Valtiopäivien avajaisten henki ja kunnia

Valtiopäivät avattiin ja kansanedustajat palasivat duuniin joulun vietosta. Avajaisiin kuuluu luonnollisesti jumalanpalvelus, vaikka sanotaankin, ettei Suomessa ole valtionkirkkoa, vaan kansan kirkko. Eikä valtiovalta noin muuten ole synkronoitu teologisiin seikkoihin ja dogmeihin. Eikä Suomi ole teokratia.

Jumalanpalveluksen suoritti Helsingin uusi piispa, Teemu Laajasalo. Niin raamatullista. Matteuksen evankeliumissa luku 15 jakeessa 14 lukee: ”… he ovat sokeita sokeiden taluttajia”.  Kyllä. Teemu Laajasalo on oikein osuva pappi nyt kaitsemaan valtiovaltaa. Onhan hän muutenkin eliitin mieleen. Hänen kirkossaan kaikki saavat äänensä kuuluville, niin herrat kuin narrit, niin homot kuin homofoobikot, niin misogyynit kuin naispapit, niin rehelliset kuin koijarit. Ja hän itse on tullut tunnetuksi hieman suurpiirteisestä työnantajan luottokortin höyläyksestä, hotellisviiteistä, samppanjoista ja muusta pikkuluksuksesta, joilla Herra on nöyrää palvelijaa joko siunannut tai tätä koetellut. Miten vain.

Teemu Laajasalo ei liene nyt valtiopäivien avajaiskinkereillään muistellut Matt. 25. lukua, joka on tanakkaa tavaraa, kaikille tasapuolisesti. Jakeissa 27 – 28 varmasti on nykyhallituksellemme mieluista tekstiä ja sitä nähtävästi on tunnollisesti noudatettu:”Sinun olisi siis pitänyt jättää minun rahani rahanvaihtajille, niin minä tultuani olisin saanut omani takaisin korkoineen. Ottakaa sen tähden leiviskä häneltä pois ja antakaa sille, jolla on kymmenen leiviskää. Sillä jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hänellä on oleva yltäkyllin; mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mikä hänellä on.”

Matteuksen evankeliumissa on kyllä tosin muutakin, mikä ei välttämättä tule hallituksemme ja sitä tukevien kansanedustajien mieleen edes Helsingin tuomiokirkossa Sanan kuulolla ollessaan. 25. luvussa sanotaan näin, jae 40: ”Totisesti minä sanon teille: kaikki, mitä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle”. En ole aivan varma, mutta oletan Laajasalon jättäneen tämän jakeen nyt väliin.

Presidentti, tuore iskä ja wanha kamreeri, Sauli Niinistö varoitti avajaispuheessaan leveästi elämisestä nyt kun talous on kääntynyt parempaan. Että siihen harhaan ei ole varaa. Turha varoitus – nykyhallituksemme ei todellakaan aio harhailla, vaan leiviskä tulee edelleenkin menemään kymmenen leiviskän luo ja köyhältä otetaan se vähäkin pois. Ja uusi puhemies Risikko omassa puheessaan totesi,  että ”eheässä Suomessa kaikki pidetään mukana”. Ja niinpä hänen puolueensa onkin kiitettävästi pitänyt huolta terveysfirmojen ja etujärjestöjen pysymisestä sotepäätösten teossa mukana. Aivan justiinsa jälleen eräs kykypuolueen kansanedustaja jätti kansanvaltaleikin kesken ja siirtyi edunsaajien leipiin, lääketehtaitten lobbariyhdistykseen. Leiviskä sille, jolle leiviskä kuuluu. Hallelujaa!

Mainittu Raamatun kohta Matt. 25:40 ei välttämättä tule mieleen nimitettäville ministereillekään, kun he juhlallisen pönäköinä ja totisina vannovat käsi Raamatulla ministerin valansa. Heti seuraavassa hetkessä he ovat mukana päättämässä asioista, jotka heikentävät juuri näiden vähimpien veljien asemaa. Sana ”veljet” tulee Raamatusta. Pitäisi kai näinä aikoina käyttää sukupuolikorrektimpaa sanaa henkilö. Aktiivimalli oli vasta overtyyri hallituksen seuraaville keitoksille työttömien luusereiden kepittämiselle. Jatkoa seuraa kesällä.

Yksi ministeri ei osallistunut valtiopäivien avajaisiin. Ulkoministeri Timo Soinilla oli tärkeämpää menoa. Eikä hän olisi katolisena tietty tuntenut oloaan mukavaksi luterilaisen luopiopiispan saarnattavana. Amerikassa oli presidentti Trumpin rukousaamiainen. Se ulkopolittinen suuri tapahtuma, josta yksi ex-presidenttiehdokas oli käynyt hakemassa ulkopoliittista substanssia. Timo Soini lähti siis valtion kustannuksella rukoilemaan Yhdysvalloille ja sen liittolaisille Jumalan siunuuta. Vaimo lähti mukaan, niin ikään valtion piletillä. Mutta hän onkin lääkäri ja pitkät lentomatkat voivat olla hankalia tietyn painoindeksin omaaville. Siis aivan asiallista valtion rahojen käyttöä.

Vuonna 2017 neljä uutta ministeriä siis lausui ministerin valan ja nyt pian uusi ulkomaankauppaministeri tekee saman. Mutta jo ne edelliset valat vannottiin itse asiassa lain vastaisesti. Aikookohan valtioneuvoston valtiosihteeri Paula Lehtomäki rikkoa lakia jatkossakin? Asia on tietysti paljon pienempi kuin se, minkä Lehtomäki teki ministerinä ollessaan. Nimittäin hän käytti sisäpiiritietoa ja merkitytti perheelleen tukevat osakkeet Talvivaarasta. Tässä tosin ahneus kävi lankeemuksen edellä, kun osakkeiden arvo suli kuin talven lumet.

Mutta siis vuoden 2017 alusta voimaan tulleessa laissa tuomarin vala poistui. Ministerin tulee nykyisin antaa tuomarin vakuutus ja virkamiesvakuutus tai virkamiesvala. Virkamiesvala on uskonnollinen. Nuo neljä ministerit siis vannoivat vanhan uskonnollisen tuomarivalan, jollaista lain mukaan ei enää olisi pitänyt vannoa. Kukapa paremmin tuntisikaan lait, varsinkin suoraan heitä koskevat, kuin ministerit ja valtioneuvoston korkein virkamies? Näin se käy.

Miksipä ministeri enää lausuisi uskonnollisia loitsuja maalliseen tehtäväänsä asettuessaan, kun ei tasavallan presidentti eikä eduskunnan puhemieskään enää moisia mumise, vaan antavat aivan maallisen juhlallisen vakuutuksen. Muuten, nykyisin on valtiopäivien avajaisissa uskontoneutraali vaihtoehtokin. Vapaa-ajattelijain liitto ja humanistiliitto ovat järjestäneet tällaisen tilaisuuden nyt kaksi kertaa. Suurin osa kansamme edeskäyvistä menee kuitenkin painamaan päänsä nöyrästi rukousasentoon Herran huoneeseen. Hakevat siunauksen tuleville toimilleen köyhiä persiille potkiessa.

Luulin, että valtakunta sai viimein prinssin, kun ikinuori presidenttimme pojan sai heti uudelleenvalintansa jälkeen. Lehtijuttuja luettuani. Mutta ei. Meille onkin syntynyt Messias ja Vapahtaja! Kiitos, kunnia ja ylistys olkoon! Sitä ne viime aikojen taivaan tulipallot ovat tietäneet! Tämä tervehdys on siis Kallion seurakunnan. Se seurakunta jaksaa yllättää aina. Sieltähän se Helsingin uusi piispakin on. Ja tämän kirkkoherruuden aikaisia luottokortti- ym. sotkuja vielä selvitellään. Ja ans kattoo, kuinka uuden piispan käy.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 kommenttia artikkeliin ”Valtiopäivien avajaisten henki ja kunnia

  1. No en ole syventynyt aiheeseen kuten en oikein muuhunkaan. Nuo tiedot on nähtävissä ja poimittavissa kenen hyvänsä. Nuo ministerien valanvannomisjutut löysin vapaa-ajattelijoiden sivuilta. Nämä on sellaisia pikkujuttuja, joita ei juuri julkisuuteen tule. Ja varsinkin, jos vapaa-ajattelijat näitä esiin tuo, ovat ne tietty epäilyttäviä…

    Jos vapaa-ajattelijat ovat yleisön mielestä epäilyttäviä, niin ne edeskäypämme, jotka päätöksiä tekevät rikkaita suosien ja köyhiä sorsien ja mielellään näyttäytyvät Herran nuhteessa olevina, eivät sitten ole epäilyttäviä. Tässä on melkoinen ristiriita.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.