Vihollisen ympäröimänä osa 9

9. Oikea ajattelu

Länsimainen sekulaari ajattelu edellyttää, että ilmaisun pitää olla vapaata. Tämä tietysti tuntuu vaistonvaraisesti oikealta. Totalitaaristen systeemien historia (Natsi-Saksa, Neuvostoliitto, Kiina, Pohjois-Korea jne) osoittaa mitä seuraa jos tämä unohdetaan. Median tehtävänä pitäisi olla totuuden paljastaminen, toimiminen hallinnon vahtikoirana. Samoin tietyt salaisten asiakirjojen ja pimeiden rahavirtojen vuodattaminen ovat osoituksia totuuden tavoittelemisesta.

Valitettavasti toisen suuntainen tendenssi on nousemassa yhä voimakkaammaksi. On alettu puhua ns. ’poliittisesta korrektiudesta’. Jostakin syystä yleinen mielipide tuntuu määräävän, että on oltava vain yksi oikea käsitys asioista ja media pitää tätä yllä. Samoin somessa tämä vallitseva käsitys tuntuu olevan vallalla. Nimenomaan eettisissä asioissa on ainoastaan yksi oikea mielipide ja jokainen, joka vastustaa sitä, on epäilyttävä. Somessa on kuitenkin kaikenlaisia mielipiteitä, mutta palveluntarjoajat ovat alkaneet sensuroida näitä poliittisista ym. syistä. Esim. vanha kristillinen käsitys etiikasta ja luomisesta on julistettu vaaralliseksi, ja se vaietaan mediassa. Se mikä tuomitaan vaaralliseksi on poistettava. Media on lähestymässä ajattelun kontrollia, vrt. Orwell 1984.

Poliittinen korrektius on suoraan vastoin ajattelun ja ilmaisun vapautta. Toisaalta tahallinen ihmisten loukkaaminen on paitsi tyhmyyttä, myös lähimmäisenrakkauden vastaista. Joka tapauksessa oikeus ilmaista mielipiteensä on olennaista ihmisen arvokkuudelle. Ja mitä tärkeämpi aihe, sitä tärkeämpää on oikeus sanoa sanottavansa.

Miten ajattelun vapaus voidaan pitää yllä? Evolutionistinen ajattelu maailmankaikkeuden ja ihmisen alkuperästä perustuu siihen, että ei ole mitään oikeata vapautta, vaan kaikki on vain sattumanvaraistten prosessien aikaansaannosta ilman mitään päämäärää ja tarkoitusta. Tällöin mitään vapautta ei voi olla.

Vasemmistossa vapaa ajattelu on anomalia, koska oikea ajattelu on aina poliittista. Toisin sanoen yksilö ei ilmaise ajatustaan yksilönä, vaan osana poliittista (tai talodellista) ryhmää, osana luokkataistelua. Oikea ajattelu on ryhmän ajattelua (Jordan Peterson). Postmodernistit ja post-totuuden ajajat hylkäävät kokonaan ajattelun ja pitävät kaikkea puhetta valtapelinä. Ainakin se tulkitaan ilman todellista, absoluuttista merkittävyyttä.

Kristillinen käsitys on että Jumala on luonut kaiken ja että ihminen Jumalan kuvana on saanut vapauden toimia päämäärähakuisesti ja löytää merkityksen itselleen ja maailmankaikkeudelle. Tämä johtaa siihen, että ihmisen pitää toimia vastuullisesti, kunnioittaen jokaista ihmistä ja luomakuntaa. Ihmisen aatelismerkki on hänen vapautensa, myös ajattelussa.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

2 kommenttia artikkeliin ”Vihollisen ympäröimänä osa 9

  1. Kylläpä sinulta tulee punnittua tekstiä.. Oletko kirjoittamassa tästä jotain kirjaa tms.?

  2. Tuskin näistä tulee kirjaksi asti, kunhan puran elämänkokemustani.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.