Blogimetsä 2012-2016: Kaipaatteko blogejanne?

Muinoin oli puhetta, että vanhasta Blogimetsästä julkaistaan arkisto tänne. En tiedä kaipaako sitä kukaan? Haluatteko sitä julkiseksi? Se on mahdollista laittaa niin, että myös keskustelut ja tykkäämiset sun muut ovat blogin yhteydessä luettavissa. Tuomaksella se on aika pitkälle tehty, mutta ei ihan.

Itse olen opiskelut noita tietokanta sun muita kuvioita sen verran, että onnistuin poimimaan vanhan Blogimetsän arkistoista omat blogini pötköön niin, että siinä on pvm, otsikko ja sitten blogiteksti (ilman kuvia ja kommentteja).  Tuo on helppo tehdä sillä ohjelmalla, jonka väsäsin. Eli jos joku haluaa pötkön blogeistaan vuosilta 2012 joulusta vuoden 2016 loppuun, niin voin semmoisen tiedoston halukkaille luoda ilman, että sitä laitetaan julkisuuteen, mutta voitte halutessanne siitä poimia kaikki kirjoittamanne blogit.  Sain lopulta ääkköset sun muut toimimaan niin, että tekstiä on visuaalisesti miellyttävää lukea.

Mun omia blogeja oli kait keskimäärin yksi kolmessa päivässä, ja tuosta tuli monta sataa sivua tekstiä. Oi noita aikoja… huh huh.

Vielä ainakaan en ole selvittänyt, miten Tuomas on saanut tuon kokonaisen arkistoversion aikaiseksi. Olen siis nähnyt sellaisen version teksteistäni, jossa on kommentitkin mukana. Se koostuu vain useista tiedostoista ja sikäli vähän hankala jakaa.

Mutta siis kertokaa, mikä on mieltymyksenne. Jos kaipaatte arkistoa tänne julkisuuteen, niin voisin ennen joulua vielä ehkä yrittää perehtyä lisää tuohon Joomlan tietokantaan ja siihen, miten sieltä niitä datapalasia poimitaan ja pyöritellään. Yrittää selvittää Tuomaksen koodia loppuun asti ja miettiä mitä sitten voisi haluta.

Aikamoisia mahdollisuuksia tämä PHP ja MySQL tarjoavat, kun vaan pääsee kaikenlaisiin optioihin sisälle. Tunnit ja yöt ja päivät vierähtävät hetkessä kun näiden kanssa ryhtyy eksperimentoimaan. Mulla on tietysti ollut aika paljon ihan perus-perus-asioissa opiskeltavaa, että ymmärtää tätä isompaa infrastuktuuria mitenkään päin. Tuomas on kivasti vinkannut aina vähän eteenpäin siinä, mistä harjoituksia jatkaa.

Näiden avulla olen hommaa opiskellut yritys-erehdys-metodin ja mallioppimisen lisäksi:

https://www.codecademy.com/ 

https://www.w3schools.com/php/

Siitä vaan opiskelemaan, jos on aikaa ja energiaa.

Meillä on siis WordPress-ohjelmisto, joka on ladattu hostingpalvelun palvelimelle, jonne sitten WP muodostaa tietokannan omia aikojaan, jossa kaikki blogiston tiedot ovat riveinä. Sieltä sitten pitää SQL-komennoilla etsiä haluamansa ja käsitellä PHP:llä sitten eteenpäin. PHP on se kieli, jolla kommunikointi tämän maanpäällisen näkyvän elämän ja tietokannan välillä toimii.

Näistä eri kielipalasista voi värkätä tiedoston, joka tekee kaiken ja tuottaa sen mitä sen haluaa tuottavan. Aika hieno systeemi. Paljon on valmiiksi mietittyjä palasia ja ohjelmointikielen palikoita, joista kokoamalla saa aikaan haluamaansa. Ei tämä niin mahdotonta ole, etteikö vanhakin voisi oppia – ainakin jotain.

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 kommenttia artikkeliin ”Blogimetsä 2012-2016: Kaipaatteko blogejanne?”

 1. Minusta tuntuu, että ne jotka näitä blogeja haluavat niin voivat ilmoittaa tässä siitä. Minä kyllä mielelläni ne näkisin.

  Ja kiitos Annelle viitseliäisyydestä, että jaksat puuhata tämän Blogimetsämme hyväksi. Itselläni on ollut kovin raskas vuosi mutta nyt alkaa helpottaa. Kyllä tästä vielä selvittiin kunnialla.

 2. Sanopa nyt Tuomo, jos saisit vapaasti valita ilman mitään murheita mistään, vain painaa äänestysnappulaa, kumpi parempi:
  – laitetaan arkisto tänne näkyville, niin että on sivu, jossa on lista vanhoista blogisteista ja heidän nimistään linkki heidän blogeihinsa keskusteluineen kaikkineen (tai ilman niitä). Tuohan taisi olla Kotimaa24:n tapa. (En tiedä, onnistuisiko tuo minun voimin, mutta voisi olla kiva koittaa, miten pitkälle onnistuisi aivojen venyttäminen).

  – laitetaan näkyviin blogit sillä lailla kuin lähetin sinulle

  – lähetetään vain blogitestit pyynnöstä, kuten laitoin sinulle.

  En oikein itsekään tiedä, haluaisinko että kaikki selvitykseni näkyisivät julkisuudessa, mutta toisaalta ilmeisesti google ei arkistosta osaa dataa pahemmin poimia.

  Tuolloin blogisteja oli muuten aika hurja määrä nykyiseen nähden.

  Kotimaa24 muuten avaa uutiset ja blogit avoimiksi uudelleen tammikuussa.

 3. Kysymykseesi vastaukseni tulee kovasti viiveellä. Olisin avoimen linjan kannattaja eli vaihtoehdoista ensimmäinen lienee mieluisin.

  Ai avaako Kotimaa24 uutiset ja blogit avoimiksi ensi vuonna. No jo oli aikakin. Ei sitä ”lehteä” ole luettu aikoihin ja kirkon tiedotus on kaiken kaikkiaan kuin lehmän henkäys kun pitäisi olla kuin ikuinen myrsky. Sitä ei käytännössä ole ollut enää aikoihin taikka on ollut kovin kaistapäistä yhden linjan propagandaa.

 4. Kyllä mielelläni näkisin wanhoja blogeja ja kommenttejakin. Käytän lähde-aineistona kirjaani ’Salattu Raamattu’. Siihen tulee 666 sivua.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.