Faktaa vai totuutta

Ylen ulkomaantoimittaja Jani Parkkari kommentoi esseessään lystikkäästi USA:n presidenteistä julkaistuja elämäkertoja: ”Niissä on paljon faktoja, mutta ohuesti totuutta.”

Raamatun evankeliumit ovat oikeastaan Jeesuksen elämäkertoja, ja puhutaan Raamatussa toki maallisistakin hallitsijoista. Parkkarilta lainatun mallin mukaan minä luokittelen Raamatun niin, että siinä on ohuesti faktoja, mutta paljon totuutta. Onko se jopa ihan kokonaan totuutta – voi olla, mutta toivottavasti ei. Mutta niitäkin on, joiden mielestä Raamattu on kokonaan faktaa.

Otetaan vaikka esimerkiksi se Lootin tarina, josta Yki on kirjoitellut. Tapahtumilla ei ole silminnäkijöitä, joten Lootin vaimon muuttuminen suolapatsaaksi tuskin on faktaa. Tyttärien sukurutsa vaikuttaisi olevan pikemminkin valkoinen valhe, jonka he sepittivät, ettei heitä syytettäisi seka-avioliitoista (juu juu, Loot tietysti nukkui eikä tiennyt mitään). Sen sijaan se, että hurskaaksi mainittu Loot osoittautui ihmisenä lopulta ihan samanlaiseksi kuin Jumalan tuhoamat sodomalaiset – se on erittäin uskottavaa, siis minulle totta.

Kaunokirjallisuus on sanasta sanaan totta, jos se on uskottavaa. Raamattu taas voi olla totta, vaikka kaikki siinä ei olisikaan uskottavaa. Kun luen hyvää kaunokirjallisuutta, fiktiota, ajattelen mielessäni: ”Toi on NIIN totta!” Sen sijaan jos luen hyvää tietokirjallisuutta, faktaa, silloin ihmettelen: ”Ei voi olla totta!”

Mitä on totuus? Sekavaa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
90 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Tapio Tuomaala

Mitä mieltä Anne on artikkelista, johon on koottu trumpilaisten sekoilut?

”Lehti: Näin Trumpin taistelu vaaleista ajoi karille – avustajatkin ajautuivat solvauksiin ja syyttelyyn toisiaan vastaan. Washington Postin paljastusjutun mukaan sisäinen valtataistelu repi Trumpin avustajatiimiä, kun presidentti yritti kääntää vaalitulosta.”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007653180.html

Anne Mikkola

Katselin eilen yöllä varmaan 4 tuntia tai ainakin kolme todistajien kuunteluja Arizonan senaattorien edessä.

Todistajissa oli mm, MIT:sta ”pattern recognition”-jutuista väitellyt henkilö, joka teki data-analyysia yhden ison väkirikkaan alueen (taisi olla se Las Vegas -alue) (postiäänestys)tuloksista. Hän käytti hyväksi väestötietoja ja tietoja demokraattien ja repbulikaanien äänestyshakemuksista muistaakseni 1400 alueella ja sitten tuloksia, joita noilta eri kokoisilta alueilta tuli. Piirsi niistä kuvan jossa x-akselilla oli alueiden/äänestäjien kokonaismäärä pienimmästä vaalipiiristä suurimpaan ja y-akselilla Bidenin ja Trumpin saamat ääniosuudet. Alussa Trump sai hyvin valtaosan äänistä (pieniä republikaanialueita) ja Biden pienen osan. Mitä pidemmälle x-akselilla mentiin sitä enemmän Trumpin saama ääniosuus laski ja Bidenin nousi, niin että lopulta Biden viiva oli Trumpin viivan yläpuolella.

Tyypillä oli tiedot kunkin vaalipiirin republikaani – ja demokraatti äänetyslippujen pyytäjistä. Mukana oli muitakin pieniä ehdokkaita.
Sitten hän yritti simuloida vaalitulokset, siten että oletti että esim. demokraattiäänestäjistä 80% äänesti Bidenia ja 20% Trumpia jne. Mitkään kombinaatiot äänestysprosentteja eivät onnistuneet simuloimaan todennettuja tuloksia, paitsi sellainen tilanne, että 130% demokraateista äänesti Bidenia, ja -30% Trumpia.
Tyyppi oli äärimäisen koulutettu juuri tällaiseen Pattern recognitioon. Teki sitä työkseen. Senaattorit kysyivät voiko varmuudella luottaa tuloksiinsa ja sanoa oikeuden edessä, että näin tämä feikattiin. Tyyppi vastasi, että kyllä voi. Ainoa mutta on, jos viralliset tilastot teemaan liittyen eivät pidä laisinkaan paikkaansa.

En kuullut tuota todistusta aivan alusta, joten selitykseni on vähän hämärämpi kuin mitä esitys oikeasti oli. Toinen tyyppi ole hiukan eri metodilla selvitellyt dataa, ja päätyi myös erikoisiin tuloksiin.
Arizonassa tuolla alueella Dominion koneiden ympärillä hääräsivät koneita käyttämässä vain Dominionin työntekijät. Dominionin päämaja on Kanadassa. Dominion osti firman x, ja siten firma x:n softan, joka siis on käytössä. Firma x tunnettiin aiemmin nimellä y, jonka äänestys softa siirtyi firmalle x. Firman y äänestyssofta kehitettiin Venezulan tarpeisiin, ja omistajista ainakin osa oli Venezuelasta. Siis ko äänestyssoftaa käyttävä firma vaihtoo nimeään ja sijaintiaan, mutta softa pysyi. Nyt firman nimi on Dominion ja pääkonttori Kanadassa. Kanada laskee äänensä ilman Dominionia vanhanaikaisesti käsin ja paperilapuilla.

Amerikkalaisten äänet siirtyivät jälleen Saksassa olevalle serverille. Joku oli kyennyt mittaamaan ääntenlaskupaikoista lähtevän datan määrää tai jotain sellaista. Yhteyttä internettiin ei pitänyt olla.

En minä näistä teknologioista ymmärrä, mutta todistajat olivat antaneet lausuntot, joiden valheellisuudesta joutuu syytteeseen ja näissä todistajissa tuntui olevan alan huippuja, jotka tekevät asioista työkseen. Vapaaehtoistyönä olivat noita analyyseja pukanneet. Kuulemistilaisuuden aikana Arizonan Secretary of the State hyväksyi vaalituloksen. Kuvernööri ei edes vastannut Giulianin tiimin tapaamispyyntöön. Siinä nyt senaattorit miettivät mitä tehdä.

Katsellaan…

Juha Hyrsky

Siis ihan oikeasti katselit monta tuntia Arizonan ”kuulemista”?? Eihän se ollut mikään lakikuuleminen vaan hotellin aulaan järjestetty Giulianin porukan ”info”tilaisuus. Se palveli Giulianin ja Trumpin päämääriä hyvin. Tarkoitushan on kerätä rahaa Trumpin rahastoon ja sinnehän ovat pölhöt köyhät ja superrikkaat veronkiertäjät jo lahjoittaneet 170 miljoonaa dollaria. Täysipäiset demokratian kannattajat tekevät vaalien vahvistamisen työtään omassa tahdissaan ja nythän jopa oikeusministeri Barr sanoi, että vaaliin vaikuttaneita väärinkäytöksiä ei ole ollut. Mutta niistähän ei tietenkään ole koko aikana ollut kysymys. trumpin tarkoituksena on kerätä rahaa ja ladata asemia republikaanipuolueen hajoittamiseksi. Sillä narsistinen pikkupoika saa lohtua tappioonsa ja rahanhan takia tämä mammonan herra touhujaan tekee.

Anne Mikkola

Tänään kuuntelin kuulemisia Michiganissa, en tosin koko kuutta tuntia, jonka se kesti ihan ilman Trumpin tiimiä. Eivät halunneet Giuliania sinne. Ihmiset toisensa jälkeen tulivat todistamaan senaattorien (demokraatteja ja republikaaneja) eteen mitä näkivät ja kokivat. Kuusi tuntia putkeen. Kolmen minuutin puheenvuoroja.
Tuttua tarinaa….
Miksiköhän demokratian puolustajaa ei kiinnosta?
Kyllä ne veronkiertäjät ja rötöstelijät taitavat olla jossain muualla kuin tuolla senaattoreiden edessä. No oli siellä yksi musta nainenkin, joka oli 20+ vuotta ollut Secretary of the State. Osasi aika hyvin kertoa, että mistä Detroitissa on ollut kyse jo kauan. Aika vaikea paikallispoliitikkojen ohittaa.

Juha Hyrsky

Kun ihmiset kertovat omista kovista kokemuksistaan, se on varmaan aitoa ja tottakin. Onhan sitä maailmassa suhmurointia, surullista kyllä. Mutta käsitys siitä, että Trump olisi näiden ihmisten asialla on niin uskomaton ja järjetön, että minun on vaikea uskoa kenenkään todella maailmaa kiinnostuneesti seuraavan ”ostavan” sen paskamyllyn.

Yki Räikkälä

Muutama uutisotsikko parilta päivältä. On se vaan hieno humanisti, avarakatselnen ja oikeudellinen mies, tuo Trump. Varsinkin tämä kuolemaantuomittujen teloittamisten kiirehtiminen on erityisesti sydäntäni lähellä. Ei väliä, vaikka nyt eivät välttämättä olisi tekoaan tehnytkään. Ovat tuomittu kuitenkin ja olisivathan nämä ihan hyvin voineet tehdä tekonsa. Tai tekisivät, ellei ajoissa teloitettaisi.

”Trump vie läpi ennätysmäärän kuolemantuomioita ennen Bidenin kautta” -Perinteistä poiketen Trumpin hallinto vie läpi useita teloituksia ennen Bidenin virkaan astumista.

”Trump suhtautuu epäileväisesti vaalivilppisyytösten etenemiseen korkeimmassa oikeudessa”

”Oikeus­ministeri: Ei näyttöä merkittävistä huijauksista Yhdysvaltain presidentin­vaaleissa” -Tämä oikeusministeri siis on ollut Trumpin läheisimpiä tukijoita (tuskinpa pian on enää).

”Trump hävisi jälleen oikeudessa – vetoomustuomioistuin tyrmäsi vaalivilppisyytökset perusteettomina”

”Trumpin kannattaja vaatii 2,5 miljoonan dollarin lahjoitustaan takaisin – pettyi vaalivilppitutkinnan tuloksiin”

”Donald Trumpilta lähti marraskuun aikana 133 902 Twitter-seuraajaa”

”Trumpin odotetaan armahtavan lähipiirinsä jo etukäteen rikossyytteistä – joku ilmeisesti myös yrittää ostaa itselleen armahduksen. Oikeusministeriö tutkii lahjontayritystä, tavoitteena on saattanut olla armahdus rahaa vastaan.”

”Nähdään neljän vuoden päästä” -Trump.

Yki Räikkälä

Ja vielä tämä:

”Georgian osavaltion republikaaninen vaalijohtaja Gabriel Sterling syyttää presidentti Donald Trumpia väkivallan lietsonnasta.

Sterling on vastuussa osavaltion uuden äänestysjärjestelmän käyttöönotosta.

Eilen maanantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa Sterling suoraan vaati Trumpia lopettamaan sellaisten lausuntojen antamisen, jotka voidaan tulkita kannustukseksi väkivallantekoihin.

Sterling, samoin kuin osavaltion republikaaninen valtiosihteeri Brad Raffensberger ovat joutuneet rajun häirinnän kohteiksi.

Heidän kotinsa ovat jatkuvasti poliisivartiossa, heidän pihoilleen on tullut häiriköijiä ja heidän vaimonsa ovat saaneet seksuaalissävytteisiä uhkauksia.”
-Yle, lähteet Reuters, AP.

Markku Hirn

FoxNews sin pääotsake juuri nyt : Trump aikoo kieltäytyä allekirjoittamasta Yhdysvaltain puolustuslaitos budjetin jollei lainsäätäjät romuta Internettiä suojelevaa Sektion 230 lainsäädäntöä.

tarkoitus on se, että Goole, Facebook ja Twitter tulisivat vastuulliseksi kaikkeen niissä kirjoitettujen tekstien sisältöön. Tähän asti ne ovat saaneet toimia julkaisupintana kaikelle kirjoittelulle ilman vastuuta sisällöstä.

Trump siis kiristää lainsäätäjiä jotta hänen oma agendansa menisi läpi. Yhdysvalloissa ,niin kuin muissakin demokraattisissa maissa erotetaan lainsäädäntövalta toimeenpanovallasta sekä oikeuslaitoksesta. Nyt siis toimeenpanovalta , Trump, yrittää vaikuttaa lainsäädäntövaltaan kiristyksellä. Saa nähdä miten Korkein Oikeus tulee tähän suhtautumaan.

Se mikä on vaikeata ymmärtää miten Trump ajattelee on se, että jos laki purettaisiin, niin Twitter joutuisi vastaamaan kaikesta mitä Trump kirjoittelee siellä. Todennäköisesti Twtterin pitäisi sulkea Trump pois kokonaan välttyäkseen Trumpin twitrauksen seurauksilta.

Yki Räikkälä

Varsinkin FB on kyllä toiminut varsin epäloogisesti tuomitessaan bänniä aivan harmittomista ja kaikki moraalisuuden ja eettisyyden kriteerit täyttävät päivitykset kirjoittaneille, jos vain on ollut väärä nimi tai sana mukana, mutta sitten antanut kaikenlaisten ideologisten paasausten mennä läpi, mutta se on toinen asia.

Trumpin ajattelu on todellakin yksioikoista ja kiitettävän epäloogista tässä – hän itse tosiaan joutuisi bänniin, mikäli hänen tämä kuningasajatuksensa läpi menisi…

Anne Mikkola

Lueskelen myöhemmin mitä täällä on kommentoitu, mutta tässä uusi linkki, joka kertoo sitä samaa suorastaan avointa häikäilemättömyyttä ja välinpitämättömyyttä demokratian pyhistä asioista, millä myös Detroitissa presidentinvaalit hoidettiin. Tämä tilanne Georgiasta, jossa päätetään tammikuussa Yhdysvaltain senaatin enemmistön väri.
https://www.foxnews.com/politics/voter-group-founded-by-stacey-abrams-under-investigation-seeking-out-of-state-dead
Tässä siis toimijana kuvernööri, joka vahvisti Bidenin voiton.

Yki Räikkälä

Trumpin kannattajat ja muut kiihkoisat repulit eivät ole välinpitämättömiä, mutta häikäilemättömiä kyllä. Uhkailevat ja soittavat hävyttömiä häirintäpuheluja ”väärin” ajatteleville ja toimiville oman puolueensa edustajille. Eli niille, joiden mielestä vaalit menivät laillisesti ja järjestyksessä ja tunnustavat häviön.

Yksi Trumpin kampanjan asian­ajaja vaati ampumaan virka­miehen, jolle Trump oli antanut potkut, kun tämä oli sanonut vaalien olleen rehelliset… On siellä paljon hienoja ihmisiä noissa repuleissa.

Markku Hirn

Lukikohan Anne koko artikkelin. Nuo mainitut ryhmät halutaan kieltää koska juuri ne yrittävät rekisteröidä kuolleita ja Georgian ulkopuolella asuvia. Kuvernööri on initioinut rikostutkimukset noita ryhmiä kohtaan. Jos viranomaisilla on epäilyksiä rikollisesta toiminnasta niin heidän velvollisuutensa on aloittaa rikostutkimus. Mielenkiintoista on että vastaavan laisia demokraattisia järjestäytyneitä ryhmiä ei edes FBI ole löytänyt.
Eli mitä haluat oikeastaan sanoa ?

Yki Räikkälä

Lisäys edelliseen: CNN:n tietojen mukaan tuo uhkaillut asianajaja on diGenova ja tämä tiettävästi toimii edelleen Trumpin nerokkaan juristin Giulianin apuna.

Anne Mikkola

Joo. Yki listaa valtamedia yksipuoliset otsikot, jotka kertovat totuudesta vain toisen puolen. En sano, että ne ovat (kaikki) väärin. Mutta puolikas totuus tai 1/10 totuus, jossa 9/10 toiseen suuntaan osoittavista uutisista vaietaan kuoliaaksi = fake news. Ylen uutiset tänään olivat juuri tätä itseään. Trumppilaiset uhkailivat, kuten epäilemättä tekivät. Yle jättää tietenkin kertomatta sen miten republikaaneja uhkaillaan tai pahoinpidellään. Eli konteksti trumppilaisten vihaan jää kertomatta.

Yle jätti kertomatta, että Trumpin lehdistösihteeri sanoi tästä, että presidentti tuomitsee kaiken väkivallan kummaltakin puolelta. Yle jätti myös kertomatta, että demokraatit värväävät kuolleita ja muita ulkopuolisia parhaillaan äänestämään Georgian vaaleissa tammikuussa. (Markku kyllä tuossa jutussa ne ovat demokraatteja, jotka kehottavat ihmisiä rikkomaan Georgian lakeja, joista rikkomisista voi päästä vankilaan). Tämä on juuri sitä petosta ja sitä henkeä, joka vallitsee Michiganin ja muiden vaa’ankielivaltioiden isojen demokraattivaltaisten kaupungien meiningissä, ja se on juuri näin avointa. Tuo uutinen Georgiasta vain kertoo ongelman laajuudesta, ja siihen tämä Raffenberginkin on nyt jo pakko puuttua. Kyse ei ole enää Trumpista vaan koko valtakunnan vapaudesta ja republikaanien tulevaisuudesta.

Aika monta yötä tämän saippuaoopperan kanssa on mennyt, ja näyttää vallan selvältä jo. Kyse ei näytä olevan ollenkaan vain näistä vaaleista, vaan ilmeisesti jälleen kerran Trump vaan toi näkyväksi maan tavan.

Tämän yön ohjelmassa oli Trumpin tiimi ja todistajat (vankilatuomion uhalla) Michiganin republikaanien ja demokraattien kuultavana. Olihan show. Tuli mieleen jotkut vanhanajan demonit. Jotkut tyypit eivät vain fyysisesti kyennet kuuntelemaan vaan ryhtyivät huutamaan solvauksia, ja puheenjohtaja paukutti nuijaansa varmaan 30 kertaa täydellä voimalla pöytään.
Michiganissakin ihmeteltiin Dominionin katoamista kuin tuhka tuuleen. Heiltä eivät saa sielläkään selityksiä.

Trumpin puhe tänään, 46 min, kuvasi mielestäni varsin tarkastikin sitä, mitä todistajat ovat todistaneet eri puolilla näinä öinä.

Trumphan on poliitikko ja onki tekemisissä lakien ja asetusten hyväksymisen kanssa, eikö?… Näistä laista ja asetuksistahan juuri kongressi ja presidentti päättävät. Tuomioistuimen tulisi olla erillään. Nyt tuomioistuin on mennyt astumaan lainsäätäjien selvälle tontille Pensylvaniassa.

Twittereille ja FB:lle on annettu etuoikeuksia juuri sen tähden, että niiden tulisi olla alustoja julkaisuille eikä julkaisuja itsessään, jotka päättävät minkälaista poliittista kantaa kommentit ihmisten sivuilla saavat edustaa. Nyt nämä ovat sensuroineet kokonaan toisen puolen kansan näkemykset. Tuo erioikeus ei silloin enää niille kuulu. Kyllä niitä uusia alustoja varmaan tulee tilalle. Aina sanotaan, että Trump vaan ajaa suurten bisnesten asiaa. USAn suurimpia pörssiyrityksiä ovat juuri nämä rötöstelijäyritykset, joille on näitä etuoikeuksia annettu. Trump ei välitä vaikka pörssiyritykset romahtelevat. Sama lääkeyhtiöiden kanssa. Ilmeisesti 2021 alkaen tulee voimaan laki joka säätää, että lääkefirmat eivät voi periä lääkkeistään jenkeiltä enemmän kuin muun maan kansalaisilta. Lääkefirmojen pörssikurssit eivät pidä Trumpista.
Trump uskoakseni on sen sorttinen disruptor tai profeetta, että asioita alkaa näköjään tapahtua kaikessa mihin hän koskee. Sananvapaus, lääkkeiden hinnat, demokratia… eiköhän tämä kaikki ole kansasta välittämistä. Minusta ainakin ovat.

En tiedä, miksi tämä on minusta jotenkin hirveän jännittävää katsottavaa. Sankarit rosvoja vastaan ja mikään voima ei enää pysty estämään totuuden esille tuloa. Todistusaineisto on kaikkien kuultavissa suorina lähetyksinä valaehtoisina todistuksina. Missä on oikeuslaitos?

Minä tietysti samaistun tähän kaikkeen sananvapauden näkökulmasta. Siitähän Blogimetsäkin aikoinaan lähti liikkeelle. Se on minulle tärkeää, jostain syystä kovin tärkeää. Jenkit estävät sananvapautta Suomessakin, koska nämä fb:t, twitterit ja googlet ovat de facto se sananvapauden alusta meillekin.

Juha Hyrsky

Siis Bidenin äänimäärä on yli 81 miljoonaa, 7 miljoonaa ääntä enemmän kuin Trumpilla, oikeuslaitos toimii parhaansa mukaan irrallaan puoluepolitiikasta ( siinä tietenkään täysin onnistumatta kuten Trumpin korkeimman oikeuden nimitykset kertovat), sana on vapaa USAssa ja kansa päättää, loppujen lopuksi. Anne purkaa omaa henkilökohtaista pettymystään, USAn ongelmat ovat jossain ihan muissa asioissa kuin Anne noissa pitkissä vuodatuksissaan tuo esiin.

Anne Mikkola

Enhän minä mitenkään pettynyt ole… Ihan täpinöissä mieluumminkin… Sananvapauden ongelmat ja vapaiden vaalien puute on aikalailla perustavan vakavaa asiaa.
Hyvinkin ilahtunut olen nyt siitä, mitä jenkeissä tapahtuu. Maailma tuskin enää palaa ennalleen. 74 miljoonaa amerikkalaista on jo jonkinlainen voima.

Juha Hyrsky

Vapaiden vaalien puute OLISI ongelma, mutta onneksi USAssa jopa Trumpin oma rakkikoira oikeusministeri Barr toteaa vaalien olleen reilut ja oikeudenmukaiset. Maailma ei todellakaan palaa entiselleen, eikä tietenkään koskaan ole palannut kriisiaikojen jälkeen. Valheeseen uskovien määrä on lisääntynyt mutta onneksi edelleen enemmistöllä on valta viedä asioita oikeudenmukaiseen suuntaan. 81 miljoonaa tietää, mihin USAta halutaan kehittää vaikka hurmahenget haluavatkin antaa rahan vallan päättää.

Anne Mikkola

”Vapaat vaalit” oli hiukan harjaanjohtava ilmaisu. Vapaisiin vaaleihin katsoin kuuluvan myös sen piirteen, että itse tulosten laskentaan ja prosessiin luotetaan eli että järjestelmä on luotettava ja uskottavasti valvottu. Jenkeissä ei näin ole ollut aikoihin. Trump vain toi sen nyt kaikkien tietoisuuteen. Tai ainakin huomattavan osan tietoisuuteen. Joillekin asia on niin vaikea, että pitää laittaa silmät kiinni.

Jos esimerkiksi kuntavaaleissa ensi vuonna 40 prosentilla suomalaisista olisi syytä epäillä, että ääntenlaskennassa on fuskattu, niin en kutsuisi tilannetta ”vapaiksi vaaleiksi”. Ehkä se on huono sana, mutta en keksi parempaakaan. Nythän vaalit ovat turhankin vapaat, kun joissain piireissä on enemmän äänestäjiä kuin äänioikeutettuja. Luottamus ja sen luominen luomalla järjestelmä, joka on läpinäkyvä ja demokraattisesti kaikkien puolueiden valvoma, on keskeinen osa demokratiaa.

Niin.. Vapaiden vaalien sijaan oikea sana voisi olla demokraattiset vaalit. Jenkeissä ei ole ”demokraattisia vaaleja” niin kuin olemme asian länsimaissa perinteisesti ymmärtäneet.

Juha Hyrsky

Se on totta, että presidentin vaalit USAssa eivät ole demokraattiset vaalit, koska eräät edelleen kiistävät äänistä ylivoimaisesti enemmistön saaneen ehdokkaan voiton. USAn vaalien laillisesti sujuminen on järjestetty eri puolueidne yhteistyöllä tasapuoliseksi ja oikeudenmukaiseksi. Tämän jos kiistää, voi vain todeta, että aivopesu ja valheeseen totuttaminen on ollut maailmanhistoriassa ennenkin sairaiden ja vallastaan taistelevien despoottien väline. Onneksi USAn vaalisysteemi sentään näyttää estävän tämän. Jokainen sitten takertukoon oman pikku maailmansa toisenlaiseen totuuteen, jos se psyyken suojelemiseksi on tarpeen.

Markku Hirn

Näistä vaaleista ei kannata enää väitellä, ne on ohi vaikka jälkipuheita onkin. Mutta se mikä on pannut miettimään , on se, että mikä oikeastaan on tällaisen oikeistopopulismin funktio?

Kun tarkastelee konkreettisia esimerkkejä joista on paljon informaatiota, niin kuin perussuomalaiset, sverigedemokraatit, Englannin Brexit , Puolaa ja Unkaria ja Yhdysvaltojen USA first – liikkeitä niin niiden keskeisiä sanomia on pelko joko suomalaisuuden, ruotsalaisuuden brittiläisyyden ja puolalaisuuden , unkarilaisuuden ja usalaisuuden menettämisestä.

Pahimmat uhat heille ovat siirtolaisuus ja pakolaisuus, oletettu elitismi joka on kääntänyt kansalle selkänsä ja globalisaatio. Jostain minulle käsittämättömästä syystä He ovat alttiita uskomaan konspiraatioteorioita niin kuin nyt viimeksi se ,että samalla kun halutaan rokottaa Korona viirusta vastaan, niin rokotuksen myötä ujutetaan chipsi rokotettaviin jolla voidaan kontroloida ihmisiä . Tai että on miljoonien ihmisten salaliitto joka tekee mahdolliseksi kääntää Trumpin vaalivoitto vaalitappioksi.Ilmastokriisiä ei myöskään ole. Edelleenkin kukkii salalliitto teorita salaisista maailmanhallituksista. Sellaisista jotka ovat Temppeliritarikunnan piilossa olevia jatkeita.

Miksi todellisuus ei kelpaa? Onko maailma niin vaarallinen paikka ”tavalliselle ” kansalaiselle? On ilmeisesti.

Mutta mihin nuo pelot perustuvat? Mitä pelätään , paitsi kansallisen identiteetin menetystä? Miksi luullaan että Trumpin ja Halla-Ahon tapaiset voisivat olla se pelastava Messias?

Tauno J. Jokinen

”Mutta se mikä on pannut miettimään , on se, että mikä oikeastaan on tällaisen oikeistopopulismin funktio?”

Oikeistolaisen politiikan ydinarvo on siinä, että jokainen huolehtikoon itsestään parhaan kykynsä mukaan. Ehkä ei mitenkään erityisen humaaniselta kuulostava ajatus, mutta pohdinnan arvoinen. Oikeisto-Vasemmisto vastakkainasettelussa on siis kyse siitä missä määrin yhteiskunnan tulee huolehtia kansalaisistaan.

Platon esitti demokraattisen yhteiskunnan ongelmaksi, että enemmistö ihmisistä haluaa itselleen kaiken, nyt ja heti. Sari Sairaanhoitajan tonnilla ja Vappusatasella saa helppoja ääniä, joten politiikan huutokaupassa voittaa lopulta se, joka uskaltaa antaa kaikkein röyhkeimmät katteettomat lupaukset.

Jossain vaiheessa yhteiskunnan huoltosuhde ylittää väistämättä yhteiskunnan kantokyvyn. Tästä on seurauksena syvä taloudellinen kriisi ja yhteiskuntajärjestyksen romahtaminen. Tästä on aika paljon esimerkkejä ja yleensa demokratian kehto ja hauta, eli Kreikka on vajonnut anarkiaan etunenässä.

Tällä vuosituhannella on jo pelastettu Amerikan pankit, Kreikka ja Afrikan köyhät. Espanja ja Italia ovat jonon jatkona seuraavina. Sosiaalidemokraattien kaavailemalla tukipakettipolitiikalla kuvitellaan voitavan ratkaista tuleva talouskatastrofi. Ei voida, ongelma vain kasvaa suuremmaksi.

Platonin mukaan talouskatastrofista seuraa totalitaristinen vallankumous ja oikeistodiktatuuri. Kansa haluaa johtoon jonkun joka saa asiat rullaamaan keinoja kaihtamatta ja näin pyörä lähtee kulkemaan kohti seuraavaa aallonpohjaa.

Oikeistopopulistien kannattajat eivät suinkaan ole sivistymättömiä. He vain kykenevät ajattelemaan asioita ja seurauksia yhden askeleen sopuleita kauemmas.

Anne Mikkola

Onpa hieno kuvaus Taunolta/Platonilta talouden /yhteiskuntien menosta. Juuri näistä syistä suomalainen perinteinen konsensus-politiikka minusta tarjoaa jonkinlaista kauhun tasapainoa, joka noin intuitiivisesti toimii ehkä paremmin kuin vaihtoehdot.

Juuri Sipilä-Orpo-Soini -porukoiden tuhon jälkeen (kaiken yksityistäminen) on minusta edelleen ihan siedettävä ajatus tämä naisten viisikkojengikin – ainakin jos Vihreät eivät siinä olisi. Vihreät on sen verran vastenmielisen totalitaristinen ja maaseutu/luontovihamielinen puolue, että tulee primitiivisiä tunnereaktioita jokaiselta yhtään valveutuneelta maalaisjuntilta, joka siellä luonnon keskellä asuu, eikä huutele betonikaupungeistaan iskulauseitaan. Sitä paitsi eivät pidä lupauksiaan. Edelleen odottelen sellaista 15 tuhannen euron hybridiautotukea, jotta pääsisi valtion varoilla liikenteeseen.
Ihan hienosti ovat hoidelleet koronaa, jos vertaa naapureihin. Yhteiskuntarauhaakin on syntynyt kun kenenkään ei tarvitse enää osoittaa mieltään ”Rajat kiinni Saatana”-kylttien kanssa.
Toivotaan että seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä aika on kypsä persujen hallitukseen. Sitten onkin jo aika tasapainoinen lopputulos. Olisi tietysti hyvä, jos herrat ja rouvat politiikot pystyisivät arvostamaan toistensa vahvuuksia samanaikaisesti, ja toimimaan yhdessä, mutta se on tietysti toiveajattelua.

Markku Hirn

Hetki sitten ilmoitettiin että Yhdysvaltojen korkein oikeus kieltäytyi ottamaan käsittelyyn tehtyä valitusta siitä että Pennsylvanian vaalit olisivat perustuslain vastaisia ja siten ne pitäisi kumota. Toisin sanoen, Pennsylvanian korkeimman oikeuden päätös jää voimaan.

Seuraus on se että Biden on voittanut..

Juha Hyrsky

Huojentavaa nähdä, että Annenkin seuraamille ”kuulemisille” ei anneta suurta arvoa vaan jopa konservatiivien johtama korkein oikeus luottaa USAn vaalijärjestelmään eikä sitä vastaan kehitettyihin sekopäisiin ja tavallisten ihmisten rahapusseihin tähtääviin väitteisiin.

Tauno J. Jokinen

”… sekopäisiin …”

Eivät nuo väitteet mitenkään sekopäisiä ole. Jos Amerikan vaalijärjestelmän madonreiät julkistettaisiin ja vahvistettaisiin koko koko maailmalle, Amerikka joutuisi naurunalaiseksi. Tästä syystä kukaan itsesuojeluvaiston omaava virkamies ei halua alkaa asiaa penkomaan.

Samanlainen politiikkojen hyvävelijärjestelmä Amerikassakin toimii, kuin tämä meidän oikeusvatioperiaatetta pilkkanaan pitävä perustuslakivaliokuntammekin. Laki on kaikille sama, mutta tuomiot ovat sitä mitä sähköpostilla hallituspuolueiden kesken sovotaan.

Anne Mikkola

”Tästä syystä kukaan itsesuojeluvaiston omaava virkamies ei halua alkaa asiaa penkomaan.
…..
Laki on kaikille sama, mutta tuomiot ovat sitä mitä sähköpostilla hallituspuolueiden kesken sovotaan.”

Joo. Jotenkin näin minäkin tätä hahmotan. Erityisesti Pensylvanian osavaltion tilanne on sikäli mielenkiintoinen, että republikaanit siellä jakautuu nyt noin ”itsesuojeluvaiston omaaviin” ja ”totuutta päin katsoviin”. Edelliset tosin saattavatkin olla painamassa ”itsetuhonappia” ja kovaa, koska kuuleminen oli julkinen ja republikaaneista kaiketi ihan valtaosa ei usko vaalien rehellisyyteen. Kummat valitaan senaattiin seuraavissa vaaleissa, siinäpä kysymys.

Kuulemisia Pensylvaniassa veti senaattori Doug Mastriano, historiasta väitellyt tohtori, sodissa taistellut, useamman maisterin tutkinnon suorittanut kaveri, joka lateli raamatullisia totuuksia kuulemistilaisuudessa mennen tulleen. Gettysburg oli tapaamispaikkana jo aika profeetallinen. Kuulemistilaisuuden aikana, twitter poisti hänet/hänen postauksensa…Seurauksella, että hänellä on valtavasti fb-seuraajia. Liityin joukkoon kuuntelemaan hänen livepohdintojaan. Näkyy twitter-tilikin olevan käytössä.

Todella hämmentävää – monellakin ulottuvuudella. Eikä ehkä vähiten siksi, että nimenomaan aktiivisesti uskoaan tunnustavat ovat niitä, jotka taistoon rohkeasti käyvät. En jälleen etsinyt uskovia ollenkaan, mutta jälleen tässä sitä ollaan.

Anne Mikkola

Uusinta uutta:

17 STATES have supported Texas in suing Pennsylvania, Michigan, Wisconsin & Georgia over election irregularities. Now the Supreme Court will decide whether to hear the case. (Kayleigh McEnany @kayleighmcenany)

Eli suomeksi 17 osavaltiota yhtyy Texasin osavaltion oikeustaistoon: He haluavat saada sen presidentin, jonka kansa valitsi, eikä sen joka tuli valituksi näiden 4 osavaltion laittomien vaalijärjestelyiden tähden.

Juha Hyrsky

Anne on ymmärtänyt tilanteen hieman väärin, mikä on luonnollista, koska hän on persoonallisuudeltaan sellainen, että hakeutuu aivopestyjen puhtaaseen joukkoon. Joe Bidenin 81 miljoonaa ääntä ei puhtaaksi pestyn aivon kultille merkitse mitään. Kestääkö puhtaaksi pestyn aivon kannattama psyyke todellisuuden? Sitähän tässä vavistuksella odottaa yhden sun toisenkin puolesta. Ehtivätkö enkeliarmeijat Afrikasta hätiin? Olen ottanut telepaattisesti yhteyttä Paula Whiteen mutta linja on varattu. Tilinumeron sain kyllä.

Anne Mikkola

Joo. Mikä mahtaa olla semmoisen henkilön persoollisuus, jonka ainoa vastaus faktoihin tai erilaiseen näkemykseen on ryhtyä henkilökohtaisiin nimittelykampanjoihin. Tämähän on vasemmistototalitaristien ainoa keino. Jotain aivopuhdistusta tuo varmasti vaatii, koska eihän kukaan normaali-ihminen elävässä elämässä tuolla tavalla suhtaudu keskustelukumppaneihinsa saatika ystäviin. Ei tuo nyt ainakaan mikään kristillinen hyve ole.

Mitenkäs se Juha menikään sinun mielestä ne faktat sen Hunter Bidenin kanssa? Myöntää itse että häntä tutkitaan rikoksista… Mitä se halveksimasi Giuliani sanoikaan?

Helsingin Sanomat: ”…uutisesta, jonka mukaan Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat presidentinvaalit voittaneen demokraatti Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin liiketoimiin liittyviä mahdollisia rikoksia. Hunter Biden kertoi itse veroihin liittyvästä tutkinnasta keskiviikkona, sanoi kuulleensa asiasta päivää aiemmin ja vakuutti syyttömyyttään.”

Juha Hyrsky

Hunter Biden voi olla mitä lystää ja kenelläkään ei tyystin puhtaita jauhoja ole pussissaan mutta nyt puhutaan Trumpiin uskovien siirtymisestä järjen ja faktojen tuolle puolen. Eipäs ruveta puhumaan muusta kuin Trumpin valheista ja uskosta hänen valheisiinsa. Sillä tämähän on nimenomaan henkilökohtainen ongelma ja siksi on ok käsitellä henkilökohtaista ongelmaasi. Faktat ovat niin kirkuvan selviä, että niistä ei kannata keskustella. Juuri katsoin Foxilta republikaanien huippujuristin ( yhden, joka auttoi Trumpia kiemurtelemaan valtakunnanoikeudesta) kannanoton Texasin korkeimpaan oikeuteen menneestä umpihullusta ja toisten osavaltioiden asioihin puuttuvasta kanteesta. Hänen mielipiteensä oli tyrmäävä. Yritys on järjetön ja täysin vailla laillisuutta.

Tauno J. Jokinen

”Eipäs ruveta puhumaan muusta kuin Trumpin valheista, …”

Minun mielestäni taasen olisi pikku hiljaa syytä keskittyä Joe Bidenin valheisiin:

https://www.washingtontimes.com/news/2020/oct/30/joe-biden-is-a-pathological-liar/

Trumpin valheiden aikakausi alkaa olla hijalleen ohi – ainakin tällä erää.

Juha Hyrsky

Jaaha lisää Annen kaipaamaa argumentointia lähteenä Washington Times, tuo moonilaisten perustama laatulehti. Moonillehan ilmestyivät Jeesus , Buddha ja varmaan muutkin pyhät ajattelijat, varmaan Paula Whitekin, vaikka ei ollut syntynytkään. Moonilaisethan väittivät, että keskitysleirissä kuolleet juutalaisetmaksoivat vaan Jeesuksen tappamisesta. Joo. Tauno. Jatketaanpa siltä pohjalta tarinaa Bidenin valheista.

Tauno J. Jokinen

”Jatketaanpa siltä pohjalta tarinaa Bidenin valheista.”

OK, …

Tässä lisää:

https://www.nationalreview.com/corner/biden-lies-again-and-again/

Anne Mikkola

Kyllähän noita Bidenin valheita jopa suomalainen valtamedia raportoi vaaliväittelyiden yhteydessä. Ne ovat niin tökeröitä, ja tosissaan esitettyjä, että on ainakin minun vaikea erottaa onko tuo valehtelua vai dementiaa.

Tauno mainitsit taannoin Hurstin hakkeroinnit. Tässä siitä juttu viime keväältä. Oli mennyt minulta ohi. Kaikkiin koneisiin oli helppo vaikka ohi ajaen Trumpin hakkeroitua, mutta nyt ilmeisesti Bidenin joukoilta se ei ollenkaan onnistuisi. heh..
https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000006454310.html?

Juha Hyrsky

No niin korkein oikeus löi luun kurkkuun mölisijöille. Erittäin ihanaa. Idiotia ei sittenkään voittanut.

Markku Hirn

Siellä on tapahtumassa vallanvaihto. Sekä käytännöllisesti että symboolisesti tärkeä puolustusbudjetti meni läpi sellaisella äänen enemmistöllä Trumpin mielipidettä vastaan, että Trump ei voi vetoamalla estää sitä. Trumpilla oli ollut erilaisia ehtoja mutta niitä ottivat vain 13 senaattoria huomioon ja se ei riitä. Selvä kapina Trumpia vastaan. Trump on jäämässä yksin.

Anne Mikkola

”Trump on jäämässä yksin.”
Ei suinkaan. Jo 43 osavaltiota on puuttumassa somejättien erioikeuksiin. Siitähän tuossa Trumpin veto-oikeus-yrityksessä oli kyse. Nosti taas asian framille, mutta ehkä herrat Hirn ja Hyrsky eivät niin pitkälle asiaan perehtyneet.

Trumpille on koko ajan ollut tärkeää lopputulos, ja sitä palvelevat nämä kaikki vaiheet, jos ette ole huomanneet. Ja tulostahan on syntynyt juuri niissä asioissa, joita Trump on ajanut.

Uusin rauha Israelin ja Marokon välillä. Tosi hieno juttu. Tunnen vähän Marokkoa, koska Ruokosen Saara poimi aikoinaan sikäläisten naispoliitikkojen avunpyynnön viesteistään – ei heittänyt sitä roskiin kuten muut tekivät. Suomalaiset poliitikot olivat siellä sittemmin ehkä kymmenkunta vuotta sitten sikäläisten naisten kutsusta opastamasta, miten toimia jotta pääsee parlamenttiin ja kuningas silloin jo teki pesäeroa isänsä diktatorisiin tapoihin. Siellä oli jonkinlaista sovintoprosessia silloin. En muuta oikeastaan tiedä, mutta hienoa, että rauha maailmassa etenee Trumpin tiimin johdolla vielä viime metreilläkin.
Ja roketekin on jo jakelussa.

Markku Hirn

Somejäteillä on melkein monopooli tiettyihin asioihin ja se ei ole hyvä. Mutta nyt ei ollutkaan kyse niitten monopoolista ,vaan siitä että ne voitaisiin panna syytteeseen siitä mitä niillä kirjoitetaan. Siis kun Trump kirjoittaa loukkaavan twitterin niin se ei olisi Trumppi joka joutuisi vastuuseen siitä vaan Twitter joka salli sen julkaisun. Seurauksen olisi sananvapauden kannalta täysin mahdoton tilanne. Firmojen täytyisi luoda valtava sensuuriaparaatti , joka etukäteen tarkastaisi että mitään sopimatonta ei julkaistaisi. Kaikkien jotka kirjoittelevat noilla alusteilla joutuvat sopeutumaan niiden sensuurien rajoituksiin jo etukäteen. Näin tapahtuu jo Kiinassa. Demokratioissa mielipiteet taistelevat mielipiteiden kanssa . Se on dynaaminen prosessi joka on aivan muuta kun sensuuri.

Lähtökohta Trumpin kiukulle on ollut se että Googelin ja muitten vapaus on sallinut hänen arvostelunsa vaikka hän on koko ajan kehottanut Googelia & co sensuroimaan tuollaisen asiattoman kritiikin häntä kohtaan.
Asenne on sama kun hänen näkemyksensä vaaleista. Nimittäin se, että kaikkihan tietävät että hän voitti vaalit monella sadallatuhannella äänellä. Kaikki mikä on häntä vastaan ei voi olla totta.

Mikä huvittaa on se että jos laki olisi mennyt läpi, mitä se ei tehnyt, niin hänen twitrauksensa olisi myös joutunut sensuurin kohteeksi. Tätä hän ri lainkaan tunnu ymmärtävän. Se ei nyt minua ihmetytä. Hänen logiikansa on jo tuttua, eikä sille voi tehdä muuta kun todeta että se ei tule yhtenäiseksi todellisuuden kanssa, vaan hän tulee luomaan oman todellisuutensa aina loppuun asti.

Anne Mikkola

Et nyt itse taida ymmärtää asiaa laisinkaan. Somejätit ovat sanoneet olevansa alusta mielipiteille (ei poliittinen sensori), ja se on antanut niille etuoikeuksia. Nuo etuoikeudet nyt pitää poistaa. Se on ainoa tie. Monopolit jo anti-trust lakien mukaan voinee pilkkoa. Tämä ei jää tähän.

Edelleen voi perustaa alustoja ihmisille julkaista mielipiteitään – myös poliittisia -mutta silloin ei voi alkaa sensuroida esimerkiksi poliittisia mielipiteitä. Toki tappouhkaukset ja sellaiset on eri asia. Googlet, twitterit sun muut ovat nyt jo sama kuin Kiina. Kiina niille varmaan opettikin, miten sensuroida haluamansa pois.

Juha Hyrsky

Ei Twitter ainakaan mitään sensuroi. Siellähän tuo Trump edelleen levittää sataan kertaan valheiksi todettuja väitteitään ja riemukasta on kyllä niiden kommentointi. Trump tekee itsestään juuri sen mieleltään tasapainottoman vauvapellen, joksi hänet on jo pitkään kuvattu.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial