TALVITERÄTEOLOGISIA PÄIVITTELYJÄ 14. Elämä saapui maahan lumipallolla

Koska nyt on niin, että elämää on tällä Telluksella ja sen seurauksena älyllistäkin elämää, sikäli kuin sitä älylliseksi voi sanoa, on sen älyllisen elämän edustajat, me ihmiset, aina ihmetelleet eksistenssiä. Miksi me olemme? Miksi koko universumi on? Miksi se ylipäätään vaivautuu olemaan olemassa? Olisiko se, jos ei olisi älyllisiä tai vähemmän älyllisiä olentoja sitä ihmettelemässä? Einstein itse asiassa kysyi kerran joltain tähtitieteilijältä tai fyysikolta, että onko kuu tuolla taivaalla, jos kukaan ei ole katsomassa sitä.

Vaihtoehtoja kaiken olemassaoloon, ja varsinkin elämän, on vähän sen mukaan, miten maailman nyt näkeekin. Toisista se on suunnittelun tulosta, toisista silkkaa sattumaa. Tai sitten kaikki materia, tila, aika ja energia ovat olleet aina olemassa. Tarkoitan siis jo ennen 13,8 miljardin vuoden takaista alkuräjähdystä.

Oli miten oli, on elämää syntynyt universumiin ainakin Tellukselle. Voi olla, että miljooniin muihinkin universumin kolkkiin. Tai sitten elämä on niin harvinaista, että sitä erittäin marginaalisten yhteensattumien vuoksi on syntynyt vain tänne Tellukselle… Elämä on mysteeri. Sen syntyminen vasta onkin mysteeri ja sellaisena se tulee pysymään vielä monta ajastaikaa. Ehkä ikuisuudeksi.

Elämää ei ole saatu syntymään laboratorioissa, vaikka monta kertaa on yritetty. Yksi tunnetuimmasta päästä on Yhdysvaltalaiskemistit Harold Urey ja Stanley Miller. Nämä esittivät jo 50-luvulla, että elämän rakenteita syntyy melko helposti laboratoriossa. Tietty he testasivat ideaansa. Kokeissaan he panivat kammioon vettä, ammoniakkia, metaania ja vetyä, koska niitä ilmeisesti oli maapallon varhaisessa kaasukehässä. Sitten kammioon johdatettiin sähköpurkauksia – muinaisia salamaniskuja. Mutta ei. Reaktioissa syntyi orgaanisia yhdisteitä, kuten proteiinien rakennuspalikoita aminohappoja, mutta ei proteiineja eikä rna- ja dna-molekyylejä. Lopputulos oli jotain mustaa möhnää.

Kirsi Lehto, molekulaarisen kasvibiologian yliopisto-opettaja ja dosentti Turun yliopiston Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnasta toteaa: ”Elämä syntyi hiiliyhdisteiden ja suurten energioiden keskinäisessä kemiassa, jossa harrastelijat eivät oikein pärjää”. Hän tarkoittanee juuri tutkijoita, jotka näpertelevät koeputkiensa kanssa. Tästä voikin helposti johtaa ajatuksen, että se ”ammattilainen” onkin se luoja… Siis nythän on niin, että uskovalle elämän synty ei tietenkään ole mysteeri. Se oli se ammattilainen, Jumala, joka puhalsi elämän tänne ja meihin. Kirsi Lehto muuten suhtautui skeptisyydellä siihen, että fosfiinikaasun Venuksesta löytyminen todistaisi jostain alkukantaisesta elämästä Venuksella. Tuohan oli syyskuun uutisia.

Jos jätetään luominen ja ”älykäs suunnittelu” pois, niin se elämän synty ei olekaan niin suuri mysteeri. Jospa olemmekin muukalaisia täällä, tyyten muualta tulleitten rakennuspalikoiden seurausta. Elämä, jota me ihmiset muiden muassa täällä Telluksella edustamme, tulikin muualta tänne. Likaisella lumipallolla eli komeetalla ratsastaen.

Nimittäin Rosetta-luotain matkasi vuosien ajan 67P/Churyumov-Gerasimenko -komeetan läheisyyteen ja keräsi siitä pölyä vain muutaman kilometrin etäisyydellä vuosina 2014–2016. Ja mitäs löytyi? Elämän rakentamiseen tarvittavat CHNOPS-alkuaineet ensimmäistä kertaa kiinteässä muodossa. Hiili, vety, typpi, happi ja rikki. Ja sitten viimeiseksi fosforia kiinteässä muodossa. Tämä löytö osoittaa tieteilijöistä, että komeetat ovat hyvinkin voineet olla näiden aineiden lähteenä nuoressa Maassa. Asian selvittänyt kansainvälinen tutkimuprojekti muuten on suomalaisjohtoinen.

On fakta, että komeetoissa on elämälle tärkeitä yhdisteitä. On myös niin, että tänne Tellukselle on osunut komeettoja 4,5 miljardia vuoden aikana runsaasti. Nasan Stardust-luotain havaitsi vuonna 2004 Wild 2 -komeetassa glysiiniä. Glysiini on aminohappo. Aminohapot orgaanisia yhdisteitä, jotka sisältävät elämän alkuaineita ja ilman niitä ei olisi elollisia olentoja, koska niistä rakentuvat proteiinit.  Siis: ei komeettoja, ei elämää. Olemme avaruuden muukalaisia!

Mutta jos palataan uskovaan ja kreationistiseen näkemykseen, niin jos Jumala puhalsi elämän tänne maailmaan ja meihin, niin kuka puhalsi elämän Jumalaan?

Mutta oli miten oli, ainakin kaksi seikkaa on varmaa: me olemme tähtipölyä. Kaikki raaka-aineet, mistä me olemme koostuneet, ovat muinaisten tähtien räjähdyksissä syntyneistä jätteistä peräisin. Sikäli me olemme ihan oikeita tähtivaeltajia. Ei edes taivas ole rajana.  Toinen varma asia on, että elämä syntyi avaruudessa. Oli sitten se alulle panija kristinuskon Jumala, joku pilaileva jumalajoukkio, vieras kehittynyt sivilisaatio, supernova, komeetta, joku sattuman oikku maapallolla tai joku muu juttu, niin tasan varmasti avaruus on se paikka. Maapallo on avaruudessa. Ei syrjässä vaan siellä keskellä sitä kaikkea, kuten kaikki mikä avaruudessa on.

Turun yliopiston tiedote: https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/mediatiedote/tutkijat-loysivat-kiinteaa-fosforia-komeetasta

(aineistoa: Tekniikan Maailman nettiuutinen 30.11.2020)

Tuo Churyumov-Gerasimenko -komeetta ei ole ihan pikku lumipallo, kuten kuvasta näkyy. Verrokkikaupunki tuossa on Los Angeles.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
7 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Tauno J. Jokinen

Joo, …

Uskoisin, että Jumala on aina ollut olemassa. Jos nyt sitten joku Meta-Jumala loi Jumalan, niin sitten se Meta-Jumala on aina ollut olemassa. Voin toki olla väärässä.

Sitä olen oudoksunut, että kaikki elämä tuntuu pelittävän saman DNA-systeemin pohjalta. Jos sitä elämää syntyisi sattumoisin, voisi kuvitella elämän syntyvän useammalla eri tavalla.

Seppo Heinola

vieras sivilisaatio tms. Ja siksi se sama DNA.
Kannatanvierasta sivilisaatiota,mikä siirtää vaan mysteriä kauemmaksi. Tämä sivilisaatio jätti Genesikseen koodin,jossa on myös DNA rakenne ilmaistuna: ’tulla elämään’ hepreaksi hvh numeroina 565 ,mikä on DNA:n molekylirakenteen osa. Tiedontakana salaisuuden (Raz) ’enkeli’ eli taivaallakulkija nimeltyä RAZIEL = siemenen (zer) ja valon (aur) salaisuuden voima.

Tauno J. Jokinen

”Vieras sivilisaatio tms. Ja siksi se sama DNA”

Tämä on minustakin varteen otettava ajatus. Ehkä kuitenkin niin, että vieras sivilisaatio on koodannut DNA:n ja kylvänyt sitä ympäri avaruutta. Nykyisellä teknologisella osaamisella ihminenkin voisi toimia näin.

Avaruudem valloittaminen DNA:ta kylvämällä on moninkerroin avaruusmatkailua helpompaa.

Jumalan olemusta täämä ratkaisus ei juurikaan valota, vaikka voihan tuo DNA:n kylväjä olla myös Jumala.

Tapio Tuomaala

Yki: ”Elämää ei ole saatu syntymään laboratorioissa, vaikka monta kertaa on yritetty. Yksi tunnetuimmasta päästä on Yhdysvaltalaiskemistit Harold Urey ja Stanley Miller. Nämä esittivät jo 50-luvulla, että elämän rakenteita syntyy melko helposti laboratoriossa.”

Joo, muistan hyvin tuon ajan. Kun opin koulussa lukemaan, niin ensimmäiseksi menin kirjastossa aikuisten puolelle ja lainasin tähtitieteen ja kosmologian kirjoja. Oli pakkomielle selvittää, miksi olen täällä ja mistä. Käsiini osui myös elämän syntyä käsittelevä kirja. Johtopäätös kirjassa oli sama, minkä Yki esitti. Laitetaan oikeita aineita koeputkeen, sekoitetaan ja annetaan sähköhoitoa ymv., minkä seurauksena parin miljoonan vuoden päästä koeputkesta kömpii ihminen. Kiehtovan yksinkertaista.

Kosmologia ja tähtitiede ja biologia on mennyt huimasti eteenpäin reilun 50 vuoden aikana, mutta loppujen lopuksi ei olla edistytty 50-luvun koeputkesta, josta kömpii esiin mies ja nainen.

Tapio Tuomaala

Koeputki ihmiset liittyvät siihen, että vaikka evoluutiolla venytetään luomisen aikaa biljooniin triljooniin vuosiin, niin se ei anna lopullista vastausta perimmäiseen kysymykseen. Tyhjyys ei pysty tuottamaan kaikkeutta eikä siten luomista. Se, mikä on on kaiken takana, on ikuista eikä sillä voi olla alkua eikä loppua eikä myöskään aikaa, joka on osa maailmankaikkeuden rakennetta. Jos Jumalaa ei ole, niin silloin kaikkeus on ikuinen, ilman alkua tai loppua. On ihan sama suuressa kuviossa, miten kaikkeus ja Jumala käsitetään vai ovatko sama asia.

Apostoli Paavali kertoi tärkeän asian ateenalaisille.

”Ja hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä verestä asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat, että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla hänet löytää – hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä; sillä HÄNESSÄ ME ELÄMME JA LIIKUMME ja olemme, niinkuin myös muutamat teidän runoilijoistanne ovat sanoneet: ’Sillä me olemme myös hänen sukuansa.’ ”

Kristinusko on tehnyt Jumalasta yhtä pienen kuin mitä se itsesään edustaa. Huonompaan suuntaan on menty niistä ajoista, kun apostli puhui Ateenassa.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial