SYYSTERÄTEOLOGISIA MIETTEITÄ 28. Lootin vaimo

Hankin joku aika sitten huutonetistä Vapaa Ajattelija -lehden vuosikerran 1968. Lehdessä oli tuolloin varsin tyylikäs ja modernistinen linja kansikuvien suhteen (kuva jutun lopussa).

Lehden 1/68-numeroon oli eräs porilainen Veikko Lehtonen kirjoittanut jutun ”Kärsimysten tuottaminen tarkoituksenako”. Jutusta ei sen enempää. Senhän jo arvaa, mitä siinä käsiteltiin. Mutta siinä hän kuvaili erästä Porissa aikoinaan ollutta tapahtumaa seuraavasti:

”…Eräässä yleisötilaisuudessa, se oli järjestetty nykykirjallisuuden – lähinnä Salaman – merkeissä, väitti lehtorin tittelin omaava opettaja tieteellisesti todistetuksi, että Kuolleen meren veden suolapitoisuus on niin voimakasvaikutuksinen ihmislihaan, että liha muuttuu suolapatsaaksi! Väitin lihakaupan alalla saamieni kokemusten perusteella, ettei patsaita ole tullut vaikka suolapitoisuus on ollut huomattavasti voimakkaampi lihan säilönnässä kuin Kuolleessa meressä. Voitonriemuinen ilme silmissään opettaja väitti noin 200 henkilön kuullen, että onkin eri asia jos suolataan kokonainen ruho tai palasia…”

Koska olen porilainen ja toinen porilainen tuon kirjoitti ja paikalla ilmoitti olleensa, uskon sen olevan totta. Mutta tuolloin vuosikymmeniä sitten todennäköisesti suurin osa kansakoulun (ja pian tulevan peruskoulun) opettajista kyllä oli uskossa. Ja uskova löytää varmasti omaan uskoonsa sopivan selityksen epätodennäköisillekin tapahtumille, jos ne Raamatussa on kerrottu. Ja aina on ollut uskovia tiedemiehiä tai tiedeamatöörejä, jotka vääntävät fysiikkaa uuteen uskoon monimutkaisilla päättelykuvioilla.

Mietin jälleen, mikä ihmeen järki siinä jumalalla oikein oli, että nyt Lootin vaimoparan suolapatsaaksi muutti. Ja vain siksi, että tämä vilkaisi taakseen. Mitä pahaa siinä nyt oli? Vai oliko se kosto siitä, että tämä vaimo vielä haikaili syntisen kotikaupunkinsa perään? Mies ja tyttäretkin siinä vielä ja näiden silmien edessä. Ei mikään rakastava Isä moista tee.

Julkaisin tuon Vapaa Ajattelija -jutun Facebookissa ja siellä vanha nettituttuni Elias Tanni tarjoili hermeneuttisen selityksen: tarina kertoo siitä, miten ihminen jähmettyy ja kovettuu, jos ei laske irti siitä, mikä on vahingoittanut menneisyydessä. Jos haluat laajempaa kulttuurisivistystä luodata, käy marketin maustehyllyllä ja kysele, millaista lootinvaimoa heillä on tarjolla…”

Käytän pääasiassa Pansuolaa, jonka uskon olevan puhdas jähmettyneistä ihmisistä ja muista olennoista. Niistä vuorisuoloista ym. trendisuoloista ei välttämättä tiedä, vaikka niihin joku olisikin jähmettynyt.

Raamatunlukijain Liitto ry:n raamattumaraton.fi -sivulla on lasten Raamattumaraton. Siinä opetetaan Raamattua kivojen leikkien kera. Suolapatsaasta eli entisestä Lootin vaimosta kerrotaan näin mutkattomasti ja tehtäväksi annetaan kiva jähmettymisleikki.

Yksi hyvä mies, Sodoma ja Gomorra, Loot pakenee, Suolapatsas s. 44–47 (1. Moos.18: 17–33, 19: 1–26)

Kysymys: Miten Jumala suojeli Lootia?

Tehtävä: Leikkikää peili-leikkiä. Yksi on ”peili”, joka seisoo kasvot seinään päin. Huoneen toisessa päässä toiset katsovat hänen selkäänsä. Heidän pitää päästä koskettamaan ”peiliä”, mutta liikkua saa vain silloin, kun peili katsoo seinään. Jos peili kääntää päänsä ja näkee jonkun liikkuvan, joutuu kiinni jäänyt leikkijä takaisin alkuun.

Niin. Siis hyvä mies. Mies, joka tarjosi tyttäriään kaupungin miesten raiskattavaksi, kun ei niitä kahta vierasta halunnut niille antaa. Hän kun oli isäntä ja isännän tulee huolehtia vieraista. Mitäs tyttäristä. Ja ryhtyi vielä sitten sukurutsaan molempien tyttäriensä kanssa. Oli siinä tosi hyvä mies. Yhtä hyvä kuin tapahtumien suunnittelija ja vaimoparan tappanut ja suolapatsaaksi muuttanut. Se Hyvä Jumala.

Kun Lootin vaimo, jonka nimelläkään ei ollut väliä, oli kuollut, ei tätä kukaan enää kaivannut. Ei tyttäret, ei Loot. Eikä tuossa opetusjaksossa Lootista ja suolapatsaasta puhuta mitään naisesta, joka tapettiin. Vain suolapatsaasta, jota on kiva leikkiä peili-leikissä. Eikä tyttärien tarkoituksellisesta sukurutsaa isänsä kanssa sen kummemmin muistella. Suolapatsaiksi muuttukoot uskosta osattomat ja onnettomat, jotka kuikuilevat menneeseen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial