Ukrainan tuho – vaan ei sotaa?

Sunnuntaipäivä on mennyt politiikkaa kuunnellessa. Kuuntelin Münchenin turvallisuuskonferenssista Ukrainan presidentin Zelenskyn vetoomusta lännen johtajille. Siinä aneltiin heiltä tietoa Natoon pääsemisestä, kun olivat kait sellaista joskus vähän lupailleet.

Sitten osui korviin sattumalta (youtube työnsi kuunteltavaksi) Chicagon yliopiston professorin John Mearsheimerin esitys Ukrainan kriisistä. Kuuntelin sen kokonaan kuvitellen, että se oli suurinpiirtein tänään äänitetty. Sen pohjalta Zelenskyn vetoomus tuli oikeinkin ymmärrettäväksi. Osoittautui, että äänite on vuodelta 2015. Hiukan ehkä ihmettelin, että Trumpia ei mainittu missään.

Professorin puheen otsikko oli ”Miksi Ukraina on lännen vika”. Kuuleman mukaan jo vuonna 2008 olivat menneet lupailemaan Ukrainalle, että Ukraina kuuluisi Natoon tulevaisuudessa. Venäjälle tämä tietenkään ei käynyt ja Saksa muistaakseni jo tuolloin vastusti moista lausumaa. Esityksessä näemme myös Ukrainan menneitä vaalituloksia. Kartta jakautuu keskeltä kahtia. Idässä ovat venäjänkieliset, joita on syrjitty, kun eivät edes kieltään ole voineet käyttää vapaasti. Ehkä joku voi kertoa tarkemmin, miten tuo kielikysymys on mennyt.

Professorin mielestä Putin on niin fiksu että ei hyökkää Ukrainaan (ja samaa on sanonut Meri Vesanto), koska ei ole muuta kuin hävittävää. Länsi-Ukraina ei Putinia maaperälleen halua.

Sen sijaan Putin voi tuhota Ukrainan muutoin. Sekö juuri nyt tapahtuu? Zelensky on huolissaan Ukrainan taloudesta. Kuka enää Ukrainaan sijoittaisi? Sisällissodassa oleva maa ei ole oikein Nato- tai EU-ainesta. He uskoivat, että Nato ja EU olisivat Ukrainalle avoimia, kun heille niin uskoteltiin. Turha toive. Tämä väärä toive on tuhoamassa Ukrainan, mikäli professorin esitykseen vuodelta 2015 on uskominen. Venäjä vain avittaa tuhoa, kun se näyttää olevan ainoa tapa estää Naton tuleminen rajoille. Professori Mearsheimer muistuttaa, millainen paniikki jenkeillä oli kun Castro tilasi venäläisiä ohjuksia Kuubaan. Eivät vieläkään ole antaneet anteeksi ja boikotoivat maata loputtomasti. Turvallisuusuhka sanovat.

Siis käykö nyt niin, että tämä on Ukrainan tuho, mutta ilman sotaa ja sikäli myös ilman pakotteita, kun Venäjä ei hyökännytkään kaikista Bidenin profetioista huolimatta. Zelensky on niitä profetioita pitänyt hyvin pahana koko ajan. Missä jenkit siellä ongelmat, sanon minä.

Tänään ilmeisesti Saksan yleisradion Tageschau- ohjelman Presseklubissa n. 30 minuutin kohdalla puhuvat Ukrainan ”suomett(u)amisesta”. Niinistö oli kuulemma Müchenissä sanonut, että ei Suomikaan vapaaehtoisesti suomettunut, eikä sitä siis pidä pitää ideaalitilana. Suomettuminen olisi varmaan kyllä estänyt Ukrainan tuhon, vai mitä Blogimetsä arvelee?

Mutta siis tämä keskustelunavaus teemaan, tuleeko sota?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
40 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Tauno J. Jokinen

Minusta on outoa, että kaikki puhuvat Ukrainasta saamaan aikaan, kun Venäjä valloitti Valkovenäjän. Kunhan Putin saa Lukasenkan kanssa sovittua valtioliiton, Venäjä on saavuttanut tavoitteensa, eivätkä Biden ja Von der Leyen edes huomanneet, missä sota oli.

