Viimeinen (etninen) suomalainen syntyy kuulemma 60 vuoden kuluttua. Hesarissa pari viikkoa sitten kyseltiin lisääntymisikäisiltä suomalaisilta, miksi he eivät halua jälkeläisiä. Vastauksissa oli pinnalla ilmastonmuutosta, liikakansoitusta, toimeentulon epävarmuutta, parisuhteiden vaikeuksia jne., mutta rivien välistä sai melkein aina luettua saman syyn: en ole valmis ottamaan sitä vastuuta, joka vanhemmuuteen kuuluu.
Jos tietää, ettei kykene ottamaan vastuuta, silloin voi olla paras, ettei hanki jälkeläisiä. Samalla voi kuitenkin kysyä, mikä se suuri ja pelottava vastuu sitten on. Pitäisikö pystyä takaamaan sopusointuinen perhe-elämä tai riittävät taloudelliset resurssit koko loppuelämäksi, koska lapsilla on oikeus hyvään perheeseen?
Vanhemmuuteen kohdistuu aivan hirveästi odotuksia. Lapset tarvitsevat ruokaa, mielellään terveellistä ja itse tehtyä eikä teollista; harrastuksia, jotka kehittävät heidän kykyjään; rajat ja vähimmäissuositukset ulkona liikkumiselle tai netissä surffailulle, sekä tietenkin kunnolliset ja mielellään virheettömät naisen ja miehen mallit.
Julkisella sektorilla on kokonainen armeija kasvatuksen ja vanhemmuuden asiantuntijoita. Heti lapsen synnyttyä nuorten vanhempien suoriutumista arvioidaan neuvolassa. Oma kokemukseni on, että neuvojia riittää myös ystäväpiirissä, sekä toisissa vanhemmissa että lapsettomissa.
Jos haluat mennä esimerkiksi ravintolaan ja mietit, pitäisikö lapset ottaa mukaan, teet väärin joka tapauksessa. Jos haluat opettaa lapsesi hiihtämään, sinun on hankittava tälle omat ja juuri sopivankokoiset välineet (jotka ovat ensi vuonna liian pienet), koska väärillä välineillä tuhoat lapsen liikuntainnostuksen lopullisesti tai hän oppii väärän tekniikan – mikä tietty olisi katastrofi. Kotona lapsella pitää olla oma rauhallinen tila, jossa hän voi tehdä vaikka läksyjä, ja jonka siisteydestä hän oppii ottamaan vastuuta, ettei koko huushollin puhtaanapitoa sälytetä heti lapselle. Viikkorahakäytännöistä vasta neuvojia riittääkin.
Mihin muuhun kuin vanhemmuuteen sopivat yhtä hyvin nämä Jeesuksen sanat fariseuksista: ”He köyttävät kokoon raskaita ja hankalia taakkoja ja sälyttävät ne ihmisten kannettaviksi, mutta itse he eivät halua niitä sormellaankaan liikauttaa.”
Kun aikoinani jäin yksin 2-vuotiaan lapsen kanssa, muistan vielä, miten vaikea oli pyytää apua. Isovanhemmat olivat kaukana (tai matkoilla), ystäviä ei voinut hälyttää apuun mihin aikaan tahansa, koska jokaisella oli omat elämänsä. Onneksi työnantajani suhtautui asiallisesti, jos jäin kotiin sairasta lasta hoitamaan. Työt tosin löytyivät edestäni sitten kun palasin. Onneksi lapseni ei koskaan ollut pitkään sairaana.
Uusimmassa Ogonjok-lehdessä oli myös syntyvyyttä käsittelevä artikkeli. Venäläisetkin nimittäin hupenevat maailmasta, ja heitä itseään se on pitkään huolettanut. Ogonjok-lehdessä kyseltiin ihmisiltä niin päin, miksi he haluavat jälkeläisiä. Näin vastattiin: rakkaudesta, omaksi iloksi, oman suvun jatkumiseksi, lapset vahvistavat perhettä, lapset ovat avioliiton tarkoitus, lapset tuovat merkitystä elämään, lapset antavat syyn rakastaa ja huolehtia, vanhuuden turvaksi, lapset tuovat onnea jne. Syyt ovat siis hyvin itsekkäitä, mutta kun näkee ne kirjoitettuina, tulee hyvä mieli. Minä olen saanut paljon jo yhdenkin lapsen kautta.
Kävin joku aika sitten Wikipedian avulla läpi hyvin monen valtion väestöpyramideja . Paljastui että syntyvyyden väheneminen on globaalinen ilmiö. Ne valtiot jotka ylituottavat lapsia ovat harvassa. Koko Euroopassa syntyy liian vähän lapsia jos ajatellaan perinteellisesti siten ,että lapset tulevat työllään ja tuloillaan hoitamaan suuret vanhussukupolvet.
En usko että sen takia tulee produseerata enempää lapsia kun nyt on syntymässä. Meitä kuluttajia tulee olemaan liikaa vielä monta sukupolvea eteenpäin huomio ottaen maapallon resurssit. Sitä paitsi rinnakkaisena pelkona on automation kehittymisen kautta pelko siitä ,että yksinkertaisia työtehtäviä tulee olemaan hyvin vähän seurauksena joukkotyöttömyys.
Onneksi islamin piirissä synnytetään lapsia niin paljon, että Suomesta tulee muutaman vuosikymmenen kuluttua islamilainen valtio ja saamme nauttia sharian koko rikkaudesta.
Oikeasti maailman liikakansoitus on seurausta lääketieteen keityksestä. Aikaisempina vuosisatoina suuri lapsikuolleisuus kompensoi suuren syntyvyyden ja säännölliset nälänhädät ja sodat hoitivat loput.
Eri asia on tietysti, että ihminen voisi viljelemällä ja varjelemalla maapalloa ruokkia kaikki, mutta tahallinen saastuttaminen, roskaaminen ja ahneudesta johtuva maaperän riisto ovat johtaneet nykyiseen ympäristökatastrofiin. Ilmastomuutos on ongelmallisempi, kuinka suuri osuus ihmisen aiheuttamaa, on kiistanalaista.
Kari , suureksi yllätyksekseni huomasin että teollistuneissa islamilaisissa valtioissa syntyvyys laskee myöskin. Joissakin jopa kovaa vauhtia.
Joka ainoassa kulttuurissa, missä on ollut vallalla patriarkaalinen järjestelmä uskontoineen, mutta maallistuminen alkanut ja patriarkaalinen valtaeetos joutunut syrjemmälle eli tasa-arvo lisääntynyt, on syntyvyys laskenut.
Joku vuosi sitten luin jostain ennusteen, että maapallon väkiluku kasvaa johonkin x vuoteen saakka, jonka jälkeen se lähtee laskuun. En muista tarkemmin enkä löytänyt sitä nopealla etsinnällä. Mutta siis kaikissa maissa, joissa tasa-arvo lisääntyy ja on teknologista kehitystä, väkiluku pienenee selvästi.
Ja jos tämä kehityskulku jatkuu, ihmiskunta ei itse hävitä itseään, ei tule tappajameteoria, ilmastonmuutos ei kuivaa tai jäädytä koko maapalloa, häviää todennäköisesti kansallisvaltiot tai ainakin rajojen merkitys vähenee ja kansat sekoittuvat entisestäänkin. Ja uskontojen merkitys tulee olemaan hyvin marginaalinen ja asianharrastajien juttu.
Tokihan Yki, uskontojen häviäminen on sinun toiveesi, niinkuin minunkin. Usko Jeesukseen taas on eri juttu.
Afrikassa väestö ei vähene vielä aika miljoonaan, koska manner on lapsia pullollaan – myös tyttölapsia, jotka synnyttävät lisää. Toki globaalisti jo aikoja sitten lapsiluku per nainen on tippunut jonnekin lähelle 3 lasta per nainen, ja se tosiaan on globaali kehitys, paitsi Ugandassa ja Nigeriassa ja joissain noissa maissa. Nigeria taitaa olla pian väestöltään jenkkilää suurempi.
Niin kauan kuin eri Afrikan maissa on köyhyyttä, kolonialistista riistoa ja kehitysapuopportunisteja, ei siellä tosiaan lapsiluku heti lähde laskuun. Mutta kehitys, yhteiskuntaliberaalit ideat ja sekulaarinen maailmannäkemys leviävät rajojen yli, joten ne ennen pitkää saavat jalansijaa pimeimmissäkin kulttuureissa ja despoottien hallitsemissa maissa.