Henkiinherättämistä, uskontoa ja politiikkaa

Perussuomalaiset ovat ilmoittaneet olevansa järkipuolue. Puolue, jossa tehdään päätöksiä aidosti järjen perusteella, eikä mennä tunne edellä. Näin ilmeisesti sitten vihreät, demarit ja vassarit menevät. Eivät perusta politiikkaansa järkeen, vaan uskomuksiin, ainakin mitä tulee Perussuomalaisten luonnehdintoihin. Niitä näki runsaasti nyt menneessä vaalipropagandassa. Uskomukset ovat lähempänä tunnetta kuin faktaa. Tosin sekä uskonnollisissa että poliittisissa liikkeissä pyritään saamaan seuraajat hylkäämään omat tuntemuksensa ja indoktrinoidaan niiden edustama totuus totaalisesti seuraajien mieleen. Voihan Perussuomalaisissa ollakin niin, että siellä järki edellä mennään, ainakin joissakin asioissa. Mutta ei aina, eikä läheskään kaikissa asioissa. Eivätkä kaikki. Vaikka useimmat tietämäni Perussuomalaiset kyllä ilmoittavat olevansa vakaassa uskossa.

Kun tässä olemme Herramme Kristuksen kuoleman ja ylösnousemuksen äärellä, niin voinee tuoda esiin tätä läheltä liippaava asia. Raija Pelli ja Terho Miettinen ovat julkistaneet kirjoittamansa kirjan, ”Harhaanjohtajat – vahvassa uskossa”. Siinä kerrotaan muun muassa tapahtuma se, kun Nokia Mission Markku Koivisto yritti herättää erään kuolleen pastorin henkiin ryhmänsä kera ”Jeesuksen nimessä”. Tämä helluntailaispastori oli syystä tai toisesta päätynyt tekemään itsemurhan ajamalla rekan eteen. Jo obduktion läpikäynyt vainaja ei tietty herännyt. Koiviston manausta eivät paikalla olleet kyseenalaistaneet, vaan sen sijaan yksi vahvauskoisista rukoilijoista epäili, että se, henkiinheräämättömyys, oli vainajan vika. Se ruoja ei vain halunnut takaisin.

Siitä ei paljon ole pidetty ääntä, että ylösnousemuksen ihmeen rukoilijoissa ja odottajissa oli mukana Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko, juuri noihin aikoihin parlamentaarikon uransa aloittanut. Eikä siitä ole kuin kuusi vuotta. Ei hän, eikä kukaan muu ole muistellut tätä kalmanhajuisen absurdia performanssia. En tiedä, onko tuossa kirjassakaan siitä mainintaa. Sama se, vaikka syytä kyllä olisi. Ei ihminen kovin paljoa muutu kuudessa vuodessa. Joka tapauksessa tämä, joka oli mukana ruumiin henkiinherättäjäisissä, aloitti Suomen tasavallan ylimmässä päätäntäelimessä työskentelynsä. Mika Niikko on kyllä aina vähänkin sopivissa tilanteissa tuonut lujan uskonsa esiin. On hän roiminut salissa kansanedustajatovereitaan Raamatunlauseilla ja tuonut esille synnintunnon. Tai sen puutteen.

Uskonto ja politiikka. Ne ovat saman lantin kääntöpuolia, toinen kruuna ja toinen klaava. Uskonto ei nyt juuri muuten näitä Niikon ja jokusten vastaavien ulostuloja lukuun ottamatta maamme nykyisessä valtionhoidossa näy juhlajumalanpalveluksia lukuunottamatta. Ei varsinkaan hallituksemme linjauksissa. Hallituksessamme on kaksi keskeistä ministeriä, jotka ovat hartaita uskovia ja Herralle otollisia kristittyjä. Toinen on ulkoministerimme, pienen ihmisen puolustaja, Timo Soini. Toinen pääministerimme Juha Sipilä. Heidän edesottamuksiaan talouspoliittisissa linjauksissa seuratessa tuntuu kyllä siltä, että he nimenomaan ovat unohtaneet Raamatun, vai ovatko edes lukeneetkaan sitä. Tai ymmärtäneet tai sisäistäneet lukemaansa. Jeesuksen opit ainakin ovat unohtuneet.

Facebookissa on muuten ryhmä: Suomen kristittyjen rukousrintama pääministerin puolesta. Sen motto on 1.Tim. 2:1. ”Minä kehoitan siis ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan….kaiken esivallan puolesta, että saisimme viettää…elämää kaikessa jumalisuudessa.” Lainaus heidän sivultaan. Ryhmä ei tosin ole kovin aktiivinen. Viimeinen päivitys sieltä on 17.3., ”Olisi kiva nähdä täällä muidenkin postaamia rukouksia”. Ehkä pääministerimme ryhmäläisten mielestä pärjää ilman rukoustakin. Hänelle ei siis tarvinne rukoilla viisautta. Hänellä on sitä. Tai rukousrintama toimii ilman facebookin päivityksiä. Ja kyllähän Jumala nyt järjestää asiat pyytämättäkin.

Miten maassamme asiat olisivatkaan, jos täällä olisi ollut Raamattuun perustuva hallinto? Minkä sääntöjen mukaan olisi asioista päätetty? Raamattuhan taipuu moneen eetokseen ja on minkä politiikan vaan perustelujen lähde. Sääntöjä on moneen lähtöön, mikäli koko Raamattu vedettäisiin kehiin. Oltaisiinko otettu Mooseksen laki lainsäädännön pohjaksi? Sieltä Mooseksen kirjastahan Niikko ja muutamat muut tietyt ohjeet eetokseensa hakevat. Vaiko sen rikkaita morkkaavan häirikköhipin opetukset? Eipä liene yhtä ainutta islamilaistakaan yhteiskuntaa kyetty puhtaasti koraanin mukaan vetämään. Se ei olisi mahdollista. On liian monta sääntöä ja totuutta valittavaksi.

Mikaniikkoja nyt ei juuri tarvitse ottaa vakavasti, vaikka monet ilmeisesti ottavatkin. Mutta on merkillistä, että pääministerinämme ja tätä tukevana ulkoministerinä ovat siis kuitenkin hartaat ja hurskaat uskon miehet. Kyllä on monta kamelia jo vedetty sukkana neulansilmän läpi.

—-

edit: IL 13.4. ”Helluntalainen Niikko ei muistele mielellään kuuden vuoden takaista tapausta julkisuudessa. – Se oli nimittäin mun paras kaveri, joka oli kuollut, ja minä olin siellä surevana osapuolena läsnä. Se pastori sekoili jotain. Se ei liity minuun millään tavalla, Niikko sanoi Iltalehdelle.”

Niinpä niin. Performanssi kesti tiettävästi noin tunnin ajan ja hän oli koko ajan läsnä.

—-
edit: korjattu virheitä ja kielellisiä kömpelyyksiä

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Jätä kommentti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Piditkö lukemastasi. Jaa teksti.