Rajattomien toimittajien rajaton valta

Onpa mielenkiintoista seurata Ylen sisäistä sotatilaa.

Atte Jääskeläinen, Ylen iso pomo, on laittanut nyt jotain rajoja toimittajille, jotka tietenkään eivät rajoja halua.
Sattui vaan vähän ikävästi tämä rajojen veto juuri sopivaan aikaan. Niitä rajoja olisi voinut olla syytä laittaa omalle vihapuhemedialle jo aikaisemminkin, niin ei olisi päässyt kärjistymään tähän rajaan.

Veikkaanpa, että kohta toimittajat eivät saa mitään haastatteluja enää poliitikoilta. Nyt jo valittavat, kun pääministeri ei tule haastateltavaksi, eli solvattavaksi.

Joka tapauksessa Atte Jääskeläinen sanoitti asiaa mielestäni vallan hyvin:
””Sananvapaus kuuluu myös Yleisradiolle. Suomessa on sananvapauslain mukaan vastaavalla toimittajalla sekä oikeus päättää sisällöstä että vastuu siitä sisällöstä. Yleisradion journalistinen voima on niin suuri, että sitä voimaa pitää käyttää vastuullisesti”, hän sanoi.

”Toimituksen pitää tehdä journalistiset päätökset itse ja se tarkoittaa silloin sitä, että kaikista suunnista tuleva painostus pitää torjua, tuli se pääministeriltä, talouselämästä tai vaikka toimituksen sisältä.”

– Tai vaikka toimituksen sisältä…

Yksi toimittaja julkaisi vastoin Sipilän tahtoa hänen kanssaan käymän kirjeenvaihdon FB-sivullaan. Kirjeenvaihto kyllä minusta osoittaa, että Sipilä on puhunut totta, ei ole uhkaillut, mutta puhuu suoraan kuten asiat näkee omalta kannaltaan.
Hyvä näin. Arvostan poliitikkoja, jotka mieluummin ottavat suoraan yhteyttä kun lähtevät toisten mustamaalaamiskampanjoihin. Tulee mieleen Ben Z. joka joskus kauan sitten ei pitänyt Hesariin kirjottamastamme jutusta, soitti ja napisi oikein kunnolla, että ”noin ei sovi kirjoittaa poliitikoista”. Olihan se yllättävää. Emme siitä tietenkään pahentuneet. Päinvastoin. Ajattelin, että onpa BZ:llä suorat toimintatavat. Sitä voi arvostaa. Tietysti sitten noin 10 vuotta myöhemmin aikalailla huvitti kuulla hänen itsensä puhuvan aivan samaa kuin mitä me silloin. Mutta se on toinen juttu sitten.

Toisaalta kyllähän me jo olemme oppineet, kuinka Yle kumartaa rahoitusta tarjoavia tahoja. Heti muuttui ohjelmisto kun Soinista piti tulla valtiovarainministeri, esimerkiksi. Nyt näyttää vain tilanne kärjistyneen, ja Helsingin liberaali eliitti syyttää kaikesta tietenkin Sipilää. Entäpä Ylen oma vastuu?

Bengt Holmström muuten sanoi aika vakavaa asiaa siitä, miten demokratian peruspilarit horjuvat, kun …. poliitikkoihin ei luoteta.. vaikka Suomessa ei mitään huijareita hänen mukaansa olekaan.

Joka tapauksessa, kuten joku viisas on sanonut ”Jumalan tahto tapahtuu”.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
3 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Salme Kaikusalo

Kyllä tämä median ajojahti alkaa muistuttaa koulukiusaamista tai tässä tapauksessa esivallan kiusaamista. YLEn toimittajien on syytä katsoa itsekin peiliin, kuten he kehottavat päämisteri Sipilää tekemään.

Yhdessäkin otsikossa puhutaan ”uhkaavasti käyttäytymisestä” http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612012200035019_uu.shtml

Tuollainen sanavalinta tuo mieleen fyysisen uhkailun, mutta sellaisestahan ei ollut kysymys. Uhkaava käytös oli = ei suostu haastatteluun.

Onkohan tämän jupakan takana yritys mustamaalata pääministeriä ja Ylen pääjophtajaa ja yrittää kaataa hallitus (uuvuttamalla pääminiseri meneillään olevan ceissin kautta) ja saada Yle joidenkin tiettyjen puolueiden haltuun. Jotkut toimittajat taitavat jo olla vahvasti puoluevirittyneitä?
Minulta ainakin meni luotto joihinkin aiemmin arvostamiini toimittajiin.

Tuomo Hirvi

Ei tässä mitään ajojahtia ole ja pääministerikin on todella ihminen. Siinäpä se ongelma taitaakin olla eli hän ei tule toimeen itsensä kanssa. Lienee ollut ”rauhansanalaiselle” jo pitemmän aikaa paini rahan ja menneisyytensä kanssa kun tähän nyt on yhdistetty poliittinen ja yhteiskunnallinen merkittävä valta. Pitäisi kyetä asettumaan pääministerin statuksella asemaan ja silti tulla toimeen menneisyytensä kanssa, rahojensa ja omaisuuksiensa kanssa. Tässä Juha Sipilällä on suuria ongelmia ja mukaan on tullut ”itkupotkuraivari” tyyppisiä käytöstapoja. Turha niistä on mediaa syyttää. Sen se toki on saanut aikaan, että Ylessä on aikaansaatu sisäinen ”soppa”. Journalismin ihanne on kärsinyt ja pääministerin asettamat rajoitteet ovat ihan oikeasti poskettoman huonoa harkintaa.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial