SRK:laisessa Päivämies-lehdessä pestään paitoja oikein olan takaa

Erkki Hurtig on hyvä ystäväni, olemmepa olleet aikanaan myös yhtiökumppaneita. Hän on myös vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen sisälle kasvanut, ollut sen saarnamies kunnes siirretiin syrjään tältä paikalta. Kävi läpi rankan ”hoitokokous” jakson Tornion rauhanyhdistyksessä, jonka myös nauhoitti. Olen kuunnellut nauhat, katsonut Erkistä tehdyt ohjelmat tv:stä ja puhunut hänen kanssaan kymmeniä kertoja aiheesta.

Nyt hän on muutamia kertoja avannut sanaisan arkkunsa Facebookissa ja saanut aikaan hyvin kiinnostavia keskusteluja. Itse olen jo pitkään arvostellut tätä pelolle ja mitätöimiselle rakentuvaa uskon vallan keskittymää ja todennut sen aikaansaaneen aivan liian paljon pahaa. Kaikki lestadiolaisuudessa ei ole huonoa mutta anteeksiantamatonta on ihmisten kohtuuton mitätöinti.

Nyt tämä sama kotona pidettävä hoitokokouskäytäntö ulottuu jo ovelta ovelle myyntiin. SRK:laisen liikkeen sisältä on syntynyt miljonäärejä todella räikeillä suoramyyntiopeilla vanhojen ja puolustuskyvyttömien ihmisten pelkoa hyväksikäyttäen. On luotu tunnelma, että kotisi hajoaa, katoaa taikka vähintäänkin sortuu ja sinut pelastaa vain tämän liikkeen/yrityksen hyväntahtoisuus, jolla on hintansa, kallis hinta vielä kaiken lisäksi.

Kaiken tämänkin avuttomien ihmisten hyväksikäytön lestadiolainen keskusjohtoinen valta siunaa niin, että kertoo kuinka Jumala on liikkeen yrittäjiä siunaten antanut tämän rikkauden näille yrittäjille.

Totuus on toisenlainen. Hoitokokouskäytännön mukainen oppi myyntityössä pätee erinomaisesti. Pelastut vain uskomalla mitä sanon ja irti pelosta ja kotisi sortumisesta pääset vain allekirjoittamalla tilauksen/sopimuksen.

Erkki Hurtig antoi minulle luvan lainata suoraan tämän Facebook päivityksensä. Laitan linkin tähän fb:n sivuille joka näytti olevan avoin eli pääsette lukemaan myös kommentit.

tuomo

Vainajan häpäisyä ( mahtaa olla rikos?), uhrien kärsimysten väheksyntää. Vanhoillislestadiolaisen liikkeen, SRK:n…

Julkaissut Erkki Hurtig Perjantaina 18. lokakuuta 2019

”Vainajan häpäisyä ( mahtaa olla rikos?), uhrien kärsimysten väheksyntää. Vanhoillislestadiolaisen liikkeen, SRK:n äänenkannattaja Päivämies julkaisi tämän viikon lehdessä kirjoituksen jossa julmia hoitokokouksia vähätellään kertomalla että joku teki niissä parannusta Aku Ankan lukemisesta tai ulkomaanmatkoista. Asiat ei kuitenkaan olleet mitenkään helppoja ihmisille joita tällaiseen kokokuksissa ohjaattiin. Oli valittava taivas- tai helvettiosuuden väliltä.

Tuhansien ihmisten mielenterveys järkkyi, monet eivät jaksaneet elää. Näitä kokouksia pyöritti , ja kutsui koolle SRK ja sen työvaliokunta. He olivat lähes aina paikalla, ja heidän kädennostonsa ratkaisi saako ihminen anteeksi vai ei. Seuraväki katsoi nouseeko SRK:n miesten käsi anteeksiantoon.

Jos anteeksipyyntö tapahtui väärällä sanalla, se voitiin kieltä. Joillekkin ihmisille, joita muiden eteen meneminen hirvitti , heille ystävälliset veljet saattoivat kirjoittaa lapulle anteeksipyynnön aiheen, sanatarkasti.

Kirjoitus antaa ymmärtää että kokoukset loppuivat 22.11.1979, kun eräs keskeinen henkilö vapautettiin kaikista SRK:n tehtävistä. Tosiasia on kuitenkin että tietyntyyppiset hoitokokoukset loppuivat siksi että arkkipiispa Mikko Juva ansiokkasti ryhtyi vaatimaan niiden lopettamista.

Julkiset, väkivaltaiset, hoitokokoukset vähenivät kyllä merkittävästi, mutta sisällöltään vastaavat kokoukset ovat jatkuneet tähän päivään asti, ja jatkuvat edelleen ellei niille tehdä loppua. Edellisessä postauksessani on linkki hoitokokouksesta jossa sain ”rakkaudellista” hoitoa ihan olan takaa rovasti Erkki Piriltä. Hän on edelleen SRK:n toimitusneuvoston vaikkutusvaltaisin jäsen, mikä kyllä näkyy tässä alla olevassa kirjoituksessa. Piri sai kokouksesta tuomiokapitulilta vakavan varoituksen hengellisestä väkivallasta, mutta se ei vaikuttanut häneen asemaansa SRK:ssa ja yhtenä liikkeen johtohahmona

On käsittämätöntä että SRK ja sen pää-äänenkannattaja sälyttää kaiken vastuun hoitokokouksista yhden poisnukkuneen henkilön harteille, kun hommaa oli toteuttamassa lukuisat puhujat ja pappismiehet ympäri Suomea, ja Ameriikkaa myöten, SRK-johtoisesti. Olen pyyhkinyt ko henkilön nimen pois tekstistä, ja tulen poistamaan kommentit jos hänen nimi mainitaan. Hänen nimeensä ei ole mitenkään tärkeä tässä kokonaisuudessa, kun vielä kerrotaan että hän vanhoilla päivillä katui kaikkea, ja olisi halunut asioita korjata julkisesti, mutta se häneltä kiellettiin.

Vuosikymmeniä on ylläpidetty illuusiota että hoitokokoukset olivat ” rakkaudellisia keskusteluhetkiä”, ja nyt yritetään Aku Ankalla keventää koko juttua , ja samalla sälyttää kaikki syy yhden miehen harteille.

Oikea syyllinen näihin on sielun vihollinen, eli Saatana. Raamattu ja Pyhä Henki ei ohjaa ihmisten alistamiseen ja tuhoamiseen, vaan lähimmäisen rakastamiseen

PS. Suuriin osa tuntemistani lestadiolaisista on mahtavia ihmisiä. He ansaitsisivat parempaa ”huolenpitoa”.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

16 kommenttia artikkeliin ”SRK:laisessa Päivämies-lehdessä pestään paitoja oikein olan takaa”

 1. Laitan tähän kommentiksi Erkki Hurtigin kommentin jossa hän viittaa siihen miksi Päivämies kirjoitti mitä kirjoitti.

  Erkki Hurtig: ”Päivämiehen kirjoitus yrittää olla vastaus viikko sitten Oulun tuomiokirkossa esitettyyn Lestadiusopperaan. Oopperan teemana oli kirjettä nykyajasta kuolinvuoteella olevalle Lestadiukselle. Kirjeissä kolme eri järkyttävää tosipohjaista tarinaa, joissa selvästi tulee esiin hengellinen väkivalta ja hoitokokukset. Aiheet ei liity ”Aku Ankkaan”, vaan asioihin jotka ovat ihmisellä syvällä, ja tosi merkityksellisiä. Heidän mitätöintinsä on kamalaa, ja Lestadius järkyttyy kun hän lukee kirjeet. Enkeli Sofia sanoo oopperan lopussa Lestadiukselle ;
  ”Kaikkein hirveimmät teot: niitä tehdään aina silloin, kun ” ”Jumalaa” käytetään lähimmäisen koskemattomuuden loukkaamiseen. Silloin aukeavat Helvetin portit.”
  SRK:n ”vastine” oli tosi huono. Ooppera olisi myös kannattanut käydä katsomassa ennen kuin julkaisee perättömiä juttuja.”

 2. Miksi muuten nuo ihmiset, ne kertomasi mukaan ”mahtavat ihmiset” jaksavat olla tuossa selvästikin tympeässä ja sisäänpäin lämpeävässä liikkeessä? Usko ”oikeaan” oppiin tms.?

 3. Yki, se lähtee siitä, että jos lähdet liikkeestä niin koko elinpiirisi katoaa. Sinut heitetään syrjään kaikesta eikä edes tervehditä. Tämä seurakuntaoppi mikä on rakennettu tähän vanhoillislestadiolaisuuteen on vähintäänkin yhtä julma kuin pahimmat rikollisiksi tuomitut moottoripyöräjengit eronneita jäseniään kohtaan. Sen lisäksi että tässä elämässä joutuvat syrjityksi niin tulet tuomituksi helvettiin.

  Lähinnä ”mahtavia” ihmiset näissä herätysliikkeissä ovat siitä syystä, että jaksavat tehdä työtä näiden sairaiden ilmiöiden poistamiseksi kristillisyydestä. Minä en tällaista uskon ”jengiytymistä” nää mitenkään terveenä ilmiönä. Olen siitäkin kirjoitellut aika paljon. Uskova sanalla on myös hyvin negatiivinen merkitys myös kristitylle. Puhuisin ennemmin evankeliumiin kiinnittyneistä ihmisistä. Se on se ”ideologia” joka on oikeasti vapauteen vapauttavaa ja monia yhtieskunnallisia ongelmiakin ratkovaa elämän pohjaa antavaa tietoa. Sillä on merkitystä mutta se ei tee ihmisestä mitenkään erityistä. Ihan samanlainen kuin kaikki muutkin.

 4. Joo, tiedän tuon hylkäämisen ja karttamisen. En vain ymmärrä, miten voi olla tuollaisessa, jos tai kun tietää välittämisen ja yhteydenpidon, jopa sukulaistenkin, olevan kiinni ”oikeasta” uskomisesta ja olevan sikäli tyyten vilpillistä. En kyllä itse kykenisi.

 5. Ymmärrän kyllä ajatuksesi. Kukaan ei vain syntymäänsä voi määrittää ja saa juuri sellaisen kodin ja sisarukset kuin saa. Mielellään heistä pitää viimeiseen saakka kiinni. Eihän tuo ole missään suhteessa mihinkään. Minä ihmettelen miten Suomessa saa tällainen oppi ja herätysliike toimia jossa syntyy hirvittävän paljon rikkinäisiä ja mielenterveydeltään horjutettuja ihmiskohtaloita.

  Vaikka olenkin vakaa kristitty niin minä en tällaista hyväksy misään tapauksessa. Mikään liike ei saa eikä voi perustua tämän tapaiseen väkivaltaan.

 6. ”Minä ihmettelen miten Suomessa saa tällainen oppi ja herätysliike toimia jossa syntyy hirvittävän paljon rikkinäisiä ja mielenterveydeltään horjutettuja ihmiskohtaloita.”

  Tuossa hiljattain poliisi lopetti Päivi Räsäsen vihapuhetutkinnan todeten, että Raamatun siteeraamisen kieltämisellä kiellettäisiin myös Raamatun esilläpito. Uskonnonvapaus on varsin vahvasti perustuslain suojaama ja uskonnon varjolla saa harjoittaa monenmoista pahuutta.

  Nämä vanhusten luona kiertelevät ovelta ovelle kauppiaat ovat täällä Oulussa aikamoinen rikollisjengi. Meillekin soiteltiin ja sovittiin tapaamista Oulun Energian nimissä. Arvasin heti, että kyse on lestahuijauksesta ja varmistin asian Oulun Energiasta. Selvisi, että todellakin olivat lestaryppään huijarimyyjiä. ”Suruttomalle valehtelu ei ole syntiä.” Näillä huijareilla on jonkilainen rinki ja jakavat keskenään tietoa helpoista huijattavista.

  Moottoripyöräjengienkin kannattaisi perustaa usonto, jonka nimissä teksisivät rikoksiaan.

 7. Ihan oikeasti tuo vinkki moottoripyöräjengeille niin tekee heidänkin toimistaan laillisia. Olin viime viikolla lähdössä setäni hautajaisiin kun ovelle tuli salajojakauppias. Mainittakoon, että meillä salaojat ovat totaalisen kunnossa viitisenvuotta sitten tehdyn täysremontin jäljiltä, ja tarkista niiden toimivuuden vuosittain, kun minulle neuvottiin miten se tehdään.
  Yritin tuolle ovelle tulleelle lestamyyjälle sanoa että emme kaipaa mitään mittauksia mistään vaan nyt kun vielä pääset tontilta vikkelästi pois niin hyvää päivän jatkoa. Hänellä oli joku mittari kädessä ja väkisin oli tunkemassa itseään talon sisään, ”ei vie kuin puoli tuntia”. En minä tiedä miten talon sisältä mitataan salaojien toimivuus.

 8. Olet päässyt lestahuijareiden ikämiesrekisteriin. Siinä vaiheessa kun ikä vie järkeä päästä alat uskoa kaikenlaisiin mittari kädessä kulkeviin varkaisiin. Tämä on tosi surullista touhua tältä uskonjengiltä.

  Olisit saanut tarkat tiedot, miten salaojasi ovat tukossa ja talosi hajoamassa. Sitten ylihintainen tarjous ongelman korjaamisesta. Näin nämä huijarit meilläpäin toimivat.

  Minulle soitti vakuutuskauppias. Siirsi autovakuutukset ihan omin luvin toiseen yhtiöön. Kun olin siirtänyt takaisin yritti vielä uudestaan.

 9. ”Selvisi, että todellakin olivat lestaryppään huijarimyyjiä. ”Suruttomalle valehtelu ei ole syntiä.”

  Onpa ikävä kuulla ja hiukan yllättävää. Muistan kun aikoinaan K24:llä selitit, kuinka lestadiolaiset ovat hyväksi mille tahansa yhteisölle/yhteiskunnalle. Puhuit lestadiolaisvastaista vihapuhetta vastaan ja ihan uskoin, että ovat rehellistä porukkaa. Oma katto vielä pitää vettä kuitenkin.

  Tuohan kuulostaa hiukan samalta kuin eräskin muslimi Helsingissä: Viinaa saa vapaasti juottaa suruttomille ihan työkseen, muuten pahanpäiväistä syntiä..

 10. Joo, …

  Tämä mafian muodostuminen on aika uusi ilmiö. Ainahan lestadiolaisilla on ollut ne omat verkostot, joissa kaveria autetaan. Minusta se on ihan ok.

  Olen ollut huomaavinani, että liike on sisältä käsin maallistumassa – kuulutaan joukkoon, mutta ei oteta opetusta vakavasti. Varmaankin tällainen röyhkeä bisnesahneus johtuu osittain tästä maallistumisesta.

  Rauhanyhdistyksissä olisi taas tarvetta hoitokokouksille, että saataisiin huonot henget ojennukseen.

 11. ”Raamatun siteeraamisen kieltämisellä kiellettäisiin myös Raamatun esilläpito.”

  Jos mikä tahansa yhtäpaljon kovaa pornoa ja väkivaltaa sisältävä maallinen kirja olisi julkisesti alaikäisten saatavilla, asiasta nousisi kauhea möly

 12. Kyllä vain. Nimenomaan se mittari oli jo etukäteen kalibroitu suruttoman asetuksiin. En tiedä käyvätkö edes omille kauppaamassa.

  Minusta kotimyynti pitäisi olla sallittua vain kutsusta ja kauppa ei synny vasta kuin se muutaman viikon harkinnan jälkeen vahvistettaisiin.

 13. Jotkut uskonnolliset liikkeet ovat etääntyneet Jeesuksen opetuksesta niin kauas, että he riistävät vapauden olla oma itsensä ja tehdä sitä, mitä itse haluaa. Tällöin astuu voimaan henkinen väkivalta, jota perustellaan uskonnon varjolla. Tätä ei Jeesuksen opetus koskaan tehnyt, vaan hän antoi jokaisen tehdä omat valintansa ja vaikka valinta oli väärin, niin hän kertoi sen, mikä on Jumalan tahto, ja valinnan tehnyt vastaa itse tekemisistään.

  Kristinuskon tarkoitus on näyttää oikea tie, mutta ihminen valitsee itse, mitä tietä kulkee, jos tie on väärä, niin ei häntä sen takia saa hylätä, vaan kohdella rakastavana ystävänä. Ihmisen hylkääminen on kovuuden merkki, jolla ei ole Raamatun kanssa mitään tekemistä.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.