SYYSTERÄTEOLOGISIA MIETTEITÄ 40. Romanit ja kirkko

Suomen romaneista suuri osa on helluntailaisia, koska luterilainen kirkkomme, siis se valtion erityisstatuksen saanut, kielsi näiltä kasteet, vihkimiset ja hautaansiunaamiset. Syynä oli se, että nämä vain kiertelivät, eivätkä maksaneet kirkkoveroa. Raha ratkaisee uskonnoissakin, kuten kaikkialla.

Tietysti saattoi olla syynä sekin, että nämä eivät sen aikaisten käsitysten mukaan olleet aivan, hmm, suomalaiskansallisen rotuihanteen mukaisia. Vähän samoin kuin aikanaan sisällissodan aikoihin punaiset olivat ”ryssiä” eli siis hieman alempiarvoisia.

Mutta romaneilla, noilla kunnottomilla kiertolaisilla, oli ja on kuitenkin nähtävästi uskonnollisia tarpeita aivan samoin kuin meillä kaajeilla ja muilla etnisillä ryhmillä.

Kirkkomme alkoi hyväksyä romanit itse asiassa vasta niinkin myöhää kuin 1990-luvulla. Martti Luther muuten siunasi romanien syrjimisen Liber vagatorumissa jopa antaen hyväksymisensä näiden hävittämiselle. Mielenkiintoinen perintö valtionkirkollamme, jonka nimessä esiintyy tuon aikaisen rasistin nimi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
1 Kommentti
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Markku Hirn

Helluntailaisuus vetää romaaneja puoleensa helluyntailaisten jumalanpalvelukset. Niihin kuuluu ekstaattinen piirre joka puhuttelee heitä. Samoin vapaa laulaminen joka vie mukaansa. Sitäpaitsi helluntailaiset ovat sosiokultturellisesti lähempänä heitä ollen vähemmän koulutettua väkeä.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial