Pukki vie parhaat lahjat rikkaille

Jouluhysteria on taas tiivistynyt kuluneella viikolla. Eivät tienneet ne itämaiset viisaat, minkä saivat aluilleen tuodessaan erääseen pilttuuseen kultaa, mirhaa ja suitsuketta. Nyt 2019 tai sinne päin vuotta myöhemmin sitä miettii, että se Jesse olisi saanut valtakuntineen tulla todellakin silloin, kun Paavali sitä julisti, eli se todellakin olisi ollut lähellä. Meidän ei enää tarvitsisi kärsiä tästä hysteriasta, mielensä pahoittamisista, ja tunnelman pilaamisista. Tämä kärsimysnäytelmä toistuu joka vuosi.

Itämaan viisaat eivät tehneet viisaasti roudatessaan kalliita lahjoja sinne pilttuuseen. Sama eetos jatkuu edelleen. Joulupukki otti viisaiden lahjavalinnoista vaarin. Tosin kalliiden lahjojen saajat eivät nykyään asu talleissa eivätkä betonilähiöissä, vaan kauniissa ja vauraissa taloissa, joiden edessä on Audi tai BMW tai molemmat. Pukki vie parhaat lahjat noihin taloihin.

Hiljentykäämme. Välttykäämme jouluhysterialta ja kulutusjuhlan korkeimmalta ylistysveisuulta. Hengittäkäämme syvään hetken, rauhoittukaamme ja olkaamme hetki hiljaa. Jos unohdamme nyt tämän syvimmän kaamoksen hysterian, emmekä tee palvontamenoja kapitalismin alttarilla, ei siitä ole kenellekään mitään haittaa. Paitsi tietysti kauppiaille.

Mielen pahoittamista kyllä tapahtui aivan justiinsa. Kirkossa. Lauritsalan seurakunnan kirkkoherra Pentti Berg saarnasi kauneimmat joululaulut -tapahtumassa kirkossaan, että maailmanloppu tulee vuonna 2040. Kirkossa oli lapsiakin tietty. Kuinkahan moni heistä kuunteli ja mietti kuulemaansa? Monilla aikuisilla ainakin tuli hieman ahdistusta ja tunnelmakin meni pilalle. Pappi muuten pitäytyy sanoissaan. Ei kadu, ei peräänny. Niin sitä pitää! Ja meidän syntisten kuuluukin vähän ahdistua. Ettäs tiedämme tehdä parannusta!

Tässä sitten kiteytyy muutenkin yleisesti pappien ja piispojen dilemma. Nämä ovat hyväpalkkaisia leipäsaarnaajia. Pentti-papin palkka kirkkoherrana on nykyisin kai 4500 – 5000 euroa/kk. Pappien ja piispojen pitäisi muistuttaa ihmisiä kaidan tien autuaaksi tekevyydestä ja varoittaa huikentelevaisuuden vievän kadotukseen. Uhkailla, mutta samalla näiden pitäisi luoda ”toivoa”. Tuo Pentti-kirkkoherra lienee harvinainen poikkeus suorasanaisuudessaan, mutta ei varmasti ainutlaatuinen. Hän ainakin on rehellinen. Tehkäätten parannus! Jeesus tulee pian ja sitten ei hyvä heilu jos ette…”

Tässä on yksi syy, miksi en oikein arvosta nykymuotoista maksukirkkoa, enkä ymmärrä, miksi muuten sekulaari valtio pitää sitä niin hövelisti kyljessään. Toinen on se, että nythän jo pieni vähemmistö ja koko ajan pienenevä määrä uskoo siten kuin kirkko opettaa, tai sen pitäisi. Kirkon edustamaan uskoon on sitoutunut nykyisin noin neljännes kansasta. Jumalaan uskovia on vähän enemmän, mutta silti edelleen selvä vähemmistö. Kirkolla on silti privilegio verottaa ja se siis saa varoja ihmisiltä, joilla ei ole oikein mitään suhdetta kirkkoon. Monet pienipalkkaisetkin maksavat kirkkoveroja, kun se nyt vain kuuluu tai ollaan tietämättömiä tai välinpitämättömiä. Näin he osallistuvat hyväpalkkaisten pappien ja piispojen palkanmaksuun. Köyhä kantaa roponsa ja paksusti voiva pappi kuittaa ja kiittää.

Papit jaksavat saarnoissaan ja kolehdin keruissaan kertoa, että köyhiä ja vähäosaisia pitää auttaa. Mutta tässä asiassa kirkko on ollut varsin vaisu yhteiskunnallinen osallistuja ja keskustelija. Se osallistuu diakoniatyön kautta vain jälkien korjaamiseen, ei syihin. Lieneeko johtuvan siitä, että papit ja piispat ovat aina ylempää luokkaa ja piispat varsinkin eliittiä ja liikkuvat siellä missä eliitti tapaa toisiaan. Eikä korppi toisen silmää noki.

Pentti Berg väitti hyvän mielen saarnassaan, että VT:ssä on 120 kohtaa, joiden pitää täyttyä, kun maailmanloppu tulee. Hänen mukaansa ne melkein kaikki ovat jo täyttyneet. Eli 20 vuoden kuluttua sitten posahtaa ja kunnon kristityt tempaistaan ylös ja sitä ennen kuolleet kunnon kristityt nousevat haudoistaan tai uudelleenmaterialisoituvat tuhkistaan ja heidät viedään kirkkauteen ja karkeloon, karitsan häihin! Eräässä Porin seudulla ilmestyvässä lehdessä eräs tiukka uskovainen kertoi kolumnissaan nähneensä taivaalla suuren joukon enkeleitä pasuunoineen ja siitä tietävänsä, että MESTARI saapuu ihan pian! Hallelujaa!

Mielenkiintoista kyllä, kun piispat juuri ovat julkaisseet pamfletin, jossa he yhdistävät uskoa ja tiedettä. Tällaista maailmanlopun enteitten lukemista Raamatusta sitten tarjoilee yksi kirkkoherra vain vähän sen jälkeen. Pentti-pappi väittää, että tiedemiehet ovat myös samoilla linjoilla. Keitä nuo tiedemiehet ovat, ei selvinnyt. Monet tiedemiehet ovat kyllä kautta aikojen ennustaneet maailmanloppua, raaka-aineiden loppua, saastumisen saturaatiopistettä ja ties mitä. Aina ennustukset ovat jääneet ennustuksiksi. Ja eri uskonhaarojen ja lahkojen maailmanloput tulematta.

Tämä tästä uskonnottoman joulusaarnasta. Vietän itse hyvin maallista joulua ilman krääsää, lahjoja tai muuta kimallusta. Vain läheisiä, ruokaa ja juomaa. Ja kirjojen lukemista. Siitä on minun jouluni tehty jo vuosikaudet.

Tässä alla vielä eräs tekemäni kollaasi taittamani sukulehden kanteen jouluna 2012. Jos symboliikka ei avaudu, niin siinä on siis Joosef ja Maria turhaan yrittämässä Israelin pystyttämän muurin vuoksi eteenpäin. Joosef ja Maria edustavat köyhiä, joilta on taloudellisella muurilla pääsy estetty hyvin toimeen tulevien jouluun. Eipä siinä muuten mitään, mutta kun lapset siinä joutuvat pahasti eriarvoiseen asemaan keskenään. Lapsina ei vielä ymmärretä sitä, että parhaat lahjat ovat ostamatta jääneet turhat maailmaa roskaavat tavarat.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 kommenttia artikkeliin ”Pukki vie parhaat lahjat rikkaille”

 1. Onhan se ihmeellistä, jos pappi tietää maailman lopun vuoden tarkkuudella, kun Jeesus ei omien sanojensa mukaan sitä tiedä, vain yksin Jumala sen tietää.

  Vietetään Jeesuksen syntymäjuhlaa rauhallisin mielin, toivoen kaikille plogimetsän kirjoittajille rauhallista joulua.

 2. ”Joosef ja Maria turhaan yrittämässä Israelin pystyttämän muurin vuoksi eteenpäin.”

  Joosef ja Maria eivät olleet vyötettyinä räjähteillä. Tuo muuri pystytettiin vasta vuoden 2001 toisen intifadan jälkeen, kun sen aikana palestiinalaisterroristit olivat murhanneet mm. pommi-iskuilla busseihin ja kahviloihin ym. satoja juutalaisia. YK:n yleiskokous ja EU ovat kritisoineet aitaa, koska se estää terroristien pääsyn Israelin puolelle.

 3. Haksandimpahan minäkin valtamedian valeuutisointiin tuosta kirkkoherrasta ja jaoin fb:ssa. Tämä on jälleen mitä ilmeisemmin sitä vähemmistön terroria, eli yksi henkilö on jostain loukkaantunut ja pisti tietoa valtamediaan, joka mielellään ”maalittaa” ja kristittyjä kuten tapana on.
  https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/maailmanlopusta-puhunut-kirkkoherra-vastaa-syytoksiin-en-ole-mikaan-ennustelija/
  Tuossa tekstissä on linkki hänen teemasta kirjoittamaansa blogiin joka on julkaistu ennen saarnaa. Minusta se on ihan ok.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.