Kaksi apologeettaa: Justinos Marttyyri ja Jordan Peterson

Justinos Marttyyri

Olen lueskellut ja kuunnellut rinnakkain Justinos Marttyyriä  ja Jordan Petersonia.  Justinos oli apologeetta, joka eli vuosina 100-166 jKr. ja Jordan Peterson – jonkin sortin uskonpuolustaja hänkin – on tällä hetkellä näköjään Espanjassa puhumassa.  Molemmat lukivat/lukevat VT:ä, ja pohtivat elämän tarkoitusta.

Justinos Marttyyri oli paitsi marttyyri – eli sen pää katkaistiin –  myös suhteellisen oikeaoppinen kristitty noin myöhempien konsiilien näkökulmasta.  Hänelle kristinusko oli kaiken filosofian täyttymys.  Filosofiselta taustaltaan Justinos suhtautuu myötämielisimmin platonilaisuuteen.  Esimerkiksi Sokrateesta ja Herakleitosta hän pitää kristittyinä, sillä he olivat eläneet Sanan yhteydessä. Juutalaiset ovat menossa kohti ikuista tuomiota, jos eivät ota vastaan Kristusta, mutta toisaalta myös menneen ajan ihmiset pelastuvat, jos Sana on heissä. Justinos näkee Jeesuksen siellä, missä me usein puhuisimme Pyhästä Hengestä. Voisi ehkä tulkita niin, että hänelle Kristus ilmenee ihmisen sydämelle nousevana totuuden äänenä. Logoshan se siellä filosofeissa, tai siis Sokrateessa ainakin, vaikutti, ja sen takia hän jopa kutsuu häntä kristityksi.

Kun sain päivän justinokset luettua, luin sitten illalla aina palkinnoksi Jordan Petersonia. Jälkimmäinen kun uskoo palkintoihin, joita pitää itselle luvata ja pitää lupauksensa, että saa elämäänsä järjestykseen. Sainpahan tuon Justinoksen sitten luettua.

Joka tapauksessa, en ollut uskoa korviani, kun kuulin Jordan Petersonin puhuvan kuin Justinos Marttyyri yhdellä youtube-videolla, jossa hän vakuuttaa Susan Blackmorelle, että kyllä tämä uskoo Jumalaan, vaikka itse väittääkin olevansa ateisti. Argumentti menee ehkä jotenkin niin, että kun Blackmore meditoi, tekee sitä, mitä hänen ruumiinsa kehottaa ja kirjoittaa ajatuksiaan, niissä Sana on mukana, vaikka kuinka kieltäisi. Teot ratkaisevat.  Susan yritti vähän protestoida moista hyökkäystä ja nimittelyä vastaan, mutta ei tuntunut kuitenkaan sitten lopulta loukkaantuvan siitä, että häntä tuolla lailla jumalalliseksi nimiteltiin. Siis varsinkin kirjoittaminen näyttäisi olevan jumalallista.

Päätin sitten minäkin ryhdistäytyä ja kirjoittaa ajatuksiani. Enköhän sen koko kirjoituksen postaa tässä lähiaikoina. Sehän on tietenkin alun alkaenkin taas kirjoitettu Blogimetsään julkaistavaksi.

Justinos Marttyyri: Apologiat & Dialogi Tryphonin kanssa. Gaudeamus 2008.

Jordan Peterson vs. Susan Blackmore: Do we need God to make sense of life? Unbelievable? Christian Radio. 8.7.2018. noin 38 min kohdalla.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.