Yki Räikkälä

Sotaa ei tule, ainakaan Kiovan valloitukseen menevää. En ole ainoa tätä mieltä oleva… Separatistialueet Putin voi kyllä liittää Venäjään, vaikka käytännössä sitä jo ovatkin. Mutta ehkä ei. Pitää niitä kai jonain kapulana Ukrainan rattaisiin.

Tuskin Putin itsekään tiesi tarkkaan, mitä hän halusi saada tällä offensiivilla. Ehkä hän sai nyt kaipaamansa kansainvälisen huomion. Näytös on suoritettu. Ehkä hän saa tällä omien kansalaistensa huomion siirrettyä maansa ongelmista muualle. Autoritaariset johtajathan hankkivat aina ulkoisia uhkia ja vihollisia saadakseen huomion omasta korruptoituneisuudestaan muualle.

Putin ei tietenkään ole tyhmä. Ei tyhmyri olisi kyennyt haalimaan miljardikaupalla valtion omaisuutta itselleen. Putin ja lähipiirinsä ovat huolehtineet enimmäkseen yhteisen omaisuuden kaappaamisesta ja kuljettamisesta ulkomaille, ei niinkään maansa kehittämisestä.

Mutta tässä Putin on haukannut koko määrän sitä ihteään. Sota olisi aivan liian kallis. Venäläiset eivät hyväksyisi joukoittain kuolleita poikia eikä edes ukrainalaisten siviilien joukkomittaista lahtaamista, mikä olisi väistämättä tapahtuva. Putin menettäisi loputkin ulkopoliittisesta uskottavuudestaan, maa tulisi kärsimään valtaisasta inflaatiosta, mikä siellä nyt jo on hyvässä kurssissa. Ei juuri hyvää seuraisi. Mutta nyt Itä-Ukrainan kapinalliset kai jo luulevat, että nyt on lupa hyökätä ukrainan joukkoja vastaan. Luulevat kai Kremlin lähtevän täysillä tukemaan. Voi käydä huonosti.

Ukrainan puolustus on kehittynyt runsaasti vuosien aikana ja suurin osa kansasta on venäjävastaista. Mitä hyötyä olisi valloittaa maa, joka olisi vastahakoinen ja joka tuottaisi pelkkää päänsärkyä? Stalinkin tuumasi aikoinaan, ettei Suomea olisi kannattanut miehittääkään, niin itsepäinen ja pököpäinen kansa.

Nyt Putin lähipiireineen kai suunnittelee, miten tästä mokasta päästään kasvoja menettämättä. Se voi viedä vielä kauan.

Yki Räikkälä

Ja muuten ymmärrän kyllä Putinin ärtymyksen. Jos sanotaankin, ettei Venäjää uhkaa mikään valtio tai edes Natokaan, niin kuitenkin Nato piirittää puoliympyrän lailla Venäjää. Jos Venäjä harjoittelee vasallimaassaan Valko-Venäjällä, harjoittelee Nato tai lähinnä USA Baltian maissa, Itämerellä, Jäämerellä ja Suomessakin.

Tilanne on monimutkainen kuten monet tilanteet elämässä yleensä. Ei ole pyhimyksiä tässä sopassa millään osapuolella.

Yki Räikkälä

Joo. Nyt näyttää taas huonolta. Putin on lähettänyt joukkoja Ukrainan alueelle, niille separatistialueille, jotka myös nyt ”tunnusti” itsenäisiksi alueiksi.

En tiedä, oliko Suomen jäkisvoitto Venäjästä syynä vaiko mikä, mutta Putin näyttää seonneen. Hän suunnilleen tärisi raivosta TV-puheessaan ja antoi nyt varsin selvän uhkauksen Ukrainalle, joka ”haluaa irroittautua Leninin perinnöstä ja kommunismista”… Ei ole noin sekopäistä puhetta vielä tainnut pitääkään.

Ulla Tuominen

Mikä sitten on totuus? Se selvinnee joskus aikanaan.

EU kovenevine pakotteineen näyttää nyt ottavan jyrkän kannan näiden separatistien tunnustamiseen.
Sillä on tosin monta hyvää syytä olla suhtautumatta kovin suurella myötötunnolla itsenäisyyttä havitteleviin vähemmistöryhmiin. Niitä löytyy tarpeellinen määrä ihan omalta pihalta. On Färsaaret ja Grönlanti, Baskimaa, Katalonia ja Sardinia etc.

Vaikka nyt pidetäänkin suurta meteliä erilaisten vähemmistön oikeuksista ja tasa-arvosta rajansa on siinäkin.

Minä olen jo aikoja sitten menettänyt lapsenuskoni politiikan moraaliin ja tasapuolisuuteen. On hyvä arvostella vähemmistöjen kohtelua kun ne sijaitsevat tarpeeksi kaukana.

Tauno J. Jokinen

”Minä olen jo aikoja sitten menettänyt lapsenuskoni politiikan moraaliin ja tasapuolisuuteen.”

Iso sanoo, pieni anoo – tämä on lopulta ainoa kansainvälinen lainsäädäntö, joka pätee.

Mongolit aikoinaan valloittivat Moskovan, Kiinan ja Lähi-Idän. Suurkaani Tsingis Kahn totesi osuvasti, ettei mies ansaitse omistaa maata, hevosta, eikä naista, ellei osaa puolustaa omistusoikeuttaan. Tämä ymmärrys tahtoo kadota kansakunnan muistista, kun hyvinvointia on jatkunut liian kauan. Sitten mennään Mannerheiminkadulle istumaan ja halutaan lopettaa elintarviketuotanto ja vientiteollisuus, sekä vaaditaan kansalaispalkkaa Mannerheiminkadulla istumisesta.

On oikeastaan vain hyvä, että Putin vähän ravistelee tätä suomalaista yhteiskuntaa ruususenunesta. Onneksi näitä meidän turvevoimaloita ei ole vielä ehditty purkaa. Joku voi nimittäin jossain välissä oivaltaa, ettei sähkö tule töpselistä eikä raha pankkiautomaatista.

Meri Vesanto

Panitteko merkille, että Valko-Venäjä ei kiirehtinyt tunnustamaan Donetskin ja Luhanskin tasavaltoja? Valko-Venäjän ulkoministeri sanoi ainoastaan kunnioittavansa Venäjän päätöstä, mutta he tekevät myöhemmin oman päätöksensä. Lukashenkalla on tässä ehkä oma kana kynittävänä, koska Minskin sopimus oli hänen tähtihetkensä rauhanvälittäjänä Venäjän ja Ukrainan välillä. Lukashenka ja Putin eivät ole mitkään ylimmät ystävykset. Heillä on esimerkiksi täysin poikkeavat ajatukset slaavilaisista kansallisvaltioista, mutta oppositioliikehdinnän tukahduttaminen on ajanut heitä lähemmäs toisiaan. Valko-Venäjän opposition kanava Nexta kommentoi, että kun Donetsk ja Luhansk kohta anovat saada liittyä Venäjään, Valko-Venäjä on Putinin seuraava kohde, siis että maa liitettäisiin ihan Venäjän federaatioon.

Ukraina on iso, mutta korruptoitunut maa. Venäjän virallisilla kanavilla korostetaan, että Ukraina tarvitsisi sotaa kansallista yhtenäisyyttä varten. Ukrainan ortodoksinen kirkkohan jakautui jo pari vuotta sitten. En vielä tiedä, miten pitäisi tulkita esimerkiksi se, että Ukrainan kaksi suurinta oligarkkia on paennut maasta. Toisen väitetään rahoittaneen myös Naton neuvostoa ja Ukrainan valtiokin on ollut jossain vaiheessa heille velkaa. Harmi, kun tuota ukrainan kieltä on niin vaikea ymmärtää.

Tauno J. Jokinen

Minusta jostain pitäisi kiireemmän kanssa nousta joku vastavoima jenkkien edistämälle totalitarismille ja vallankäytölle.

Tällä hetkellä tarvitsemme juuri tätä jenkkien totalitarismia, jotta Putin saadaan kuriin. Teknologiasulku on kova ase, ja tuo Ponssen metsäkone melkoinen hitech tuote. Teknologiasulku ei toimi, jos jotkun touhukkaat pääsevät tekemään omaa bisnestä vaikkapa myymällä mikroprosessoreita Venäjälle. Tästä on Suomessa kokemusta jo kylmän sodan ajoilta, kun sulun rikkojia laitettiin oikeuteen maanpetossyytteen kanssa – jenkkien vaatimuksesta.

Tauno J. Jokinen

Ponssen koneilla on kysyntää kaikkialla maailmassa. Ne ovat hyvin tehokkaita koneita, eli juuri sitä parasta pakote ainesta.

Minusta Suomen tulisi liittyä välittömästi Natoon. Sen jälkeen norjalaiset hävittäjät auttaisivat puolustamaan Suomen ilmatilaa. Samoin Ahvenanmaan puolustus olisi aivan uudella tasolla.

Tauno J. Jokinen

Varmaankin voitaisiin takahuoneessa sopia, että viides artikkeli astuu voimaan jo varsinaisten neuvottelujen alkaessa. Euro ja EU-jäsenyys ovat Suomelle iso turvallisuustekijä, mutta tilanteessa on viime aikoina tapahtunut muutosta.

EU:lla ei oikein ole varsinaista puolustuspolitiikkaa, vaan EU-maat tukeutuvat Nato:n. Leningrad, Kalingrad, Baltia ja Itämeri ovat merkittäviä tekijöitä Venäjän näkökulmasta.

Ukrainan salainen ase voisi tilanteen kärjistyessä olla huonosti tislattu votka. Se toimi Tšetšeniassa ja valkovenäjälläkin venäläiset varusmiehet alkavat olla aika kännissä odotellessaan hyökkäyskäskyä.

Tauno J. Jokinen

Mistäs niiden kännissä olot tiedät, vai käytätkö vain huolimatonta kieltä?

Siitä oli juttua iltapäivälehdissä. Meno on kuin aikanaan kannaksella. Poikarukat pannaan kesäkengät jalassa pakkaseen, eikä muonitus pelaa. Kun nälkä kurnii vatsassa ja jalkoja palelee, sotamoraali kärsii. Kyllä tämä on täyttä faktaa. Normaljna -sanoisi tähän venäläinen.

Venäjän talous on viidessä vuodessa romahtanut 30%. Oligarkit rikastuu ja kansa näkee nälkää. Näin on Venäjällä aina ollut ja näin on Venäjällä aina oleva. Kasakka ottaa, mikä irti lähtee. Varkaudella ja viekkaudella ei kuitenkaan vauraus jalostu – eikä teknologia. Kommunismin epäonnistumisen syy ei ollut kommunismi vaan Venäjä.

Amerikka on kurja maa, mutta Venäjä on vielä paljon kurjempi. Jos et usko, kysy Virolaisilta, Ukrainalaisilta ja niiltä, jotka ovat tehneet bisnestä Venäjällä. Putin on valinnut hyvin ikävän tien – erityisesti itselleen. Ei sille tielle kannata lähteä seuralaiseksi,

Tauno J. Jokinen

Ilmeisesti sitten asiat ovat kääntyneet huonommaksi? 

Ihan on Wikipedian etusivulla.

Vuonna 2021 talous edelleen heikkeni koronan johdosta.

Kalevi Kauppinen

Kiina on ollut tähän saakka vielä hiljaa, muutamaa toivetta lukuun ottamatta. Heidän mielestään pitäisi ratkaisu olla rauhanomainen, sitä sitten tarkemmin määrittelemättä. Tarkoittaisiko sen ukrainan antautumista ilman taistelua, vai Venäjän pysymistä siellä, missä nyt ovat. Sen ainakin Kiina on ilmoittanut, ettei pakotteet ratkaise mitään.

Luulisin että, Kiinan ääntä Putin kuuntelisi, koska Kiinan kauppa korvaa sen mitä lännen kaupassa menetetään. Putin arvelee, että tulevaisuudessa Venäjän ja Kiinan yhteistyö tuo vaurautta kummallekin maalle.

Amerikka on vaikeuksissa Kiinan kanssa, eikä siihen tulevaisuudessa näkymät parane, päin vastoin.

Yki Räikkälä

Olin väärässä. Putin on enemmän sekaisin kuin luulinkaan.

”Venäjän on pakko puolustaa itseään”…

Raukkamainen hyökkäys paljon pienempään maahan, hyökkäys suveereeniin valtioon, on kuitenkin Putinin lopun lähtölaskenta.

Jos Putin mainitsee puolustavansa venäläisiä Ukrainan ”natseilta” (Putinin käyttämä ilmaisu), saavat venäläiset pian huomata itse elävänsä natsivaltiossa. Yhteiskunta rakoilee, kansalaiset alkavat hermostua ja niinpä poliisit, miliisit, omonit ja kaikki muut aseelliset alkavat pitää kuria ja kuritusta. Kaikki opponentit hiljennetään, kirjat, lehdet jne. mitkä vain yhtäkin poikkipuolista sanaa Putinin hallintoa vastaan yrittävät, hiljennetään. Hallintoa kritisoivat toimittajat julistetaan ”ulkomaiden agenteiksi”.

Mutta olihan typerä temppu Putinilta. Oligarkitkin todennäköisesti alkavat hermostua, kun bisnekset nousevat pystyyn. Kiinakin ilmeisesti tulee ottamaan etäisyyttä Putiniin. Siellä ei toivota sotaa, vaan bisnestä.

Kalevi Kauppinen

Kiinan ulostuloa ei ainakaan vielä ole havaittu.

Meri Vesanto

Joo, minäkin aina ajattelin, että Putin on kelju, mutta ei tyhmä. Mutta hän onkin niin kelju, ettei mitään järkeä. Jos jotain toivonpilkahdusta näkee tässä tilanteessa, muutamat venäläiset julkkikset, joita seuraan Instagramissa ja Twitterissä, ovat vihdoin arvostelleet Putinia. Täällä lista toimittajista, jotka vastustavat Venäjän hyökkäystä, Novaja gazetan Dmitri Muratov ehkä etunenässä: Telegram: Contact @DB_channel_RU
Ja täällä lista tutkijoista ja akateemikoista: Открытое письмо российских ученых и научных журналистов против войны с Украиной – Троицкий вариант — Наука (trv-science.ru)
Voisikohan Venäjän kansa sittenkin tehdä sen, mihin länsi ei pysty?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Meri Vesanto
Meri Vesanto

Tapahtumat etenevät niin nopeasti, että on vaikea pysyä perillä, mikä on totta ja mikä propagandaa. Valtion mediat lähettävät uutiskuvaa, miten heidän sotilasoperaationsa fasisteja vastaan etenee (eivät puhu sodasta). He ovat ilmeisesti valloittaneet Tshernobylin. Vaihtoehtomediat näyttävät Venäjän mielenosoituksia. Tihanouskaja just julistautui Valko-Venäjän presidentiksi.

Meri Vesanto

Jaa-a, Putin tapasi venäläisiä liike-elämän edustajia ja toivoi, että nämä suhtautuisivat meneillään olevaan operaatioon ”ymmärtäväisesti”. Mahtaako raha totella?

Sinikka Hammari

Joku asiantuntija totesi, että Putin on menettänyt todellisuudentajun. On kuulemma ollut liian kauan vallassa.

Suuri ja mahtava itäinen naapurimme ei Putinin mielestä ole vielä tarpeeksi suuri ja mahtava. Mitä väliä, jos ihmisiä vammautuu ja kuolee, ruoasta tulee puutetta, joudutaan lähtemään kodeista pakoon. Mitä väliä millään inhimillisellä kärsimyksellä. Surullista mutta totta. Haukkuu ukrainalaisia natseiksi ja toimii itse kuin Hitler.

Meri Vesanto

Niin, todellisuudentaju. Olen huono psykologiassa, mutta ehkä Putinin ympärillä olevat neuvonantajat sun muut hännystelijät eivät aina ole uskaltaneet kertoa hänelle totuutta, joten hänelle on syntynyt harhainen kuva itsestään. Eipä silti, en minä tunne mitään sääliä häntä kohtaan, vaikka kristityn ehkä pitäisi.

Yki Räikkälä

”…kristityn pitäisi”? Mitä tuo sanavalinta tarkoittaa ja pitää sisällään..?

Ja muuten, Putin on nyt selvästi sekaisin kuin seinäkello, mutta hän ei tarvitse eikä ansaitse sääliä. Hän on toteuttanut jo selväpäisinä aikoinaankin Tsetseniassa, Georgiassa ja viimeksi Itä-Ukrainassa ja Syyriassa säälimättömiä ja silmittömiä iskuja siviilien keskuuteen. Hän on ne käskyttänyt täysin tietäen, mitä tapahtuu. Hän on käskenyt räjäyttää kerrostalon ja panna syy tsetsenian kapinallisten niskoille, käskenyt murhata toimittajia ja vastustajiaan niin paljon ettei kukaan kai tiedäkään. Hän on valehdellut mennen tullen kaikille. Itse katson, että paras olisi, jos tämän lähipiiri deletoisi tämän pois tästä ajasta.

Ulla Tuominen

Niipä. Kaikki tuo on maailmalla sivuutettu paheksumisella ja päivitelyllä ja – sitten unohdettu. Politkovskajan paljastuksista ja hänen murhastaan asti asti myös venäläiset ovat olleet tietoisia asioiden kehittyksestä. Toistakymmentä toimittajaa on murhattu ja riippumaton media käytännössä vaiennettu.

Venäjän johto ehti varmaan uskoa, ettei tälläkään kertaa synny suurempaa meteliä. Asia unohtuu ja taas voi jatkaa. Nykytilanne ja vastarinnan laajuus on varmasti ollut yllätys, johon ei osattu varautua.

Venäläisten enemmistö seisoo edelleenkin Putinin takana. Suomessa pitkään asuneen venäläisen sanoin: ”Kyllä minä luotan siihen, että hän tietää mitä tekee ja toimii venäläisen kansan parhaaksi.”
Kuitenkaan hän kykenee seuraamaan suomalaisia tiedotusvälineitä, eikä ole pelkästään veneläisen tiedotuksen varassa.

Yki Räikkälä

Mikä ”valtaisa russofobia”? En ole itse nähnyt mitään valtaisaa russofobiaa nyt. Russofobiaa varmaan potevat ne, jotka näkevät, että Putin, Venäjän hallinto & oligarkit = Venäjän kansa.

Ketkä lännessä ovat demonisoineet venäläisiä ihmisryhmänä? Elleivät sitten ne, jotka lukevat ja näkevät uutisia, että Venäjä sitä ja Venäjä tätä, vaikka kyse onkin vainoharhaisen despootin ja tämän tukijoiden toimista. Venäjää kohtaan tietty kyllä koetaan vihaa, mutta tuskin sen kansalaisia kohtaan. Venäjä on valtio, joka kiteytyy sen mielipuoliseen johtajaan. Tosin onnettomasti siellä on hallinto ollut vähän aina mielipuolista, tsaarinajoista kommunismiin ja sieltä nykyisyyteen.

Halla-aho on väärässä. Brutaalit hallinnot ovat Venäjällä aina pistäneet vastaanhangoittelijat ja opponentit joko kovaan kuriin tai hautaan. Novosti-uutisten vihoittelijat taas ovat yksioikoisia ja tietämättömiä. Hyvä on maalta huutaa kun merellä on hätä.

Mutta eiköhän tämä Ukraina jo pian tee selvää Putinista ja hänen lähipiiristään. Seuraava hallinto näkee, että maailma on muuttunut ja niihin realiteetteihin on sopeuduttava. Perikato on nyt jo ovella. Ja maine vuosikymmeniksi menetetty yhden suuruudenhulluuden takia.

Yki Räikkälä

Russofoniaa ja epäluuloisuutta kyllä Suomessa esiintyy ja on esiintynyt jo kauan. Ja syytkin on tiedossa. isoviha, tsaarinhallinnon sortotoimet, Neukkulan ajat sotineen eritoten. Toisaalta taas neukkula-aikoina suomalaiset kävi Leningradissa ja Tallinnassa elvistelemässä, kun köyhä täällä oli vähintään varakas siellä…

Mutta en ole nyt siis havainnut laajamittaista tai valtaisaa russofobiaa. Ymmärrettävästi monet jutut Venäjän kanssa on nyt pantu poikki, mutta siinä ei ole kyse russofobiasta, vaan tästä Ukrainan roistoretkestä.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial