Uskontoimperialismia

Ylpeys käy lankeemuksen edellä. Aina ja väistämättä.

Uskontoimperialismi on aina kulttuuri-imperialismia

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kulttuuri-imperialismia. Mutta myös uskonnollista imperialismia. Moskovan patriarkaatti eli käytännössä patriarkka Kirill haluaa Kiovan patriarkaatin haltuunsa. Kiovan patriarkaatti on Kirillille sietämätöntä. Pain in the ass. (Kirillin persuuksiin taisi sattua, kun hän yhtä kirkkoa vihkiessään liukastui itse pirskottamaansa ”pyhään” veteen. Toivottavasti sattui oikein kunnolla)

Kulttuuri-imperialismi on tuhoamista. Sillä tuhotaan aina alkuperäistä. Tuodaan tilalle imperialistin ainoaksi oikeaksi julistamaa totuutta, niin poliittista kuin uskonnollista.

Venäjän arvoton sotiminen Ukrainaa vastaan on, paitsi imperialistista kaiken arvokkaan ja ihmisyyden tuhoavaa toimintaa, myös ”oikean” uskon tulkinnan invaasiota ja muiden näkemysten väkivaltaista jyräämistä.

Näin tapahtui ammoin myös täällä Suomen niemellä. Kristinusko tuotiin tänne uskonnollisimperialistisena, väkivaltaisena tai vähintäänkin määräävänä toimintana.

Suomen nykyinen evankelisluterilainen uskonto on kulttuuri-imperialismin hedelmä. Uskonto on muualta tänne tuotu, eikä siinä ei ole mitään alkuperäistä suomalaisuutta tms. paikallista historiallisuutta.

Lähetystyö on ollut ja on sitä samaa, kulttuuri-imperialismia. Ainoa ero tässä Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan on, ettei se ole väkivaltaista ja kaiken infran tuhoavaa (ainakaan enää minun tietääkseni).

Putin lähipiirineen, mukaan lukien patriarkka ja ex-KGB-mies Kirill, yrittävät viedä Ukrainaan omaa kertakaikkista ja ikuista totuuttaan. Sitä samaa ovat tehneet ja tekevät käännyttävät lähetystyöntekijät. Periaatteelliset erot ovat hiuksenhienot.

Kristinusko eri haaroineen ja poliittiset puolueet toimivat samoin periaattein. Ne kaikki ovat ideologioita ja niiden kannattajat pyrkivät levittämään ideologioitaan mahdollisimman laajalle. Kyse on vallasta. Vallanhimo tuottaa vain ongelmia, sortoa ja onnettomuutta. Uskonnot ja valtapolitiikka. Sama asia. Molemmista aiheutuu vain ongelmia.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial