Väärinajattelun hinta

Werner Heisenberg, isänmaallinen mies ja yksi Saksan johtavia fyysikoita vietiin aikanaan Gestapon kuulusteltavaksi. Syy oli se, että hän oli työskennellyt juutalaisten tiedemiesten kanssa. Neuvostoliiton vankileirit täyttyivät toisinajattelijoista ja Kiinan kulttuurivallankumouksen aikana tavalliset kansalaiset ilmiantoivat inokkaina niitä, joilla saattoi olla hallituksen vastaisia mielipiteitä. Tuota listaa voisi jatkaa pitkälle historiaan. Epäamerikkalaista toimintaa tutkiva komitea jne. jne… Salman Rushdielle langetettiin kuolemantuomio eikä kirkkokaan ole jäänyt Pekkaa pahemmaksi.

Ehkä useimmat ihmiset olivat vain järkeviä. He omaksuivat mielipiteet ja ajattelumallit, jotka olivat turvallisia ja sosiaalisesti palkitsevia ja jonkin ajan kuluttua olivat varmoja, että kyse on aivan heidän omista mielipiteistään. He ymmärsivät väärinajattelun vaarat ja toimivat sen mukaan. Seuraukset ovatkin sitten ei-niin-kovin-kaunista-historiaa.

Olikohan se Huovis-Veikko, joka kirjoitti, että jokaisella ajalla on ryömäläisensä. Tälläkin ajalla. Nytkin he ovat niitä, jotka eivät ymmärrä kulkea valtavirran mukana. He epäilevät monikulttuurisuuden ja globalismin ihanuutta, ovat kansallismielisiä, vanhollisen avioliitokäsityksen kannattajia, sukupuolisia, suomalaisuuden puolustajia, niitä, jotka tunnistavat omat juurensa. Sanalla sanoen: moukkia tässä muutuvassa kulttuurissa. Toki useimmat ymmärtävät pitää suunsa kiinni, mutta aina on joku uskalikko, joka ei ymmärrä omaa parastaan.

Minua hämmästyttää se kiihkeys, jolla mediassa ja joillakin blogipalstoilla näiden väärinajattelijoiden kimppuun käydään. Kaikki kivet käännetään: uskonnolliset näkemykset, nuoruudensynnit, puheet, ystävät. – Mikä tahansa kelpaa.

Samat ihmiset, jotka julistavat moniarvoista yhteiskuntaa, laulavat rajattoman suvaitsemisen ja syrjinnän vastaisia lauluja, käyttäytyvät kuin hyeenalauma, joka kokoontuu yhteiselle haaskalle ulvomaan, kun joku ei jaa hedän näkemyksiään. He julistavat uskonnonvapautta, muuta pilkkaavat armotta sitä, joka uskaltaa myöntää maailmankatsomuksensa perustuvan esim. luomisoppiin. Mikään ei ole liian halpamaista eikä vastuu ole sillä, joka loukkaa vaan sillä, joka loukkaantuu.

Yhteiskunta on muuttunut nopeassa tahdissa yhä armottomammaksi niitä kohtaan, joilla on virallisesta konsensuksesta poikkeavia näkemyksiä. Enää ei tarvitse katsoa itään eikä länteen eikä tutkia historian lehtiä. Oma yhteiskuntamme alkaa pian olla siinä jamassa, että on aika miettiä mikä on väärinajattelun hinta.

Viisaat istuvat varjossa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
4 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Anne Mikkola

Juuri noinhan se menee. Kiitos tästä.
Minäkin olen ollut aika hiljaa viime aikoina. Joskus on kiva vaan puuhata ulkona ja antaa maailman mennä menojaan. Ja teeskennellä olevansa viisas.

Mutta kyllä minulla on taas jotain blogisuunnitelmaa, mutta siitä tulee semmoinen, että pitää vähän vielä fundeerata mitä voi sanoa ja mitä ei.

Suvaitsevaisista puheenollen Marjaana Toiviainen pyyteli kirkolliskokouksessa anteeksi suvaitsemattomuutaan eri mielisiä kohtaan. Vaikutti siltä, että oli tullut jotenkin sen suuntaiseen johtopäätökseen, että Jumala on vähän suurempi kuin Marjaana Toivioainen. Aika radikaalia.

Anne Mikkola

Väärin ajateltujen asioiden ääneen sanomisen hinta:
https://www.suomenuutiset.fi/haastattelussa-ilja-janitskin/

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial