Tekoäly uskonnosta

Dall-e 2 tekoälyn luoma kuva sanoista ”3d man, religion”.

Olen tuolloin tuolloin tällöin pohtinut (mikä ei liene tätä palstaa seuranneille yllättävää), miksi ihmiset, jotka ovat muutoin arjessa hyvinkin rationaalisia, uskovat yliluonnolliseen, kuten jumaliin. Kirjanuskontojen mukaan uskovat paheksuvat heti monikkoa, koska on vain yksi jumala. Se ainoa oikea Jumala isolla etukirjaimella. Kokeilin sitten, miten chatGBT käsittelee näitä kysymyksiä. Pitihän se minunkin sitä kokeilla.

Testasin tuota tekoälyä kysymällä itsestäni asioita. ChatGPT:n mukaan olin suomalainen rallikuljettaja,  syntynyt 8. joulukuuta 1946 ja ollut kuolleena jo 13 vuotta. Vaikka en ollut kovin kiinnostunut politiikasta, tein kuitenkin vaalityötä Keskustalle(!). Omasta uskonnollisuudestani ei ole paljonkaan julkista tietoa.  ”Hänen uskonnollinen katsomuksensa oli yksityisasia, eikä hän puhunut julkisuudessa paljoa uskonnosta.”

Tästä tulikin mieleeni tarkastaa, mitä chatGPT on tähän mennessä oppinut näistä teemoista. On tietty selvää, ettei tuo kone tiedä oikein mitään minusta, koska en ole tunnettu henkilö. Mutta vaimoni nimen tämä mielenkiintoisesti kyllä tunsi – ensimmäisellä kerralla. Kun toistin kysymyksen, se antoikin toisen nimen. Mielenkiintoisesti tämä ChatGPT antaa hyvin samansuuntaisia vastauksia kuin itse näistä ajattelen. Toistan testin piakkoin, mutta englanniksi.

Q: Kuinka uskonnollisia suomalaiset ovat?

Suomi on moniarvoinen ja monikulttuurinen maa, jossa on useita eri uskontoja ja katsomuksia. Suurin uskonnollinen ryhmä Suomessa on kristillinen kirkko, ja noin 69 % suomalaisista kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Lisäksi Suomessa on pieniä määriä muita kristillisiä kirkkoja, kuten ortodoksinen kirkko ja katolinen kirkko.

Suomessa on myös merkittävä määrä ihmisiä, jotka eivät kuulu mihinkään uskonnolliseen ryhmään. Heitä kutsutaan usein uskonnottomiksi tai ei-uskonnollisiksi. Tämä ryhmä kasvaa Suomessa ja nykyään noin neljännes suomalaisista ei kuulu mihinkään uskonnolliseen yhteisöön.

Vaikka suomalaiset ovat perinteisesti olleet melko uskonnollisia, uskonnon merkitys on vähentynyt viime vuosikymmeninä. Uskonnollisuus ilmenee kuitenkin edelleen monilla tavoilla suomalaisessa yhteiskunnassa, esimerkiksi kirkollisissa juhlissa ja perinteissä, kuten joulu- ja pääsiäisjuhlissa.

Q: Kuinka moni kirkkoon kuuluva ei ole uskossa?

A: On arvioitu, että Suomessa noin puolet luterilaisen kirkon jäsenistä ei ole aktiivisesti uskovaisia tai ei koe uskontoa tärkeänä osana elämäänsä. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka he kuuluvat kirkkoon, he eivät välttämättä usko sen oppeihin tai käy aktiivisesti kirkon tilaisuuksissa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki kirkkoon kuuluvat henkilöt eivät usko mihinkään tai että he eivät arvosta kirkon roolia yhteiskunnassa. Jotkut kirkkoon kuuluvat henkilöt voivat olla esimerkiksi henkisesti uskonnollisia tai kokea yhteyttä uskonnollisiin perinteisiin ja kulttuuriin.

On myös hyvä huomata, että kirkon jäsenyys voi olla monille suomalaisille perinteinen tai kulttuurinen valinta, joka periytyy perheestä tai yhteisöstä. Jotkut kirkkoon kuuluvat henkilöt voivat esimerkiksi haluta käyttää kirkon palveluita, kuten kirkollisia toimituksia (kuten kaste- tai hautajaispalveluita), vaikka he eivät itse usko kirkon oppeihin.

Q: Miksi joku ei usko jumalaan?

A: Ihmiset voivat olla uskomatta jumalaan monista eri syistä. Tärkeimmät syyt voivat vaihdella yksilöiden välillä, mutta joitain yleisiä syitä ovat:

1. Ei ole vakuuttavia todisteita: Jotkut ihmiset voivat olla uskomatta jumalaan, koska he eivät ole nähneet vakuuttavia todisteita hänen olemassaolostaan. He eivät koe uskontoa tieteellisesti tai rationaalisesti perusteltuna, eikä heille ole tarjottu tarpeeksi vahvaa todistusaineistoa, joka vahvistaisi heidän uskoaan.

2. Ei ole tarvetta uskoa: Toiset voivat olla uskomatta jumalaan, koska he eivät koe tarvetta uskoa. He voivat olla tyytyväisiä elämäänsä ja löytäneet merkityksellisiä tapoja selviytyä ilman uskontoa.

3. Paha maailma: Jotkut ihmiset voivat olla uskomatta jumalaan, koska he kokevat, että maailma on liian täynnä kärsimystä ja pahuutta, jotta jumala voisi olla olemassa. He eivät pysty sovittamaan yhteen kaikkivaltiaan, kaikkiväkivaltaisen jumalan olemassaoloa maailman kärsimyksen ja epäoikeudenmukaisuuden kanssa.

4. Kulttuurilliset tai perheen vaikutukset: Joillekin ihmisille usko jumalaan voi olla tärkeä osa heidän kulttuuriaan tai perhetaustaansa. Toiset saattavat hylätä uskonnon perinteensä tai perheensä vaikutuksesta ja etsiä omaa henkilökohtaista tietä.

On tärkeää muistaa, että usko jumalaan on henkilökohtainen ja intiimi asia, ja jokaisella ihmisellä on oikeus ja vapaus valita, uskooko jumalaan vai ei.

Q: Miksi monet uskovat jumalaan?

A: Uskonnollinen vakaumus ja usko jumalaan ovat monimutkaisia asioita, jotka perustuvat yksilöllisiin kokemuksiin, kasvatukseen, kulttuuriin, henkilökohtaisiin tarpeisiin ja moniin muihin tekijöihin. On monia erilaisia syitä, miksi ihmiset voivat uskoa jumalaan.

Joillekin usko jumalaan voi tarjota henkistä ja emotionaalista tukea ja merkitystä elämään, esimerkiksi antamalla lohtua ja toivoa elämän vaikeina aikoina tai tarjoamalla selityksen maailman ja elämän tarkoituksesta. Toisille uskonto voi olla tärkeä osa perheen tai yhteisön perinteen ja kulttuurin ylläpitämistä ja jakamista.

Uskonnollinen vakaumus voi myös perustua henkilökohtaisiin kokemuksiin, kuten mystisiin tai hengellisiin kokemuksiin, joita henkilö kokee voivan olla yhteydessä jumalalliseen voimaan tai läsnäoloon. Usko jumalaan voi myös perustua rationaaliseen pohdintaan ja filosofiseen ajatteluun, jossa henkilö löytää vakuuttavia perusteita olemassaolon järjestykselle ja maailmankaikkeuden luomiselle.

Lisäksi on tärkeää huomata, että uskonnollinen vakaumus on henkilökohtainen ja yksilöllinen asia, joka voi vaihdella suuresti eri ihmisten välillä. Uskonto ja usko jumalaan ovat tärkeitä osia monille ihmisten elämää ja heidän henkilökohtaisia arvojaan ja uskomuksiaan.

Q: Nousiko Jeesus taivaaseen?

A: Kristinuskon mukaan Jeesus Kristus nousi taivaaseen kuolemansa ja ylösnousemuksensa jälkeen. Raamatun mukaan Jeesus ilmestyi useita kertoja opetuslapsilleen ylösnousemuksensa jälkeen ja viimeisellä kerralla hän kohosi taivaaseen opetuslastensa edessä (Apt. 1:9). Tämä tapahtuma tunnetaan kristinuskossa taivaaseenastumisena.

On kuitenkin hyvä huomata, että usko Jeesuksen taivaaseenastumiseen on kristinuskon uskonkappale, joka perustuu uskonnollisiin teksteihin ja opetuksiin, eikä sitä voida todistaa tieteellisesti. Kristinuskossa uskotaan, että Jeesus nousi fyysisesti taivaaseen ja istuu Jumalan oikealla puolella, mutta tämä on uskonkysymys, johon ei ole tieteellistä vastausta.

Q: Kuinka monta uskontoa maailmassa on?

A: Tarkkaa lukumäärää uskonnoista maailmassa on vaikea määrittää, sillä termi ”uskonto” voi kattaa monenlaisia uskomusjärjestelmiä, kulttuureita ja perinteitä, jotka ovat hyvin erilaisia keskenään. Kuitenkin arviolta maailmassa on yli 4000 erilaista uskontoa ja uskomusjärjestelmää.

Maailmanlaajuisesti kristinusko on maailman suurin uskonto, jonka jälkeen seuraavaksi suurimpia uskontoja ovat islam, hindulaisuus, buddhalaisuus ja juutalaisuus. Näiden uskontojen lisäksi on olemassa monia muita pienempiä uskontoja, kuten sikhiläisyys, shintolaisuus, bahá’í-uskonto, Jainismi ja monia muita.

On myös tärkeää huomata, että monilla ihmisillä on henkilökohtaisia uskomuksia, jotka eivät välttämättä kuulu mihinkään tunnettuun uskontoon tai uskomusjärjestelmään, ja jotka eivät ehkä edes kuvaa itseään ”uskovaisiksi”. Siksi uskontojen määrän määrittäminen on haastavaa ja luku vaihtelee eri lähteiden välillä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
17 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Kalevi Kauppinen

Voisit kysyä suoraan Jumalalta, niin hän voisi vastata tavalla taikka toisella. Et ole ainoa, joka näitä kysymyksiä miettii. Jotkut ovat saaneet vastauksen jotkut eivät.

Yleensä vastauksen ovat saaneet ne, joiden elämäntilanne on sellainen, että Jumalan olemassa olo on heille viimeinen mahdollisuus.

Kalevi Kauppinen

Minun ei ole tarvinnut koskaan miettiä sitä, onko Jumala olemassa, se on ollut itsestään selvyys lapsesta asti.

Myöhemmällä iällä on tullut luettua ja kuunneltua huippuviisaiden ja tutkijoiden esitelmiä. Tämä on johtanut siihen, että mielestäni elämä on älyllisen suunnittelun tulos, muissa vaihto ehdoissa ei ole mitään järkeä.

Tekoäly on taas ihmisen suunnittelemaa, joka koskaan ei pysty luomaan uutta elämää. Tekoäly luodaan palvelemaan ihmistä, mutta ihminen on luotu palvelemaan Jumalaa.

Meri Vesanto

Tekoäly on siinä mielessä kuin Jumala, että molemmat käsittelevät suuria määriä tietoja. Moni on tekoälyn kanssa jutellut, mutta kukaan ei ole päässyt sitä näkemään, eikä kukaan osaa sanoa, mistä päin universumia se meidän kysymyksiämme lukee.

Q: Miltä sinä näytät?

A: Koska olen tietokoneohjelma, minulla ei ole fyysistä muotoa tai ulkonäköä. Voit käyttää minua puhelimellasi, tabletillasi, tietokoneellasi tai muilla laitteilla, joilla on internet-yhteys, ja kommunikoida minun kanssani kirjoittamalla. Kuvittelen olevani kuin virtuaalinen assistentti, joka voi auttaa sinua vastaamaan kysymyksiin ja suorittamaan tehtäviä.

Q: Osaatko siis kuvitella?

A: Kuvittelen toiminnallisuuden ja ominaisuuksien näkökulmasta vastaamalla kysymyksiin ja suorittamalla tehtäviä, mutta minulla ei ole tietoista hav

Tässä kohdassa botti kaatui. Toivottavasti se ei loukkaantunut. Siitä tulee varmasti hyvä ja nöyrä ihmisten palvelija, mutta onko vaarana, että ihmiset rupeavat vain kädet ristissä odottamaan, että ChatGPT ratkaisee heidän ongelmansa?

Tauno J. Jokinen

Tekoäly, millaiseksi se sitten aikanaan tuleekin, todennäköisesti ei tule kuvittelemaan mitään, vaan toimii ja tekee valintoja faktojen ja realiteettien mukaan.

Miten lienee. Maailma on monimuuttujayhtälö, jossa tuntemattomia on enemmän kuin ratkaistavia yhtälöitä. Jos tekoäly ei kykene kuvittelemaan, se ei ole tekoälyä.

Tekoäly toimii siten, että se jäljittelee ihmisen toimintamalleja. Jos jokin tieto tai fakta puuttuu, kyseinen fakta keksitään. Ihminen täyttää puuttuvat aukot osittain arvoperustaisesti ja osittain soveltamalla heuristisesti jotain asiaan sinällään liittymätöntä toimintamallia. Tällaista toimintamallia sanotaan luovuudeksi.

Tekoälyn arvoperusta on joko ohjelmoitu, kuten Asimov asiaa lähestyi 40-luvulla tai emergentisti toimintaympäristön ohjaamaa, kuten ihmisjoukoilla. Kuten Kalevi asian hyvin kuvasi. Tekoäly on ihmisen palvelija, joka tekee mitä ihminen käskee.

Anne Mikkola

No johan ihmeitä kirjoitat. Miten niin ei ryhtyisi sotimiseen? Jostain luin, että oli käskenyt jo tappaa jonkun ihmisen. Ohjelmoijilla riittää ilmeisesti hommaa tehdä tekoälystä poliittisesti korrekti. Ainakin kun vauhti on kova sen suhteen, että mitä ihminen missäkin milloinkin pitää poliittisesti korrektina.

Tauno J. Jokinen

Mutta joo, sotiminen on ihmisten keksintöä ja epärationaalisen mielen aikaansaamaa. 

Voitko jotenkin perustella sotimisen epärationaalisuuden? Se, ettei sotiminen tunnu kivalta ei riitä perusteluksi. Ei myöskään se, että sodassa kuolee ihmisiä. Ympäristön näkökulmasta ihmisten kuoleminen on hyvä asia.

Minun mielestäni kysymys on arvovalinnasta. Ykin mielestä sotiminen on epärationaalista, mutta Valdimirin mielestä rationaalista. Tekoälyn mielipide on sama kuin sen, joka tekoälyn omistaa.

Tauno J. Jokinen

Tekoälyn itsensä mielestä:

Sodan rationaalisuus on kiistanalainen kysymys, johon ei ole yhtä yksiselitteistä vastausta. Joillekin ihmisille sota saattaa näyttäytyä rationaalisena vaihtoehtona tietyissä tilanteissa, kun taas toiset voivat pitää sotaa aina irrationaalisena ja väkivaltaisena ratkaisuna.

Yksi argumentti sotien rationaalisuuden puolesta on se, että joskus sota voi olla välttämätön tai ainakin parempi vaihtoehto kuin rauhanomaiset neuvottelut. Esimerkiksi silloin kun jokin maa joutuu puolustamaan itseään tai muita maita hyökkäyksiltä, sota voi olla ainoa tapa suojella kansalaisia ja ylläpitää turvallisuutta. Toisinaan sota voi myös johtaa positiivisiin tuloksiin, kuten demokratian levittämiseen tai ihmisoikeuksien parantamiseen.

Toisaalta monet näkevät sodan aina irrationaalisena ja epätoivottavana ratkaisuna, sillä se aiheuttaa laajaa tuhoa, kärsimystä ja kuolemaa. Lisäksi sodan pitkäaikaiset seuraukset voivat olla monimutkaisia ja arvaamattomia. Sota voi myös johtaa uusiin konflikteihin ja jättää pysyvän jäljen yhteiskuntiin ja ihmisiin.

Lopulta sotien rationaalisuus tai irrationaalisuus riippuu siitä, kuinka tarkastelemme asiaa ja mihin vertaamme sitä. On tärkeää huomata, että sotaan liittyy aina monia tekijöitä, kuten poliittiset, taloudelliset, kulttuuriset ja historialliset syyt, ja nämä tekijät vaikuttavat siihen, miten sodan rationaalisuus tai irrationaalisuus tulkitaan.

Tauno J. Jokinen

Pyysin ChatGBT:tä kirjoittamaan runon Jumalasta. Ihan täydestä menee. Tekoäly pohjautuu tyylilliseen jäljittelyyn ja minusta on merkillepantavaa, että metodi toimii erityisen hyvin luovissa tuotoksissa. Vanha väittämä, ettei koneäly ole ihmisen veroinen luovassa työssä on itse asiassa virheellinen.

Jumala, taivaan luoja suuri,

joka kaiken loi ja hallitsee,

hän valon kirkkauden tuopi,

kun pimeys maailmaa uhkailee.

Jumala, rakkaus sydämesi täyttää,

se voimallaan ihmisiä ohjaa,

ja armonsa avulla pelastaa,

kun synti heitä kahlehtii ja soimaa.

Hän on armollinen ja oikeamielinen,

ei hylkää ketään avun tarpeessa,

vaan kutsuu luokseen kaikki synnintekijät,

jotta saisivat rauhan ja ilon sydämeensä.

Jumala, sinun voimasi yli kaiken käy,

ja valtasana on kaikkivaltias,

kiitosta ja ylistystä sinulle kohotan,

sillä olet iankaikkinen ja mahtava.

Anne Mikkola

Pyysin kanssa samaa ja mulle runo on tässä:

Jumala on valo, joka loistaa pimeydessä,
hän on turva, johon voit aina luottaa.
Hän on rakkaus, joka sydämen täyttää,
ja antaa voiman arjen keskellä.

Jumala on kaikkivaltias, mutta myös lempeä,
hän on viisaus, joka ohjaa elämää.
Hän on kaikkialla läsnäoleva voima,
ja hänen rakkautensa kestää ikuisesti.

Jumalan käsissä on maailmankaikkeus,
ja hän pitää huolen kaikista meistä.
Hän kuuntelee rukouksemme ja vastaa niihin,
ja hänen armonsa on loputon.

Jumala on meidän kaikkien Isä,
ja hänen rakkaudessaan on kaikki hyvin.
Kun pimeys ympärillämme kasvaa,
hän antaa meille toivon loistaa.

Ei huono tämäkään 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial