TALVITERÄTEOLOGISIA PÄIVITTELYJÄ 18. Jeesus oli suvuton

Helsingin Vallilassa sijaitsevassa trooppisessa matelija- ja liskotalossa muuten tapahtui tässä noin viikko sitten oikein kansainvälisen tiedeyhteisön kauan odottama ja tunnustama IHME. Nimittäin mustavesivaraanin neitseellisesti tuottamasta munasta kuoriutui elävä poikanen. Tämä poikanen siis syntyi neitseellisesti. Emo oli viettänyt terraariossaan yksin 10 viime vuotta, joten parittelua ei liene tapahtuneen. Tai sitten sen poikamustavesivaraanin oli täytynyt olla tosi ovela. Ja kaukaa matkustanut. Näitä varaaneja kun ei kovin montaa edes ole olemassa. Tiedossani ei ole, onko meille syntynyt poikanen poika vaiko tyttö.

Tätä neitseellistä syntymää kutsutaan myös suvuttomasti lisääntymiseksi. Onhan niitä muitakin varaaneja, jotka tähän ihmeeseen pystyvät, joten sinänsä mistään vallan uniikista tapahtumasta tai ihmeestä ei ole kyse. Tämä syntymä vain lienee ensimmäinen vesivaraanien ryhmään kuuluvan varaanin lisääntyminen. Siis tiedossa oleva.

Suvuton lisääntyminen tässä vähän kummastuttaa. Eikös se poikanen tai tyttönen kuitenkin edusta emonsa sukua? Jos emo ei olisi mistään kotoisin eli ei niin mitään sukua, niin silloin ymmärrän suvuttoman lisääntymisen terminä.

Tästä sitten tulikin mieleeni eräs tunnetumpi neitseellinen syntymä. Jeesuksen, kuten kaikki varmaankin arvasivatkin. Kun Jeesus syntyi neitseellisesti, niin eikös tätäkin voisi myös kutsua suvuttomaksi lisääntymiseksi? Ja varsinkin, kun tiedämme vielä, että isäksi väitetty Jumala (oli tämä isä tai ei) ei liene Hänkään mitään sukua. Vai onko jumalilla sukupuut?

Ja sitten Raamatun pitkät sukuluettelorimssut Daavidin suvusta eivät kelpaa mihinkään. Ne ovat silkkaa tarinointia.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
10 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Markku Hirn

Sekä Matteuksen että Luukkaan evankeliumeissa on Josefin sukupuu. Kumma kyllä ne eroavat toisistaan aika paljon.

Markku Hirn

Luukan sukupuu on siitä mielenkiintoinen että se ulottuu aina Adamiin asti. Sen avulla voi siis laskea maapallon ikä luomisesta tähän päivään.

Juha Hyrsky

Et Yki kyllä pääse eteenpäin näissä haastoissasi, jos et lue Marcus J. Borgin kirjaa ”Kristinuskon sydän. Uudelleen löydetty usko” Sieltä esimerkiksi löytyy näkökulmia Thomas Mannin ajatukseen siitä, miten myytti metaforisena kertomuksena voidaan ajatella tarinaksi siitä, miten asiat eivät koskaan olleet, mutta minkälaisia ne aina ovat. Onko myytti totta? Kirjaimellisesti ei, pohjimmiltaan erittäin kyllä.

Tapio Tuomaala

”Ja sitten Raamatun pitkät sukuluettelorimssut Daavidin suvusta eivät kelpaa mihinkään. Ne ovat silkkaa tarinointia.

Sellaista profeettaa ei olekaan, joka pystyy asiaperustein kumoamaan sukuluettelot, jotka ovat tärkein ja tutkituin osa juutalaisuudesta. Esim. leeviläinen pappeus perustui sukuluetteloihin. Jos ne hävisivät, pappeus oli peruuttamattomasti menetetty. Detaljina mainitsen, että pappien sukuluettelot paloivat, kun roomalaiset vuonna 70 tuhosivat Jerusalemin ja polttivat toisen temppelin, jossa sukuluetteloita säilytettiin. Temppelistä ei jäänyt kiveä kiven päälle, kuten Jeesus kertoi noin 40 vuotta aiemmin. Itse asiassa oli niin, että ensimmäisellä kerralla valtaus ei onnistunut ja roomalaiset vetäytyivät. Ne, jotka muistivat Jeesuksen sanat, lähtivät kaupungista pakoon. Jäljelle jäivät mm. zelootit, jotka taistelivat roomalaisia vastaan viimeiseen mieheen, kun nämä palasivat. Tarkoittaa sitä, ettei juutalaista pappeutta Mooseksen lain mukaisesti voida enää pystyttää, vaikka tähän ortodoksijuutalaisilla onkin kova hinku.

Ut:n mukaan Aadam Jumalan luomana oli malli tulevasta eli Jeesuksesta. Kumpikin yhtä puhtaasti Jumalan luomistyön tulos.

Olisi kiva, jos antaisitte esimerkkejä Luukkaan ja Matteuksen sukuluetteloiden eroista. Vuosia sitten tutkin sukuluetteloita enkä huomannut niissä virheitä. Jos niissä olisi virhe, niin juutalaiset olisivat ja edelleen suureen ääneen kumoaisivat sukuluettelot. Jos niissä olisi virhe, niin Jeesus ei olisi Vt:ssa luvattu messias.

Markku Hirn

En jaksa kirjoittaa koko sukuluetteloa ,mutta Matteuksen mukaan Josefin isä oli Jaakob , isoisä oli Mattan ja isoisän isä oli Eleasar jne. Luettelo löytyy Matteus 1: 1-16

Luukkaan mukaan Josefin isä oli Eli, isoisä oli Matta, isoisän isä oli Leevi jne. Luettelo löytyy Luukas 3: 23-38

Yksi mielenkiintoinen ero on myös se että kuningas David löytyy molemmista luetteloista mutta Matteuksen mukaan se jatkuu Davidin pojasta Salomosta mutta Luukkaan mukaan Daavidin pojasta Naattanista.

Tapio Tuomaala

Toinen sukuluettelo saattaa olla Mooseksen lain mukainen sukuluettelo, toinen biologinen, jolloin biologinen olisi minusta Luukkaan mukainen. Esim. adoptiot on Mooseksen lain mukaisia eikä niissä oteta huomioon biologista ulottuvuutta.

Daavidin tapaus on mielenkiintoisin. Juutalaisuudessa Daavidia pidetään adoptoituna. Heidän mukaansa Iisain vaimo oli uskoton ja kun hän sai lapsen, niin Iisai adoptoi hänet. Tähän viittaa Daavidin kaltoin kohtelu kodissaan. Hän oli vieras, tunkeilija, jota koettiin kaikin tavoin piilottaa. Tästä avautuu huikea samankaltaisuus Jeesukseen, jota saatettiin myös pitää adoptoituna.

Toisaalta, jos juutalainen näkemys on oikea siltä osin , että Iisain vaimo teki aviorikoksen, niin silloin ei tiedetä Daavidin biologista isää. Luukkaan mainitsema Natan sotkee juutalaisten kuvioita lisää.
 
Minusta on tuntunut vuosikymmenet siltä, että tämä juttu ei ole suinkaan selvä ja että vielä tullaan iskemään pöytään uusia kortteja. Jossain vaiheessa nimittäin näyttämölle tulee se, jonka Jeesus kertoi tulevaksi ja jonka juutalaiset ottavat vastaan. Silloin avataan juutalaisten sukukirjat, jotka, kuten luulen, todistavat toista kuin Ut:n sukukirjat.

Viimeksi muokattu 10 kuukausia sitten by Tapio Tuomaala
Meri Vesanto

Juutalaisen lain mukaan Jeesuksen vanhemmat olivat Joosef ja Maria. Mutta koska uskomme, että Jeesus syntyi neitseellisesti (ts. suvuttomasti), silloin Jumala on paitsi Jeesuksen isä myös Jeesuksen äiti. Yksinkertaista?

Viimeksi muokattu 10 kuukausia sitten by Meri Vesanto
Seppo Heinola

Jeesus oli Paavalin mukaa Davidin suvun spermasta. Tämän sperman lahjoittaja tarkoitukseen selvinnee kun tutustuu heprean kielen monimerkityksiä käyttävän heprealaisen narraatio- ja kirjoitustekniikkaan ja hyödyntää sen vaihtoehtoja. Tässä mielessä on tärkeä myös syntymään viittaavat gematriset luvut 216 (GBRH) ja 2160. 216 on ARYEH eli Leijona. Jeesus oli nimisymbolisesti Leijonan pentu ja itse siten myös Leijona. Tämä senior-Leijona oli Jeesuksen isä, mutta kuka oli tuo leijona? Vastaus sisältyy Jeesuksen haudanneen miehen nimeen.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial