdä elämän pimeällä puolelle, saada maistaa siitä palan turvallisesti ja nautiskella turmeltuneisuuden inhoamisesta (ja samalla nostaa itseä vähän korkeammalle). Kyse on samasta mekanismista kuin miksi monet lukevat mieluusti Seiskaa, Alibia ym. juoru- ja roskalehtiä, vaikka eivät heti tunnustaisikaan niitä lukevansa.

Eräässä fb-keskustelussa kommentoimaan ilmaantui Suomen tämän hetken tunnetuin kääntynyt rikollisjengipomo, kolminkertainen murhaaja ja vankilassa elinkautista yli 18 vuotta istunut. Seurasin aikanaan tämän oikeusistuntojen vaiheita mielenkiinnosta siksi, että tämä tappoi myös Remu Aaltosen veljen, jonka itsekin olin kerran eräällä bändikeikkareissulla nähnyt. Kulki tuolloin Hurriganesin mukana. On myönnettävä, etten tuntenut oloani mukavaksi tämän omaan kommenttiini liittyneen kommentin nähdessäni. Se, että tämä on uskoon hurahtanut, ei tuntemuksiani helpottanut. Päin vastoin, oloni oli ehkä siksikin epämukava. Vaikea sanoa, olisinko rennompi, jos vastaavassa tilanteessa tietäisin entisen murhamiehen jättäneen rikollisen elämän ilman uskoontuloa. Moraalin ulkoistaminen ei siis tunnu minusta kovin hyvältä. Tai, kuten arvelen, vastuunkannon ulkoistaminen. Kun ei edelleenkään kyetä sitä itse kantamaan, annetaan se Jeesuksen harteille. Ja näinhän kristinusko opettaa: Jeesus kantaa meidän kaikki syntimme.

Kukaan ei synny rikolliseksi, mutta geeniperimä voi tehdä alttiimmaksi rötöspoluille lähtemiseen. Yleensä onnettomat kasvuolosuhteet ja hylätyksi tulemisen kokemukset nuorena saavat usein aikaan luonteen häiriöitä, kokemuksen maailmasta vihollisena. Jos 14-vuotiaana on jo asunut 14 eri sijoituspaikassa, ei lähtökohdat tasapainoiselle elämälle ole hyvät. Monilla sitten vielä voimistuu meistä useimpia vaivaava vahvistusharha. Kuvitellaan itsensä muiden yläpuolelle eri kyvyissä. Useimmat, minäkin, kuvittelevat esim. olevansa keskimääräistä parempia auton ajajia.

Mutta monet väkivalta- tai suurrikolliset ovat narsistisia tai psykopaatteja. Varsinkin murhaajat. Henkilö, joka on tietoisesti ja suunnitelmallisesti tappanut kolme ihmistä, on todennäköisesti paha. ”Pahuus siinä missä hyvyyskin on ihmisen, myös ns. tavallisen ihmisen, biologiassa syvällä.” (Hannu Lauerma). Jos on moninkertainen murhaaja ja tämä väittää olevansa uskossa ja parantunut, en kykenisi kuitenkaan luottamaan tähän. Sotarikollisistakin suurin osa on aivan tavallisia, ammattimiehiä, perheellisiä ja lapsiaan rakastavia isiä. Monet Suomen sisällissodan jälkeen voittajina hirmutekoja tehneet miehet olivat myös uskovia kristittyjä. He vain toiseuttivat vihollisensa epäihmisiksi, eivätkä edes kokeneet tekevänsä väärin. Päinvastoin. Kommunisti pitää tuhota.

”Ilmoitettu tai subjektiivisesti koettu ”uskoontulo” merkitsee eri ihmisille hyvinkin erilaisia asioita, ja se ei ainakaan kovin nopeasti muuta ihmisen persoonallisuutta mitenkään. Erityisesti yöllä kello 03 tapahtuneissa äkkikäännöksissä on joskus kyseessä sairaalloisen narsistinen näennäisratkaisu psykososiaaliseen ahdinkoon, joskus psykoosiinkin liittyvä ilmiö suuruusharhoineen.” (Lauerma)

Tuossa Lauerma ilmaisee mietteeni, jotka minulla on ollut jo vuosia vankilassa uskoon tulleista väkivaltarikollisista. Vankilassa tuomiotaan istuva saattaa tehdä näennäisratkaisun omassa elämässään havaitsemaansa umpikujaan. Uskoon tulo. Tietysti se voi olla aitoa, mutta silloinkin se on omasta mielestäni sijaistoiminto, jolla korvataan taakse jätettävä rikollinen elämäntapa tai päihteistä itsensä vieraannuttaminen. Yleensä kumpaakin. Vaihdetaan addiktio. On jo väsytty huumeiseen tai väkivallan täyttämään elämään. Moni uskoon tuleva vanki on myös keski-ikäinen, mikä myös motivoi rauhallisemman elämäntyylin etsintään. Usko on myös voimakas tunnekokemus ja rikollinen, jonka tunne-elämä on jäänyt vajavaiseksi, voi helposti täyttää sitä aukkoa voimakkaalla synnintunnolla ja uskolla korkeamman anteeksiantoon.

Joskus nuorena satuin kaupungilla Pori Jazzien aikaan menemään kaveriporukassa teetupabussiin. Yksi jeesustelijoista oli entinen linnakundi. Iso korsto. Vaikka olin pienessä sievässä, olin hermostunut hänen lähellään. Vaistomaisesti tunsin, että tuo saattaisi minä hetkenä hyvänsä tehdä mitä tahansa. Ja taisi hän vähän ärsyyntyäkin kaverieni pottuiluun. Lauerman mukaanhenkilöitä, jotka kuvittelevat olevansa täydellisen hyviä ja vapaita aggressioistaan, pitäisi varoa, sillä ”heissä on hyvin arvaamattoman käyttäytymisen alkutekijät”. Tuomiotaan istuva tai jo lusinut tappaja voi hyvin uskoa, ettei ole paha ihminen. Varmaan näin toisinaan oikeasti onkin, mutta poistaako se kokonaan riskin impulsiivisesta väkivallanteosta?

Ei ole yllättävää se, että useilla vakaviin rikoksiin syyllistyneillä on kaksisuuntainen mielialahäiriö, muu mielenhäiriö tai ADHD. Nämä vaativat loppuelämän kestävää lääkitystä. Uskoon tulo ei noita tasapainottomuuksia poista. Jos lääkityksen jättää, voi hyvinkin pian tehdä jälleen jotain harmillista tai muuten vain saada sekavuuskohtauksia.

Lopuksi kysymys. Miksi Jumalan ihmeteoille vain harvat ovat otollisia? Miksi jumala ”puhuu” niin harvoille? Vankilassa olleista rikollisista suuri osa kuolee jo alle viisikymppisinä (kuolevat keskimäärin 47-vuotiaina, Lauerma). Samoin narkkareista ja alkoholisteista suuri osa ei vanhuuteen asti elä. Vain harva saa sen ihmeellisen herätyksen. Miksi eivät kaikki? Miten Jumala valikoi, kenet herättää ja miksi valikoi?

Lähteet: Hannu Lauerma, THL:n tutkimusprofessori, psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri (kirjat ja kolumnit)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
6 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Kalevi Kauppinen

”Vain harva saa sen ihmeellisen herätyksen. Miksi eivät kaikki? Miten Jumala valikoi, kenet herättää ja miksi valikoi?”

Hyviä kysymyksiä siitä, miksi kaikki rikolliset eivät tee parannusta? Silloin, kun ihminen tajuaa, ettei hänen omat voimavarat riitä muuttamaan suunta hänen elämässään, hän kääntyy hänen puoleen, joka on hänelle elämän antanutkin, niin silloin parantuminen on mahdollista. Näinhän se on kaikkien elämässä, että joskus tarvitsee apua joltakin toiselta, että selviää eteenpäin. Ne, jotka kuvittelevat itse tietävänsä kaiken, osaavansa kaiken, hallitsevansa kaikki elämän alueet, elävät harhassa, joka voi romahtaa koska tahansa.

Kun ihminen tajuaa oman pienuutensa ja Jumalan suuruuden, niin silloin mittakaava on oikein hänen kohdallaan. Tämän monet rikolliset ovat tunnustaneet, ja saaneet apua, silloin kun on halunnut, mutta ei apu tule, jos sitä ei halua. Moni parantunut on kertonut, kun kaikki ahdistaa ja tuntuu mahdottomalta elämää jatkaa, niin silloin viimeisenä hätähuutonaan sanonut Jumalalle, jos olet olemassa, niin auta minua, se on pelastanut koko elämän.

On siellä ateistienkin joukosta, Ykin käyttämän ”hurahtaneet” uskoon ilmaisun mukaan tapahtunut. Heidän kertomuksia kannattaisi kuunnella, jos asia kiinnostaa, miksi he ovat löytäneet uuden elämän.

Kalevi Kauppinen

Vuonna 2003 tehdyn Kirkkomonitor 2004 -tutkimuksen mukaan suomalaisista 12 % katsoo olevansa ateisteja, joten heitä pitää ollakin vankiloissa vähemmän. Käytännössä kymmenestä vähän yli yksi katsoo olevansa ateisti.

Seppo Heinola

Taitaa palsta olla kömpimäsä talviteloille. Ei yhtään viestiä aikoihin.

Meri Vesanto

Johtuisikohan myös siitä, että Facebook-tunnuksilla ei pääse sisään? Minä pääsin tällä kertaa WordPressin tunnuksilla.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial