Helpot syylliset somesta, populismista ja isänmaallisuudesta

Imatralla tapahtui kolmoissurma, jolle ei ole mitään selitystä. Ei edes selityksen paikkaa. Olemme pahoittelun, myötäelämisen ja surun äärellä. Haluan olla mukana joukossa joka muistaa surevia ja näkee toivon paremmasta.

On toki tökeröä enempää pohtia syitä puhumattakaan seurauksista mutta pakko on silti todeta, että jälleen kerran sain ministeri Risikon suulla kuulla kuinka somen vihapuhe on yksi syy tapahtumiin.

Ei ole.

Eikä ole nationalismi, isänmaallisuus eikä liioin populismi, rasismista puhumattakaan. Kyse on aivan varmasti tekijän henkilökohtaisesta ongelmasta, hädästä taikka jostain vastaavasta. Motiivi on olemassa mutta saammeko koskaan tietää niin jää nähtäväksi.
Meille on vain tullut tavaksi selittää kaikki helpoimmalla tavalla. Kevyesti heittää someraivo, vihapuhe ja lopuksi natsikortti kehiin. Kun tappi on irti veneestä niin on turha yrittää löytää muita syitä veneen uppoamiseen kuin on se tapin puute siinä reiässä. Uponnut vene ei nouse pinnalle vaikka minkä selityksen keksisimme asialle eikä liioin vaikka sen tapin sinne reikään osaisimme laittaakin. Pohjassa on ja pysyy ellei joku ymmärrä nostaa ja äyskäröidä venettä tyhjäksi.

Mitä tällä tarkoitan niin meiltä puuttuu tämän hetken maailmassa, Suomessa ja yhteiskunnassa kyky katsoa peiliin. Me hoidamme jälkijättöisesti seurauksia emmekä korjaa syitä. Väkivalta tulee merkittävästi lisääntymään mikäli jatkamme tätä kultturellista kuoleman edistämistä tässä maassa.

Meille on jaettu tämän erinomaisen maan tueksi erilaisia listoja, joissa sijoituksemme on kärkipäässä kaikessa hyvässä, yhteiskunnallisessa hyvässä. Yksilötasolla olemme luisuneet aivan toiseen suuntaan. En mitenkään voi käsittää sitä syyllistämisen määrää mikä kohdistetaan vaikkapa työttömiin, eläkeläisiin, eläkkeelle lähiaikoina jääviin kuten minä itse teen aivan varmasti muutaman kuukauden kuluttua. Poliitikot suorastaan huutavat ihmisten laiskuutta ja haluttomuutta tehdä töitä itsellensä vahingoksi. Vai miten muuten voin tulkita ajatusta, että jos saat ansiosidonnaista päivärahaa toimeentulosi jonkinlaiseen ylläpitoon niin sinun pitäisi mennä jopa ilman palkkaa töihin, alettava vastentahtoisesti yrittäjäksi taikka jotain muuta vastaavaa. Sitten ihmetellään kun virolaiset, bulgarialaiset ja muut tulevat ja suostuvat tähän. Haloo, sehän on päivän selvä asia, sillä meillä minimipalkkakin on heille kotimaansa ministeritason korvaus. Tässä maassa ei vain 600 euron kuukausipalkka riitä mihinkään. Olet edelleen sosiaalipummi ja ruokajonojen asiakas.
Yrittäjänä, jos epäonnistut niin luottotietosi ovat mennyttä ja sen myötä ihmisarvosi. Pankkitiliä ei avata, puhelin suletaan, vuokra-asuntosi menee. Olen kaikille sanonut, älkää koskaan alkako yrittäjiksi kenenkään toisen kehoituksesta ellei teillä ole liikeideaa omasta takaa sekä valtava palo ja halu yrittäjäksi. Se riski kannattaa ottaa vain todella omasta tahdosta.

Työttömän toimeentulon vaihtoehto ei koskaan ole yrittäjyys, ei koskaan.

Mitä tässä maassa pitäisi tehdä, ja mikäli aiotaan oikeasti karsia byrokratiaa niin pitäisi toteuttaa kansalaispalkka niin, että myös ministerit ja kansanedustajatkin voisivat yhtäkään työttömän päivärahaa kadehtimatta katsoa peiliin ja sanoa ääneen, me olemme valta ja me tämän olemme luoneet. Kantakaamme vastuu.

Kun Sipilä ei tiedä taikka muista, kun Soini kääntää takkinsa ja Orpo kehuu kilpailun hoitavan kaiken niin jokaisen heidän tulisi aina tiedostaa, että päätöksen maali on ihminen. Olen katsellut mielenkiinnolla Sipilän kiemurtelua somen tapaisen viestimyrskyn silmässä. Kun ei ole mediaosaamista, eikä asettuminen instutionaaliseen asemaankaan tahdo onnistua, eikä liioin halua muistaa menneisyyttään niin jälki on jokseenkin tämän tapaista. Emaileja lähtee yön tunteina ja mediaa säädetään pääministerin statuksella. Sipilä gate johtaa Yle gateen ja mitä siitä sitten seuraakaan.

Yhteiskunnallisesti olemme peruskysymysten äärellä. Onko kansalla oikeus somekulttuurin luomiseen ilman, että sekin leimataan ala-arvoiseksi roskaksi. Saako ylipäätään roskaa lukea ilman itseinhoa ja syyllisyyttä. Pitäisikö meidän uskoa ministerien ja kanisterien puhtauteen tässä suhteessa.
No ei pitäisi, eipä todellakaan. Likasangot täyttyvät myös niissä piireissä. Somesoppaa kannattaa keittää vaikka heidän kiusaksi asti, kunnes ymmärtävät olevansa osa tätä kokonaisuutta, kohde, syy ja seuraus.

Joulu lähestyy, Joulun sävel soi. Evankeliumin viesti on selvä. Rahanvaihtajien ja valtaapitävien pöydät on kaadettava siellä missä niiden valta ja vastuu eivät kohtaa ihmisiä armollisesti.

Suren mukana surun äärellä luottaen elämän toivoon pahan voittajana.

Hyvää adventinaikaa toivotellen

tuomo

Julkaistu 2.12.2016

Helsingin Mikaelin seurakunnan lahjoittamien urkujen ja Alpo Vähäkankaan rakentaman viulun yhteinen käyttöönottokonsertti kuultiin perjantaina 2.12. klo 18 seurakuntakoti Mariassa, Ylivieskassa. Konsertissa esiintyivät kanttorit Eeva Korhonen ja Teija Siirtola sekä viulisti Tuomo Hirvi. Teija Siirtolan soittaman viulun kansi on tehty Ylivieskan kirkon palosta säilyneestä lattian niskahirrestä.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 kommenttia artikkeliin ”Helpot syylliset somesta, populismista ja isänmaallisuudesta”

 1. Näinhän se menee. Syyllinen löytyy aina ideologian mukaisesta paikasta. Missä muuten Risikko noin sanoi?

  Saitko tuon youtube-kuvan muuten ihan vain laittamalla linkin tekstiin vai miten?

 2. Asiasta hiukan sivuun. Aika jännä jälleen, että media maalasi maailmanlopun tunnelmat, jos Italia äänestää pääministeriä vastaan. Nyt kun äänesti, taitaa käydä jälleen päin vastoin.
  Hesarissa oli tänään juttu siitä, kuinka esitys olisi luonut hyvin keskittyneen vallaan. Suurin puolue olisi saanut automaattisesti enemmistön johonkin ”ylähuoneeseen” vai mikä sen nyt onkaan siellä. Eli koomikkopuolue seuraavissa vaaleissa esim. Kansa sanoi ”ei”. Ja taas median maailman olisi pitänyt romahtaa ja päinvastoin näyttää käyvän.

  Media on aina siinä mielessä luotettava, että kun sanotun kääntää juuri päinvastoin niin tullaan lähelle sitä mitä oikeasti tulee tapahtumaan.

 3. Olet Anne asian ytimessä. Minä odotan sitä rytinää kun Eurooppa herää oikeasti ymmärtämään Eu:n ytimen eli Saksan talouden pönkittämisen loputtomiin saakka. Siitähän tässä on kysymys eli pelko Saksan talouden heikkenemisestä. Italia horjuttaa sitä jo merkittävästi. Brexit ei niinkään. Kreikka oli myös merkittävä mutta me hölmöt lähdimme tähän veneeseen soutajiksi.

  Eikä tämä pahasti mene aiheesta sivuun. Sitä samaa me eletään täällä Suomessa. Hallituksen hätä on aivan muuta kuin suomalaisen yksittäisien ihmisen hätä.

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.