syysteräteologisia mietteitä 34. Kolmas päivä

syysteräteologisia mietteitä 33.  Kolmas päivä

Ensimmäisen luomiskertomuksen mukaan Jumala loi auringon vasta kolmantena päivänä. Sitä ennen Hän totesi, että kasvakoon maa vihantaa, ruohoja hedelmäpuita ym. Mutta miten ihmeessä nämä rehut ja hedelmät kykenivät tulemaan toimeen ilman aurinkoa..? Ja miten ne päivät erotettiin toisistaan, jos ei ollut sitä aurinkoa, valoa, joka erotti vuorokauden puolet toisistaan?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
56 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Seppo Heinola

Hyvä kysymys Yki. Kyllä kreationisteilta ns. harmonisoiva selitys löytyy.

Kalevi Kauppinen

Ei kasvit pimeyteen kuole, näinhän tapahtuu tänäkin aikana, että kasvit pysyvät hengissä ilman valoa.

Tauno J. Jokinen

Joo Kalevi, …

Ei pari pimeää päivää kasveja ihmeemmin haittaa. Tämä ehkäpä jopa tukee seitsemän päivän luomisteoriaa. Joidenkin teorioiden mukaanhan kukin päivä olisi kokonainen ajanjakso, mutta silloin kasvit kyllä olisivat kuolleet.

Kalevi Kauppinen

Vanhoista faaraoiden haudoista on löytynyt noin neljä tuhatta vuotta vanhoja vehnän jyviä, jotka lähteneet kasvamaan.

Seppo Heinola

Niin, nykyisessä lämpötilassa. Maapallolla ennen aurinkoa olisi ollut hirveä pakkanen, missä ei yksikään kasvi olisi elänyt muutama sekuntia kauempaa. Avaruuden lämpötila on noin
– 270 astetta. Maan ytimen kuumuden vuoksi pallomme olisi ollut toki lämpimämpi muta silti aivan liian kylmä kasveille.

Kalevi Kauppinen

Mistä tiedät, että lämpötila oli 270 astetta.

Seppo Heinola

Se on tieteen antama luku.

Tauno J. Jokinen

Tuo -270 on hieman sellainen vaaleanpunainen silakka. Tottakai Jumala loi maan normaalilämpöisenä, eikä se nyt yhdessä päivässä ehtinyt isommin jäähtyä.

Seppo Heinola

Mikä on maan normaalilämpö, jos auringon vaikutus on suljettu pois ja ma kelluu -270 pakkasasteessa. Kasvin juuret on maassa mutta varsi ilmakehässä, mikä sen lämpötila on ollut ilman aurinkoa vain maan pintalämmön heijastaman luovuttaman varassa?

Tauno J. Jokinen

Maan normaalilämpö on juuri sellainen, kuin Jumala hyväksi asian näkee. Kyllä ilmakehäkin lämpöä varastoi. Jos avaruudessa on kylmää, ei se tarkoita, että maan pinnallakin olisi.

Seppo Heinola

Maan pintalämpö muodostuu lähes kokonaan auringon antamasta, sula ydin on niin syvällä peruskallion alla ettei se paljon pintaa heijastu. Deux ex machina ajattelu ei tässä oikein toimi.

Tauno J. Jokinen

Deux ex machina ajattelu ei tässä oikein toimi.

Ei tietenkään toimi, koska tässä Jumala ei puutu asiaan mitenkään yllättäen, vaan on aivan olennaisesti läsnä tapahtumien kulussa.

Tauno J. Jokinen

Erityisesti kyllä askarruttaa se, miten se Jumala päivät määritteli ilman aurinkoa.

Ehkäpä Jumala ensin määritteli päivät ja laittoi vasta sitten maan kiertämään aurinkoa.

Anne Mikkola

No voi sentään. Enpä ollut tuota huomannut. Olinpa sokea. Voi voi nyt usko romahti.

Meri Vesanto

Mutta valohan oli luotu jo ensimmäisenä päivänä, ei siihen aurinkoa tarvittu.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Meri Vesanto
Seppo Heinola

Kasvi tarvitse myös lämpöä, auringoton valo on kylmää -270 astetta.

Meri Vesanto

Juu, mutta Jumalan henki liikkui vetten päällä, ja mitä muuta se liike on kuin lämpöä 😉

Seppo Heinola

Tuo henki eli ruach viittaa ilmaan eli tuuleen, joka ilman aurinkoa on ollut hirmuisen kylmää.

Kalevi Kauppinen

Kun maa ja taivas häviää, niin häviää myös aurinko ja kuu. Uudessa maailmankaikkeudessa on Jumala valona.

Tuntuu ihmeelliseltä väittää että se olisi -270 astetta. Tiede ei tiedä mitään maailman luomisesta.

Seppo Heinola

Missä luomiskertomuksessa Sinun uskomasi maan lämpötila mainitaan? ”Taivaankappaleiden välisessä avaruudessa keskimäärin esiintyvän lämpösäteilyn eli niin sanotun kosmisen taustasäteilyn lämpötila on -270,425 celsiusastetta.”

Anne Mikkola

Jumala. Kristus. Kalevilta hyvä pointti.
Tämä keskustelu on muuten aika mainiota.

Anne Mikkola

Täältäpä löytyi vastaus Ykin mysteeriin…
https://www.youtube.com/watch?v=ZQ43i5nKuZk
Alkaen 27:30 about.

Markku Hirn

Ihailen sitä luovaa voimaa jota kreationistit käyttävät oman agendansa puolustamiseksi. Jos he olisivat käyttäneet samaa energiaa kunnon luonnontieteen opiskeluun niin hehän olisivat nobel-tason tietoyhteisö.

Ihmettelen myös luomiskertomuksen kirjoittajia. Millaisia kirjanoppineita he mahtoivatkaan olla? Jokainen lapsikin jo noihin aikoihin ymmärsi että valolla on lähde. Päivävalon lähde on aurinko. Kun se laskee horisontin taakse niin tulee pimeää. Mitenkähän he järkeilivät kun väittivät että valo luotiin ensin?

Minua ei tuo häiritse , myyttisessä kertomuksessa on oma totuusarvonsa joka ei ole sama kun luonnontieteellinen totuus. Olen kai ennekin sanonut että nämä myyttiset kertomukset kätkevät sisäänsä onkun ongelman jota he yrittävät ratkaista luomalla narratiivin. Sama juttu kun unissa. Uni kehräytyy jonkun ratkaisemattoman ongelman ympärille unikertomuksena ,kätkien sen ytimen , joskus syvälle ja joskus aivan pinnan alle.

Maailmanluomiskertomuksia on melkein kaikissa kulttuureissa. Joten he ovat osaneet ihmetellä sitä että miten se on mahdollista että kaikki se mikä on olemassa on olemassa? Luomismyytit ovat siihen vastaus.

Tauno J. Jokinen

Ihailen sitä luovaa voimaa jota kreationistit käyttävät oman agendansa puolustamiseksi. Jos he olisivat käyttäneet samaa energiaa kunnon luonnontieteen opiskeluun niin hehän olisivat nobel-tason tietoyhteisö.

Joo, Markku …

Kreationismi ei ole agenda, vaan yksi subjektiivinen totuus monien subjektiivisten totuuksien joukossa. Ihmisten aivoissa eri totuuksilla on arvojärjestys ja alemman tason totuudet ovat alisteisia korkeamman tason totuuksille.

Aika moni tuntuu uskovan esimerkiksi koronarokotteiden olevan ratkaisu pandemiaan. Hiljalleen alkaa vaikuttaa siltä, ettei asia ole ollenkaan näin yksinkertainen.

Tuttu nuori mies sairastui hiljattain MS-tautiin, joka on autoimmuniteettisairaus. Toivottavasti näitä ei ala paljastua enempäänsä, kun näillä uusilla rokotteila ohjaillaan meidän immuniteettijärjestelmäämme.

Anne Mikkola

On aika huolestuttavaa, että rokotetutkimukset tekevät firmat itse, eivätkä ne julkaise dataa niistä tutkimuksistaan kunnolla. Ja sitten tämä poliittinen lääketiede siihen vielä päälle.
Onko MS-tauti selkeä lopullinen diagnoosi vai oireita? Statiineja voisi koittaa syödä, jos ei ole kokonaan toivo mennyt tuon suhteen. Sekä rokotehaitat että korona iskevät hermostoon ilmeisesti suorastaan ensisijaisesti. Jos se ei ole ”koko ajan päällä”, se voi ehkä ”parantua”..
Eli vertaan tässä nyt long-Covidiin ja long-rokotehaittoihin. Tauti ja rokote tekevät samaa jälkeä. Jos on long-rokote-haitta, niillä on taipumus palata, jos yhtään rasittaa itseään eli pitäisi tyyliin vuosi levätä, eikä kiiruhtaa postilaatikolle.
Siis en tiedä mitään MS-taudista muuten mutta oletan, että se liittyy juuri hermostoon.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Anne Mikkola
Anne Mikkola

Poliittinen lääketiede on sitä, että hoitopäätöksiä ja kliinisiä arviointeja tekee joku muu kuin potilasta hoitava lääkäri. Se on sitä, että lääketieteen tutkimusta tulkitsevat muut kuin lääketieteellisen koulutuksen saaneet.

Se on sitä, että lääkäriä kielletään määräämästä hoitoja, joiden hän katsoo asiantuntijana hyödyttävän potilastaan, jos se ei sovi poliittisiin tavoitteisiin. Eli esimerkiksi korona-tartunnan saaneen hoitaminen ennakoivasti vaikeuttaisi pakkorokottamisen läpivientiä, minkä takia lääkäriä estetään määräämästä hoitoja.

Poliittinen lääketiede on pakkorokotuksia, ”pakkohoitoja”. Tähän sanovat, että jollain Nurnbergin papereilla oli jotain sanottavaa. Sehän oli herra Hitler ja hänen ideologiset kumppaninsa, jotka pakolla ”hoitivat terveitä ihmisiä”.

Meri Vesanto

Hupsista, minunkin kommenteistani saattaisi luulla, että tuossa kirjoittaa kreationisti. Joten vedetäänpä vähän överiksi välillä. Toisena päivänä Jumala loi taivaankannen. Siihen kului koko päivä. Ja se on taivaan tosi, että jos johonkin tuhraantuu niin kauan aikaa, se työ on lopulta ihan turha. Jos Jumala olisi jättänyt sen taivaankannen tekemättä, hänen ei ehkä olisi tarvinnut luoda siihen valojakaan.

Mutta vakavasti ottaen: kuka osaa selittää, mitä on valo? Jos se on sama kuin aurinko, niin maa on pannukakku.

Tauno J. Jokinen

Mutta vakavasti ottaen: kuka osaa selittää, mitä on valo?

Joskus ysärillä, kun kaikki strategiat olivat ’kvanttihyppyjä’ pääsin selittämään yleisön joukosta Yrjö Neuvolle, mitä tarkoittaa kvanttihyppy.

Kvanttihyppy on elektronin tilapäinen siirtymä orbitaalilta toiselle ja heti takaisin. Kvanttihypyn seurauksena on pienin mahdollinen määrä valoa, joka katoaa saman tien valon nopeudella avaruuden äärettömään pimeyteen.

Useimmat strategiat todellakin ovat pelkkiä kvanttihyppyjä, mutta Yrjö Neuvo ei sen koomin puhunut kvanttihypyistä.

Anne Mikkola

Valohan tulee töpselistä eikä auringosta – ainakin tähän aikaan vuodesta.
heh.. Jumala lankeaa suoraan Blogimetsän ruudulle.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Anne Mikkola
Kalevi Kauppinen

Ilman atomia ei ole valoakaan. Tämä tarkoittaa sitä jos materiaali on luotu tyhjästä, niin niin sen jälkeen vasta valoa on voinut olla. Ihmissilmä erottaa valosta vain osan.

Raamattu puhuu siitä, että Jumalan on valona uudessa maailmassa. Se, mitä on ollut ennen luomista, sitä ei voi ymmärtää ihmisen aivoilla.

Kalevi Kauppinen

Kyllähän siihenkin kysymykseen vastaus löytyy Raamatusta.

Tauno J. Jokinen

Niin, siis Jumala epäonnistui ekalla kerralla …

Nykyisin yleensä ajatellaan, ettei virhe ole epäinnostuminen, vaan ensimmäinen askel kohti onnistumista. Tottakai Jumala olisi voinut tehdä täysin valmiin maailman niin halutessaan, mutta ehkäpä Jumala näin halusi opettaa meitä olemaan armollisia itsellemme. Hyvä esimies antaa alaistensa tehdä virheitä, jotta nämä oppisivat, samoin toimii hyvä vanhempi. Tämänkin oppii Raamatusta, jos sitä lukee ilman pilkkakirvestä silmässä.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Tauno J. Jokinen
Markku Hirn

Valo on sähkömnagneettista säteilyä jonka välittäjäpatikkelia kutsutaan fotooniksi. Jopa suomenkielinen Wikipedia selostaa asian ihan ymmärrettävästi joten olkaa hyvä ja katsokaa sieltä alkaen fotoonista.

Kalevi Kauppinen

Sitä, mikä on Jumalan valo, joka on uudessa maailmassa, ei löydy Wikipediasta. Koska tämä valo on tulevassa maailmassa, niin se on silloin ikuinen aina olemassa jo ennen maailman syntymistä.

Markku Hirn

Voit olla oikeassa siinä että uuden maailman Jumalan valo ei ole sama kun meidän maailmamme. Mutta nyt ole kyse siitä miten meidän maailmamme valo on .

Meri Vesanto

On se silti vähän vaikeaa, kun eteen tulee uusia myyttisiä käsitteitä, kuten ”säteily” tai ”energia”.

Tauno J. Jokinen

Alkuperäiseen keskustelunaiheeseen liittyen.

Kari Enqvistin keskustelu Woke – kulttuuriin liittyen piristi minua sen verran, että luin tuon ”Ensimmäinen sekunti” – kirjan.

Enqvistin mukaan maailmankaikkeus oli varsin perusteellisesti valaistu ennen Auringon luomista.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Tauno J. Jokinen
Tauno J. Jokinen

Ai, Enqvist ollut woke-keskustelussa?

Sori – eihän se suinkaan Enqvist ollut, vaan Valtaoja. Luin ihan väärän miehen kirjoittaman kirjan.

Tauno J. Jokinen

Onkohan sitten niin, että kokkarit, kepulit, persut ym. oikeistolaiset eivät mieti oikeudenmukaisuutta ja maailman paremmaksi paikaksi tekemistä..?

Varmaankin itse kukin miettii asiaa omalla tavallaan ja kaikilla on hieman erilainen käsitys siitä paremmasta maailmasta. Tästä ne ristiriidat varmaankin kumpuavat, kun halutaan olla määrittämässä muille, millainen heidän ihannemaailman tulisi olla. Jokaisella pitäisi olla oikeus uskoa omiin unelmiinsa.

Anne Mikkola

Piristävää todellakin. Sannikka käänsi Suomen suunnan. Joku maailmanpelastamispalkinto Sannikalle ja Valtaojalle pitäisi antaa. Ei silti. Oli se ruskea nainenkin oikeassa Nänäpäivästä tai en tiedä oliko, mutta itse ainakin ajattelin samoin sitä katsellessa.

Tauno J. Jokinen

Oli se ruskea nainenkin oikeassa Nenäpäivästä …

Periaatteessa kaikki auttaminen on asettumista autettavan yläpuolelle, eli toksista maskuliinisuutta, jossa patriarkaatin tappara upotetaan alistettuun lihaan korostaen samalla autettavien huonommuutta suhteessa auttajaan – jos ajattelemme asiaa intersektionaalisesti ja miksi emme ajattelisi. Tai oikeastaan – tiedän montakin syytä olla ajattelematta. Jos jollekin tulee nenäpäivänä hyvä olo osoittaessaan ylemmyyttä ihmisenä, niin minun puolestani se on ihan ok.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Tauno J. Jokinen
Anne Mikkola

”toksista maskuliinisuutta, jossa patriarkaatin tappara upotetaan alistettuun lihaan”
Voi elämä Tauno. Mistä sinä oikein tämän sanaisen arkkusi löydät? Kiitos tästä. Noinhan se tietysti on.

Tauno J. Jokinen

Anne hyvä, …

Tämä oli jokseenkin suora sitaatti omista kirjoituksistasi melkein kymmenen vuoden takaa.

Sitäpaitsi Enqvist on minuun verraten täysin lyömätön kirjoittamaan asiaankuulumattomia puujalkavertauksia.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Tauno J. Jokinen
Anne Mikkola

”jokseenkin suora sitaatti omista kirjoituksistasi melkein kymmenen vuoden takaa.”
Älä viitsi. heh.. Kiitos vaan mahdollisuudesta nauraa. Harvinaista herkkua näinä aikoina. Onpa karmeeta kyllä. Pitäs nyt kieriä jossain tuhkassa ja säkkivaatteessa ja katua pahoja ajatuksiaan. Mutta en osaa kuin nauraa. Aika koomista.

Ei vain. Oikeasti tämä moneen suuntaan sekava sotku ahdistaa minua koko ajan näissä Uganda-kuvoissa, jotka jatkuu vaan. Ilmeisesti tuon poimit tuosta kommentistani, kun vastasit niin hyvin.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Anne Mikkola
Tauno J. Jokinen

Ilmeisesti tuon poimit tuosta kommentistani,…

En minä mitään vanhoja kommentteja selaa. Varsinkaan, kun ne paloivat aikanaan siellä Kotimaa24:n noitaroviolla. Ihan vain ulkomuistista …

Anne Mikkola

Joo, en uskonutkaan, vaikka ajatus kävi mielessä.

Meinasin vaan, että poimit tästä nykyisestä kommentistani kohdan ”Oli se ruskea nainenkin oikeassa Nänäpäivästä tai en tiedä oliko, mutta itse ainakin ajattelin samoin sitä katsellessa.” Eli poimit kohdan joka paljasti jotain tästä jatkuvasta ”auttaa-ei auttaa”-uganda-ahdistuksestani. Ja vastasit ikään kuin siihen pyöritellen tuota kysymystä mainiolla tavallasi.

No joka tapauksessa monasti kommenttisi ovat – yhä – puhuttelevia minulle. Hyvä tuo vaihtoehtojen/trade off:ien maalaaminen noilla sävytteillä. Helpompi löytää tasapaino kun ajattelee noin – vaikka koskaan ei olekaan mitään musta-valkoista vastausta. Vastausta siis Uganda-ongelmiini. Ne aktualisoituivat tässä ihan kuin vahingossa.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial