Vihollisen ympäröimänä osa 8

8. Kärsimys

Ihminen pyrkii kaikin tavoin välttämään kärsimystä. Kuitenkin erilaista kärsimystä tulee itse kunkin elämään väistämättä. Jotkut ihmiset tuntuvat vain harvoin kokevan vastoinkäymisiä, mutta useimmat kokevat jonkinlaisia vastoinkäymisiä jatkuvasti, jotkut erittäin pahoja kärsimyksiä. Miksi näin on? Raamatussa Jobin kirja on erinomainen kertomus kärsimyksen kokemisesta. Jotkut väittävät että kärsimys johtuu vääristä elämäntavoista. Jotkut varmasti johtuvat synneistä. Jeesus sanoi että joidenkin suurempi kärsimys verrattuna toisiin ei välttämättä johdu heidän suuremmasta syntisyydestään. Lisäksi ovat luonnononnettomuudet ym. Eikö olisi parempi jos ei olisi ollenkaan kärsimystä?

C.S.Lewis on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan nimeltä Kärsimyksen ongelma, jossa hän selvittää selkeästi ja vakuuttavasti, miksi jonkin verran kärsimystä on välttämätöntä. Eräissä sairauksissa kipuaisti puuttuu, mutta tällainen ihminen ei osaa varoa esim. kuumaa tai teräviä esineitä. Tämä voi johtaa hengenvaarallisiin vammoihin ja tulehduksiin. Kipu siis myös suojelee, mutta auttaa myös ymmärtämään, ettei ole haavoittumaton (eikä kuolematon) ja tarvitsee turvaa ja apua. Se käy ylpeydelle: en olekaan riippumaton (enkä ikuinen).

Kaikkivaltias ja hyvä Jumala voi luoda maailman jossa on pahaa esimerkiksi seuraavista syistä: Rakkaus edellyttää vapautta. Tällöin voidaan valita paha, mistä seuraa kärsimystä muille ja itselle. Toisaalta Jumala voi käyttää pahaa opettaakseen ihmiselle itsestään ja luonnosta. Jotta ihminen oppisi valitsemaan mieluummin hyvän kuin pahan.

Suurin kärsimys on sielun, joka on erossa Jumalasta, elämän antajasta. Hän ei halua kenenkään kärsivän turhaan, eikä viime kädessä että joku joutuisi olemaan ikuisesti erossa Hänestä. Jumalan suunnitelma alunperin oli, että ihminen eläisi paratiisissa hänen yhteydessään. Tällöin ihmisen ei olisi tarvinnut edes sairastua, koska ihmisen ruumiissa on korjausjärjestelmät, eikä kuolemaa olisi ollut. Syntiinlankeemuksessa kaikki pilaantui ja kärsimys on yksi muistutus tästä. Jumala on luvannut, että ne, jotka uskovat hänen valmistamaansa pelastukseen Poikansa Jeesuksen ristintyön kautta, eivät enää tulevassa maailmassa koe itkua eikä parkua. Siellä kärsimys on päättynyt.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.