SYYSTERÄTEOLOGISIA MIETTEITÄ 18. Elämää toisessa galaksissa. Ehkä

Tähtitieteilijät löysivät ehkä ensimmäisen planeetan toisesta galaksista – Pyörregalaksista löytynyt planeetta on 28 miljoonan valovuoden päässä -Tekniikan maailma 24.9. (uutinen peräisin New Scientist -lehdestä)

Niin, Venuksesta on (ehkä) löytynyt merkkejä mikrobielämästä. Eksoplaneetathan nyt kaikki tietävät, vaikkakaan ei vielä ennen vuotta 1992, jolloin vasta löydettiin ensimmäinen. Ne ovat siis planeettoja, joita Jumala viisaudessaan loi muita tähtiä kiertämään. Vähän kuin tuntemamme planeetat (joita jotkut piti ennen jumalina), jotka nykytietämyksen mukaan ilmeisesti kiertävät ikiomaa tähteämme, Aurinkoa. Nämä eksoplaneetat, joita Linnunradassa on jo tähän vuoteen mennessä havaittu yli 4000, ovat enimmäkseen samanlaisia kivi- ja kaasupalloja kuin auringon planeetat. Mutta monet niistä kyllä sijaitsevat vyöhykkeellä, jossa elämä on mahdollista. Eli kaikkitietävä Jumalamme tuli ilmeisesti varmuuden vuoksi luoneeksi ilmeisesti miljoonia paikkoja, joissa elämän edellytykset, suloista lämpöä, painovoima, kaasukehä, vettä, yö ja päivä, ja kuita lumoamassa ameeboita ja saamaan näitä haaveksimaan joko toisesta ameebasta tai Kuutamosonaatin säveltämisestä sitten joskus.

Nyt lienee havaittu jo aiemmin varsin todennäköisenä pidetty seikka se, että Jumala kaikessa viisaudessaan loi niille luomilleen miljardeille galakseille miljardeja tähtiä, joita kiertää myriadit planeetat, eksogalakseissa vaeltavat eksoplaneetat. Vielä nyt ei kuitenkaan ole varmaa, onko havainto (eli tähti joka himmenee aina planeetan kulkiessa sen ohi) oikeasti planeetta vaiko avaruusalus ellei sitten peräti Taisteluplaneetta Galactica. Sitä paitsi tämä planeetta on tähdestään sellaisella etäisyydellä, että sen yksi kierros ympäri kestää vuosikymmeniä. Vähän kuin Saturnuksella, jolla se on 29 vuotta. Onneksi meillä ei vuosi kestä noin pitkään. Olisin nykyisissä vuosissa vanha kuin Metusalem, yli 1700 vuotta.

Tämä pyörregalaksi, mistä havainto tehtiin, on varsin kaukana meistä, joten jos se on taisteluplaneetta Galactica, ei ole pelkoa sen tänne tulemisesta aivan heti. Galaksissa havaittu mahdollinen ekso-eksoplaneetta nimittäin on 28 miljoonan valovuoden päässä. Se on aika paljon kauempana kuin on Rauma Porista. Mutta ei niin kaukana kuin Tuure Boelius Päivi Räsäsestä. Valovuosi on pitkä matka. Ja tähdet harvassa galakseissa. Meitä lähimmästä tähdestä, Proxima Centaurista valon taival tänne kestää 4,27 vuotta. Se on siis aivan tuossa lähituntumassa. Valovuosi on kilometreissä 9.460.000.000.000. Ja se kertaa 28.000.000. Tuossa reissussa sinne voisi jo pitkästyä.

”Kuka on pannut viisautta pilvenlonkin,
tahi kuka antoi pilvenhattaroille ymmärrystä?
Kuka on niin viisas, että laskee pilvien luvun,
kuka kaataa tyhjiksi taivaan leilit…” – Jumala, Jobin kirja

Tietysti Jumala oli niin kaukaa viisas, ettei hän halunnut sekoittaa vielä varsin tietämättömän Jobin mieltä puhumalla universumin tähtien lukumäärästä, saati miljardeista galakseista ja niiden välisistä välimatkoista. –”Kuka laskee tähtien luvun, kuka kaataa tyhjiksi galaksien leilit, kuka ymmärtää niiden väliset mailit…”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tilaa
Ilmoita
3 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Meri Vesanto

Voihan tässä huvikseen lähteä leikittelemään sellaisella ajatuksella, että vaikka Jumala olisikin kaikkitietävä, hän ei ole ehkä aina ollut, vaan on oppinut yrityksen ja erehdyksen kautta. Tämä meidän maapallomme voi olla vaikka Jumalan harjoituskappale. Luomiskertomuksessakin Jumala katsoo kaikkea tekemäänsä, ja ihan kuin toteaisi, että oho, siitäpä tulikin hyvä tällä kertaa. Ans kattoo, onko se täydellinen maailma (johon joskus pääsemme) jossain ihan muualla. Varmuuden vuoksi voitaisiin tehdä tämä nykyinen valmiiksi itse.

Seppo Heinola

Heprealaisesta rabbiinisesta kirjalisuudesta ilmene,että viisaat kabbalistit ovat saaneet tietoonsa ( Razielin salaisuus?) maailmankaikeuden iän ja valtavuuden. Rabbi Acco laksi universumillemme Raamatun antamien vinkkien mukan iäksi 15.3 miljardia vuotta ja tähtiä he katoisvat olevan enemmän kuin merien rannoillla hiekanjyväsiä, kirjaimellisesti he katsoivat tähtiä olevan näin:
”We can see that there are about a sextillion (10^21) pos-
sible permutation of all 22 letters of hebrew alphabeth. This is
very close to the total number of stars in the observable universe
This universe contains around a hundred billion (1 0^11) galaxies, each
one with approximately ten billion (lO‘°) stars. A very similar figure
is also found in the Talmud. Thus from the permutations of the
alphabet, a name can be formec for every star in the universe. ”

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial