Teoria konspiraatioteorioiden välttämättömyydesta.

Minua on kiusannut konspiratioteorioiden suosio. Niihin lankeaa tavallisesti järkeviäkin ihmisiä. Mutta miksi? Mikä niissä vetää puoleensa? Luulen saaneeni ainakin osaoivalluksen ongelmaan.

Se tuli ,kun tajusin että K-teoria on jollainlailla välttämätön niihin uskoville. Ne luovat sellaista vaihtoehtotodellisuutta joka toimii protestina henkilökohtaista vapautta rajoittavalle esivallalle. Säännönmukaisesti heillä on auktoriteetti issue. He ovat pettyneet esivaltaan ja muihin auktoriteetteihin.

Järkitodellisuus vaatii alistumista tosiasioille. Todellisuus on sortaja , jos sille alistuu niin kaikki vapaus on mennyttä. Kaikki jotka puolustavat tosiasioita ovat liitossa sortajatodellisuuden kanssa. Vaihtoehtoinen todellisuus edustaa vapautta tai ainakin mahdollisuutta sellaiseen.

Usko vaihtoehtotodellisuuteen ja konspiraatioihin on siis yksi puolustuskeinoista depressiota vastaan. Sellaista depressiota, joka syntyy mm siitä että yhteiskunta on niin kaoottinen ,että tuntuu siltä että se on hajoamassa eikä pysty suojelemaan sen jäseniä.

Yleinen paniikki, joka syntyy yhteiskunnan kriiseistä ja hajoamisenpeloista, on liian abstraktia. Siksi pelolle on löydettävä sekä kohde, siis pelon aiheuttaja, että järkevä selitys. Selitys, siis että jossakin on demooninen paha joka uhkaa tuhota kaiken hyvän, tekee pelon hyväksyttäväksi ja oikeuttaa vaatimaan toimenpiteitä vallanpitäjiltä jotka ovat jo osittain pettäneet luottamuksen.

Konspiraatioihin uskominen kanalisoi pelon ja palauttaa depression viemän toimintakyvyn. Tästä seuraa se, että jos luopuu mieliajatuksistaan, niin on jälleen kerran vaarassa vajota depression pimeään ahdistukseen. Trumpin itsepäinen tappionkieltäminen on tyypillinen puolustus depressiota vastaan. Hänen kannattajansa ymmärtävät tämän eivätkä sen vuoksi voi lopettaa puuhailujaan. Myös arkielämässä pienemmässä skaalassa varkauden kohteeksi joutuminen petetyksi tuleminen, luottamuksen menettäminen, vastarakkauden puute ja vastaavat luo depressivisen reaktion.

Konspiratioteorioiden funktio on siis pitää toivoa yllä. Ilman toivoa on vain epätoivoa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
17 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Juha Hyrsky

Täsmällinen ja järjellinen analyysi umpihulluudelta näyttävästä asiasta. Kiitos, Markku!

Yki Räikkälä

Vähän samansuuntaisia mutta hahmottelemattomia ajatuksia on minulla ollut salaliittouskovaisuudesta. Tuossa tuli niitä ajatelmiani hyvin jäsenneltyä. Trump on ilmeisesti esimerkki myös kylmästä ja kovasta kasvatuksesta. Hänen isänsä oli kova ja säälimätön poikiaankin kohtaan. Esikoispoika ilmeisesti siksi alkoholisoitui ja kuoli viinaan aika nuorena. Donald kasvatettiin olemaan voittaja kaikessa. Sellainen on tuhoisaa ja voi vaurioittaa persoonan koko loppuiäksi. Tietty täytyy myös periä tiettyjä luonteenominaisuuksiakin.

Voi olla tosiaan niin, että Donald Trump taistelee tiedostamattaan depressiota vastaan. Todennäköisesti hän myös vihasi isäänsä, vaikka ei ehkä itselleenkään ole sitä myöntänyt. Oireellista on sekin, että hän uskotteli aikanaan luoneensa koko kiinteistöimperiumin itse, vaikka todellisuudessa hän peri sen isältään.

Yki Räikkälä

Öhh, kuulin jotain varsin oireellista salaliittoteoreetikoista. USA:n kongressin repulijäsen Marjorie Taylor Greene, se joka ennen valintaansa oli mietiskellyt pitäisikö Nancy Pelosi murhata, on kertonut että juutalaiset ovat ampuneet avaruudesta lasertykillä ja saaneet Kalifornian metsäpalot aikaan, että puhuttaisiin ilmastonmuutoksesta… Rotschildien suku kuulemma oli primus motorina… Tämän kuulin Ruben Stillerin viime ohjelmasta.

Viimeksi muokattu 3 vuosia sitten by Yki Räikkälä
Seppo Heinola

Terävää analyysiä johon syiksi voisi ehkä lisätä myös ihmiskunnan yleisen älykkyystason laskun ja pätemisentarpeen vaateen. Yksinkertaisen musta-valkoajattelussa mustan todeksi uskominen antaa statusta muiden saman uskoisten keskuudessa ja helpolla yhtälöllä on helppo päteä. Sinänsä salaliittoihin uskominen ei ole uusi asia. Jo 1300-luvun rutto pantiin heprealaisten syyksi.

Anne Mikkola

Minusta syy on luottamuspula viranomaisiin, poliitikkoihin ja mediaan ja jopa syystäkin osittain jopa tieteeseen/taiteeseen, kuten Sannikan ohjelmassa osoitetaan professoreiden suulla. Tämä on totisinta totta ihan oikeasti yliopistomaailmassa.
https://yle.fi/uutiset/3-11768122?
Kannattaa kuunnella tuo ohjelma ja mieluummin kysyä, miksi rehellisyys ei maata peri.

Tauno J. Jokinen

Joo,…

Varsin hyvää pohdintaa Markulta. Jotain samansuuntaista olen pohtinut eskatologisia ilmastonmuutosprofetioita seuratessani. Ihmisillä on taipumus tarttua johonkin yksittäiseen juttua ja rakentaa koko elämän tarkoitus tämän yhden kortin varaan.

Näitä juttuja on varsin monenlaisia urheilusta, uskonnoista, ilmastonmuutoksesta ja politiikasta alkaen. Jollain tavalla olen itse alkanut nähdä nämä jonkinlaisena ”Perustava Arvo”-ilmiönä. Tällaisen perustavan arvon varassa sitten arvioidaan kaikkia muita asioita.

Epäilen vahvasti, että ihmisen aivot nyt vain yksinkertaisesti toimivat niin.

Anne Mikkola

Perustava arvo -ilmiö on varmasti totta, mutta eihän se vielä selitä selkeän valheellisia kuplia sinällään kai yksinään.

Ongelma kärjistyy kun ”normaaliin julkiseen” tietoon ei voi luottaa, kun vaikkapa media tai poliitikot ovat täysin menettäneet uskottavuutensa tai mikä pahempaa osoittautuneet suoraan valheellisiksi tai ainakin sellaisiksi että luodaan tietoisesti vääristynyttä/yksipuolista kuvaa todellisuudesta. Minusta ongelma on varsin suuri, kun esimerkiksi rokotteista saa kertoa vain positiivisia kokemuksia, mutta negatiiviset poistetaan päiviltä. Facebook-uutista taas juuri luin. Ei kai ihmiset nyt ihan niin tyhmiä ole etteivät alkaisi menettää tällaisessa tilanteessa luottamusta ”normaaliin tietoon”, jolloin sitten on etsittävä tietoa niistä ”perustava arvo”-kuplista paremman puutteessa.

Kun vielä lisätään kuvioon ihmisten syyttely ja solvaaminen vain sen takia että yrittää etsiä tietoa, niin eihän se auta. Esimerkkinä otettakoon eräs Hyrsky tuolla toisaalla, joka suoraan sanoi minun valehtelevan kun sanoin niinkin yksinkertaisen asian kuin, että en tunne jotain henkilöä ja siihen liittyvää kuviota. Leimakirveet ovat niin jyrkkiä, että pakko on tunkea tietoa etsivä siihen johonkin kuppikuntaan. Sikäli kun tämä tilanne on edustava, niin tässä kävi ilmeisemmin sillä lailla, että Juha ja Yki etsimällä etsivät hulluimpia salaliittoteorioita, kun taas minä yritän etsiä sitä mitä oikeasti tapahtui. Ne syyttelijät itse viettävät aikansa sekopäisten profeettojen ja kaikenmaailman pahimpien salaliittoteorioiden parissa kuvitellen että kaikkien pitäisi niitä pitää huomionsa keskipisteenä.

Todella ikävään suuntaan menee maailma.

Tauno J. Jokinen

”Perustava arvo -ilmiö on varmasti totta, mutta eihän se vielä selitä selkeän valheellisia kuplia sinällään kai yksinään.”

Joo, …

Olemme siirtyneet postmodernin feminismin aikaan, jossa totuus ja valhe ovat pelkkiä mielipiteitä. Mitä muuta voi päätellä siitä, että sukupuolikin on joidenkin mielestä pelkkä subjektiivinen kokemus. Nykyisin ei ole kovin soveliasta sanoa lapselle, että kyllä sinä olet silti poika, vaikka sinulla kuinka on hame ja käytät huulipunaa.

Ennen kaikki oli paremmin. Miespappi sanoi kirkossa sen viimeisen sanan ja asia oli kuten pappi sanoi. Nyt alkaa piispatkin olla naisia ja luterilaisuus on pelkkää ilosanomaa ilman vastuuta mistään. Jeesus ei uskaltanut lakia kumota, mutta naispapeilta se onnistui silmiä räpyttelemättä.

Kaikki pääsee taivaaseen ja homotkin kirkolliseen avioliittoon. Olisihan se niin väärin, jos olisi jotkin rajat – ikään kuin oikea ja väärä. Otetaan lisää velkaa ja annetaan kaikille kaikkea. Jos raha loppuu, otetaan lisää velkaa. Rahan loppuminenhan on erityistapaus, jota Perussopimukset eivät koske.

Jokainen keksiköön omat totuutensa ja samanmieliset liittykää yhteen. Älä Anne turhaan syyttele oman totuutensa keksijöitä valehtelijoiksi, vaan koeta itse keksiä vielä suurempi vale. Jos joku rohkenee olla eri mieltä uhriudu, kuten meidän Pääministerimmekin uhriutuu. Syytä muita, vähättele ongelmia, kehu itseäsi ja ole onnellinen. Sillä lapsenuskoisten on Taivasten Valtakunta nykyisin.

Anne Mikkola

”Älä Anne turhaan syyttele oman totuutensa keksijöitä valehtelijoiksi, vaan koeta itse keksiä vielä suurempi vale. ”

En tiedä, riittääkö minun mielikuvitus, mutta tuossa olisi haastetta. Olen vähän yrittänyt miettiä, miten saisi kasaan jonkun lehmien vastaisen salaliittoteorian. Sen äänitorvihan on Kari Kuula. Olen vähän saanut tarpeekseni naisten/miesten asian ajamisesta ja sananvapauden puolustamisesta. Voisi alkaa vaikka ajamaan lehmien asiaa. Lehmille oikeus elää!

Tauno J. Jokinen

”Sen äänitorvihan on Kari Kuula.”

Joo, …

Kari Kuulahan sai jostain päähänsä loistoajatuksen laittaa toimeksi laajamittainen lehmien holokausti. Tämä olisi tietenkin aika lopullinen ratkaisu moneen asiaan. Ainakin maatalouden tuet voitaisiin lopettaa ja EK saisi maaseudulta kaipaamaansa työvoimaa kaupunkeihin.

Hieman suren Kari Kuulan ”Lehmät Vapaaksi Työtä Tekemällä”-ideologiaan kuuluvaa lehmien laittamista ankaraan työntekoon antamatta niille syötävää. Voisivat esimerkiksi vetää pääkaupunkiseudun ratikoita sen aikaa, kun nälkäisinä jaksavat. Sen jälkeen lehmät voisi teurastaa, nylkeä ja niiltä voisi irroittaa kultahampaat. Mitä lehmistä jää yli, voisi vaikkapa syöttää rotille.

Anne Mikkola

Onko Kari Kuula todella ehdottanut lehmien laittamista työntekoon? Itse kyselin, että olisiko valmis ottamaan vapautuvat lehmät hoitoon omaan kerrostaloasuntoonsa, jos ei holokaustia ajatellut ratkaisuna. Enpä huomannut että olisi tuohon mitään vastannut. Joten kaipa se holokausti on hänen ratkaisunsa.
Perinteisesti kait luonnonsuojelijat eivät pidä lajien hävittämisestä.

Juha Hyrsky

Katos, katos : Hyrsky yllättäen mainittu. Anne jatkaa linjallaan: ”haluan selvittää mitä todella tapahtuu “ ja kuitenkaan hän ei kuulemma tunne Marjorie Greeneä?? Joku ei nyt ole ihan tapahtumien kartalla

Anne Mikkola

Niin. Sano sitten että en ole tapahtumien kartalla, mutta älä syytä valehtelusta. Ei kukaan ehdi töiden lisäksi kaikkea seurata. Siksi menen sinne missä kuulemiset tapahtuvat ja kerron vieläpä lähteeni. Tämä kiinnostaa minua ja monasti olen hereillä myöhäänkin.

Eikö olisi henkilöön käyvän syyttelyn sijään järkevämpää yhdistää voimavarat ja yhdessä etsiä totuutta… Jos seuraamme eri lähteitä, niin saisimme paljon aikaan yhdistämällä tietomme ja analyysimme. Mutta se vaatisi jonkinlaista luottamusta siihen, että toinen puhuu totta eikä ole tarkoituksella värittämässä ja demonisoimassa.

On ihan hyvä ja tarpeellista asioiden ymmärtämisen kannalta myös seurata noita salaliittoteorioita. Itse tutustuin niihin vasta Jouko Pihon seinällä paremmin äskettäin ja siinä yhteydessä katselin pari kertaa Victory channelia miten profetoivat varmana Trumpin voittoa ja tappion jälkeen jatkettiin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Semmoista profetointia.. Nämä jutut eivät ole olleet fokukseni ja siksi en ole varmaan tajunnut niiden laajuutta ja vaikutusvaltaa globaalisti. Vasta oikeastaan Capitolin tapahtumat osoittivat homman merkittävyyden.

Vaalien huonot järjestelyt ja vaalimanipulointi ovat silti mielestäni faktaa, joka on antanut ravinteita noille salaliittoteorioille. Aiheesta keskustelun kieltäminen tietenkin on koko ajan ruokkinut lisää noita salaliittoteorioita.

Ei tämä ole yksinkertainen yhden totuuden kuvio ihan noin faktuaalisestikaan. Sen lisäksi on sitten arvomaailman erot. Nämä asiat olisi myös hyvä erottaa toisistaan.

Viimeksi muokattu 3 vuosia sitten by Anne Mikkola
Yki Räikkälä

Fakta ei voi olla mielipideasia. Vaalimanipuloinnista ei ole edelleenkään tullut esiin mitään luotettavaa näyttöä. Sen sijaan vaalikoneiden valmistajat tms. tahot ovat nostamassa oikeusjuttuja korkeine korvausvaatimuksineen valheellisten tietojen levittämisestä (mikä tietysti on USA:ssa normihommaa, rosikseen mennään vaikka väärästä katseesta).

Anne Mikkola

Näyttöä on kun sitä itse kuuntelin. Riittää minulle. Minun ei tarvitse sen takia ryhtyä toimenpiteisiin tai mahdottomiin toimenpiteisiin, voin vain kuunnella ja tehdä johtopäätökseni. Sitä samaahan ne oikeusasteetkin kuulisivat jos kuulisivat.
Ei iso osa siitä manipuloinnista varmaankaan ole sellaista, että sille voi muuta tehdä lopulta kun parantaa tapoja ennen seuraavia vaaleja, ja sitähän Jenkeissä nyt varmasti tehdään.

Viimeksi muokattu 3 vuosia sitten by Anne Mikkola
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial